Jak olej kokosowy pomaga spalać tłuszcz?
Kiedy myślimy o olejach, raczej nie rozpatrujemy ich w kategorii substancji, które mogłyby pomóc nam w procesie spalania tłuszczu. Tymczasem istnieją rodzaje olejów, które mogą nam w tym pomóc. Jednym z tych, który wyróżnia się najskuteczniejszym działaniem jest olej kokosowy. Ceniony z powodu wielu różnych prozdrowotnych właściwości może być prawdziwym wsparciem dla osób, które się odchudzają. Jak to możliwe? Przekonajmy się.
Jak to możliwe, że olej kokosowy odchudza?
Niezwykłe właściwości, które przyczyniają się do spalania tłuszczu olej kokosowy zawdzięcza swojej budowie. Aż 90 proc. składu tego oleju to średniołańcuchowe trójglicerydy, które w przeciwieństwie do długich łańcuchów nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty w układzie pokarmowym, dzięki czemu zostają od razu metabolizowane i wchłaniane przez komórki. Sprawia to, że tłuszcz znajdujący się w składzie oleju kokosowego nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej a zostaje od razu wykorzystany przez organizm. To jednak nie wszystko. Fakt, że tłuszcz zostaje automatycznie przetworzony na energię sprawia, że pobudza się nasz metabolizm. W związku z tym trawione szybciej są również inne składniki posiłku. Możemy więc uznać, że spożywanie oleju kokosowego zmniejsza rzeczywistą kaloryczność posiłku, co przyczynia się nie tylko do nieodkładania tkanki tłuszczowej, ale nawet do spalania już istniejącej.
Pomoc w stabilizacji poziomu cukru we krwi
Mówiąc o odchudzających właściwościach oleju kokosowego warto wspomnieć również o tym, że jest to produkt, który pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Przyczynia się więc do zminimaliowania ryzyka występowania insulinoodpornosci, która jak wiadomo może przyczyniać się do wzrostu wagi. U osób, które są odporne na insulinę występuje zwiększona jej produkcja, co z kolei dla organizmu jest sygnałem, że należy odkładać tkankę tłuszczową. Regularne spożywanie oleju kokosowego uwrażliwia nasz organizm na działanie insuliny, dzięki czemu zaczyna on reagować prawidłowo.
Inne zalety oleju kokosowego
Olej kokosowy pomaga w odchudzaniu również z innych powodów. Jest on produktem, który jest bardzo sycący, dzięki czemu zjadamy mniej i unikami podjadania między posiłkami. Pozytywnie wpływa na metabolizm a więc również regulację wypróżnień oraz usuwanie toksyn z organizmu. Poza tym jest to produkt niskokaloryczny, będący jednocześnie źródłem wielu cennych, dobrze wchłanianych witamin i minerałów (takich jak witamina A B i C oraz wapnia, sodu czy magnezu) oraz aminokwasów.
Jaki olej warto stosować?
Jeśli chcemy wykorzystać olej kokosowy w walce ze zbędnymi kilogramami powinniśmy sięgać po olej nierafinowany i niefiltrowany. W jego składzie znajdziemy bowiem najwięcej cennych substancji. Bardzo ważne jest również, by był to olej tłoczony na zimno. Pozwala to bowiem zachować wszystkie jego właściwości. Warto również zadbać o to, by sięgać po olej świeży – pomimo faktu, że czas przydatności do spożycia w przypadku oleju kokosowego jest dość długa (wynosi około 12 miesięcy) najlepsze efekty osiągniemy sięgając po niedawno wyprodukowane produkty.
Podsumowując, nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy jest produktem, który warto włączyć do swojej diety zarówno z powodu realnego wpływu na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, jak i ze względu na inne liczne właściwości zdrowotne.
Może to Ci się spodoba
Olej lniany – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie
Olej lniany to cenny dar, który pochodzi z nasion lnu. Same nasiona były znane i doceniane już w czasach starożytnych, gdzie najczęściej stosowano je w zapaleniach błon śluzowych. Obecnie olej
Olej z dzikiej róży – Właściwości, zastosowanie i opinie
Olej z dzikiej róży bardzo często znany jest również jako cudowny lek na wszelkiego rodzaju przebarwienia skóry. Jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości prozdrowotnych
Olej z czarnuszki – 5 sposobów jak podawać dziecku
Sposobów, by ten innowacyjny preparat w pełni wykorzystać jest wiele. Są to różnego rodzaju syropy, soki, miody połączone z czarnuszką, czy nawet kaszą albo mlekiem. Zazwyczaj dzieje się tak, że
Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu
Ciąża to niezwykły czas w życiu kobiety. Nie da się jednak ukryć, że rewolucyjne zmiany jakie zachodzą wówczas w jej organizmie mają ogromny wpływ na jej samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny.
Olej laurowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Liść laurowy bardzo często znajdziemy w kuchni, gdzie stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw. Doskonale sprawdzi się nie tylko do zup, mięs, ale właściwie do większości dań na ciepło. W medycynie
Olej konopny w kosmetyce – błyszczące włosy i gładka, nawilżona skóra
Wielu ludzi pragnie mieć zadbaną i gładką skórę wraz z błyszczącymi włosami, które pomagają nam w komfortowym funkcjonowaniu. Można szczerze powiedzieć, że olej konopny jest bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów
Tłuszcz w diecie dziecka i niemowlęcia. Nie należy bać się tłuszczu
Prawidłowe żywienie dziecka od najwcześniejszych lat jego życia ma ogromny wpływ na jego rozwój oraz stan zdrowia. Warto więc mieć świadomość, że w diecie malucha nie może zabraknąć nie tylko
Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego
Olej z ostropestu – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie
Olej z ostropestu znany jest jako skuteczny specyfik w leczeniu różnego rodzaju schorzeń. Przez wiele osób uznawany za cudowny sposób na oczyszczenie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn. Dlaczego warto kupić
Olej ryżowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej ryżowy cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Jednak w ostatnim czasie w naszym kraju również jest coraz chętniej kupowany, szczególnie że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Tym większe ma
Olej rzepakowy – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie
Olej rzepakowy jest stosowany w kuchni jako tłuszcz, na którym smażymy przeróżnego rodzaju potrawy. Oczywiście często jest on również składnikiem przeróżnego rodzaju sosów czy dipów. Prawdą jest natomiast fakt, że
Olej żywokostowy z gojnikiem – Właściwości lecznicze i zastosowanie
Olej żywokostowy z gojnikiem znany był już w czasach, w których nie było lekarzy i aptek. Ludzie czerpali z tego, co dała natura i wykorzystywali jej właściwości lecznicze. W przypadku
Olej rzepakowy dla niemowląt – Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia
Prawidłowe żywienie niemowląt ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Często jednak zdarza się, że rodzice nie wiedzą, jakie produkty warto podawać dzieciom z korzyścią dla ich zdrowia. Szczególnie jeśli
Olej tamanu – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej tamanu bardzo często zalecany jest przez dermatologów, ponieważ doskonale sprawdza się w przeróżnego rodzaju problemach skórnych. W ostatnim czasie cieszy się coraz większym zainteresowaniem, gdyż podobnie jak inne rodzaje
Olej sezamowy do smażenia potraw – Wady i zalety stosowania
Często nie wiemy, jak smażyć potrawy na nowoczesnych olejach. Wyszukujemy dużo informacji w sieci i tak naprawdę nic wartościowego nie możemy znaleźć. Szczerze można powiedzieć, że olej sezamowy jest dość
5 komentarzy
Madźka
12 listopada, 21:41Monia
13 listopada, 00:23Aguśka
01 stycznia, 21:21Arek
15 listopada, 00:06Tamarka
17 listopada, 20:53