Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy to produkt, który staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Chętnie wykorzystujemy go do przyrządzania sosów do sałatek, koktajli czy deserów. Sprawdza się również jako naturalny kosmetyk. Często jednak obawiamy się stosować go podczas smażenia potraw. Czy słusznie? Przekonajmy się.

Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Odpowiedź brzmi: tak. Olej kokosowy jest produktem, który składa się bowiem przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się wyższą (niż w przypadku kwasów nienasyconych) odpornością na działanie wysokich temperatur. Granica dymienia a więc wydzielania szkodliwych, rakotwórczych substancji jest w przypadku oleju kokosowego wyższa niż masła czy innych nierafinowanych olejów roślinnych.

olej kokosowy

W zależności od rodzaju oleju kokosowego mówimy o różnych temperaturach w jakich możemy bezpiecznie smażyć. W przypadku oleju nierafinowanego temperatura ta wynosi około 170 stopni Celsjusza. Jeśli zaś zdecydujemy się na olej rafinowany, przeznaczony do smażenia temperatura może wynosić nawet do 200 stopni.

Dlaczego warto?

Olej kokosowy to produkt, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Większość cennych substancji, które wchodzą w jego skład jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu smażąc na oleju kokosowym możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Przede wszystkim, jest to tłuszcz, który nie tylko nie odkłada się w naszym organizmie, ale również pomaga w spalaniu już istniejącej tkanki tłuszczowej. Jest lekkostrawny, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu. To jednak nie wszystko. Regularne spożywanie oleju kokosowego może również przyczynić się do zwiększenia naszej odporności.

Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym?

Lista produktów, które możemy smażyć na oleju kokosowym jest naprawdę długa. Wśród nich możemy wymienić między innymi mięso, ryby, większość warzyw, przekąski w formie chipsów, naleśniki, racuchy a nawet jajka. Warto pamiętać, że olej kokosowy jest produktem, który nawet w procesie smażenia zachowuje delikatny, słodki smak oraz aromat. Dlatego też idealnie sprawdza się szczególnie w przypadku potraw kuchni azjatyckiej: chińskiej, tajskiej lub wietnamskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych dań z woka oraz potraw o słodkim smaku.
Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym

Jak wybrać odpowiedni olej kokosowy do smażenia?

Decydując się na smażenie na oleju kokosowym warto wybrać produkt najwyższej jakości, który posiada wszystkie cenne składniki. Dlatego też poszukując oleju zwracajmy uwagę na to, czy jest to produkt, który był tłoczony na zimno. Olej kokosowy powinien być równie produktem niefiltrowanym. Ważne, by w swoim składzie nie zawierał żadnych dodatków.
Niezwykle ważne jest również to w jaki sposób przechowujemy olej kokosowy wykorzystywany w kuchni. Powinniśmy unikać eksponowania go na działanie promieni słonecznych – sprawiają bowiem, że olej jełczeje i traci swoje cenne właściwości.

Podsumowując, olej kokosowy jest tłuszczem, który z powodzeniem możemy wykorzystywać do smażenia wielu różnych potraw. Co więcej, jego stosowanie jest nie tylko bezpieczne, ale również może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc spróbować zastąpić inne rodzaje tłuszczu olejem kokosowym.

Poprzedni Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu
Następny Olej kokosowy - Jakie korzyści daje stosowanie go na zęby?

Może to Ci się spodoba

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej z nasion dzikiej marchwi – Właściwości i zastosowanie

Olej z nasion dzikiej marchwi to nowość, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie liczne właściwości prozdrowotne są w stanie przekonać o tym, że jest to dobry sposób na poradzenie

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z dzikiej róży – Właściwości, zastosowanie i opinie

Olej z dzikiej róży bardzo często znany jest również jako cudowny lek na wszelkiego rodzaju przebarwienia skóry. Jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości prozdrowotnych

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej sezamowy do smażenia potraw – Wady i zalety stosowania

Często nie wiemy, jak smażyć potrawy na nowoczesnych olejach. Wyszukujemy dużo informacji w sieci i tak naprawdę nic wartościowego nie możemy znaleźć. Szczerze można powiedzieć, że olej sezamowy jest dość

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Olej palmowy- Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Olej palmowy to składnik wielu produktów spożywczych, jednak wiele osób się przed nim broni. W Internecie znajduje się na tyle dużo sprzecznych informacji, że dość trudno jest samodzielnie ocenić, czy

Zdrowe Oleje 4 komentarze

Olej z awokado – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z awokado to cudowny sposób na idealną skórę. Wspaniale działa nie tylko na twarz, ale całe ciało sprawiając, że prezentuje się ono niezwykle pięknie. Z powodzeniem można stosować je

Dermatologia 11 komentarzy

Olej konopny w kosmetyce – błyszczące włosy i gładka, nawilżona skóra

Wielu ludzi pragnie mieć zadbaną i gładką skórę wraz z błyszczącymi włosami, które pomagają nam w komfortowym funkcjonowaniu. Można szczerze powiedzieć, że olej konopny jest bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej z czarnuszki na choroby autoimmunologiczne

Często walczymy z różnymi chorobami. Jesteśmy bombardowani z różnych stron lekarstwami na wszystko. Na świecie znajdzie się naprawdę wielu ludzi, którzy mają problemy z chorobami autoimmunologicznymi, które bardzo mocno uprzykrzają

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z dziurawca – Właściwości i zastosowanie

Olej z dziurawca nie bez powodu zwany jest uniwersalnym, gdyż doskonale radzi sobie z przeróżnego typu problemami. Co więcej, może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, dlatego jeszcze kilka

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej z pestek moreli – Właściwości lecznicze i zastosowanie

Olej z pestek moreli wykazuje bardzo wiele właściwości leczniczych, dlatego może być stosowany nawet na bardzo delikatnej skórze. Ponieważ w samych pestkach z moreli znajduje się aż 40% tłuszczu, a

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej cedrowy – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej cedrowy zdobywa popularność, ponieważ podobnie jak inne oleje jest w pełni naturalny, co znacznie wpływa na jego skuteczność, wchłanialność, ale także właściwości lecznice. Nie od dziś wiadomo, że znacznie

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z ostropestu na wątrobę a jej zdrowie – Wady i zalety

Wielu ludzi ma problemy z wątrobą. Złe odżywanie i ogólny harmonogram naszego życia wpływa negatywnie na nasz układ pokarmowy. Często tak jest, że starzy ludzie narzekają na bóle w tych

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej makowy – Olej z maku tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Oleje wykazują właściwości prozdrowotne, a w dodatku są w pełni naturalne. Dlatego w ostatnim czasie na nowo stają się modnym wyposażeniem kosmetyczki, w końcu jeden olejek jest w stanie zastąpić

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej sojowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Pozyskiwany z nasion soi, posiada właściwości prozdrowotne, które były doceniane już wiele lat temu. Doskonale sprawdza się zarówno jako produkt spożywczy, jak i kosmetyczny. Specyficzny smak i zapach powodują, że

5 komentarzy

  1. Madka
    15 listopada, 21:39 Odpowiedz
    Olej kokosowy jest przepyszny ale tez nie pasuje według mnie do wszystkich dań, dlatego w mojej kuchni trzymam trzy oleje, a dokładniej to olej rzepakowy, z czarnuszki i kokosowy - oczywiście wszystkie tłoczone na zimno!
  2. Iga
    08 grudnia, 21:07 Odpowiedz
    ja uzywam tylko tego oleju. wedlug mnie jest przepyszny no ale kazdy ma inne gusta smakowe
    • Debora
      11 grudnia, 12:57 Odpowiedz
      tez tylko ten olej moim zdaniem do smazenia sie najlepiej nadaje, jest smaczny i zdrowy
  3. Inga
    28 grudnia, 20:01 Odpowiedz
    juz dawno wyrzucilam inne oleje i uzywam tylko tego, skradl moje serce od pierwszego smazenia :)
  4. Aldocha
    01 stycznia, 21:26 Odpowiedz
    jest to jedyny produkt ktory tak bardzo pokochalam w moejj kuchni ze nie wyborazam sobie bez niego wiekszosci potraw

Zostaw odpowiedź