Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy to produkt, który staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Chętnie wykorzystujemy go do przyrządzania sosów do sałatek, koktajli czy deserów. Sprawdza się również jako naturalny kosmetyk. Często jednak obawiamy się stosować go podczas smażenia potraw. Czy słusznie? Przekonajmy się.

Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Odpowiedź brzmi: tak. Olej kokosowy jest produktem, który składa się bowiem przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się wyższą (niż w przypadku kwasów nienasyconych) odpornością na działanie wysokich temperatur. Granica dymienia a więc wydzielania szkodliwych, rakotwórczych substancji jest w przypadku oleju kokosowego wyższa niż masła czy innych nierafinowanych olejów roślinnych.

olej kokosowy

W zależności od rodzaju oleju kokosowego mówimy o różnych temperaturach w jakich możemy bezpiecznie smażyć. W przypadku oleju nierafinowanego temperatura ta wynosi około 170 stopni Celsjusza. Jeśli zaś zdecydujemy się na olej rafinowany, przeznaczony do smażenia temperatura może wynosić nawet do 200 stopni.

Dlaczego warto?

Olej kokosowy to produkt, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Większość cennych substancji, które wchodzą w jego skład jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu smażąc na oleju kokosowym możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Przede wszystkim, jest to tłuszcz, który nie tylko nie odkłada się w naszym organizmie, ale również pomaga w spalaniu już istniejącej tkanki tłuszczowej. Jest lekkostrawny, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu. To jednak nie wszystko. Regularne spożywanie oleju kokosowego może również przyczynić się do zwiększenia naszej odporności.

Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym?

Lista produktów, które możemy smażyć na oleju kokosowym jest naprawdę długa. Wśród nich możemy wymienić między innymi mięso, ryby, większość warzyw, przekąski w formie chipsów, naleśniki, racuchy a nawet jajka. Warto pamiętać, że olej kokosowy jest produktem, który nawet w procesie smażenia zachowuje delikatny, słodki smak oraz aromat. Dlatego też idealnie sprawdza się szczególnie w przypadku potraw kuchni azjatyckiej: chińskiej, tajskiej lub wietnamskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych dań z woka oraz potraw o słodkim smaku.
Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym

Jak wybrać odpowiedni olej kokosowy do smażenia?

Decydując się na smażenie na oleju kokosowym warto wybrać produkt najwyższej jakości, który posiada wszystkie cenne składniki. Dlatego też poszukując oleju zwracajmy uwagę na to, czy jest to produkt, który był tłoczony na zimno. Olej kokosowy powinien być równie produktem niefiltrowanym. Ważne, by w swoim składzie nie zawierał żadnych dodatków.
Niezwykle ważne jest również to w jaki sposób przechowujemy olej kokosowy wykorzystywany w kuchni. Powinniśmy unikać eksponowania go na działanie promieni słonecznych – sprawiają bowiem, że olej jełczeje i traci swoje cenne właściwości.

Podsumowując, olej kokosowy jest tłuszczem, który z powodzeniem możemy wykorzystywać do smażenia wielu różnych potraw. Co więcej, jego stosowanie jest nie tylko bezpieczne, ale również może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc spróbować zastąpić inne rodzaje tłuszczu olejem kokosowym.

Poprzedni Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu
Następny Olej kokosowy - Jakie korzyści daje stosowanie go na zęby?

Może to Ci się spodoba

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej musztardowy – Co zawiera i jakie ma właściwości?

Olej musztardowy pochodzi z ziaren gorczycy, jednak jego właściwości odżywcze sprawiają, że doskonale sprawdza się w przeróżnych zabiegach pielęgnacyjnych. Bardzo często, zamiast olej musztardowy można spotkać nazwę gorczycowy, właśnie z

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej z dzikiego oregano – Właściwości i zastosowanie

Oregano jest uznawane za jedno z najpopularniejszych ziół. Z powodzeniem wykorzystuje się w przeróżnego rodzaju daniach, sosach czy kremach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że również olej z

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej kokosowy – Jakie korzyści daje stosowanie go na zęby?

Olej kokosowy to produkt spożywczy, który na dobre zagościł w wielu polskich domach. Doceniamy jego wszechstronność oraz korzyści zdrowotne, jakie daje jego regularne stosowanie. Wiele osób nie ma jednak świadomości,

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej rzepakowy – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy jest stosowany w kuchni jako tłuszcz, na którym smażymy przeróżnego rodzaju potrawy. Oczywiście często jest on również składnikiem przeróżnego rodzaju sosów czy dipów. Prawdą jest natomiast fakt, że

Zdrowe Oleje 9 komentarzy

Olej lniany na odchudzanie, ćwiczenia czy olej lniany?

Każdy pragnie posiadać piękne ciało. Bez względu na wiarę i przekonania – dobrze zbudowane muskuły i brak piwnego brzucha to priorytet u większości ludzi. Co zrobić, gdy mamy nadwagę i

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z drzewa herbacianego – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z drzewa herbacianego wbrew pozorom należy do jednego z najbardziej rozpowszechnionych, ponieważ znajduje zastosowanie w kosmetyce i to szersze niż wiele osób zakłada. Tak naprawdę należy do produktów znanych

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej z czarnuszki – 5 sposobów jak podawać dziecku

Sposobów, by ten innowacyjny preparat w pełni wykorzystać jest wiele. Są to różnego rodzaju syropy, soki, miody połączone z czarnuszką, czy nawet kaszą albo mlekiem. Zazwyczaj dzieje się tak, że

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z dziurawca – Właściwości i zastosowanie

Olej z dziurawca nie bez powodu zwany jest uniwersalnym, gdyż doskonale radzi sobie z przeróżnego typu problemami. Co więcej, może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, dlatego jeszcze kilka

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Tłuszcz w diecie dziecka i niemowlęcia. Nie należy bać się tłuszczu

Prawidłowe żywienie dziecka od najwcześniejszych lat jego życia ma ogromny wpływ na jego rozwój oraz stan zdrowia. Warto więc mieć świadomość, że w diecie malucha nie może zabraknąć nie tylko

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować

Olej konopny ma bardzo dużo zastosowań w gastronomii. Możemy go dodawać do kanapek, sałatek, zup czy nawet smoothie, które sami przyrządzamy. W dzisiejszych czasach jest duża moda na zdrowy styl

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej sojowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Pozyskiwany z nasion soi, posiada właściwości prozdrowotne, które były doceniane już wiele lat temu. Doskonale sprawdza się zarówno jako produkt spożywczy, jak i kosmetyczny. Specyficzny smak i zapach powodują, że

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale

Medyczna marihuana 11 komentarzy

Olej konopny CBD, jak stosować i na co pomaga – Kompendium wiedzy

Konopie to wciąż temat tabu, jednak w naszym kraju od pewnego czasu istnieje bardzo intensywna dyskusja o tym, jak wiele właściwości posiada i jak bardzo może pomóc. Pojawia się coraz

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego

5 komentarzy

  1. Madka
    15 listopada, 21:39 Odpowiedz
    Olej kokosowy jest przepyszny ale tez nie pasuje według mnie do wszystkich dań, dlatego w mojej kuchni trzymam trzy oleje, a dokładniej to olej rzepakowy, z czarnuszki i kokosowy - oczywiście wszystkie tłoczone na zimno!
  2. Iga
    08 grudnia, 21:07 Odpowiedz
    ja uzywam tylko tego oleju. wedlug mnie jest przepyszny no ale kazdy ma inne gusta smakowe
    • Debora
      11 grudnia, 12:57 Odpowiedz
      tez tylko ten olej moim zdaniem do smazenia sie najlepiej nadaje, jest smaczny i zdrowy
  3. Inga
    28 grudnia, 20:01 Odpowiedz
    juz dawno wyrzucilam inne oleje i uzywam tylko tego, skradl moje serce od pierwszego smazenia :)
  4. Aldocha
    01 stycznia, 21:26 Odpowiedz
    jest to jedyny produkt ktory tak bardzo pokochalam w moejj kuchni ze nie wyborazam sobie bez niego wiekszosci potraw

Zostaw odpowiedź