Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy to produkt, który staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Chętnie wykorzystujemy go do przyrządzania sosów do sałatek, koktajli czy deserów. Sprawdza się również jako naturalny kosmetyk. Często jednak obawiamy się stosować go podczas smażenia potraw. Czy słusznie? Przekonajmy się.

Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Odpowiedź brzmi: tak. Olej kokosowy jest produktem, który składa się bowiem przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się wyższą (niż w przypadku kwasów nienasyconych) odpornością na działanie wysokich temperatur. Granica dymienia a więc wydzielania szkodliwych, rakotwórczych substancji jest w przypadku oleju kokosowego wyższa niż masła czy innych nierafinowanych olejów roślinnych.

olej kokosowy

W zależności od rodzaju oleju kokosowego mówimy o różnych temperaturach w jakich możemy bezpiecznie smażyć. W przypadku oleju nierafinowanego temperatura ta wynosi około 170 stopni Celsjusza. Jeśli zaś zdecydujemy się na olej rafinowany, przeznaczony do smażenia temperatura może wynosić nawet do 200 stopni.

Dlaczego warto?

Olej kokosowy to produkt, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Większość cennych substancji, które wchodzą w jego skład jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu smażąc na oleju kokosowym możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Przede wszystkim, jest to tłuszcz, który nie tylko nie odkłada się w naszym organizmie, ale również pomaga w spalaniu już istniejącej tkanki tłuszczowej. Jest lekkostrawny, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu. To jednak nie wszystko. Regularne spożywanie oleju kokosowego może również przyczynić się do zwiększenia naszej odporności.

Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym?

Lista produktów, które możemy smażyć na oleju kokosowym jest naprawdę długa. Wśród nich możemy wymienić między innymi mięso, ryby, większość warzyw, przekąski w formie chipsów, naleśniki, racuchy a nawet jajka. Warto pamiętać, że olej kokosowy jest produktem, który nawet w procesie smażenia zachowuje delikatny, słodki smak oraz aromat. Dlatego też idealnie sprawdza się szczególnie w przypadku potraw kuchni azjatyckiej: chińskiej, tajskiej lub wietnamskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych dań z woka oraz potraw o słodkim smaku.
Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym

Jak wybrać odpowiedni olej kokosowy do smażenia?

Decydując się na smażenie na oleju kokosowym warto wybrać produkt najwyższej jakości, który posiada wszystkie cenne składniki. Dlatego też poszukując oleju zwracajmy uwagę na to, czy jest to produkt, który był tłoczony na zimno. Olej kokosowy powinien być równie produktem niefiltrowanym. Ważne, by w swoim składzie nie zawierał żadnych dodatków.
Niezwykle ważne jest również to w jaki sposób przechowujemy olej kokosowy wykorzystywany w kuchni. Powinniśmy unikać eksponowania go na działanie promieni słonecznych – sprawiają bowiem, że olej jełczeje i traci swoje cenne właściwości.

Podsumowując, olej kokosowy jest tłuszczem, który z powodzeniem możemy wykorzystywać do smażenia wielu różnych potraw. Co więcej, jego stosowanie jest nie tylko bezpieczne, ale również może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc spróbować zastąpić inne rodzaje tłuszczu olejem kokosowym.

Poprzedni Olej kokosowy w ciąży – pozbądź się rozstępów i cellulitu
Następny Olej kokosowy - Jakie korzyści daje stosowanie go na zęby?

Może to Ci się spodoba

Ciąża i Dziecko 8 komentarzy

Olej rzepakowy dla niemowląt – Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia

Prawidłowe żywienie niemowląt ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Często jednak zdarza się, że rodzice nie wiedzą, jakie produkty warto podawać dzieciom z korzyścią dla ich zdrowia. Szczególnie jeśli

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z drzewa herbacianego – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z drzewa herbacianego wbrew pozorom należy do jednego z najbardziej rozpowszechnionych, ponieważ znajduje zastosowanie w kosmetyce i to szersze niż wiele osób zakłada. Tak naprawdę należy do produktów znanych

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z dzikiej róży – Właściwości, zastosowanie i opinie

Olej z dzikiej róży bardzo często znany jest również jako cudowny lek na wszelkiego rodzaju przebarwienia skóry. Jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości prozdrowotnych

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej z czarnuszki na alergię, walka z alergią nie musi być ciężka

Nasze dzieci bardzo często borykają się z różnego rodzaju alergiami. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach większość osób ma alergię na coś, gdyż wynika to po prostu z faktu, że mamy

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej z nasion dzikiej marchwi – Właściwości i zastosowanie

Olej z nasion dzikiej marchwi to nowość, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie liczne właściwości prozdrowotne są w stanie przekonać o tym, że jest to dobry sposób na poradzenie

Ciąża i Dziecko 8 komentarzy

Olej z czarnuszki – 5 sposobów jak podawać dziecku

Sposobów, by ten innowacyjny preparat w pełni wykorzystać jest wiele. Są to różnego rodzaju syropy, soki, miody połączone z czarnuszką, czy nawet kaszą albo mlekiem. Zazwyczaj dzieje się tak, że

Zdrowe Oleje 9 komentarzy

Olej lniany na odchudzanie, ćwiczenia czy olej lniany?

Każdy pragnie posiadać piękne ciało. Bez względu na wiarę i przekonania – dobrze zbudowane muskuły i brak piwnego brzucha to priorytet u większości ludzi. Co zrobić, gdy mamy nadwagę i

Zdrowe Oleje 3 komentarze

Olej ryżowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej ryżowy cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Jednak w ostatnim czasie w naszym kraju również jest coraz chętniej kupowany, szczególnie że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Tym większe ma

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej arachidowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Orzechy należą do tych produktów, które są polecane właściwie każdemu. Co więcej, są obecne w większości diet, ponieważ nie tylko są źródłem wielu witamin, ale przede wszystkim są w stanie

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej konopny CBD, jak stosować i na co pomaga – Kompendium wiedzy

Konopie to wciąż temat tabu, jednak w naszym kraju od pewnego czasu istnieje bardzo intensywna dyskusja o tym, jak wiele właściwości posiada i jak bardzo może pomóc. Pojawia się coraz

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Jaki olej dla dziecka, niemowlaka i dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w diecie dziecka już od samego początku. Zdrowy tłuszcz pomaga w rozwoju układu nerwowego, wspomaga prawidłowe widzenie oraz odporność. Warto

Zdrowe Oleje 4 komentarze

Olej z awokado – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z awokado to cudowny sposób na idealną skórę. Wspaniale działa nie tylko na twarz, ale całe ciało sprawiając, że prezentuje się ono niezwykle pięknie. Z powodzeniem można stosować je

Zdrowe Oleje 4 komentarze

Olej z rokitnika syberyjskiego – Właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika syberyjskiego znany jest od wielu lat. Obecnie, dzięki Internetowi, wraca do łask. Bardzo wiele osób jest zaskoczonych tym, jak wiele składników prozdrowotnych w sobie posiada, a tym

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z czarnuszki na odporność dla dzieci, jaki ma wpływ?

Odporność u dzieci przed różnymi chorobami, to konieczność o jaką powinien zadbać każdy odpowiedzialny rodzic. Niestety w niektórych przypadkach opiekunowie nie potrafią im tego zapewnić, podając preparaty które po prostu

5 komentarzy

  1. Madka
    15 listopada, 21:39 Odpowiedz
    Olej kokosowy jest przepyszny ale tez nie pasuje według mnie do wszystkich dań, dlatego w mojej kuchni trzymam trzy oleje, a dokładniej to olej rzepakowy, z czarnuszki i kokosowy - oczywiście wszystkie tłoczone na zimno!
  2. Iga
    08 grudnia, 21:07 Odpowiedz
    ja uzywam tylko tego oleju. wedlug mnie jest przepyszny no ale kazdy ma inne gusta smakowe
    • Debora
      11 grudnia, 12:57 Odpowiedz
      tez tylko ten olej moim zdaniem do smazenia sie najlepiej nadaje, jest smaczny i zdrowy
  3. Inga
    28 grudnia, 20:01 Odpowiedz
    juz dawno wyrzucilam inne oleje i uzywam tylko tego, skradl moje serce od pierwszego smazenia :)
  4. Aldocha
    01 stycznia, 21:26 Odpowiedz
    jest to jedyny produkt ktory tak bardzo pokochalam w moejj kuchni ze nie wyborazam sobie bez niego wiekszosci potraw

Zostaw odpowiedź