Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?
Olej kokosowy to produkt, który staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Chętnie wykorzystujemy go do przyrządzania sosów do sałatek, koktajli czy deserów. Sprawdza się również jako naturalny kosmetyk. Często jednak obawiamy się stosować go podczas smażenia potraw. Czy słusznie? Przekonajmy się.
Czy na oleju kokosowym można smażyć?
Odpowiedź brzmi: tak. Olej kokosowy jest produktem, który składa się bowiem przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się wyższą (niż w przypadku kwasów nienasyconych) odpornością na działanie wysokich temperatur. Granica dymienia a więc wydzielania szkodliwych, rakotwórczych substancji jest w przypadku oleju kokosowego wyższa niż masła czy innych nierafinowanych olejów roślinnych.
W zależności od rodzaju oleju kokosowego mówimy o różnych temperaturach w jakich możemy bezpiecznie smażyć. W przypadku oleju nierafinowanego temperatura ta wynosi około 170 stopni Celsjusza. Jeśli zaś zdecydujemy się na olej rafinowany, przeznaczony do smażenia temperatura może wynosić nawet do 200 stopni.
Dlaczego warto?
Olej kokosowy to produkt, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Większość cennych substancji, które wchodzą w jego skład jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu smażąc na oleju kokosowym możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Przede wszystkim, jest to tłuszcz, który nie tylko nie odkłada się w naszym organizmie, ale również pomaga w spalaniu już istniejącej tkanki tłuszczowej. Jest lekkostrawny, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu. To jednak nie wszystko. Regularne spożywanie oleju kokosowego może również przyczynić się do zwiększenia naszej odporności.
Jakie produkty możemy smażyć na oleju kokosowym?
Lista produktów, które możemy smażyć na oleju kokosowym jest naprawdę długa. Wśród nich możemy wymienić między innymi mięso, ryby, większość warzyw, przekąski w formie chipsów, naleśniki, racuchy a nawet jajka. Warto pamiętać, że olej kokosowy jest produktem, który nawet w procesie smażenia zachowuje delikatny, słodki smak oraz aromat. Dlatego też idealnie sprawdza się szczególnie w przypadku potraw kuchni azjatyckiej: chińskiej, tajskiej lub wietnamskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych dań z woka oraz potraw o słodkim smaku.
Jak wybrać odpowiedni olej kokosowy do smażenia?
Decydując się na smażenie na oleju kokosowym warto wybrać produkt najwyższej jakości, który posiada wszystkie cenne składniki. Dlatego też poszukując oleju zwracajmy uwagę na to, czy jest to produkt, który był tłoczony na zimno. Olej kokosowy powinien być równie produktem niefiltrowanym. Ważne, by w swoim składzie nie zawierał żadnych dodatków.
Niezwykle ważne jest również to w jaki sposób przechowujemy olej kokosowy wykorzystywany w kuchni. Powinniśmy unikać eksponowania go na działanie promieni słonecznych – sprawiają bowiem, że olej jełczeje i traci swoje cenne właściwości.
Podsumowując, olej kokosowy jest tłuszczem, który z powodzeniem możemy wykorzystywać do smażenia wielu różnych potraw. Co więcej, jego stosowanie jest nie tylko bezpieczne, ale również może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc spróbować zastąpić inne rodzaje tłuszczu olejem kokosowym.
Może to Ci się spodoba
Olej rzepakowy dla niemowląt – Rola tłuszczy w diecie niemowlęcia
Prawidłowe żywienie niemowląt ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Często jednak zdarza się, że rodzice nie wiedzą, jakie produkty warto podawać dzieciom z korzyścią dla ich zdrowia. Szczególnie jeśli
Olej z drzewa herbacianego – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z drzewa herbacianego wbrew pozorom należy do jednego z najbardziej rozpowszechnionych, ponieważ znajduje zastosowanie w kosmetyce i to szersze niż wiele osób zakłada. Tak naprawdę należy do produktów znanych
Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia
Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale
Olej z dzikiej róży – Właściwości, zastosowanie i opinie
Olej z dzikiej róży bardzo często znany jest również jako cudowny lek na wszelkiego rodzaju przebarwienia skóry. Jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości prozdrowotnych
Olej z czarnuszki na alergię, walka z alergią nie musi być ciężka
Nasze dzieci bardzo często borykają się z różnego rodzaju alergiami. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach większość osób ma alergię na coś, gdyż wynika to po prostu z faktu, że mamy
Olej z nasion dzikiej marchwi – Właściwości i zastosowanie
Olej z nasion dzikiej marchwi to nowość, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie liczne właściwości prozdrowotne są w stanie przekonać o tym, że jest to dobry sposób na poradzenie
Olej z czarnuszki – 5 sposobów jak podawać dziecku
Sposobów, by ten innowacyjny preparat w pełni wykorzystać jest wiele. Są to różnego rodzaju syropy, soki, miody połączone z czarnuszką, czy nawet kaszą albo mlekiem. Zazwyczaj dzieje się tak, że
Olej lniany na odchudzanie, ćwiczenia czy olej lniany?
Każdy pragnie posiadać piękne ciało. Bez względu na wiarę i przekonania – dobrze zbudowane muskuły i brak piwnego brzucha to priorytet u większości ludzi. Co zrobić, gdy mamy nadwagę i
Olej ryżowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej ryżowy cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Jednak w ostatnim czasie w naszym kraju również jest coraz chętniej kupowany, szczególnie że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Tym większe ma
Olej arachidowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Orzechy należą do tych produktów, które są polecane właściwie każdemu. Co więcej, są obecne w większości diet, ponieważ nie tylko są źródłem wielu witamin, ale przede wszystkim są w stanie
Olej konopny CBD, jak stosować i na co pomaga – Kompendium wiedzy
Konopie to wciąż temat tabu, jednak w naszym kraju od pewnego czasu istnieje bardzo intensywna dyskusja o tym, jak wiele właściwości posiada i jak bardzo może pomóc. Pojawia się coraz
Jaki olej dla dziecka, niemowlaka i dlaczego warto wprowadzić go do diety?
Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w diecie dziecka już od samego początku. Zdrowy tłuszcz pomaga w rozwoju układu nerwowego, wspomaga prawidłowe widzenie oraz odporność. Warto
Olej z awokado – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z awokado to cudowny sposób na idealną skórę. Wspaniale działa nie tylko na twarz, ale całe ciało sprawiając, że prezentuje się ono niezwykle pięknie. Z powodzeniem można stosować je
Olej z rokitnika syberyjskiego – Właściwości i zastosowanie
Olej z rokitnika syberyjskiego znany jest od wielu lat. Obecnie, dzięki Internetowi, wraca do łask. Bardzo wiele osób jest zaskoczonych tym, jak wiele składników prozdrowotnych w sobie posiada, a tym
Olej z czarnuszki na odporność dla dzieci, jaki ma wpływ?
Odporność u dzieci przed różnymi chorobami, to konieczność o jaką powinien zadbać każdy odpowiedzialny rodzic. Niestety w niektórych przypadkach opiekunowie nie potrafią im tego zapewnić, podając preparaty które po prostu
5 komentarzy
Madka
15 listopada, 21:39Iga
08 grudnia, 21:07Debora
11 grudnia, 12:57Inga
28 grudnia, 20:01Aldocha
01 stycznia, 21:26