Olej rzepakowy – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy jest stosowany w kuchni jako tłuszcz, na którym smażymy przeróżnego rodzaju potrawy. Oczywiście często jest on również składnikiem przeróżnego rodzaju sosów czy dipów. Prawdą jest natomiast fakt, że posiada znacznie więcej właściwości, niż początkowo zakładają kupujący go ludzie. W sklepach dostępny jest w dwóch wersjach: rafinowany i nierafinowany. Jakie ma zastosowania? Czym należy się kierować w trakcie zakupu?

Olej rzepakowy nierafinowany

Bardzo często uznawany jest za ten najzdrowszy. Przede wszystkim jest on uznawany za ten, który jest w pełni naturalny, a co za tym idzie, posiada wszelkie wartości odżywcze. Ponadto nie posiada on składników zapachowych czy konserwujących, ale przede wszystkim nie jest poddawany procesowi oczyszczania, co czyni go w pełni naturalnym produktem. To właśnie sam proces oczyszczania uznaje się za obniżenie jego wartości odżywczych. Oczywiście dzięki temu również olej rzepakowy nierafinowany jest znacznie droższy od rafinowanego.

Olej rzepakowy rafinowany

Po czym tak naprawdę można poznać, czy dany olej jest rafinowany, czy nie? Przede wszystkim olej rzepakowy rafinowany jest pozbawiony zapachu. Dlatego po odkręceniu butelki nie czuje się zupełnie nic. Cały proces oczyszczania pozbawia go nie tylko charakterystycznego zapachu, ale również smaku i często określonych właściwości prozdrowotnych. W jaki sposób przebiega rafinacja? Przede wszystkim proces oczyszczania to nie tylko bardzo wysoka temperatura tłoczenia, ale również wybielanie czy odtłuszczanie. Dzięki temu podnosi się wydajność samego oleju, dlatego ten rodzaj oleju jest tak często spotykany w kuchni. Zachwalany jest nie tylko przez blogerów kulinarnych, ale bardzo często przez konsumentów z uwagi na jego podwyższoną wydajność.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

W ostatnim czasie olej rzepakowy tłoczony na zimno staje się coraz bardziej popularnym produktem. Tak naprawdę doskonale sprawdza się równie do pieczenia, duszenia, smażenia, a nawet sałatek czy sosów. Wiele osób zapomina jednak o tym, że olej rzepakowy nie jest tak uniwersalny, jak się wydaje, natomiast w dużej mierze zależy to od tego, czy jest on tłoczony na zimno, czy też nie.

Dlatego olej tłoczony na zimno cieszy się tak dużym zainteresowaniem? Od dłuższego czasu wielu specjalistów uznaje, że oleje roślinne są znacznie zdrowsze od tłuszczy zwierzęcych i stanowią dla nich doskonałą alternatywą. Najważniejszym powodem jest oczywiście ten, że można się ochronić w ten sposób przed otyłością czy chorobami układu krążenia. W ostatnim czasie coraz częściej szuka się sposobu na naturalne produkty, z tego właśnie powodu ludzie zaczynają kupować oleje, które nie zawierają chemii i są w pełni naturalne. Początkowo może się to wydawać trudne, jednak coraz częściej nawet w marketach pojawiają się stoiska z naturalną żywnością, gdzie z łatwością można będzie znaleźć w pełni zdrowe produkty. Czy warto w nie inwestować?

Który rodzaj oleju jest lepszy?

Prawda jest taka, że zarówno olej oczyszczony, jak i nierafinowany jest idealnym źródłem wielu składników. Z jednej strony zawiera on ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczonych, których jest nawet 10 razy tyle, co w zachwalanej oliwie z oliwek. Należy mieć na uwadze, że nasz organizm nie wytwarza tych tłuszczów, dlatego tak duże znaczenie ma tutaj to, by były one dostarczane z poszczególnymi produktami w diecie. Ponadto bardzo duże znaczenie mają kwasy tłuszczowe, ponieważ mają one działanie prozdrowotne, dlatego doskonale podnoszą odporność organizmu, jak i również sprawiają, że można poczuć się znacznie lepiej w swoim własnym ciele. To szczególnie istotne w sytuacji, gdy mamy problemy z przesuszoną skórą, czy włosami. Ogromna zawartość witaminy E sprawia, że organizm z łatwością utrzymuje stan cholesterolu na właściwym poziomie. Przeciwdziała skutecznie wchłanianiu go w jelitach.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że wartości odżywcze w olejach bardzo często zależne są od tego, w jaki sposób uprawiany jest rzepak, ale także, w jakim stopniu dojrzałości zbierane są ziarna.
ktory Olej rzepakowy lepszy

Olej rzepakowy właściwości

Olej rzepakowy posiada szereg właściwości prozdrowotnych, jednak w dużej mierze zależą one od sposobu, w jaki go używamy. Można do nich zaliczyć:

Nienasycony kwas tłuszczowy linolowy – nie jest wytwarzany przez organizm, dlatego tak duże znaczenie ma to, by był obecny w diecie. Odpowiada on za prawidłowe przemiany materii, a jego niedobory występują w szeregu schorzeń takich jak atopowe zapalenie skóry czy też cukrzyca. Dlatego w początkowych fazach tego typu schorzeń, bardzo pomocne jest podawanie kwasu tłuszczowego linolowego, który doskonale radzi sobie z większością objawów. Oczywiście nie prowadzi to do poprawy stanu zdrowia, jednak wszelkiego rodzaju objawy stają się znacznie łagodniejsze.


Nienasycony kwas tłuszczowy linolenowy – podobny jest do kwasów, które są składnikami tranu. W organizmie pełni bardzo ważną funkcję, ponieważ skutecznie zmniejsza wszelkiego rodzaju stany zapalne, jednocześnie sprawiając, że okres powrotu do zdrowia jest znacznie szybszy. Świetnie radzi sobie także z problemami związanymi z chorobami serca, ponieważ usprawnia jego pracę, ale jednocześnie skutecznie wzmacnia żyły i tętnice. Profilaktycznie stosowany chroni przed chorobami układu krwionośnego, w tym również od częstych stanów zapalnych. Pełni bardzo ważną funkcję w rozwoju mózgu, ale również, jeśli chodzi o proces wzrostu.


Fitosterol – należą do alkoholowych sterydów, które są odpowiedzialne za ochronę przed rakiem jelita grubego. Odpowiedzialne są przede wszystkim za obniżanie zawartości cholesterolu w surowicy krwi, dzięki temu w sposób skuteczny chronią nie tylko przed otyłością, ale również są w stanie zmniejszać szansę na nowotwory piersi u kobiet po menopauzie. Oczywiście to tylko jedno z niewielu działań prozdrowotnych, które posiadają te alkoholowe sterydy, gdyż pomagają również w zachowaniu zdrowia, nawet u osób, które są w grupie ryzyka, jeśli chodzi o pęcherzyk żółciowy czy endometrium.


Witamina E – należy ona do grupy witamin, które są rozpuszczane w tłuszczach. Niezwykle istotną informacją jest ta, że witamina E jest magazynowana w organizmie, przeważnie w tkance tłuszczowej i nadnerczach i należy do grupy silnych przeciwutleniaczy. Dlatego tak istotną kwestią jest, by była obecna w diecie. Jej odpowiednia zawartość w codziennych potrawach gwarantuje ochronę przed stresem oksydacyjnym, który jest wywoływany przez wolne rodniki. Witamina ta jest odpowiedzialna za utrzymanie we właściwej kondycji naczyń krwionośnych, błon komórkowych, dzięki temu płytki krwi się ze sobą nie zlepiają- dlatego skutecznie przeciwdziała zakrzepom. Chroni krwinki czerwone, przede wszystkim jednak bierze czynny udział za właściwą wydolność mięśni. Jest to ważne nie tylko u osób, które trenują, ponieważ każdy powinien dbać o prawidłową masę mięśniową w swoim organizmie. Witamina E odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o utrzymanie i właściwy rozwój płodu. Dlatego już w trakcie planowania ciąży, warto zadbać o jej odpowiednie ilości w codziennej diecie.

Witamina E


Witamina K – ostatnie badania dowiodły, że wykazuje bardzo dużą aktywność, jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego jej dodatkowe dawkowanie jest zalecane osobom, które borykają się z przewlekłymi bólami, takimi jak migrena. Doskonale wpływa na układ kostny, zapewniając odpowiednią twardość samych kości, ale jednocześnie sprawiając, że nawet przy złamaniach okres rekonwalescencji się znacznie skraca. Osoby chorujące na nowotwory potwierdzają, że jej regularne przyjmowanie w sposób skuteczny jest w stanie zahamować, lub też znacznie spowolnić rozwój raka. W przypadku niedoborów bardzo często pojawiają się choroby jelit, wątroby, a nawet może pojawić się udar.


Prowitamina A – wśród pasjonatów opalania uznawana jest za skuteczny pomocnik w nabraniu właściwego kolorytu, jeśli chodzi o skórę. Doskonale wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi, ale jednocześnie chroni cały układ krwionośny, sprawiając, że nawet osoby genetycznie narażone na miażdżycę są w stanie znacznie zmniejszyć szanse na jej pojawienie się. Ponadto witamina A wspomaga narząd wzroku, co jest szczególnie istotne wśród osób, które pracują długo przed monitorami komputera. Bardzo duże znaczenie ma dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy szczególnie w okresie jesienno-zimowej, ponieważ to właśnie dzięki niej można skutecznie wzmocnić cały układ odpornościowy. Jest to szczególnie istotne przed czasem największej zachorowalności. Prawidłowe dawkowanie witaminy wspomaga utrzymanie zdrowia na odpowiednim poziomie, ale jednocześnie jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu.


Kwas oleinowy – wpływa na właściwy poziom cholesterolu we krwi, obniża szanse na choroby związane z układem krwionośnym, a przede wszystkim sprawia, że zmniejsza się szansa na pojawienie się nowotworów. Jest to szczególnie istotne wśród osób, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.


Olej rzepakowy na włosy

Domowe sposoby na piękne włosy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dla wielu osób kluczową sprawą jest fakt, że są one w pełni naturalne, co oznacza, że w niezwykle krótkim czasie można będzie zauważyć pierwsze efekty działania. Pomimo tego, że olej rzepakowy znany jest z zastosowania w kuchni, to jednak sprawdza się doskonale w kuracjach poprawiających wygląd włosów. Nie tylko sprawia, że stają się one znacznie bardziej nawilżone, ale przede wszystkim odżywia je od środka. Wspaniale sprawdza się zarówno jako maseczka na włosy, jak i bardzo często wykorzystywany jest do masażu skóry głowy. Ma właściwości regeneracyjne, dlatego doskonale odżywia i nawilża całą skórę głowy, sprawiając, że włosy są odżywione od cebulek po same końce. Przy regularnym stosowaniu można zauważyć, że ich stan się znacznie poprawia, natomiast one same stają się mocne i lśniące. Wspaniale wspomaga również walkę z łupieżem, dlatego w takich sytuacjach należy pamiętać o regularnych masażach skóry głowy.

W jaki sposób go stosować? Można nakładać go zamiast odżywki po każdym umyciu włosów. Bardzo często stosowany jest on również w czasie masażu skóry głowy, szczególnie przy suchych włosach.

Olej rzepakowy kalorie

W 100 gramach oleju znajdują się 884 kalorie. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że w ich skład wchodzi 100% tłuszczów w tym aż 7,1 grama kwasów tłuszczowych nasyconych.

Olej rzepakowy do smażenia

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że olej nierafinowany wspaniale sprawdza się do potraw podawanych na zimno, natomiast wszelkiego rodzaju obróbki termiczne należy wykonywać na oleju rafinowanym. Olej rzepakowy rafinowany jest na tyle uniwersalnym rozwiązaniem, że doskonale sprawdza się przy właściwie każdego rodzaju obróbce termicznej. Należy zwrócić uwagę na to, że temperatura przyczynia się do tego, że zachodzą procesy utleniania, ale jednocześnie przebiegają one znacznie wolniej niż w przypadku oleju, który jest tłoczony na zimno. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by na danej partii oleju smażyć tylko i wyłącznie jeden raz, ponieważ w przeciwnym razie wszelkie właściwości odżywcze zanikają. Jeśli coś jest smażone dłuższy czas, to należy pilnować, by konkretna partia oleju nie znajdowała się na patelni dłużej niż kwadrans. Niewątpliwie dużą zaletą oleju rzepakowego jest wysoka temperatura dymienia, ponieważ dopiero w 24 stopniach C zachodzą w nim zmiany, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Powyższe informacje jednoznacznie stwierdzają, że olej rzepakowy jest niezwykle zdrowym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Wiadomo, że w zależności od zastosowania należy zastosować opcję rafinowaną bądź też nie. Dzięki temu można będzie liczyć na to, że wszelkiego rodzaju właściwości prozdrowotne zostaną zachowane, jak i również wchłanialność substancji odżywczych będzie na najwyższym poziomie.

W ostatnim czasie zaczęło pojawiać się coraz więcej informacji o tym, że olej rzepakowy jest zły. W dużej mierze są one wynikiem złego doboru typu oleju do określonych działań kuchennych. Dlatego należy skupić się na tym, by we właściwy sposób dobierać rodzaj oleju do typu przygotowywanych potraw. Zła opinia o oleju rzepakowym dotyczy także samej rafinacji, ponieważ utarło się przekonanie mówiące o tym, że im mniej przetworzony jest dany produkt, tym lepiej. W rzeczywistości, jak zostało już wspomniane, zależne jest to od zastosowania oleju. Podobnie negatywne opinie pojawiły się odnośnie do zawartości kwasów tłuszczowych, podczas gdy coraz więcej mówi się i pisze o tym, że te pochodzenia roślinnego są znacznie zdrowsze od tych, które pochodzą od zwierząt.

Olej rzepakowy jest zdrowy, pod warunkiem, że jego rodzaj zostanie dostosowany do aktualnych potrzeb. Na szczególną uwagę zasługuje więc nie tylko zawartości kwasów tłuszczowych, ale również witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, co znacznie podnosi ich przyswajalność.

Olej rzepakowy cena

Olej rzepakowy jest dostępny w każdym sklepie spożywczym. W ostatnim czasie coraz częściej pojawia się również na półkach z tak zwaną zdrową żywnością. Dlatego, jeśli ktoś jest zdecydowany na zmiany w swojej diecie, to przede wszystkim musi dostosować typ oleju do sposobu, w jakim zostanie użyty. I tak bardzo często koszt zakupu jednego litra oleju może wynosić około 6 złotych w przypadku oczyszczonego i około 20 złotych w przypadku nieoczyszczonego.

Olej rzepakowy przeciwwskazania

Olej rzepakowy zawiera bardzo wiele cennych substancji. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że do wszystkiego należy zachować umiar. I tak spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do zgromadzenia zbyt wielu substancji toksycznych takich, jak kwas erowy, który może być szkodliwy nie tylko dla dzieci, ale również osób dorosłych. Nie może być stosowany również w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, ale także przeciwwskazany jest w przypadku kamicy żółciowej.

Podsumowanie

Olej rzepakowy posiada bardzo wiele cennych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednocześnie należy zachować ostrożność i nie dopuszczać do przedawkowania go w codziennej diecie. Obecność oleju rzepakowego powoduje, że można zachować zdrowie na naprawdę długi czas. Należy pamiętać o tym, że istnieją dwa jego rodzaje i w zależności od tego, w jaki sposób mają one być stosowane, należy zdecydować się na odpowiedni. W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej błędnych informacji dotyczących tego, że olej rzepakowy jest niezdrowy, jednocześnie należy pamiętać o tym, że posiada wiele właściwości prozdrowotnych, pod warunkiem, że nie dopuści się do jego przedawkowania. We wszystkim należy zachować umiar, co pozwoli na zachowanie zdrowia, ale również na jego znaczną poprawę.

Poprzedni Olej lniany - Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie
Następny Olej z czarnuszki -Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 7 komentarzy

Olej z ostropestu na wątrobę a jej zdrowie – Wady i zalety

Wielu ludzi ma problemy z wątrobą. Złe odżywanie i ogólny harmonogram naszego życia wpływa negatywnie na nasz układ pokarmowy. Często tak jest, że starzy ludzie narzekają na bóle w tych

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Tłuszcz w diecie dziecka i niemowlęcia. Nie należy bać się tłuszczu

Prawidłowe żywienie dziecka od najwcześniejszych lat jego życia ma ogromny wpływ na jego rozwój oraz stan zdrowia. Warto więc mieć świadomość, że w diecie malucha nie może zabraknąć nie tylko

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z pestek dyni – Właściwości i zastosowanie oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni znany jest przede wszystkim w leczeniu pasożytów, ale także w terapii przeciwpasożytniczej. Prawdą natomiast jest fakt, że posiada on znacznie więcej właściwości prozdrowotnych, które należy wziąć

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej z wiesiołka – Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka bardzo często stosowany jest na skórę, jednak posiada znacznie więcej właściwości, niż większość osób zakłada. Od dłuższego czasu jest wykorzystywany nie tylko przez przemysł kosmetyczny, ale przede

Zdrowe Oleje 9 komentarzy

Olej lniany na odchudzanie, ćwiczenia czy olej lniany?

Każdy pragnie posiadać piękne ciało. Bez względu na wiarę i przekonania – dobrze zbudowane muskuły i brak piwnego brzucha to priorytet u większości ludzi. Co zrobić, gdy mamy nadwagę i

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej kokosowy- Wszystko o właściwościach i zastosowaniu

Olej kokosowy w ostatnim czasie jest coraz popularniejszy, ponieważ znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, kosmetyce, ale także ma właściwości odchudzające. Dlatego decydując się na jego zakup, można zyskać naprawdę

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować

Olej konopny ma bardzo dużo zastosowań w gastronomii. Możemy go dodawać do kanapek, sałatek, zup czy nawet smoothie, które sami przyrządzamy. W dzisiejszych czasach jest duża moda na zdrowy styl

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej żywokostowy z gojnikiem – Właściwości lecznicze i zastosowanie

Olej żywokostowy z gojnikiem znany był już w czasach, w których nie było lekarzy i aptek. Ludzie czerpali z tego, co dała natura i wykorzystywali jej właściwości lecznicze. W przypadku

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej kokosowy do smażenia – Czy na oleju kokosowym można smażyć?

Olej kokosowy to produkt, który staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Chętnie wykorzystujemy go do przyrządzania sosów do sałatek, koktajli czy deserów. Sprawdza się również jako naturalny kosmetyk. Często

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Zdrowe tłuszcze w diecie dziecka – dlaczego są ważne?

Każdy rodzic chce dla swojego dziecka tego, co najlepsze. Dotyczy to również żywienia maluchów. Często jednak w gęstwinie porad i informacji nie wiemy co warto dołączyć do jadłospisu naszej pociechy.

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej cedrowy – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej cedrowy zdobywa popularność, ponieważ podobnie jak inne oleje jest w pełni naturalny, co znacznie wpływa na jego skuteczność, wchłanialność, ale także właściwości lecznice. Nie od dziś wiadomo, że znacznie

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej sojowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Pozyskiwany z nasion soi, posiada właściwości prozdrowotne, które były doceniane już wiele lat temu. Doskonale sprawdza się zarówno jako produkt spożywczy, jak i kosmetyczny. Specyficzny smak i zapach powodują, że

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Olej z wątroby rekina – Na co pomaga i jakie ma właściwości

Olej z wątroby rekina jest niezwykle popularny w formie tranu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jest znany od wielu lat i szczególnie modny, jeśli chodzi o podawanie go dzieciom.

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej kukurydziany – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kukurydza uznawana jest za składnik, który od zalania dziejów gości w naszej kuchni. Jest składnikiem sałatek, zjadamy ją ugotowaną, czy też w formie popcornu lub płatków śniadaniowych. Jednocześnie niewiele osób

5 komentarzy

  1. Natan77
    12 listopada, 18:57 Odpowiedz
    Olej rzepakowy tłoczony na zimno razem z pieprzem i ciepłym pieczywem, to mega pozycja, musicie spróbować
    • Inga
      08 grudnia, 21:19 Odpowiedz
      jak przyrządzasz taka przekaske? :) chetnie sprobuje
  2. Andrzejek
    15 listopada, 21:32 Odpowiedz
    O dziwo uwierzyłem i zaryzykowałem twoja propozycje - smak petarda, również polecam taki zestaw, po prostu wymiata
  3. Daria
    28 grudnia, 20:14 Odpowiedz
    pospolity produkt a jakze zdrowy :) warto siegac bo to co zdrowe i nasze :)
    • Danuta
      04 stycznia, 21:15 Odpowiedz
      ja stosuje tylko ten, moze jestem niereformowalna ale lubie sprawdzone produkty

Zostaw odpowiedź