Olej z drzewa herbacianego – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z drzewa herbacianego – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z drzewa herbacianego wbrew pozorom należy do jednego z najbardziej rozpowszechnionych, ponieważ znajduje zastosowanie w kosmetyce i to szersze niż wiele osób zakłada. Tak naprawdę należy do produktów znanych i stosowanych od wieków. Obecnie na nowo staje się modny, a to za sprawą zwiększenia popularności w stosowaniu olejów. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że odznacza się on bardzo wieloma właściwościami prozdrowotnymi, jest bardzo łatwo dostępny, a mimo to, jego cena jest naprawdę niewielka.

Olej z drzewa herbacianego zastosowanie

Olej z drzewa herbacianego wspaniale sprawdza się na przeróżnego rodzaju problemy skórne. Można do nich zaliczyć między innymi przetłuszczającą się skórę. Taki stan jest najczęściej spowodowany zwiększoną produkcją sebum, dlatego stosowanie olejku z drzewa herbacianego będzie mogło wpłynąć pozytywnie na stan skóry, a przede wszystkim wyreguluje sam proces wytwarzania sebum.

Olejek z drzewa herbacianego bardzo pozytywnie działa na wszelkiego rodzaju zakażenia grzybicze. Szczególnie popularnym problemem jest grzybica stóp, którą można zarazić się w miejscach publicznych i niestety, ale czas niezbędny do wyleczenia bywa dość długi. Dlatego już w momencie, w którym pojawiają się pierwsze objawy takie jak zwędzenie czy pieczenie, warto podziałać. Wystarczy robić okłady z olejku herbacianego, by już po kilku dniach wszelkie objawy minęły. W momencie, w którym będzie on działał drażniąco na skórę, dobrym rozwiązaniem będzie rozcieńczenie go w ciepłej wodzie. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że działanie przeciwgrzybiczne olejku herbacianego wynika z jego składu, który często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto olejek herbaciany doskonale wspomaga leczenie nie tylko grzybicy, trądzika, ale także pomocny jest w przypadku kurzajek. Wystarczy nakładać go na miejsce zmienione chorobowo, by już po kilku dniach zauważyć znaczną poprawę.

Olej z drzewa herbacianego zastosowanie

Ponadto olejek herbaciany niezwykle często stosowany jest w przypadku chorób układu oddechowego. Sprawdza się zarówno przy chorobach gardła, zatok, jak i kaszlu. Dla osób, które mimo wszystko doceniają naturalne rozwiązania, będzie to miało bardzo duże znaczenie, jak i również pozwoli na pozbycie się uciążliwych objawów w krótszym czasie. Wiadomo, że lekarstwa, które można będzie znaleźć w aptekach, także bardzo często posiadają olejek herbaciany w swoim składzie. Często lekarze zalecają nawet inhalacje czy kąpiele z udziałem tego magicznego produktu, ponieważ odznacza się on maksymalnie dużą skutecznością.

Walka z pasożytami

Olejek herbaciany skuteczny jest także, jeśli chodzi o walkę z pasożytami. W czasach, w których nie było apteki i lekarzy, ludzie szukali naturalnych sposobów na pozbycie się wesz. Do jednych z nich z powodzeniem można zaliczyć działanie olejku herbacianego, który już po kilku dniach jest w stanie przynieść ulgę. Co więcej, żywe wesz są zabijane już w ciągu godziny po jego nałożeniu. Wiadomo, że w przypadku jaj nie działa, dlatego cała terapia trwa zwykle około 5 dni, by móc skutecznie pozbyć się wesz.

Olejek herbaciany jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanej chemii, którą zwykle wykorzystujemy do sprzątania. Obecnie coraz więcej mówi się i pisze o tym, że należy korzystać z naturalnych sposobów, które także wykazują się bardzo dużą skutecznością, ale nie drażnią oczu i są w pełni bezpieczne dla zwierząt i dzieci. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest więc stosowanie oleju herbacianego, jeśli chodzi o pojawiającą się pleń, którą można usunąć, mieszkając dwie łyżeczki oleju z wodą (pół litra).

Olej z drzewa herbacianego na twarz

Obecnie bardzo wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki właściwie sposób można poprawić wygląd swojej skóry na twarzy. Wiadomo, że makijaż i zła dieta są w stanie sprawić, że pory się zatykają, a sama skóra prezentuje się mało elegancko. Dlatego warto  stosować rozcieńczony olejek herbaciany, który świetnie zastąpi tonik. Co więcej będzie w stanie podziałać antybakteryjnie, dzięki temu ochroni przed różnego rodzaju zamianami skórnymi. Warto stosować go nie tylko w momencie, w którym wystąpiły te zmiany na skórze, ale także zapobiegawczo.

Olej z drzewa herbacianego na trądzik

Olej z drzewa herbacianego doskonale sprawdza się przede wszystkim w leczeniu trądziku. Już roztwór 5- procentowy z tego oleju wykazuje skuteczność niczym antybiotyki z apteki. A wszystko to dlatego, że zawiera w swoim składzie składniki, które wykazują działanie podobne do lekarstw stosowanych w leczeniu tej dolegliwości skórnej.

Podsumowanie

Olejek herbaciany jest znany od wielu wieków, dlatego, nawet jeśli do tej pory dla kogoś wydaje się to być zaskoczeniem, należy zainteresować się jego właściwościami. Składniki odżywcze zawarte w olejku sprawiają, że właściwie każdy przekona się o jego działaniu, jak i również kolejnym razem z przyjemnością po niego sięgnie. Tym większe ma to znaczenie, że jego skład porównywany jest do antybiotyków aptecznych, natomiast skuteczność jest wysoka, ponieważ jest w pełni naturalnym produktem.

Poprzedni Olej z kryla antarktycznego - poznaj jego właściwości
Następny Olej z orzechów włoskich - Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Może to Ci się spodoba

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej makowy – Olej z maku tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Oleje wykazują właściwości prozdrowotne, a w dodatku są w pełni naturalne. Dlatego w ostatnim czasie na nowo stają się modnym wyposażeniem kosmetyczki, w końcu jeden olejek jest w stanie zastąpić

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej z wiesiołka – Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka bardzo często stosowany jest na skórę, jednak posiada znacznie więcej właściwości, niż większość osób zakłada. Od dłuższego czasu jest wykorzystywany nie tylko przez przemysł kosmetyczny, ale przede

Ciąża i Dziecko 8 komentarzy

Olej z czarnuszki na alergię, walka z alergią nie musi być ciężka

Nasze dzieci bardzo często borykają się z różnego rodzaju alergiami. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach większość osób ma alergię na coś, gdyż wynika to po prostu z faktu, że mamy

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego

Zdrowe Oleje 7 komentarzy

Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale

Zdrowe Oleje 4 komentarze

Olej z rokitnika syberyjskiego – Właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika syberyjskiego znany jest od wielu lat. Obecnie, dzięki Internetowi, wraca do łask. Bardzo wiele osób jest zaskoczonych tym, jak wiele składników prozdrowotnych w sobie posiada, a tym

Zdrowe Oleje 8 komentarzy

Olej z orzechów laskowych – Kompendium wiedzy

Olej z orzechów laskowych to znany i ceniony lek, który stosowany jest od niepamiętnych czasów. Posiada wiele cennych właściwości, które sprawiają, że wiele objawów można będzie dzięki niemu się pozbyć.

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej sezamowy – Właściwości i zastosowanie oleju z sezamu

Olej sezamowy jest niezwykle delikatny, a co najważniejsze bezwonny, dlatego znajduje bardzo wiele zastosowań. Doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyczce. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, a to

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

Olej z czarnuszki na choroby autoimmunologiczne

Często walczymy z różnymi chorobami. Jesteśmy bombardowani z różnych stron lekarstwami na wszystko. Na świecie znajdzie się naprawdę wielu ludzi, którzy mają problemy z chorobami autoimmunologicznymi, które bardzo mocno uprzykrzają

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej kukurydziany – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kukurydza uznawana jest za składnik, który od zalania dziejów gości w naszej kuchni. Jest składnikiem sałatek, zjadamy ją ugotowaną, czy też w formie popcornu lub płatków śniadaniowych. Jednocześnie niewiele osób

Zdrowe Oleje 11 komentarzy

Olej z nasion dzikiej marchwi – Właściwości i zastosowanie

Olej z nasion dzikiej marchwi to nowość, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie liczne właściwości prozdrowotne są w stanie przekonać o tym, że jest to dobry sposób na poradzenie

Zdrowe Oleje 10 komentarzy

Olej z dziurawca – Właściwości i zastosowanie

Olej z dziurawca nie bez powodu zwany jest uniwersalnym, gdyż doskonale radzi sobie z przeróżnego typu problemami. Co więcej, może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, dlatego jeszcze kilka

Zdrowe Oleje 5 komentarzy

10 korzyści zdrowotnych ze stosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy to produkt, który coraz częściej znajduje zastosowanie w naszych kuchniach i łazienkach. Doceniamy jego liczne właściwości zdrowotne, dzięki którym możemy czuć się i wyglądać lepiej. Wciąż jednak wiele

Zdrowe Oleje 9 komentarzy

Olej lniany na odchudzanie, ćwiczenia czy olej lniany?

Każdy pragnie posiadać piękne ciało. Bez względu na wiarę i przekonania – dobrze zbudowane muskuły i brak piwnego brzucha to priorytet u większości ludzi. Co zrobić, gdy mamy nadwagę i

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Olej z kryla antarktycznego – poznaj jego właściwości

Kryl antarktyczny to skorupiak, który z wyglądu przypomina krewetkę, jednak zawiera w sobie znacznie więcej cennych substancji odżywczych, dlatego olej z niego cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Ogólnie wszelkiego rodzaju

7 komentarzy

  1. Ala
    28 listopada, 16:12 Odpowiedz
    Moja kuzynka używała tego na trądzik i jej pomaga więc też zaczęłam stosować. Zobaczymy jakie będą efekty
    • Agata K>
      06 grudnia, 15:26 Odpowiedz
      Ja stosuję i polecam, co prawda ciężkiego trądziku nie wyleczy ale z pojedynczymi wypryskami radzi sobie świetnie
  2. Adriano
    08 grudnia, 20:34 Odpowiedz
    kiedys mialem problem z grzybica stop i ten olejek wlasnie mi pomogl tak ze warto zainwestowac choc sa to nie duze pieniazki
  3. Alka
    10 grudnia, 15:57 Odpowiedz
    ja dodaje ten olej do chemii gospodarczej wlasnej roboty np do mleczka wlasnie ze wzgledu na wlasciwosci bakteriobojcze
  4. Marcela
    11 grudnia, 11:29 Odpowiedz
    mam straszny problem z wydzielaniem sebum, jestem w szoku ze taki zwykly olejek moze jakos pomoc
    • Wiola
      04 stycznia, 20:41 Odpowiedz
      i to swietne dzialanie ma ten olejek, sama bylam w szoku kiedy kolezanka mi o nim powiedziala ale teraz moge z czystym sercem polecic kazdemu
  5. Jagoda
    01 stycznia, 21:08 Odpowiedz
    ja uzywam go glownie przy aromaterapii, pieknie pachnie a w dodatku eczy uklad oddechowy

Zostaw odpowiedź