Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C
Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale będących ze sobą jak odbicie w lustrze, lub jak prawa ręka w lewo. Powoduje to obrót płaszczyzny spolaryzowanego światła – jedna forma w prawo, a druga „lustro” w lewo. Formy te mają również różne właściwości pod względem wpływu na organizmy żywe. W przypadku aminokwasów (podstawowe bloki budulcowe białka), na przykład, używane są tylko formy „L”.
Taką samą sytuację mamy w przypadku prawdziwej witaminy C, która posiada odpowiednie funkcje biologiczne tylko w postaci L. Tylko ta forma witaminy C jest obecna w procesach biologicznych i tylko taka jest uzyskiwana ze źródeł naturalnych, np. z roślin; i tylko ta forma powinna być spożywana. Co ciekawe, L-enantiomer (lub D-enantiomer) nie oznacza jednak rzeczywistej rotacji światła. W przypadku witaminy C jest dokładnie odwrotnie – jej forma L jest zgodna z ruchem wskazówek zegara, to znaczy obraca płaszczyznę światła w prawo – co jest oznaczone znakiem „+” (powyższe jest również uproszczenie, ponieważ kwas askorbinowy ma dwa miejsca, gdzie można utworzyć cząsteczki lustrzane, a ponadto istnieje inny system określania form tych cząsteczek R i S). Dlatego zwyczajowy termin „lewoskrętny” może być mylący.
Właściwa i jednoznaczna nazwa witaminy C to L- (+) Kwas askorbinowy. Warto podkreślić fakt, że dobra witamina C nie jest związkiem czystym – powinna być związana z innymi związkami naturalnie występującymi w organizmach żywych, zwłaszcza flawonoidami. Czysty kwas askorbinowy (choć oczywiście zawsze w formie L), w większości przypadków ma znacznie słabszy wpływ na organizm.
Witamina C lewoskrętna naturalna
Witaminy stanowią bardzo zróżnicowaną grupę związków organicznych, które są szeroko stosowane w naszym organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Podstawową cechą, która odróżnia je od innych cząsteczek, jest to, że są one egzogeniczne – muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz, ponieważ nie możemy ich syntetyzować. Witamina C występuje pod wieloma nazwami: Kwas askorbinowy lub kwas L-askorbinowy. Jako ludzie należymy do mniejszości organizmów, które nie są w stanie same produkować witaminy C. Witamina C bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych, które zachodzą w naszym organizmie. Jest to niezbędny element w prawie każdej komórce, która buduje nasz organizm. Jak już wspomniano, jest potrzebny w wielu reakcjach enzymatycznych. Działa jak kofaktor – składnik nieproteinowy, który pozwala na zachodzenie reakcji enzymatycznej.
Dzięki temu w naszym organizmie zachodzi ogromna ilość reakcji i procesów biochemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Witamina C bierze udział m.in. w procesach biosyntezy kolagenu oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji tkanki łącznej. Dzienna dawka witaminy C zalecana przez lekarzy została ustalona na podstawie ilości witaminy C, która zapobiega szkorbutowi – efekt niedoboru witaminy C, objawiający się samoistnym krwawieniem, bólem kości, stawów i mięśni, a nawet utratą zębów, co jest pośrednim wynikiem zaburzenia syntezy kolagenu. Jak wszyscy wiemy, zalecana dawka zależy od płci, masy ciała, wieku i ilości spożywanych płynów. Dawka dzienna dla osoby zdrowej to 100 mg kwasu askorbinowego.
Witamina C lewoskrętna – właściwości
Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje dobry stan naczyń krwionośnych, kości i skóry. Stosowanie witaminy C wpływa na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie i zmęczenie poprzez poprawę ogólnego samopoczucia. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Jest to również naturalny środek moczopędny i odgrywa ważną rolę w absorpcji żelaza.
Witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny i funkcje psychologiczne, przyczyniając się do zmniejszenia zmęczenia i zmęczenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, neutralizując szczególnie szkodliwy dla organizmu wolnych rodników. Jedzenie żywności bogatej w te składniki może pomóc układowi odpornościowemu, spowolnić proces starzenia się i poprawić stan zdrowia układu krążenia.
Witamina C lewoskrętna dawkowanie
Stosowanie doustne. Sposób: 1 saszetka lub 1 płaska łyżeczka proszku dziennie, po posiłku popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Witamina C lewoskrętna w proszku
Witamina C lewoskrętna w proszku pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje dobry stan naczyń krwionośnych, kości i skóry. Stosowanie witaminy C wpływa na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie i zmęczenie poprzez poprawę ogólnego samopoczucia. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Witamina C lewoskrętna w proszku przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny i funkcje psychologiczne. Witamina C lewoskrętna w proszku jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, neutralizując szczególnie szkodliwy dla organizmu wolnych rodników.
Witamina C lewoskrętna w proszku dawkowanie
1 g (płaska łyżeczka) dziennie zmieszana z wodą lub sokiem. Spożywać podczas posiłku.
Witamina C lewoskrętna apteka
Witamina C lewoskrętna jest dostępna w aptekach. Cena produktu, w zależności od ilości kapsułek w opakowaniu, oscyluje od 15 zł w górę.
Może to Ci się spodoba
Witamina E – Źródła, właściwości i działanie
Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina
„Witaminę D uzupełniajmy dietą także latem” – radzi dr Hanna Stolińska
Witamina D wykazuje szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości – jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego naszego ciała. Większość obecnej w organizmie witaminy D ma pochodzenie endogenne, tzn. powstaje
Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości
Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie
Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości
Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych. Witamina D występowanie Witamina D to rodzaj
Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości
Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale
Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje
Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości
Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie
Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla
Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie
Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C
Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości
Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina
Witamina D – poznaj jej najważniejsze właściwości!
Zdrowe kości i mięśnie, serce jak dzwon czy po prostu dobry nastrój – to jedne z wielu pozytywnych skutków odpowiedniej ilości witaminy D w twoim organizmie. Sprawdź, jakie skutki niesie
Witamina D – co musisz o niej wiedzieć?
Potocznie znana jest pod nazwą „witamina D”, warto jednak wiedzieć, że dokładniej chodzi o witaminę D3, czyli cholekalcyferol. Substancja ta powstaje w ludzkiej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Dlaczego
11 komentarzy
Pati
30 listopada, 10:20Ernest
06 grudnia, 12:59Tamira
09 grudnia, 09:33Maro
09 grudnia, 10:31Janusz
13 grudnia, 11:27Tola
13 grudnia, 11:47Pati
18 grudnia, 10:53Judyta
19 grudnia, 15:29Inga
29 grudnia, 20:37Olga
01 stycznia, 20:29Weronika
04 stycznia, 20:12