Dieta i Żywienie
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?
W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Olej łopianowy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej łopianowy posiada ogromna ilość witamin, ale również substancji aktywnych, które dzięki naturalnemu pochodzeniu wyróżniają się ogromną skutecznością. Z tego właśnie powodu, w dawnych czasach był on niezwykle popularnym produktem,
Olej cedrowy – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie
Olej cedrowy zdobywa popularność, ponieważ podobnie jak inne oleje jest w pełni naturalny, co znacznie wpływa na jego skuteczność, wchłanialność, ale także właściwości lecznice. Nie od dziś wiadomo, że znacznie
Olej z orzechów laskowych – Kompendium wiedzy
Olej z orzechów laskowych to znany i ceniony lek, który stosowany jest od niepamiętnych czasów. Posiada wiele cennych właściwości, które sprawiają, że wiele objawów można będzie dzięki niemu się pozbyć.
Olej magnezowy – Właściwości, działanie i zastosowanie
Olej magnezowy to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, który znajduje szereg zastosowań, natomiast dzięki zawartości cennych składników, będzie mógł być wykorzystywany przy różnego typu dolegliwościach. Doskonale sprawdzi się nie tylko
Olej z dziurawca – Właściwości i zastosowanie
Olej z dziurawca nie bez powodu zwany jest uniwersalnym, gdyż doskonale radzi sobie z przeróżnego typu problemami. Co więcej, może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, dlatego jeszcze kilka
Olej z nasion dzikiej marchwi – Właściwości i zastosowanie
Olej z nasion dzikiej marchwi to nowość, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie liczne właściwości prozdrowotne są w stanie przekonać o tym, że jest to dobry sposób na poradzenie
Olej laurowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Liść laurowy bardzo często znajdziemy w kuchni, gdzie stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw. Doskonale sprawdzi się nie tylko do zup, mięs, ale właściwie do większości dań na ciepło. W medycynie
Olej z kiełków pszenicy – Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z kiełków pszenicy to nie tylko duża zawartość witaminy E, ale przede wszystkim fakt, że był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie. Olej wzmacnia organizm, pielęgnuje ciało, jego
Olej kukurydziany – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Kukurydza uznawana jest za składnik, który od zalania dziejów gości w naszej kuchni. Jest składnikiem sałatek, zjadamy ją ugotowaną, czy też w formie popcornu lub płatków śniadaniowych. Jednocześnie niewiele osób