Po co stosuje się odżywki białkowe?

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto się dowiedzieć, dlaczego są tak często stosowane. W naszym artykule przeczytasz wszystko, co warto wiedzieć na ten temat.

Czym dokładnie są odżywki białkowe?

Odżywki białkowe to uzupełnienie diety zazwyczaj sportowców lub osób chcących zrzucić nieco kilogramów. Składają się one ze skoncentrowanego białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczy. Odżywki można podzielić na trzy typy. Pierwszy to koncentrat, który jest najtańszą i najprostszą formą. Zawiera on jednak najmniej białka, dlatego nada się najlepiej dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z suplementami. Izolaty mają większą zawartość białka, a ponadto lepiej się wchłaniają, więc nadają się do bardziej profesjonalnego użytku. Najlepsze, ale zarazem najdroższe są hydrolizaty z największą zawartością białka.

Czy odżywki białkowe mogą być wegańskie?

Najczęściej spotykane i najlepiej dostępne są zdecydowanie odżywki z białka serwatki. Pochodzą one z procesu produkcji mleka i dlatego stanowią najliczniejszą grupę. Dominują też preparaty typowo odzwierzęce, na przykład te pochodzące od jajek czy nawet mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że weganie są pozbawieni jakiegokolwiek wsparcia. Mogą oni liczyć na przykład na izolat białka sojowego lub tego pochodzącego z pszenicy. Są one tak samo zdrowe i spożywane w odpowiednich ilościach dostarczy te same porcje białka.

Jakie są zalety stosowania odżywek białkowych?

Białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej, więc jest konieczne w przypadku wielu rodzajów treningów, przede wszystkim siłowych. Wpływa ono także korzystnie na szybkość procesu regeneracyjnego, więc pozwala na wydajniejszą pracę. Oprócz tego odżywki białkowe są korzystne do stosowania po wszelkiego rodzaju urazach, ponieważ przyspieszają rekonwalescencję. Oprócz sportowców suplementy mogą też być spożywane przez osoby chcące schudnąć. Odżywki przyspieszają metabolizm, przez co ćwiczenia stają się łatwiejsze i efektywniejsze. Do tego skoncentrowany preparat skutecznie zapewnia uczucie pełności bez zbędnych węglowodanów i tłuszczów.

Kiedy powinno się stosować odżywki białkowe?

Przede wszystkim, jak ze wszystkim, z odżywkami nie można przesadzać, ponieważ spożywane w nadmiernych ilościach zakwaszają organizm i mogą powodować zwyrodnienia stawów. Najlepiej jest spożywać je około godzinę lub dwie przed treningiem, ponieważ korzystnie wpłyną na budowanie masy mięśniowej. Oprócz tego można je zażywać także po ćwiczeniach, gdyż przyspieszą wówczas regenerację. Jeśli chcesz, możesz też wybierać odżywki do posiłków lub przed snem, by zapewnić organizmowi uczucie sytości.

Odżywki białkowe pozwalają efektywnie budować sprawność organizmu w naturalny sposób. Stosowane w odpowiednich proporcjach z pewnością będą świetnym dodatkiem do ćwiczeń.

W artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/suplementy-dla-sportowcow-czym-sa-wpc-wpi-wph-i-czym-sie-od-siebie-roznia/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Ile witaminy C dla sportowców?
Następny Jak powstaje alergia?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Zdrowie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź