Po co stosuje się odżywki białkowe?

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto się dowiedzieć, dlaczego są tak często stosowane. W naszym artykule przeczytasz wszystko, co warto wiedzieć na ten temat.

Czym dokładnie są odżywki białkowe?

Odżywki białkowe to uzupełnienie diety zazwyczaj sportowców lub osób chcących zrzucić nieco kilogramów. Składają się one ze skoncentrowanego białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczy. Odżywki można podzielić na trzy typy. Pierwszy to koncentrat, który jest najtańszą i najprostszą formą. Zawiera on jednak najmniej białka, dlatego nada się najlepiej dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z suplementami. Izolaty mają większą zawartość białka, a ponadto lepiej się wchłaniają, więc nadają się do bardziej profesjonalnego użytku. Najlepsze, ale zarazem najdroższe są hydrolizaty z największą zawartością białka.

Czy odżywki białkowe mogą być wegańskie?

Najczęściej spotykane i najlepiej dostępne są zdecydowanie odżywki z białka serwatki. Pochodzą one z procesu produkcji mleka i dlatego stanowią najliczniejszą grupę. Dominują też preparaty typowo odzwierzęce, na przykład te pochodzące od jajek czy nawet mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że weganie są pozbawieni jakiegokolwiek wsparcia. Mogą oni liczyć na przykład na izolat białka sojowego lub tego pochodzącego z pszenicy. Są one tak samo zdrowe i spożywane w odpowiednich ilościach dostarczy te same porcje białka.

Jakie są zalety stosowania odżywek białkowych?

Białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej, więc jest konieczne w przypadku wielu rodzajów treningów, przede wszystkim siłowych. Wpływa ono także korzystnie na szybkość procesu regeneracyjnego, więc pozwala na wydajniejszą pracę. Oprócz tego odżywki białkowe są korzystne do stosowania po wszelkiego rodzaju urazach, ponieważ przyspieszają rekonwalescencję. Oprócz sportowców suplementy mogą też być spożywane przez osoby chcące schudnąć. Odżywki przyspieszają metabolizm, przez co ćwiczenia stają się łatwiejsze i efektywniejsze. Do tego skoncentrowany preparat skutecznie zapewnia uczucie pełności bez zbędnych węglowodanów i tłuszczów.

Kiedy powinno się stosować odżywki białkowe?

Przede wszystkim, jak ze wszystkim, z odżywkami nie można przesadzać, ponieważ spożywane w nadmiernych ilościach zakwaszają organizm i mogą powodować zwyrodnienia stawów. Najlepiej jest spożywać je około godzinę lub dwie przed treningiem, ponieważ korzystnie wpłyną na budowanie masy mięśniowej. Oprócz tego można je zażywać także po ćwiczeniach, gdyż przyspieszą wówczas regenerację. Jeśli chcesz, możesz też wybierać odżywki do posiłków lub przed snem, by zapewnić organizmowi uczucie sytości.

Odżywki białkowe pozwalają efektywnie budować sprawność organizmu w naturalny sposób. Stosowane w odpowiednich proporcjach z pewnością będą świetnym dodatkiem do ćwiczeń.

W artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/suplementy-dla-sportowcow-czym-sa-wpc-wpi-wph-i-czym-sie-od-siebie-roznia/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Ile witaminy C dla sportowców?
Następny Jak powstaje alergia?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź