Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w skład nie tylko najnowocześniejszych kosmetyków, ale także jak dodatek do dań. Oczywiście można samodzielnie postarać się o zebranie pokrzywy, a następnie wykonanie soku, jednak w sklepach na półkach znajduje się gotowy produkt. W jaki sposób zabrać się za wykonanie soku? O czym należy pamiętać, kupując gotowy produkt? Jakie właściwości posiada sok z pokrzywy?

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Zainteresowanie pokrzywą w ostatnim czasie jest coraz większe. Wraca moda na zioła i zdrowe odżywianie. O czym należy pamiętać? Szczególnie duże znaczenie ma zebranie pokrzywy we właściwym czasu. Sugeruje się, by zbiór odbywał się w maju lub maksymalnie do połowy czerwca- dzięki temu można będzie uzyskać najbardziej wartościowy produkt. Obecnie na każdym kroku można zakupić gotowy sok, jednak samodzielnie można wykonać go w domu. Wystarczy zerwać około kilograma całych pokrzyw, a następnie dobrze je opłukać pod bieżącą wodą. W kolejnym kroku należy zadbać o delikatne osączenie ich z nadmiaru wody, a następnie należy je drobno posiekać. Później wystarczy wykorzystać urządzenie, które posiada się w domu, do wyboru jest sokowirówka, mikser, maszynka do mięsa, ale również blender.

Otrzymany sok jest gotowy do picia, jednak wielu specjalistów zaleca przecedzenie go. W zależności od tego, jakie ma się oczekiwania co do jego konsystencji. Wiadomo, że nie każdy lubi gęste soki, dlatego można będzie go przecedzić. Jak przechowywać otrzymany sok, by wydłużyć jego termin przydatności do spożycia? Warto zaopatrzyć się ciemną i szklaną butelkę, ponieważ w ten sposób nie traci on swoich właściwości leczniczych. Powinien być szczelnie zakręcony i przechowywany w chłodnym miejscu- najlepiej lodówce.

Sok z pokrzywy – właściwości

Pokrzywa posiada szereg właściwości odżywczych, stąd też warto zainteresować się zarówno samym ziołem, jak i produktami pochodnymi. Wiadomo, że nie każdy ma czas i chęci na to, by samodzielnie wykonać sok, z tego powodu można dokonać zakupu gotowego ze sklepu. Dlaczego sok z pokrzywy jest taki wartościowy? Ponieważ sok z pokrzywy to przede wszystkim:

Witaminy A – jest niezbędna do zachowania prawidłowego procesu widzenia, przy niedoborach pojawiają się trudności z ostrością, jak i również może pogorszyć się wada wzroku. Witamina A odpowiada za właściwe funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ skutecznie chroni nie tylko przed wirusami, ale również bakteriami. Przy skłonnościach do zakażeń czy przeziębień, zwiększenie obecności tej witaminy w diecie może mieć kluczowe znaczenie dla szybszego powrotu do zdrowia.

Witamina K – właściwa ilość witaminy w diecie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania przede wszystkim układu krwionośnego. W dużej mierze od jej obecności zależy czy żyły są odpowiednio mocne, ale również odpowiada ona za mocne zęby i kości. Witamina K odpowiada za regulacje krwawień, ale i za sam proces krzepnięcia krwi.

Witamina C – jej obecność w diecie gwarantuje wysoką odporność na wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Wiele osób przed okresem największego zachorowania zwiększa jej ilość w swojej diecie suplementami, podczas gdy tak naprawdę warto postawić na naturalne źródła. Witamina C pozwala na obniżenie cholesterolu we krwi, ale również reguluje ciśnienie tętnicze.

Witaminy z grupy B – odgrywają istotną rolę nie tylko dla kondycji psychicznej, ponieważ odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego. Właściwa ilość w codziennej diecie to gwarancja sprawności intelektualnej przez wiele lat, a jednocześnie zmniejszona szansa na demencję starczą i problemy z pamięcią. Ponadto witaminy z grupy B odpowiadają za funkcjonowanie układu krwionośnego, w tym za właściwą pracę serca.

Wapń – jest istotny nie tylko w procesie wzrostu, ponieważ to właśnie wtedy gwarantuje mocne kości i zęby. Odpowiada za właściwą gospodarkę hormonalną, ale również proces krzepnięcia krwi. Niedobory prowadzą do skurczu mięśni, a nawet kłucia w sercu. W przypadku uszkodzenia kości, ale także urazu mięśni istnieje zwiększone zapotrzebowanie na wapń.

Żelazo – jego niedobory powodują poważne zmiany w organizmie, mogą prowadzić do anemii. Odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko u kobiet w ciąży, jest niezbędny w diecie każdego człowieka. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed wirusami i bakteriami, ale przede wszystkim odpowiada za transport tlenu w krwi. Jego właściwa ilość w diecie gwarantuje sprawność intelektualną i fizyczną, ale przede wszystkim spowalnia starzenie się skóry.

Magnez – jest potrzebny nie tylko u osób, które trenują, ale każdemu człowiekowi. Przede wszystkim wspomaga pracę mózgu i reguluje prace serca. Przy niedoborach odczuwalne jest zmęczenie i zły nastrój. Odpowiada za właściwą budowę zębów i kości, ale również usprawnia trawienie i dodaje energii.

Fosfor – gwarantuje właściwą pracę nerek, serca, ale również odpowiada za właściwą budowę kości i zębów. Przy niedoborach można obserwować zmniejszoną odporność kości na złamanie, ale również skurcze mięśni.

Potas – jest jednym z najważniejszych elektrolitów w organizmie, odpowiada za funkcjonowanie właściwie wszystkich układów w ciele. Doskonale wspomaga funkcjonowanie serca, ale jednocześnie przeciwdziała obrzękom. Odpowiednia ilość gwarantuje dobre samopoczucie. W upalne dni bądź tez przy wzmożonej potliwości należy zwiększyć jego obecność w diecie.

Sód – jest istotnym pierwiastkiem dla organizmu, ponieważ nie tylko wspomaga pracę serca, ale również pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Doskonale wpływa na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Ponadto sód jest niezbędny do wchłaniania się składników odżywczych do organizmu.

Kwas linolowy i linolenowy – korzystnie wpływa na stan glukozy we krwi. W sytuacji, gdy osoba znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania. Skutecznie poprawia wydolność mięśni, jeśli chodzi o kwestię tlenową. Jest niezbędny dla kulturystów, ale również osób, które chcą wspomóc wzrok, bądź też zwiększyć swoją odporność na stres, a jednocześnie poprawić koncentrację.

Kwas oleinowy – korzystnie wpływa na pracę serca, w tym również chroni przed chorobami z nim związanymi. Ponadto odpowiednia ilość tego kwasu w diecie zapobiega rozwojowi nowotworów, ale również zapobiega otyłości. Najnowsze badania pokazują, że wspomaga również obniżenie ciśnienia krwi, ale i wykazuje działanie przeciwbólowe.

Aminokwasy – skutecznie wpływa na wyregulowanie poziomu cukru we krwi, ale jednocześnie doskonale wspomaga proces regeneracji mięśni i kości. Wspomaga proces usuwania tkanki tłuszczowej z ciała, co ma szczególnie duże znaczenie w przypadku osób, które chciałyby schudnąć.

Polifenole – wspomagają proces regeneracji po urazach, doskonale chronią przed infekcjami, ale również pomagają szybciej je pokonać. Regulują przepływ krwi, ale jednocześnie przyczyniają się do ochrony przed miażdżycą.

Beta-karoten – bardzo wiele osób zna go, jako pomocnika przy opalaniu. Jednak posiada znacznie więcej właściwości. Przede wszystkim korzystnie wpływa na narząd wzroku, ale również wpływa na poprawę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, co jest niewątpliwie dużą szansą dla osób, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.

Luteina – pełni bardzo ważną funkcję w organizmie, ponieważ odpowiada za nastrój, ale również za prawidłową masę ciała. U kobiet odpowiada za właściwy cykl miesiączkowy.

Pokrzywa

Sok z pokrzywy na co?

Sok z pokrzywy wykazuje szereg właściwości leczniczych. Można go pić zarówno w momencie, gdy pojawiają się dolegliwości ze strony organizmu i chcemy się ich pozbyć, ale sprawdza się również profilaktycznie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że reguluje poziom glukozy we krwi. Ponadto doskonale wspomaga regenerację po urazach stawów czy mięśni, ale także kojący wpływa na stany zapalne. W przypadku osób, które często mają problem ze stanami zapalnymi czy dolegliwościami bólowymi, może chronić przed kolejnymi, pod warunkiem, że sok z pokrzywy będzie regularnie stosowany. Pozytywnie działa także na układ moczowy, ponieważ nie tylko oczyszcza go ze złogów w tym również z piasku i drobnych kamieni, ale przede wszystkim działa ochronnie przed infekcjami. Bardzo wiele osób zauważa pozytywne działanie soku z pokrzywy, jeśli chodzi o przeciwdziałanie alergii.

Nie tylko łagodzi wszelkie jej objawy, ale bardzo często całkowicie je eliminuje. W początkach cukrzycy pozwala na uregulowanie poziomu cukru we krwi, również można to wykorzystać, jeśli dana osoba znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania. Regularne picie soku z pokrzywy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, która nie tylko się wzmacnia, ale przede wszystkim znacznie sprawniej oczyszcza ciało z toksyn. W przypadku problemów skórnych pomocne jest nie tylko picie soku, ale również można stosować go zewnętrznie w formie toniku na twarz, czy też miejsca zmienione chorobowo. Wspomaga oczyszczanie organizmu z nadmiaru wody, dzięki temu skutecznie chroni przed obrzękami, a jeśli takowe występują, pozwala się ich szybko pozbyć.

Sok z pokrzywy jak pić?

Sok z pokrzywy można pić bezpośrednio po zrobieniu, czy zakupie. Dla wielu osób idealnym rozwiązaniem będzie dodanie go w niewielkiej ilości do ulubionej herbaty, soku czy nawet wody.

Sok z pokrzywy ile pić dziennie?

Wystarczy jedna filiżanka naparu dziennie, by można zauważyć jego zbawienny wpływ na organizm. Jednocześnie nie wolno przekraczać zalecanej dawki, ponieważ można przyczynić się do odwodnienia.

Sok z pokrzywy- przeciwwskazania

Przede wszystkim należy zachować szczególną ostrożność w przypadku zażywania leków. Ponadto należy wiedzieć o tym, że przy cukrzycy, lub po zabiegach warto skonsultować chęć picia soku z pokrzywy z lekarzem prowadzącym. Przy regularnym piciu soku z pokrzywy należy pilnować, by pić wodę minimum w ilości dwóch litrów dziennie, ponieważ nie tylko wspomoże to działanie samego soku, przyśpieszy oczyszczanie organizmu, ale tak naprawdę zapobiegnie nadmiernemu odwodnieniu.

Poprzedni Mononukleoza - co to? Jakie objawy, ile trwa i jak leczyć?
Następny Produkty bezglutenowe - czym jest żywność bezglutenowa?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Naturalne syropy 5 komentarzy

Syrop z cebuli – różne przepisy, jak zrobić, jak przechowywać i na co pomaga?

Nasze babcie miały mnóstwo domowych sposobów na przeróżne dolegliwości. Wiadomo, że kiedyś aptek nie było, dlatego wszelkiego rodzaju zioła, warzywa i wszystko to, co miało właściwości pro zdrowotne, było wykorzystywane

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Zdrowie 5 komentarzy

Domowe sposoby na kaszel. Jak skutecznie radzić sobie z kaszlem mokrym i suchym

Kaszląc, oczyszczamy gardło z flegmy oraz innych drażniących czynników. Kaszel sam w sobie nie jest chorobą, a jedynie objawem wskazującym, że coś dzieje się w naszym organizmie. I o ile

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

16 komentarzy

  1. Ankaaa
    05 czerwca, 09:44 Odpowiedz
    Nie wiedziałam, że czas zbioru pokrzyw jest ważny do uzyskania bardziej wartościowego soku. Przydatna informacja. Cały artykuł bardzo fajny. Dzięki.
  2. Lena03
    08 czerwca, 19:06 Odpowiedz
    Zwykle siekałam tylko liście, czy faktycznie sieka się całe pokrzywy?
    • sasza76
      10 czerwca, 10:02 Odpowiedz
      Oczywiście! W łodydze również jest mnóstwo witamin :)
  3. kris02
    08 czerwca, 21:11 Odpowiedz
    Ciekawy artykuł, nie znałem wcześniej tyle zastosowań soku z pokrzywy.
  4. Hania_z
    09 czerwca, 09:44 Odpowiedz
    Wiem o pokrzywie sporo bo staram się regularnie od roku pić to cudo. Sporządzam sok sama, a piję go z powodu alergii na wszelkiego rodzaju pyłki. Mam wrażenie, że sok działa na mnie bardzo dobrze. Całkiem nieźle funkcjonuję w okresach pylenia, lepiej niż przed rozpoczęciem kuracji.
  5. Nina
    09 czerwca, 16:52 Odpowiedz
    Oooo, pokrzywa jako tonik, chętnie zrobię okłady i sprawdzę jak to działa.
  6. sasza76
    10 czerwca, 10:03 Odpowiedz
    Oczywiście! W łodydze również jest mnóstwo witamin :)
  7. Maciek
    10 czerwca, 12:01 Odpowiedz
    Ważną informacją w tym artykule jest to, że przy piciu naparu z pokrzywy, ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu.
  8. samosia
    11 czerwca, 10:40 Odpowiedz
    Myślałam, że sok straci właściwości, kiedy doleję trochę do soku czy herbaty. Dobrze wiedzieć, że jest inaczej. Jakoś sam sok z pokrzywy mi nie smakuje, wolę zmieszać z czymś słodkim.
  9. Ola_j
    11 czerwca, 23:43 Odpowiedz
    Mojej mamie lekarz zaleciła picie soku z pokrzywy z powodu nadmiaru wody w organizmie. Zwykłe leki nie pomagały, zresztą nie ma się co truć. Dzięki regularnemu piciu tego soku widzimy pierwsze efekty i mama czuję się już dużo lepiej.
    • Tośka
      18 czerwca, 14:22 Odpowiedz
      Dobrze, że są jeszcze lekarze, którzy nie faszerują tylko lekami. Piję sok z pokrzywy również dzięki mojemu lekarzowi. Wyrównało mi to cykl miesiączkowy. A poza tym czuję, że mój organizm funkcjonuje prawidłowo, po pierwsze, nie choruję w sezonach grypowych, a po drugie- może to zabrzmi banalnie, ale mam więcej siły do życia, organizm stał się silniejszy. Przypisuję te zasługi właśnie pokrzywie, którą regularnie spożywam.
  10. marta.w
    13 czerwca, 21:23 Odpowiedz
    Sądziłam, że tego naparu trzeba dziennie wypić bardzo dużo, żeby zobaczyć efekty. A czytam, że jedna filiżanka dziennie przy regularnym stosowaniu daje efekty. Może warto spróbować. Czego się nie zrobi dla zdrowia.
  11. Eryk
    13 czerwca, 21:42 Odpowiedz
    Ja bardzo lubię sok z pokrzywy, Dla mnie smakuje bardzo orzeźwiająco.
  12. Judyta
    15 czerwca, 10:13 Odpowiedz
    Ja początkowo nie lubiłam soku z pokrzywy. Piłam go jedynie dla zdrowia. Dziś przekonałam się do smaku i piję go chętnie. Warto jednak czasem się przemęczyć.
  13. Daniel 76
    20 czerwca, 15:21 Odpowiedz
    Przed sezonem jesienno zimowym najlepiej zaopatrzyć się w sok z pokrzywy, dlatego że ma on właściwości odpornosciowe. Bardzo dobrze chroni organizm przed wirusami i bakteriami.
  14. Joanna.1
    22 czerwca, 12:40 Odpowiedz
    Od niedawna przyrządzam sobie sama sok z pokrzywy. Na początku robiłam go z użyciem blendera, dziś kiedy już wiem, że sok będę piła ile się tylko da, kupuję sokowirówkę. Myślę, że to dobra inwestycja w zdrowie, tym bardziej, że można robić soki i koktajle również z innych produktów.

Zostaw odpowiedź