Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców przede wszystkim. Mimo wielu podpowiedzi w sieci czy podręcznikach dedykowanych młodym mamom, wciąż wielu rodziców popełnia te same błędy.

To nic dziwnego, że wiele rzeczy, zwłaszcza przy pierwszym dziecku, sprawia nam dużą trudność i poddaje wątpliwość wiedzę, którą chłonie się z wielu różnych źródeł jednocześnie. Przygotujmy się więc bardzo szczegółowo do zmiany jego diety, wcześniej znając popularne błędy i świadomie ich unikając, zapewniając tym samym optymalne warunki do rozwoju naszej ukochanej pociechy.

Kaszki i mleko!

Na samym początku warto powiedzieć kilka słów na temat niewłaściwego stosowania proporcji w przypadku kaszek lub mleka. Dobrze jest wcześniej poćwiczyć sobie przygotowywanie jedzenia dla malucha, ponieważ zbyt rozwodniony posiłek nie pozwoli się dziecku najeść, a zbyt gęsty znów będzie problematyczny w samym przyjmowaniu. Pamiętajmy o tym, że błędem jest podawanie dziecku zupek lub kaszek w butelce. Podawanie malcowi posiłków łyżeczką będzie wspierało prawidłowy rozwój jego zgryzu. Co do napojów, należy również pamiętać, że  w pierwszym roku życia dziecka nie powinno się podawać mu krowiego mleka. Można włączyć je do diety w drugim roku życia malucha, pamiętając jednak, aby nie przekraczać dawki 500ml dziennie. Wcześniej maluch może pić sok, jednak najlepszą opcją będą świeże soki przecierowe, które powinny być traktowane jako osobny posiłek i nie przekraczać wartości 150 ml na dzień. Oprócz soku najlepszym rozwiązaniem będzie woda, mleko mamy lub mleko modyfikowane.

Przesadna profilaktyka!

Bardzo dużo mówi się obecnie o tym, jak niebezpieczny dla ludzkiego organizmu potrafi być gluten. Niektóre z mam obawiając się chorobie trzewnej, jaką jest celiakia, opóźniają maksymalnie podawanie pokarmów zawierających gluten. Pomijając kwestię istoty diety zupełnie pozbawionej glutenu, warto powiedzieć, że pierwsze takie pokarmy można podawać dziecku pomiędzy 5 i 6 miesiącem, ponieważ może to zapewnić pewnego rodzaju „wytrenowanie” jego organizmu, a tym samym zapobiegnięcie celiakii. Oczywiście, nie zapominajmy o tym, że w tym czasie musimy obserwować malucha. Podobnie ma się sprawa z popularnymi alergenami. Wiele mam odkłada wprowadzenie do diety dziecka pokarmy, które mogą uczulać, m.in. ryby, truskawki, czy orzechy. W rzeczywistości tego rodzaju pokarmy można podawać już w 7 miesiącu życia malucha. Warto robić to stopniowo i osobno; to pozwoli na natychmiastowe wyeliminowanie pokarmu, który faktycznie wywoła reakcję alergiczną. Profilaktyka może tutaj zdecydowanie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Na początek warzywa i nieprzesadna ilość porcji!

Niektórzy zaczynają karmić stałymi pokarmami swoje maluchy od owoców, jednak rozsądniejszym pomysłem będzie jednak wybór warzyw. Warto powolutku testować smak maluszka, podając mu do spróbowania różne warzywa. Jeżeli malec krzywi się i ewidentnie nie pasuje mu jakiś smak, spróbujmy kolejnego i tak do skutku. Pamiętajmy o tym, że warzywa naprawdę muszą być podstawą diety i nauczenie malca pozytywnych skojarzeń z nimi zapewni jego dobry start w życie, jeżeli chodzi o zdrowe żywienie. Dobrym pomysłem jest podawanie dziecku przecierowych zupek warzywnych, które nie tylko nie są kłopotliwe w przygotowaniu, ale pozwolą na odkrycie mniej i bardziej lubianych smaków. Co do ilości pokarmów, które powinniśmy podawać maluchowi, który skończył już etap piersi i butelki, to nie przesadzajmy. Bardzo często, zaangażowane młode mamy podają swoim pociechom jedzenie nawet dziesięć razy dziennie, co najpewniej powoli będzie prowadziło do nadwagi i otyłości. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podawanie od 5 do 6 posiłków na dobę.

 

Poprzedni Skandynawski styl - nowa moda w sypialni
Następny Poziom stresu to nasza ocena zdarzenia, czyli walczymy z depresją

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

4 komentarze

  1. Patka
    26 listopada, 10:45 Odpowiedz
    Standardowo marcheweczka to pierwsze warzywko i owoc jabłko :)
    • Jadzia
      01 stycznia, 22:09 Odpowiedz
      tak ale tez trzeba to robic umiejetnie i po kolei, stopniowo sprawdzac czy dany produkt nie uczula naszego bobasa
  2. Monika
    02 stycznia, 21:23 Odpowiedz
    na początek maleńkie porcje dosłownie na spróbowanie, aby dzieciaczek przyzwyczajał się do nowych smaków i my jako rodzice powinnismy obserwowac czy nie wystepuje jakas alergia po spozyciu
  3. Asia
    04 stycznia, 21:54 Odpowiedz
    ja juz w 4 miesiacu rozszerzalam diete swojego dziecka, kilka dni dostawal jeden nowy produkt np marchewke zeby sprawdzic reakcje na niego

Zostaw odpowiedź