Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają dłużej zachować zdolności poznawcze i dobrą pamięć. Szacuje się jednak, że nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje w diecie odpowiednich dawek tych kwasów – alarmują eksperci z okazji Międzynarodowego Dnia Kwasów Omega-3, przypadającego 3 marca. Dietetycy wskazują, że tłuste morskie ryby, które są głównym źródłem tych cennych składników, za rzadko goszczą na stołach i dlatego konieczna jest suplementacja.

 Wyróżniamy trzy główne typy kwasów omega-3. Pierwszym jest ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który pochodzi głównie ze źródeł roślinnych. Pozostałe dwa to EPA i DHA, które pochodzą ze źródeł morskich, takich jak tłuste ryby i mikroalgi. To właśnie EPA i DHA są najważniejsze dla naszego ogólnego zdrowia, bo pomagają zachować zdrowe serce, mózg i oczy, zapewniają też zdrowy przebieg ciąży, zarówno dla mamy, jak i dziecka – mówi agencji Newseria Biznes Elana Natker, dyplomowana dietetyczka i dyrektorka ds. komunikacji z konsumentami i specjalistami ochrony zdrowia w GOED, Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA.

Jak podkreśla, kwasy EPA i DHA są obecne w każdej komórce ludzkiego organizmu i potrzebne przez całe życie. Ich obecność ma też ogromne znaczenie dla rozwoju małych dzieci, bo największe stężenia DHA występują w mózgu i oczach, wspierając optymalny rozwój tych organów.

– Tak naprawdę już w momencie życia płodowego mama poprzez przyjmowanie kwasów omega-3 gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka – mówi Marzena Kucia, doktor nauk biologicznych i ekspertka Natural Pharmaceuticals, dystrybutora norweskich suplementów diety. – W przypadku osób starszych przyjmowanie kwasów omega-3 gwarantuje zachowanie właściwej funkcji pamięci, na co wskazuje wiele badań klinicznych. Natomiast jeśli chodzi o aspekty kardiologiczne, to tutaj duże dawki tych kwasów dawały korzystne efekty na redukcję poziomu trójglicerydów już po miesiącu ich stosowania.

– Kwasy EPA i DHA przeciwdziałają atakom serca i chorobom układu krążenia, ale ich obecność jest szczególnie ważna również wtedy, kiedy się starzejemy i chcemy długo utrzymać nasze zdolności poznawcze – dodaje Elana Natker.

Najlepszym źródłem przyswajania korzystnych dla zdrowia, wielonienasyconych kwasów omega-3 EPA i DHA są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy sardynki, które zawierają ich najwięcej, a także mikroalgi morskie. Jednak w diecie większości ludzi są one obecne w niewielkim stopniu. To właśnie powód, dla którego większość populacji nie przyjmuje odpowiedniej dawki kwasów EPA i DHA.

– Jeżeli chcemy wesprzeć suplementację poprzez dietę, to według zaleceń powinniśmy spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jedną porcję tłustej ryby morskiej. Jednak Polacy jedzą dość mało ryb. Ona zwyczajowo gości na naszym stole raz w tygodniu, a na dodatek często jest to ryba słodkowodna, która ma bardzo małą ilość DHA – mówi doktor nauk biologicznych. – Warto też zwrócić uwagę na to, że kwasy omega-3 są bardzo podatne na obróbkę termiczną, co oznacza, że proces smażenia i pieczenia często eliminuje te cenne składniki.

 Większość ludzi na świecie nie przyjmuje odpowiednio dużo kwasów omega-3 EPA i DHA. Szacujemy, że nawet około 80 proc. światowej populacji przyjmuje niewystarczające ilości tych korzystnych składników – mówi Elana Natker.

Wielonienasycone kwasy omega-3 EPA i DHA najlepiej pozyskiwać w ramach diety, ale jeśli brakuje w niej tłustych, morskich ryb, można uzupełniać niedobory, przyjmując odpowiednie suplementy zawierające np. olej z łososia z Oceanu Arktycznego czy innych tłustych ryb morskich. Na rynku dostępne są też wegańskie oleje z kwasami omega-3 produkowanymi z morskich mikroalg.

– Nie ma standardowych globalnych wytycznych dotyczących ilości EPA i DHA, jakie należy przyjmować. Dla dorosłej osoby na początek zalecamy 500 mg dziennie. Warto jednak przyjmować większe ilości, jeśli cierpimy na choroby serca lub mamy za sobą przebyty zawał. W takiej sytuacji rekomenduję około 1000 mg dziennie – mówi dietetyczka i dyrektorka w GOED. – Takie wytyczne są zgodne z zaleceniami ISSFAL, czyli Międzynarodowego Towarzystwa ds. Badań nad Kwasami Tłuszczowymi i Lipidami, oraz wielu innych organizacji z całego świata.

Większą dawkę EPA i DHA powinny przyjmować nie tylko osoby z problemami kardiologicznymi, ale również kobiety w ciąży. W ich przypadku zalecane jest co najmniej 700 mg kwasów EPA i DHA dziennie, z czego co najmniej 300 mg w postaci DHA, a w grupie kobiet z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego – do 1000 mg DHA.

Dietetycy podkreślają, że wybierając suplement diety z kwasami omega-3, trzeba zwrócić uwagę na ich dawkę, ponieważ producenci na opakowaniach często podają tylko ogólnikowe, mało konkretne informacje.

 Często informują, że np. jest w nim „duża ilość omega-3”, ale bez podawania konkretnej zawartości DHA i EPA, które są najcenniejszymi i najbardziej aktywnymi biologicznie kwasami z tej rodziny. Trzeba więc zwracać na to uwagę – mówi dr Marzena Kucia.

Ekspertka wskazuje też, że suplementacja kwasami omega-3 powinna trwać tak naprawdę przez całe życie. Nie ma żadnych obaw dotyczących ich bezpieczeństwa, na co wskazuje zarówno amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), jak i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

 Suplementy diety z omega-3 są bezpieczne do stosowania. Wiąże się to m.in. z wysoką jakością procesu technologicznego wytwarzania olejów rybich. Obecnie renomowani producenci są w stanie już na bardzo wczesnych etapach usunąć wszelkie zanieczyszczenia, takie jak polichlorowane bifenyle, rtęć czy ołów, które są obecne w akwenach wodnych. Dodatkowo UE nakłada na producentów obowiązek, aby badali limity tych szkodliwych związków, więc są oni zobowiązani do dbania o wysoką jakość – mówi dr Marzena Kucia. – Na dodatek sami producenci często idą o kilka kroków dalej, np. badając poziom indeksu Totox. Jest to indeks utlenienia olejów rybich, który pokazuje ich świeżość. Monografie techniczne GOED wskazują, że Totox powinien być poniżej 26, natomiast wielu producentów suplementów diety i surowca oleju rybiego utrzymuje go na poziomie 10. To oznacza, że są to naprawdę bardzo wysokiej jakości oleje rybie, które korzystnie działają na zdrowie.

Eksperci CRN Foundation obliczyli, że jeśli cała populacja Amerykanów powyżej 55. roku życia przyjmowałaby odpowiednie dawki kwasów omega-3, zmniejszyłoby to ryzyko chorób wieńcowych do 10 proc. W latach 2022–2030 można by dzięki temu uniknąć ponad 191 tys. incydentów związanych z tą grupą chorób. Oszczędności dla sektora ochrony zdrowia z tym związane CRN Foundation szacuje na ponad 4 mld dol.

– Międzynarodowy Dzień Kwasów Omega-3 [przypadający 3 marca – red.] to inicjatywa stworzona kilka lat temu, aby promować świadomość na temat korzyści płynących z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA. Chcemy, aby cały świat zrozumiał, jak ważne jest dostarczanie tych składników odżywczych przez jedzenie odpowiedniej ilości tłustych ryb czy przyjmowanie suplementów – mówi Elana Natker. – GOED [ang. Global Organization for EPA and DHA Omega3s – red.] to organizacja członkowska złożona z firm działających w łańcuchu dostaw kwasów omega-3 EPA i DHA, od łowisk aż po produkty końcowe. Wspieramy badania naukowe związane z kwasami EPA i DHA i pomagamy zapewnić, że produkty obecne na rynku spełniają najwyższe standardy jakościowe i etyczne.

Poprzedni Gronkowiec złocisty - objawy zakażenia i leczenie
Następny Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Demony diety

Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź