Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia tętniczego. Ograniczenie soli w naszych posiłkach poprzez świadomy wybór produktów, które spożywamy powinno być pierwszym krokiem w kierunku kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Pomocne mogą być w tym cateringi dietetyczne.

Coraz więcej osób ma problem z kontrolowaniem tego, co i w jakich ilościach spożywa. Wynika to z braku umiejętności obliczania zapotrzebowania kalorycznego, łatwego dostępu do wysoko przetworzonej żywności, a także z powodu nieczytania etykiet. Otyłość będąca jedną z chorób cywilizacyjnych nie jest wyłącznym problemem Polaków. To również nadmierne spożywanie soli, które powoduje nadciśnienie, sprzyjające rozwijaniu się m.in. niewydolności serca. Pomimo tego, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca maksymalnie 5g dziennie (równowartość jednej łyżeczki), a zapotrzebowanie fizjologiczne organizmu dorosłej osoby wynosi od 2 do 3g dziennie, to Polacy lubią dodawać ją praktycznie do każdej potrawy.

Zdrowy plan żywieniowy bez wyrzeczeń

Jeśli chcemy wspomóc organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami cywilizacyjnymi warto postawić na dietę DASH. Jej główną zasadą jest stosowanie mniejszej ilości soli, a podstawą planu żywieniowego są niskoprzetworzone produkty spożywcze, a także warzywa i owoce stanowiące źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów oraz białko pochodzenia roślinnego, w tym orzechy i nasiona. To także ryby zawierające cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz produkty bogate w potas, magnez  i wapń – niskotłuszczowe produkty mleczne.

– DASH to skrót od angielskich słów „dietary approaches to stop hypertension”, oznaczający “plan żywieniowy chroniący przed nadciśnieniem”. W środowisku naukowym jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata, a stosowanie jej pomaga w głównej mierze walczyć z plagą nadciśnienia. Do tego jest prosta w przestrzeganiu. Nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych potraw jedynie lekko je zmodyfikować – mówi Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Dieta DASH jest nie tylko zdrowa, ale również łatwa w stosowaniu – nie wymaga przestrzegania licznych restrykcji pokarmowych. To zbilansowany plan żywieniowy, który pomaga stworzyć zdrowy dla układu krwionośnego styl odżywiania.

Wsparcie dla organizmu i smukła sylwetka

Dietetycy z całego świata potwierdzają, że dieta DASH pomaga nie tylko chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, ale pozwala również na zachowanie dobrej kondycji i prawidłowej masy ciała. Dla tych którzy nie mają  wystarczająco dużo czasu i wiedzy by wprowadzić ją w życie pomocą mogą być cateringi dietetyczne.

– Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” dla 41% Polaków samodzielne zdrowe odżywianie jest trudne, dlatego wprowadziliśmy w SuperMenu wariant diety DASH. W posiłkach całkowicie zrezygnowaliśmy z dodatku soli oraz ograniczyliśmy ilość czerwonego mięsa oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Nie zawierają one również cukru, pszenicy i surowego mleka krowiego. Nasz plan żywieniowy wspiera nie tylko układ krwionośny, ale również przyczynia się poprawy kondycji i wyglądu sylwetki – mówi Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Dieta DASH jest uznawana za dietę leczniczą. Stosowanie jej pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i wpływa korzystnie na profil lipidowy. Ogranicza także ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz wystąpienia raka jelita grubego. Zmniejsza możliwość pojawienia się depresji, poprawia funkcje poznawcze, a co najważniejsze sprzyja wydłużeniu długości życia.

Poprzedni 10 ajurwedyjskich porad na jesień
Następny Co robią cylindry w okularach?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!