Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego tak łatwo uzależniamy się od alkoholu?

Światowa Organizacja Zdrowia definiuje uzależnienie od alkoholu jako zespół objawów somatycznych, behawioralnych i poznawczych, w których picie alkoholu staje się priorytetowe nad innymi poprzednio ważniejszymi zachowaniami. Rozpoznanie choroby alkoholowej jest możliwe, jeśli w ciągu ostatniego roku występują objawy takie jak: silna potrzeba (głód) picia albo kompulsywne spożywanie alkoholu, problem z kontrolowaniem rozpoczęcia picia, długość trwania picia, ilość spożywanego alkoholu, przyjmowanie coraz większych dawek napojów wyskokowych, rezygnacja z innych przyjemności, spożywanie substancji alternatywnych o podobnym działaniu do alkoholu, picie pomimo wiedzy o jego szkodliwości.

Alkoholizm to również choroba, która diametralnie zmienia życie osoby uzależnionej oraz jej bliskich. Potrzeba picia wpływa bowiem nie tylko na zachowanie alkoholika, ale także na jego zdrowie. Jednymi z najczęstszych schorzeń wywołanym nadmiernym spożywaniem alkoholu są choroby psychiczne i alkoholowe zapalenie wątroby (czytaj więcej na temat alkoholowego zapalenia wątroby. Specjaliści alarmują, że mimo rosnącej świadomości społecznej i wielu programów edukacyjnych liczba osób regularnie zaglądających do kieliszka rośnie. Dlaczego tak się dzieje?

Jan Szczepański o motywach sięgania po alkohol

Specjaliści są przekonani, że nie można jednoznacznie określić motywów sięgania po alkohol. Mimo to lata badań pozwoliły na wskazania najczęstszych przyczyn uzależnienia. Według socjologa Jana Szczepańskiego do nierzadkich powodów zaglądania do kieliszka należą chęć ucieczki od rzeczywistości oraz pragnienie dodania sobie odwagi. Uczony uważa także, że niektóre osoby sięgają po alkohol z przyczyn ceremonialnych, ponieważ wymaga tego sytuacja. Ponadto badacz dostrzega powszechne przekoanie, że napoje wyskokowe gwarantują dobrą zabawę.

Antoni Kępiński o problemach alkoholowych

Antoni Kępiński, znany psychiatra, wyróżnia pięć przyczyn sięgania po alkohol. Według niego są powody: neurasteniczne, czyli takie, których celem jest zredukowanie zmęczenia i rozdrażnienia; kontaktowe – mające na celu ułatwienie nawiązywania kontaktów z innymi osobami; dionizyjskie, jakich motywem jest chęć uzyskania stanu oszołomienia i ucieczki od rzeczywistości; heroiczne, czyli pragnienia osiągnięcia mocy oraz samobójcze, które dążą do samookaleczenia.

Dlaczego pijemy?

Według Bohdana Woronowicza, autorytetu w dziedzinie psychiatrii, spożywanie alkoholu może mieć następujące motywacje: ucieczkowe, którego celem jest zdredukowane napięcia, poprawa nastroju, odprężenie i zapomnienie o kłopotach; społeczne, czyli spożywanie napojów wyskokowych przy konkretnej okazji lub z uprzejmości; poszukujące przyjemności, które są związane z walorami smakowymi trunku. Bohdan Woronowicz zauważa także, że część osób sięga po alkohol ze względu na przekonanie o jego pozytywnym wpływie na zdrowie.

Geny sięgają po kieliszek

Maciej Frąckowiak i Marek Motyka – specjaliści z Poradnii Leczenia Uzależnień NZOZ MAFRO-MED w Poznaniu i Wydziału Socjologiczno-Historycznego, Instytutu Socjologii przy Uniwersytecie Rzeszowskim dostrzegają związek pomiędzy kodem genetycznym a skłonnością do uzależnienia od alkoholu. Ich opinię potwierdzają także lekarze (m.in. Ewa Pakuła) zajmujący się pacjentami z chorobą alkoholową. W opinii badaczy za skłonności do alkoholizmu odpowiada specyficzna gospodarka biochemiczna, która sprawia, że organizm osoby sięgającej po napoje wyskokowe wykazuje większą lub mniejszą odporność na różnego rodzaju trunki. Przeprowadzone badania dowiodły, że pacjenci pochodzący z rodzin, w których pojawiało się uzależnienie od alkoholu miały większą tolerancję na etanol niż osoby z rodzin niedotkniętych alkoholizmem. Zależność była również widoczna w reakcji na spożycie alkoholu.

Powiedz mi, skąd jesteś, a powiem ci, czy możesz pić?

Ewa Pakuła, lekarka z Łodzi, dostrzega także zależność pomiędzy kodem genetycznym poszczególnych ras ludzi, a ich skłonnościami do alkoholizmu. Według specjalistki jest to związane z szybszym lub wolniejszym rozkładaniem alkoholu przez enzym dehydrogenazę alkoholową. Ewa Pakuła twierdzi, że najmniej odporni na działanie alkoholu są przedstawiciele rasy żółtej. Z kolei u osób należących do rasy białej (kaukaskiej) można zaobserwować szybkie rozkładanie etanolu. Wszystko to wpływa również na tempo uzależniania się od napojów wyskokowych.

Liczne badania specjalistów potwierdzają, że uzależnienie alkoholu jest związane z genami. Nie należy jednak zapominać, że tak samo jak geny, wpływ na alkoholizm mają wzorce wyniesione z domu. Potwierdzają to obserwacje i analizy lekarzy oraz socjologów badających powody występowania chorób alkoholowych. Pamiętajmy więc, że alkohol nie jest gwarancją udanej zabawy i nie musi towarzyszyć każdemu spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Dbajmy o swoje zdrowie i nie przekazujmy złych nawyków naszym dzieciom.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  1. https://www.doz.pl/czytelnia/a195-Alkoholizm_to_duzy_problem_spoleczny
  2. http://www.parpa.com.pl/download/Problemy_alkoholowe_Polska_Europa_Swiat.pdf
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0867436115000309
  4. https://ac.els-cdn.com/S0867436115000309/1-s2.0-S0867436115000309-main.pdf?_tid=443f8703-9e3f-40f1-b7a6-b72c448a3a2b&acdnat=1529008330_8e40339a697c79be3c533a52b2502df7
  5. http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2015/hyg-2015-2-314.pdf
Poprzedni Domowe sposoby na kaszel. Jak skutecznie radzić sobie z kaszlem mokrym i suchym
Następny Mucosolvan mini na ratunek małym dzieciom

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

3 komentarze

  1. Marzanna
    26 listopada, 10:51 Odpowiedz
    Problemy rodzinne, brak odwagi... nie tylko alkoholikami są ludzie z ubogich rodzin, często też są to zamożni ludzie
  2. Danka
    01 stycznia, 22:19 Odpowiedz
    czesto topimy w nim smutki i latamy wolny czas, krok do uzaleznienia jest bardzo maly
  3. Agata
    02 stycznia, 21:38 Odpowiedz
    alkoholikiem moze zostac kazdy ale tylko do nas nalezy decyzja czy na to pozwolimy

Zostaw odpowiedź