Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i mięsa. Zapominamy jednak o tym, że obróbka termiczna tego warzywa ma ogromne znaczenie dla jego właściwości. Surowy burak ma znacznie więcej walorów witaminowych niż ugotowany, dlatego należy wziąć to pod uwagę.
Co zawiera w sobie burak?
Ogromne znaczenie ma to, czy sok jest wykonany z ugotowanego buraka, czy z surowego. W przypadku tego drugiego zawartość okazuje się znacznie bardziej wartościowa. Dlatego, nawet jeśli początkowo smak nie do końca będzie odpowiadał gustom, warto dodać jabłko czy marchew, by móc go poprawić. Przede wszystkim do najważniejszych składników buraka można zaliczyć:
Potas– pełni ogromnie ważną funkcję w naszym ciele, ponieważ odpowiada on za pracę mięśni, a właściwie sprawuje nad nimi kontrolę. Dlatego jego niedobór najczęściej objawia się skurczami mięśni, ale przede wszystkim problemami z sercem. Należy pamiętać o tym, że serce to również mięsień, stąd też potas reguluje jego pracę i dba o równomierność uderzeń. Ponadto bardzo ważną rolą potasu jest kontrolowanie ilości płynu w organizmie, przy odpowiedniej ilości w organizmie, nie ma problemów z obrzękami tkanek. Należy zauważyć, że odpowiednie nawodnienie organizmu to odpowiednie ciśnienie krwi, dlatego, jeśli ktoś ma skoki ciśnienia, być może przyczyną jest zbyt mała ilość potasu w organizmie. Pełni on również rolę w procesach, które odpowiadają za budowę mięśni, dlatego jego odpowiednia ilość w ciele sprzyja uzyskaniu i utrzymaniu właściwej ilości masy mięśniowej.
Żelazo– to jeden z najważniejszych składników diety, którego niedobór może doprowadzić nawet do śmierci. Odpowiada za dotlenienie wszystkich narządów i tkanek w ciele. Przede wszystkim to dzięki niemu można zachować właściwą odporność organizmu, co jest szczególnie istotne nie tylko w przypadku zwiększonej zachorowalności, ponieważ na każdym kroku jesteśmy narażeni na różne bakterie i choroby. Niedobór żelaza w diecie prowadzi do częściowego lub trwałego uszkodzenia tkanek, narządów, w przypadku kobiet zaniku menstruacji. U bardzo wielu osób objawia się to również obniżeniem odporności i zatruciem organizmu, ponieważ żelaza działa jak miotełka, pozbywając się z ciała szkodliwych substancji i pozostałości przemiany materii.
Mangan– kolejny niezbędnik do życia. Od niego w dużej mierze zależy funkcjonowanie poszczególnych układów, dlatego należy pamiętać o tym, by był on obecny w diecie. I tak odpowiada on za funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego, krwionośnego i płciowego. Od niego będzie zależało czy minerały i witaminy, które przyjmujemy, będą właściwie wchłaniane. Niedobory manganu objawiają się nie tylko ogólnym osłabieniem całego ciała, ale również bólami w stawach czy osłabieniem funkcjonowania mózgu. To właśnie w mózgu znajduje się największa ilość manganu, stąd też, jeśli chcemy zachować jego sprawność na wiele lat, należy pamiętać o tym, by przyswajać właściwe ilości tego pierwiastka. Odpowiada on również za funkcjonowanie hormonów tarczycy, dlatego przy problemach z jej właściwą pracą, należy sprawdzić, jaka ilość manganu jest w organizmie.
Kobalt– Z jednej strony występuje on w naszym ciele w naprawdę małej ilości, z drugiej pełni niezwykle ważną funkcję dla każdego. Dlaczego? Uczestniczy w procesach regeneracji całego organizmu. Pozornie może się to wydawać niezbędne u sportowców czy osób pracujących fizycznie, jednak prawdą jest, że każdemu te procesy są potrzebne. Należy pamiętać o tym, że nawet jeśli wykonujemy pracę biurową, to po całym dniu pracy przy komputerze nasz wzrok się męczy. W takich sytuacjach zdolność do regeneracji jest nieprawdopodobnie istotna, ponieważ zbyt długotrwałe przemęczenie tego narządu może doprowadzić do trwałego uszkodzenia, a tym samym pogorszenia widzenia. Dlatego osoby z wadą wzroku powinny szczególnie o tym pamiętać. Procesy regeneracji są istotne dla każdego narządu i dla każdego układu w naszym ciele. Tak więc, bez względu na to, jaką pracę się wykonuje, jest to niezbędny składnik do tego, byśmy każdego poranka wstali peł ni energii do działania. Kobalt ma ogromny wpływ nie tylko na regenerację, ale również na nastrój i równowagę psychiczną. Od tego, jak wiele mamy go w organizmie zależy też nasz apetyt, odporność, ale również stan poszczególnych narządów. Kolejnym przykładem mogą być żyły, które w przypadku uszkodzenia mogą się zregenerować, natomiast jeśli kobaltu jest w organizmie zbyt mało, mogą powstawać żylaki.
Kwas foliowy– pozornie niezbędny jedynie kobietom w ciąży. Jednak prawdą jest, że każdemu człowiekowi jest potrzebny do tego, by jego organizm prawidłowo funkcjonował. Niestety, ale bardzo często zdarza się, że mamy niedobór- niektórzy mniejszy, inni większy. Bardzo często kwas foliowy nazywany jest witaminę B9 albo witaminą B11, natomiast jego obecność w organizmie skutecznie jest w stanie ochronić nas przed anemią. Ponadto bierze on czynny udział w tworzeniu się DNA, ale również w prawidłowym funkcjonowaniu i wzroście wszystkich komórek w organizmie. Jego niedobór prowadzi do chorób układu krążenia, osteoporozy, natomiast w przypadku kobiet w ciąży do wad cewy nerwowej u dziecka. Dlatego, jeśli kobieta planuje zajść w ciążę, to już na trzy miesiące przed planowanym zapłodnieniem powinna zacząć przyjmować suplementy diety z kwasem foliowym na czele.
Błonnik– można przeczytać w wielu miejscach w Sieci o tym, że jego odpowiednia ilość w diecie przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu trawiennego. W końcu każdy ma świadomość co do tego, że pełni on funkcję pewnego rodzaju miotełki i wymiata z naszych jelit wszelkiego rodzaju pozostałości przemiany materii. Dzięki temu jest niezwykle istotnym składnikiem, jeśli chodzi o ochronę przed rakiem jelita grubego. Zawartość błonnika w diecie ma znacznie więcej funkcji, przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego serca. Oznacza to, że jego właściwa ilość w diecie przyczynia się do ochrony przed chorobami serca, a nawet udarem czy cukrzycą. Jego niedobór to przede wszystkim główna przyczyna otyłości, zaparcia, kamica żółciowa, a nawet nowotwory jelita grubego.
Przeciwutleniacze– czyli witaminy przeciwutleniające takie wit. E, C- nie tylko skutecznie spowalniają procesy starzenia, ale bardzo często są w stanie zahamować lub spowolnić pojawienie się chorób cywilizacyjnych. Ich głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, który z kolei zaburzenia równowagę między wytwarzaniem się wolnych rodników i ich zwalczaniem przez powyższe witaminy. Niestety, ale wolne rodniki powodują rozwój chorób serca, pojawienie się miażdżycy, nowotworu czy udaru mózgu.
Na co pomaga sok z buraka?
Sok z buraka skutecznie podnosi odporność, dzięki temu ochrona organizmu przed wszelkiego rodzaju chorobami jest utrzymana na naprawdę wysokim poziomie. Osoby, które regularnie piją sok z buraka, cieszą się nie tylko zdrowiem, ale również ładnym wyglądem. Przede wszystkim jest to związane z poprawą wyglądu skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości witamin i minerałów pochodzących z buraka.
Szczególnie w okresie wzmożonych infekcji i przeziębień należy wypijać sok z buraka, ponieważ nawet jeśli pojawiły się pierwsze objawy, to można będzie je załagodzić. Sok posiada również właściwości wykrztuśne, dlatego wspaniale sprawdzi się także w przypadku kaszlu. Doskonale wpływa na złagodzenie stresu, profilaktycznie dba o pracę całego układu nerwowego, dlatego wiele osób decyduje się na picie go w okresie wzmożonej pracy zawodowej. Zawarte witaminy skutecznie zwalczają stres, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia jakości snu, koncentracji i poprawiają pamięć. Sok z buraka skutecznie hamuje łaknienie, dlatego nadaje się dla osób stosujących dietę, ponieważ jest w stanie obronić je przed podjadaniem między posiłkami.
Sok z buraka przepis
Wystarczy obrać buraki ze skóry, odciąć zieloną część i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy wrzucać kolejno do sokowirówki bądź też blendera. Pierwsza opcja sprawi, że otrzymamy sam sok, natomiast druga rozdrobni całego buraka wraz z miąższem, co pozwoli zatrzymać jeszcze więcej cennych składników dla nas. Do buraka można dodać marchwi lub jabłka, dzięki temu sok będzie znacznie smaczniejszy.
Ile kalorii ma sok z buraka?
Sok z buraka jest polecany osobom stosującym dietę nie bez powodu, ponieważ doskonale oszukuje głód. Przede wszystkim należy pamiętać, że 100 ml soku zawiera jedynie 47 kcal.
Sok z buraka ile pić dziennie?
Bardzo wiele zależy od tego, jaką stosuje się dietę i co chce się uzyskać. W przypadku, gdy chcemy podnieść odporność organizmu, wystarczy jeden kubek o pojemności około 200ml. Natomiast osoby stosujące dietę odchudzającą mogą wypijać nawet 3 takie kubeczki, dzięki temu będą w stanie skutecznie zahamować łaknienie. Szczególnie pomocny jest sok z buraka dla osób chorujących na nowotwory. To właśnie one mają wyniszczony organizm przez chorobę i leczenie, dlatego w ich przypadku można stosować zwiększone dawki, które skutecznie usuną toksyny z organizmu, ale przede wszystkim będą miały zbawienny wpływ na wyniki z krwi.
Sok z buraka czerwonego przeciwwskazania
Pomimo tego, że sok z buraka zawiera naprawdę wiele cennych składników, to nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Szczególnie w przypadku chorób nerek należy na niego uważać. Dlatego osoby, które cierpią na kamicę nerkową, kłębuszkowe zapalenie nerek czy zespół nerczycowy powinny przed zastosowaniem soku w diecie skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Może to Ci się spodoba
Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?
Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.
Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!
Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.
Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety
Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się
Magiczna moc kiełków!
Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety
Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
4 komentarze
Anżelika
03 grudnia, 16:19Alga
19 grudnia, 15:45Ulka
02 stycznia, 21:42Cecylia
01 stycznia, 22:27