Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców przede wszystkim. Mimo wielu podpowiedzi w sieci czy podręcznikach dedykowanych młodym mamom, wciąż wielu rodziców popełnia te same błędy.
To nic dziwnego, że wiele rzeczy, zwłaszcza przy pierwszym dziecku, sprawia nam dużą trudność i poddaje wątpliwość wiedzę, którą chłonie się z wielu różnych źródeł jednocześnie. Przygotujmy się więc bardzo szczegółowo do zmiany jego diety, wcześniej znając popularne błędy i świadomie ich unikając, zapewniając tym samym optymalne warunki do rozwoju naszej ukochanej pociechy.
Kaszki i mleko!
Na samym początku warto powiedzieć kilka słów na temat niewłaściwego stosowania proporcji w przypadku kaszek lub mleka. Dobrze jest wcześniej poćwiczyć sobie przygotowywanie jedzenia dla malucha, ponieważ zbyt rozwodniony posiłek nie pozwoli się dziecku najeść, a zbyt gęsty znów będzie problematyczny w samym przyjmowaniu. Pamiętajmy o tym, że błędem jest podawanie dziecku zupek lub kaszek w butelce. Podawanie malcowi posiłków łyżeczką będzie wspierało prawidłowy rozwój jego zgryzu. Co do napojów, należy również pamiętać, że w pierwszym roku życia dziecka nie powinno się podawać mu krowiego mleka. Można włączyć je do diety w drugim roku życia malucha, pamiętając jednak, aby nie przekraczać dawki 500ml dziennie. Wcześniej maluch może pić sok, jednak najlepszą opcją będą świeże soki przecierowe, które powinny być traktowane jako osobny posiłek i nie przekraczać wartości 150 ml na dzień. Oprócz soku najlepszym rozwiązaniem będzie woda, mleko mamy lub mleko modyfikowane.
Przesadna profilaktyka!
Bardzo dużo mówi się obecnie o tym, jak niebezpieczny dla ludzkiego organizmu potrafi być gluten. Niektóre z mam obawiając się chorobie trzewnej, jaką jest celiakia, opóźniają maksymalnie podawanie pokarmów zawierających gluten. Pomijając kwestię istoty diety zupełnie pozbawionej glutenu, warto powiedzieć, że pierwsze takie pokarmy można podawać dziecku pomiędzy 5 i 6 miesiącem, ponieważ może to zapewnić pewnego rodzaju „wytrenowanie” jego organizmu, a tym samym zapobiegnięcie celiakii. Oczywiście, nie zapominajmy o tym, że w tym czasie musimy obserwować malucha. Podobnie ma się sprawa z popularnymi alergenami. Wiele mam odkłada wprowadzenie do diety dziecka pokarmy, które mogą uczulać, m.in. ryby, truskawki, czy orzechy. W rzeczywistości tego rodzaju pokarmy można podawać już w 7 miesiącu życia malucha. Warto robić to stopniowo i osobno; to pozwoli na natychmiastowe wyeliminowanie pokarmu, który faktycznie wywoła reakcję alergiczną. Profilaktyka może tutaj zdecydowanie bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Na początek warzywa i nieprzesadna ilość porcji!
Niektórzy zaczynają karmić stałymi pokarmami swoje maluchy od owoców, jednak rozsądniejszym pomysłem będzie jednak wybór warzyw. Warto powolutku testować smak maluszka, podając mu do spróbowania różne warzywa. Jeżeli malec krzywi się i ewidentnie nie pasuje mu jakiś smak, spróbujmy kolejnego i tak do skutku. Pamiętajmy o tym, że warzywa naprawdę muszą być podstawą diety i nauczenie malca pozytywnych skojarzeń z nimi zapewni jego dobry start w życie, jeżeli chodzi o zdrowe żywienie. Dobrym pomysłem jest podawanie dziecku przecierowych zupek warzywnych, które nie tylko nie są kłopotliwe w przygotowaniu, ale pozwolą na odkrycie mniej i bardziej lubianych smaków. Co do ilości pokarmów, które powinniśmy podawać maluchowi, który skończył już etap piersi i butelki, to nie przesadzajmy. Bardzo często, zaangażowane młode mamy podają swoim pociechom jedzenie nawet dziesięć razy dziennie, co najpewniej powoli będzie prowadziło do nadwagi i otyłości. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podawanie od 5 do 6 posiłków na dobę.
Może to Ci się spodoba
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu
Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.
Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.
Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50
Dieta a bezsenność
Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
5 komentarzy
Monaliza
06 grudnia, 11:16Karola
04 stycznia, 22:13Ingrid
19 grudnia, 15:55Celina
01 stycznia, 22:07Marta
02 stycznia, 21:26