Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych smaków, chcą próbować nowości, na które wcześniej nie byli gotowi i brakowało im ku temu odwagi. Tofu jest znane od dawna, jednak w ostatnim czasie stało się maksymalnie modne. Co właściwie kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Gdzie można kupić i jakie ma właściwości odżywcze tofu?

Co to jest tofu?

Tofu powstaje z ziaren soi, czyli jednego z najpopularniejszych ziaren na świecie. Z uwagi na proces powstawania bardzo często nazywane jest serem. Delikatny smak w połączeniu z właściwościami odżywczymi powodują, że coraz więcej osób jest zdecydowanych na wprowadzenie go do swojej diety. Idealnie komponuje się nie tylko z przeróżnego rodzaju sosami, ale również przyprawami. Tofu nie jest nowością na rynku żywności, ponieważ zostało wynalezione ponad 2000 lat temu przez chińskiego kucharza.

Jak powstaje tofu?

Bardzo wielu smakoszy i osób, które chciałyby spróbować tofu, zastanawia się nad tym, skąd właściwie się bierze, ale również, w jaki sposób powstaje? Otóż tofu powstaje z mleka sojowego, do którego należy dodać koagulatu. Po dodaniu następuje proces oddzielenia serwatki od twarogu, a następnie należy dodać środek zagęszczający. W tym celu wystarczy dodać sok z cytryny bądź też sól niagarii. Tofu jest sprzedawany w plastikowym wiaderku, uformowany w kostkę i zanurzony w wodzie. W ten sposób przedłuża się jego datę przydatności, ale jednocześnie pozytywnie wpływa to na jego konsystencje i smak. Alternatywą dla tego opakowania jest kartonowe pudełko.

Właściwości odżywcze tofu

Tofu nie jest kaloryczne, jest całkowicie pozbawione cholesterolu, dla wielu osób jest alternatywą dla mięsa. Ponadto posiada wiele właściwości odżywczych:

Witaminy z grupy B- w dużej mierze odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby narażone na stres i znerwicowane powinny wzbogacić swoją dietę o te konkretne witaminy. Odpowiednia ilość w diecie pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i nastrój.

Choliny- właściwa ilość w organizmie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie zarówno mięśni, jak i układu oddechowego. Pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie serca i pracę mózgu. Przede wszystkim pozwala na utrzymanie w kondycji umysłu, przez co może chronić przed demencją czy problemami z pamięcią.

Witamina E– zwana jest witaminą młodości, ponieważ doskonale wspomaga odżywienie skóry, zapobiegając jej przesuszeniu. W efekcie opóźnia wystąpienie zmarszczek. Jest odpowiedzialna za właściwy skład i krzepliwość krwi.

Białko- jest niezbędne nie tylko w diecie sportowców, ponieważ każdemu jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Białko stanowi główny budulec mięśni i zapewnia im właściwą siłę. Ponadto skutecznie wspomaga usuwanie tkanki tłuszczowej z organizmu, co jest niezwykle ważną informacją dla osób, które chciałyby schudnąć.

Węglowodany- pozornie wiele diet je eliminuje, jednak są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwalają na utrzymanie mózgu we właściwej kondycji, ponieważ są jedynym źródłem energii, ale i krwinek czerwonych.

Błonnik- odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o zahamowanie wchłaniania się cholesterolu, jak i również skutecznie wspomaga obniżanie cukru we krwi. Ponadto błonnik pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale i układu krążenia. Idealnie sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.

Mangan- jego odpowiednia ilość w diecie to gwarancja właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niewłaściwa ilość prowadzi do nieprawidłowej pracy tarczycy, wątroby, ale również trudności w chodzeniu, a nawet chorobę Parkinsona.

Wapń- pełni ważną funkcję dla utrzymania właściwej kondycji układu kostnego, ale również usprawnia pracę układu naczyniowego i mięśnia sercowego. Jest niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.

Selen- odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ bierze czynny udział w wytwarzaniu ciał odpornościowych. Skutecznie wspomaga walkę z wszelkiego rodzaju wirusami i bakteriami.

Fosfor- jest niezbędnym składnikiem diety, ponieważ odpowiada za to, by kości były mocne.

Miedź- odpowiada za właściwą pracę serca i mózgu, ale również skutecznie spowalnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Magnez– przede wszystkim dodaje energii, ale również wspomaga proces trawienia, poprawia koncentracje, buduje kości i zęby, a przede wszystkim hamuje tworzenie się kamieni w nerkach.

Żelazo- odpowiada za odporność, ale również regenerację tkanek. Jest niezwykle ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport tlenu.

Cynk- wzmacnia odporność organizmu, wspomaga prawidłowy wygląd skóry, ale również procesy regeneracyjne w razie jej przerwania.

Jak przyrządzić tofu?

Tofu jest doskonałym składnikiem past do kanapek, ale również sałatek czy ciast. Zakupiony w wersji naturalnej jest nie tylko uzupełnieniem, ale bardzo często głównym składnikiem wielu dań. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się ten w kostkach, ponieważ wystarczy jedynie wrzucić go do ugotowanych warzyw czy sałatki, by wzbogacić ich smak, ale przede wszystkim wzmocnić wartość odżywczą dania.
Jak przyrządzić tofu?

Jak smakuje tofu?

Smak tofu jest uzależniony od zakupionej postaci. Ten naturalny ma delikatny i raczej neutralny smak. W sprzedaży można spotkać także ser pieczony, smażony czy grillowany. W zależności od tego, jakie przyprawy będą do tego procesu zastosowane, można będzie spodziewać się zróżnicowanego smaku.

Jak jeść tofu?

Tofu jest coraz popularniejszym składnikiem przeróżnego rodzaju dań, czy dodatków do nich. W zależności od zakupionej postaci można będzie użyć go w odpowiedni sposób. I tak ser tofu w postaci jedwabistej jest niezwykle delikatny, przez co wspaniale pasuje do przeróżnego rodzaju sosów, a nawet ciast. Najpopularniejsza jest naturalna postać tofu, ponieważ tutaj do wyboru jest postać twarda lub miękka. To właśnie ten typ jest składnikiem wielu dań, z tego właśnie powodu cieszy się on największym uznaniem wśród konsumentów. Pokrojone w plasterki bądź też kostkę jest idealnym składnikiem sałatek, ugotowanych warzyw, ale często podawane jest także jako dodatek do dań po tym, jak zostanie usmażone w głębokim tłuszczu. Ponadto tofu może być oferowane w przeróżnych opcjach, w zależności od pomysłowości producentów. W ostatnim czasie może być w zestawie z bazylią, marynowane czy grillowane, a nawet wędzone. W tej postaci doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, ale także do past kanapkowych. Kupując tofu, należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ bardzo łatwo jest zakupić podróbki. Na rynku znajdują się także wszelkiego rodzaju półprodukty czy dania na bazie tofu, w tym również serki topione.

Tofu – gdzie kupić?

Kupno tofu nie jest wcale tak skomplikowane, jak początkowo mogłoby się wydawać. Jednocześnie należy pamiętać o kilku kwestiach. Na rynku znajduje się wiele różnego rodzaju serów podpisanych jako tofu, jednak chcąc dokonać zakupu tego oryginalnego, warto zdecydować się na ekologiczny ser tofu. Tylko taki wybór daje gwarancję zakupu właściwego produktu. Zaleca się kupno w sklepie z żywnością ekologiczną, ponieważ tam ma się gwarancję odpowiedniej jakości i pochodzenia.

Oczywiście kupując tofu, należy zwrócić uwagę na to, jakie będzie jego przeznaczenie. Szeroka gama smakowa i produktów, które zostały wykonane na bazie sera tofu sprawia, że początkowo może to powodować różnego rodzaju problemy. Jednak wystarczy zapoznać się z różnicami pomiędzy konkretnymi rodzajami sera tofu, by móc podjąć właściwą decyzję i zakupić.

Tofu- czy może być szkodliwe?

W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o szkodliwości tofu. Jaka jest prawda? Żyjemy w czasach gdy soja bywa genetycznie modyfikowana, w efekcie produkty z niej wytwarzane są szkodliwe dla organizmu. Dlatego tak duże znaczenie ma kupno tofu tylko z napisem ekologiczne, ponieważ w ten sposób ma się pewność co do pochodzenia ziaren soi, tym samym ma się przekonanie o jego naturalności.

Poprzedni Choroba Taya-Sachsa (postać niemowlęca)
Następny Mefedron - co to jest i jak działa? Poznaj skutki uboczne

Może to Ci się spodoba

Naturalne syropy 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

14 komentarzy

  1. Nikola
    05 czerwca, 09:53 Odpowiedz
    W swojej diecie bezmięsnej bardzo często jem tofu. Bardzo dobry produkt i jak jest napisane w artykule posiada wiele składników odżywczych. Polecam!
  2. Nina_D
    08 czerwca, 18:31 Odpowiedz
    Polecam tofu i faktycznie "ekologiczne" jest w tym wypadku ważne :)
    • Justyna34
      15 czerwca, 10:35 Odpowiedz
      Oj tak, trzeba kupić dobrej jakości tofu, żeby było lepsze w smaku. No i najważniejsze, żeby miały te wszystkie składniki odżywcze to właśnie powinno być ekologiczne.
    • Marek
      22 czerwca, 12:35 Odpowiedz
      Nie tylko w przypadku ekologicznego tofu smak jest lepszy. Tak jest z każdym produktem. Ekologiczne to gwarancja zachowania naturalnych właściwości produktu, brak jakiejkolwiek chemii, co daje pewność, że posiada on wszystkie swoje składniki odżywcze.
  3. Norbi
    09 czerwca, 12:33 Odpowiedz
    Szczerze mówiąc to nie jadłem nigdy tofu. Ale widząc ile ma składników odżywczych chętnie poznam ten produkt. Dzięki za ciekawy artykuł.
  4. Nastka
    10 czerwca, 11:13 Odpowiedz
    Raz jadłam tofu, ale nie smakowało mi. Być może było to spowodowane tym, że było jakiegoś gorszego sortu i nie miało nic wspólnego z ekologią. Spróbuję go jeszcze raz, szukając produktu z wyższej półki.
  5. Filippo
    11 czerwca, 11:11 Odpowiedz
    Jem tofu głównie jako składnik sałatek. Jako osobny produkt nie skradł mojego serca, ale jako dodatek może być.
  6. żancia
    12 czerwca, 05:19 Odpowiedz
    Wiem, że to cenny składnik dla kobiet, ponieważ hamuje ewentualny rozwój raka piersi. Warto więc zadbać o regularność tego produktu.
  7. Nikoletta
    13 czerwca, 21:51 Odpowiedz
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i chociaż ten ma specyficzny smak, to i tak jest pyszny. Przy okazji zdrowy, więc naprawdę polecam.
    • Jennifer
      16 czerwca, 12:36 Odpowiedz
      W pierwszym kontakcie z tofu miałam mieszane uczucia, faktycznie smak jest inny. Ale przekonałam się i teraz jem go ze smakiem.
  8. Monika13
    15 czerwca, 11:08 Odpowiedz
    Lubię wszystkie sery, tofu jest jednak dla mnie nie do zjedzenia. Może dlatego że jego składnikiem jest soja, a ja jej nie trawię.
    • Hanka13
      19 czerwca, 23:07 Odpowiedz
      Mam podobnie, jakoś nie odpowiada mi smak soi. Plusem jest, że to produkt zdrowy i jednak staram się go przemycić jako dodatek do sałatki czy innych potraw.
  9. naomii
    15 czerwca, 23:24 Odpowiedz
    Jadłam kiedyś tofu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy, ale nie miałam wtedy jeszcze pojęcia co to. Pamiętam, że bardzo mi zasmakowało i robiłam dochodzenie co to za produkt. Dziś jem tofu co najmniej 2 razy w tygodniu.
  10. KAmil13
    18 czerwca, 14:59 Odpowiedz
    Zdecydowanie preferuję grillowane tofu. Smak jest wtedy znacznie łagodniejszy. Dodatkowo można dodać przyprawy, które wzbogacą smak sera. Polecam próbować w innych formach.

Zostaw odpowiedź