Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych smaków, chcą próbować nowości, na które wcześniej nie byli gotowi i brakowało im ku temu odwagi. Tofu jest znane od dawna, jednak w ostatnim czasie stało się maksymalnie modne. Co właściwie kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Gdzie można kupić i jakie ma właściwości odżywcze tofu?
Co to jest tofu?
Tofu powstaje z ziaren soi, czyli jednego z najpopularniejszych ziaren na świecie. Z uwagi na proces powstawania bardzo często nazywane jest serem. Delikatny smak w połączeniu z właściwościami odżywczymi powodują, że coraz więcej osób jest zdecydowanych na wprowadzenie go do swojej diety. Idealnie komponuje się nie tylko z przeróżnego rodzaju sosami, ale również przyprawami. Tofu nie jest nowością na rynku żywności, ponieważ zostało wynalezione ponad 2000 lat temu przez chińskiego kucharza.
Jak powstaje tofu?
Bardzo wielu smakoszy i osób, które chciałyby spróbować tofu, zastanawia się nad tym, skąd właściwie się bierze, ale również, w jaki sposób powstaje? Otóż tofu powstaje z mleka sojowego, do którego należy dodać koagulatu. Po dodaniu następuje proces oddzielenia serwatki od twarogu, a następnie należy dodać środek zagęszczający. W tym celu wystarczy dodać sok z cytryny bądź też sól niagarii. Tofu jest sprzedawany w plastikowym wiaderku, uformowany w kostkę i zanurzony w wodzie. W ten sposób przedłuża się jego datę przydatności, ale jednocześnie pozytywnie wpływa to na jego konsystencje i smak. Alternatywą dla tego opakowania jest kartonowe pudełko.
Właściwości odżywcze tofu
Tofu nie jest kaloryczne, jest całkowicie pozbawione cholesterolu, dla wielu osób jest alternatywą dla mięsa. Ponadto posiada wiele właściwości odżywczych:
Witaminy z grupy B- w dużej mierze odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby narażone na stres i znerwicowane powinny wzbogacić swoją dietę o te konkretne witaminy. Odpowiednia ilość w diecie pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i nastrój.
Choliny- właściwa ilość w organizmie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie zarówno mięśni, jak i układu oddechowego. Pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie serca i pracę mózgu. Przede wszystkim pozwala na utrzymanie w kondycji umysłu, przez co może chronić przed demencją czy problemami z pamięcią.
Witamina E– zwana jest witaminą młodości, ponieważ doskonale wspomaga odżywienie skóry, zapobiegając jej przesuszeniu. W efekcie opóźnia wystąpienie zmarszczek. Jest odpowiedzialna za właściwy skład i krzepliwość krwi.
Białko- jest niezbędne nie tylko w diecie sportowców, ponieważ każdemu jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Białko stanowi główny budulec mięśni i zapewnia im właściwą siłę. Ponadto skutecznie wspomaga usuwanie tkanki tłuszczowej z organizmu, co jest niezwykle ważną informacją dla osób, które chciałyby schudnąć.
Węglowodany- pozornie wiele diet je eliminuje, jednak są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwalają na utrzymanie mózgu we właściwej kondycji, ponieważ są jedynym źródłem energii, ale i krwinek czerwonych.
Błonnik- odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o zahamowanie wchłaniania się cholesterolu, jak i również skutecznie wspomaga obniżanie cukru we krwi. Ponadto błonnik pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale i układu krążenia. Idealnie sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.
Mangan- jego odpowiednia ilość w diecie to gwarancja właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niewłaściwa ilość prowadzi do nieprawidłowej pracy tarczycy, wątroby, ale również trudności w chodzeniu, a nawet chorobę Parkinsona.
Wapń- pełni ważną funkcję dla utrzymania właściwej kondycji układu kostnego, ale również usprawnia pracę układu naczyniowego i mięśnia sercowego. Jest niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.
Selen- odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ bierze czynny udział w wytwarzaniu ciał odpornościowych. Skutecznie wspomaga walkę z wszelkiego rodzaju wirusami i bakteriami.
Fosfor- jest niezbędnym składnikiem diety, ponieważ odpowiada za to, by kości były mocne.
Miedź- odpowiada za właściwą pracę serca i mózgu, ale również skutecznie spowalnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.
Magnez– przede wszystkim dodaje energii, ale również wspomaga proces trawienia, poprawia koncentracje, buduje kości i zęby, a przede wszystkim hamuje tworzenie się kamieni w nerkach.
Żelazo- odpowiada za odporność, ale również regenerację tkanek. Jest niezwykle ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport tlenu.
Cynk- wzmacnia odporność organizmu, wspomaga prawidłowy wygląd skóry, ale również procesy regeneracyjne w razie jej przerwania.
Jak przyrządzić tofu?
Tofu jest doskonałym składnikiem past do kanapek, ale również sałatek czy ciast. Zakupiony w wersji naturalnej jest nie tylko uzupełnieniem, ale bardzo często głównym składnikiem wielu dań. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się ten w kostkach, ponieważ wystarczy jedynie wrzucić go do ugotowanych warzyw czy sałatki, by wzbogacić ich smak, ale przede wszystkim wzmocnić wartość odżywczą dania.
Jak smakuje tofu?
Smak tofu jest uzależniony od zakupionej postaci. Ten naturalny ma delikatny i raczej neutralny smak. W sprzedaży można spotkać także ser pieczony, smażony czy grillowany. W zależności od tego, jakie przyprawy będą do tego procesu zastosowane, można będzie spodziewać się zróżnicowanego smaku.
Jak jeść tofu?
Tofu jest coraz popularniejszym składnikiem przeróżnego rodzaju dań, czy dodatków do nich. W zależności od zakupionej postaci można będzie użyć go w odpowiedni sposób. I tak ser tofu w postaci jedwabistej jest niezwykle delikatny, przez co wspaniale pasuje do przeróżnego rodzaju sosów, a nawet ciast. Najpopularniejsza jest naturalna postać tofu, ponieważ tutaj do wyboru jest postać twarda lub miękka. To właśnie ten typ jest składnikiem wielu dań, z tego właśnie powodu cieszy się on największym uznaniem wśród konsumentów. Pokrojone w plasterki bądź też kostkę jest idealnym składnikiem sałatek, ugotowanych warzyw, ale często podawane jest także jako dodatek do dań po tym, jak zostanie usmażone w głębokim tłuszczu. Ponadto tofu może być oferowane w przeróżnych opcjach, w zależności od pomysłowości producentów. W ostatnim czasie może być w zestawie z bazylią, marynowane czy grillowane, a nawet wędzone. W tej postaci doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, ale także do past kanapkowych. Kupując tofu, należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ bardzo łatwo jest zakupić podróbki. Na rynku znajdują się także wszelkiego rodzaju półprodukty czy dania na bazie tofu, w tym również serki topione.
Tofu – gdzie kupić?
Kupno tofu nie jest wcale tak skomplikowane, jak początkowo mogłoby się wydawać. Jednocześnie należy pamiętać o kilku kwestiach. Na rynku znajduje się wiele różnego rodzaju serów podpisanych jako tofu, jednak chcąc dokonać zakupu tego oryginalnego, warto zdecydować się na ekologiczny ser tofu. Tylko taki wybór daje gwarancję zakupu właściwego produktu. Zaleca się kupno w sklepie z żywnością ekologiczną, ponieważ tam ma się gwarancję odpowiedniej jakości i pochodzenia.
Oczywiście kupując tofu, należy zwrócić uwagę na to, jakie będzie jego przeznaczenie. Szeroka gama smakowa i produktów, które zostały wykonane na bazie sera tofu sprawia, że początkowo może to powodować różnego rodzaju problemy. Jednak wystarczy zapoznać się z różnicami pomiędzy konkretnymi rodzajami sera tofu, by móc podjąć właściwą decyzję i zakupić.
Tofu- czy może być szkodliwe?
W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o szkodliwości tofu. Jaka jest prawda? Żyjemy w czasach gdy soja bywa genetycznie modyfikowana, w efekcie produkty z niej wytwarzane są szkodliwe dla organizmu. Dlatego tak duże znaczenie ma kupno tofu tylko z napisem ekologiczne, ponieważ w ten sposób ma się pewność co do pochodzenia ziaren soi, tym samym ma się przekonanie o jego naturalności.
Może to Ci się spodoba
Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!
Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się
Od czego zaczyna się zdrowie?
Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Odchudzanie to nie czarna magia!
Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Dieta a bezsenność
Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
14 komentarzy
Nikola
05 czerwca, 09:53Nina_D
08 czerwca, 18:31Justyna34
15 czerwca, 10:35Marek
22 czerwca, 12:35Norbi
09 czerwca, 12:33Nastka
10 czerwca, 11:13Filippo
11 czerwca, 11:11żancia
12 czerwca, 05:19Nikoletta
13 czerwca, 21:51Jennifer
16 czerwca, 12:36Monika13
15 czerwca, 11:08Hanka13
19 czerwca, 23:07naomii
15 czerwca, 23:24KAmil13
18 czerwca, 14:59