Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych smaków, chcą próbować nowości, na które wcześniej nie byli gotowi i brakowało im ku temu odwagi. Tofu jest znane od dawna, jednak w ostatnim czasie stało się maksymalnie modne. Co właściwie kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Gdzie można kupić i jakie ma właściwości odżywcze tofu?

Co to jest tofu?

Tofu powstaje z ziaren soi, czyli jednego z najpopularniejszych ziaren na świecie. Z uwagi na proces powstawania bardzo często nazywane jest serem. Delikatny smak w połączeniu z właściwościami odżywczymi powodują, że coraz więcej osób jest zdecydowanych na wprowadzenie go do swojej diety. Idealnie komponuje się nie tylko z przeróżnego rodzaju sosami, ale również przyprawami. Tofu nie jest nowością na rynku żywności, ponieważ zostało wynalezione ponad 2000 lat temu przez chińskiego kucharza.

Jak powstaje tofu?

Bardzo wielu smakoszy i osób, które chciałyby spróbować tofu, zastanawia się nad tym, skąd właściwie się bierze, ale również, w jaki sposób powstaje? Otóż tofu powstaje z mleka sojowego, do którego należy dodać koagulatu. Po dodaniu następuje proces oddzielenia serwatki od twarogu, a następnie należy dodać środek zagęszczający. W tym celu wystarczy dodać sok z cytryny bądź też sól niagarii. Tofu jest sprzedawany w plastikowym wiaderku, uformowany w kostkę i zanurzony w wodzie. W ten sposób przedłuża się jego datę przydatności, ale jednocześnie pozytywnie wpływa to na jego konsystencje i smak. Alternatywą dla tego opakowania jest kartonowe pudełko.

Właściwości odżywcze tofu

Tofu nie jest kaloryczne, jest całkowicie pozbawione cholesterolu, dla wielu osób jest alternatywą dla mięsa. Ponadto posiada wiele właściwości odżywczych:

Witaminy z grupy B- w dużej mierze odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby narażone na stres i znerwicowane powinny wzbogacić swoją dietę o te konkretne witaminy. Odpowiednia ilość w diecie pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i nastrój.

Choliny- właściwa ilość w organizmie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie zarówno mięśni, jak i układu oddechowego. Pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie serca i pracę mózgu. Przede wszystkim pozwala na utrzymanie w kondycji umysłu, przez co może chronić przed demencją czy problemami z pamięcią.

Witamina E– zwana jest witaminą młodości, ponieważ doskonale wspomaga odżywienie skóry, zapobiegając jej przesuszeniu. W efekcie opóźnia wystąpienie zmarszczek. Jest odpowiedzialna za właściwy skład i krzepliwość krwi.

Białko- jest niezbędne nie tylko w diecie sportowców, ponieważ każdemu jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Białko stanowi główny budulec mięśni i zapewnia im właściwą siłę. Ponadto skutecznie wspomaga usuwanie tkanki tłuszczowej z organizmu, co jest niezwykle ważną informacją dla osób, które chciałyby schudnąć.

Węglowodany- pozornie wiele diet je eliminuje, jednak są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwalają na utrzymanie mózgu we właściwej kondycji, ponieważ są jedynym źródłem energii, ale i krwinek czerwonych.

Błonnik- odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o zahamowanie wchłaniania się cholesterolu, jak i również skutecznie wspomaga obniżanie cukru we krwi. Ponadto błonnik pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale i układu krążenia. Idealnie sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.

Mangan- jego odpowiednia ilość w diecie to gwarancja właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niewłaściwa ilość prowadzi do nieprawidłowej pracy tarczycy, wątroby, ale również trudności w chodzeniu, a nawet chorobę Parkinsona.

Wapń- pełni ważną funkcję dla utrzymania właściwej kondycji układu kostnego, ale również usprawnia pracę układu naczyniowego i mięśnia sercowego. Jest niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.

Selen- odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ bierze czynny udział w wytwarzaniu ciał odpornościowych. Skutecznie wspomaga walkę z wszelkiego rodzaju wirusami i bakteriami.

Fosfor- jest niezbędnym składnikiem diety, ponieważ odpowiada za to, by kości były mocne.

Miedź- odpowiada za właściwą pracę serca i mózgu, ale również skutecznie spowalnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Magnez– przede wszystkim dodaje energii, ale również wspomaga proces trawienia, poprawia koncentracje, buduje kości i zęby, a przede wszystkim hamuje tworzenie się kamieni w nerkach.

Żelazo- odpowiada za odporność, ale również regenerację tkanek. Jest niezwykle ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport tlenu.

Cynk- wzmacnia odporność organizmu, wspomaga prawidłowy wygląd skóry, ale również procesy regeneracyjne w razie jej przerwania.

Jak przyrządzić tofu?

Tofu jest doskonałym składnikiem past do kanapek, ale również sałatek czy ciast. Zakupiony w wersji naturalnej jest nie tylko uzupełnieniem, ale bardzo często głównym składnikiem wielu dań. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się ten w kostkach, ponieważ wystarczy jedynie wrzucić go do ugotowanych warzyw czy sałatki, by wzbogacić ich smak, ale przede wszystkim wzmocnić wartość odżywczą dania.
Jak przyrządzić tofu?

Jak smakuje tofu?

Smak tofu jest uzależniony od zakupionej postaci. Ten naturalny ma delikatny i raczej neutralny smak. W sprzedaży można spotkać także ser pieczony, smażony czy grillowany. W zależności od tego, jakie przyprawy będą do tego procesu zastosowane, można będzie spodziewać się zróżnicowanego smaku.

Jak jeść tofu?

Tofu jest coraz popularniejszym składnikiem przeróżnego rodzaju dań, czy dodatków do nich. W zależności od zakupionej postaci można będzie użyć go w odpowiedni sposób. I tak ser tofu w postaci jedwabistej jest niezwykle delikatny, przez co wspaniale pasuje do przeróżnego rodzaju sosów, a nawet ciast. Najpopularniejsza jest naturalna postać tofu, ponieważ tutaj do wyboru jest postać twarda lub miękka. To właśnie ten typ jest składnikiem wielu dań, z tego właśnie powodu cieszy się on największym uznaniem wśród konsumentów. Pokrojone w plasterki bądź też kostkę jest idealnym składnikiem sałatek, ugotowanych warzyw, ale często podawane jest także jako dodatek do dań po tym, jak zostanie usmażone w głębokim tłuszczu. Ponadto tofu może być oferowane w przeróżnych opcjach, w zależności od pomysłowości producentów. W ostatnim czasie może być w zestawie z bazylią, marynowane czy grillowane, a nawet wędzone. W tej postaci doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, ale także do past kanapkowych. Kupując tofu, należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ bardzo łatwo jest zakupić podróbki. Na rynku znajdują się także wszelkiego rodzaju półprodukty czy dania na bazie tofu, w tym również serki topione.

Tofu – gdzie kupić?

Kupno tofu nie jest wcale tak skomplikowane, jak początkowo mogłoby się wydawać. Jednocześnie należy pamiętać o kilku kwestiach. Na rynku znajduje się wiele różnego rodzaju serów podpisanych jako tofu, jednak chcąc dokonać zakupu tego oryginalnego, warto zdecydować się na ekologiczny ser tofu. Tylko taki wybór daje gwarancję zakupu właściwego produktu. Zaleca się kupno w sklepie z żywnością ekologiczną, ponieważ tam ma się gwarancję odpowiedniej jakości i pochodzenia.

Oczywiście kupując tofu, należy zwrócić uwagę na to, jakie będzie jego przeznaczenie. Szeroka gama smakowa i produktów, które zostały wykonane na bazie sera tofu sprawia, że początkowo może to powodować różnego rodzaju problemy. Jednak wystarczy zapoznać się z różnicami pomiędzy konkretnymi rodzajami sera tofu, by móc podjąć właściwą decyzję i zakupić.

Tofu- czy może być szkodliwe?

W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o szkodliwości tofu. Jaka jest prawda? Żyjemy w czasach gdy soja bywa genetycznie modyfikowana, w efekcie produkty z niej wytwarzane są szkodliwe dla organizmu. Dlatego tak duże znaczenie ma kupno tofu tylko z napisem ekologiczne, ponieważ w ten sposób ma się pewność co do pochodzenia ziaren soi, tym samym ma się przekonanie o jego naturalności.

Poprzedni Choroba Taya-Sachsa (postać niemowlęca)
Następny Mefedron - co to jest i jak działa? Poznaj skutki uboczne

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

14 komentarzy

  1. Nikola
    05 czerwca, 09:53 Odpowiedz
    W swojej diecie bezmięsnej bardzo często jem tofu. Bardzo dobry produkt i jak jest napisane w artykule posiada wiele składników odżywczych. Polecam!
  2. Nina_D
    08 czerwca, 18:31 Odpowiedz
    Polecam tofu i faktycznie "ekologiczne" jest w tym wypadku ważne :)
    • Justyna34
      15 czerwca, 10:35 Odpowiedz
      Oj tak, trzeba kupić dobrej jakości tofu, żeby było lepsze w smaku. No i najważniejsze, żeby miały te wszystkie składniki odżywcze to właśnie powinno być ekologiczne.
    • Marek
      22 czerwca, 12:35 Odpowiedz
      Nie tylko w przypadku ekologicznego tofu smak jest lepszy. Tak jest z każdym produktem. Ekologiczne to gwarancja zachowania naturalnych właściwości produktu, brak jakiejkolwiek chemii, co daje pewność, że posiada on wszystkie swoje składniki odżywcze.
  3. Norbi
    09 czerwca, 12:33 Odpowiedz
    Szczerze mówiąc to nie jadłem nigdy tofu. Ale widząc ile ma składników odżywczych chętnie poznam ten produkt. Dzięki za ciekawy artykuł.
  4. Nastka
    10 czerwca, 11:13 Odpowiedz
    Raz jadłam tofu, ale nie smakowało mi. Być może było to spowodowane tym, że było jakiegoś gorszego sortu i nie miało nic wspólnego z ekologią. Spróbuję go jeszcze raz, szukając produktu z wyższej półki.
  5. Filippo
    11 czerwca, 11:11 Odpowiedz
    Jem tofu głównie jako składnik sałatek. Jako osobny produkt nie skradł mojego serca, ale jako dodatek może być.
  6. żancia
    12 czerwca, 05:19 Odpowiedz
    Wiem, że to cenny składnik dla kobiet, ponieważ hamuje ewentualny rozwój raka piersi. Warto więc zadbać o regularność tego produktu.
  7. Nikoletta
    13 czerwca, 21:51 Odpowiedz
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i chociaż ten ma specyficzny smak, to i tak jest pyszny. Przy okazji zdrowy, więc naprawdę polecam.
    • Jennifer
      16 czerwca, 12:36 Odpowiedz
      W pierwszym kontakcie z tofu miałam mieszane uczucia, faktycznie smak jest inny. Ale przekonałam się i teraz jem go ze smakiem.
  8. Monika13
    15 czerwca, 11:08 Odpowiedz
    Lubię wszystkie sery, tofu jest jednak dla mnie nie do zjedzenia. Może dlatego że jego składnikiem jest soja, a ja jej nie trawię.
    • Hanka13
      19 czerwca, 23:07 Odpowiedz
      Mam podobnie, jakoś nie odpowiada mi smak soi. Plusem jest, że to produkt zdrowy i jednak staram się go przemycić jako dodatek do sałatki czy innych potraw.
  9. naomii
    15 czerwca, 23:24 Odpowiedz
    Jadłam kiedyś tofu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy, ale nie miałam wtedy jeszcze pojęcia co to. Pamiętam, że bardzo mi zasmakowało i robiłam dochodzenie co to za produkt. Dziś jem tofu co najmniej 2 razy w tygodniu.
  10. KAmil13
    18 czerwca, 14:59 Odpowiedz
    Zdecydowanie preferuję grillowane tofu. Smak jest wtedy znacznie łagodniejszy. Dodatkowo można dodać przyprawy, które wzbogacą smak sera. Polecam próbować w innych formach.

Zostaw odpowiedź