Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Do najczęstszych produktów, które wywołują alergię, zalicza się między innymi gluten. Na każdym kroku pojawia się coraz więcej informacji na jego temat, jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten i jaki ma wpływ na dietę.

W czym jest gluten?

Osoby, które pragną pozbyć się glutenu z diety, powinny dowiedzieć się, w czym znajduje się gluten, by wiedzieć, na jakie produkty należy zwrócić swoją uwagę. Przede wszystkim gluten znajduje się w pieczywie, makaronach, ale również w przetworzonych produktach. Można do nich zaliczyć zarówno ciasta, ciastka, gotowe przekąski, ale również parówki i wędliny. Wiele osób posiada alergie na gluten i mimo starań, alergia wciąż się utrzymuje. Dlaczego? Zapominamy o tym, w jak dużym stopniu gluten znajduje się w gotowych mieszankach przypraw takich jak kostki bulionowe, ale również w warzywach w puszkach.

Jak objawia się alergia na gluten?

Bardzo wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie objawia się alergia na gluten? Otóż w zależności od organizmu, może się objawiać na przeróżne sposoby. Do najpopularniejszych objawów można zaliczyć między innymi biegunkę, nudności i wymioty, ale również katar, a nawet trudności w oddychaniu. Ponadto bardzo często pojawiają się wzdęcia, zmęczenie czy bóle głowy. Wiele osób ma nietolerancję na gluten, jednak żyje wiele lat bez właściwej diagnozy. Dlatego jeśli nawet objawy pojawiają się sporadycznie, należy zdecydować się na pójście do lekarza i sprawdzenie tego.

Co to jest żywność bezglutenowa?

Żywność bezglutenowa jest pozbawiona glutenu. Produkty bezglutenowe są znacznie droższe od tych podstawowych. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że koszty związane z leczeniem bądź też usuwaniem skutków alergii bywają znacznie wyższe. Ponadto już w krótkim czasie po zmianie nawyków żywieniowych można będzie nie tylko zauważyć zmniejszenie objawów alergii, ale często można będzie się z nimi pożegnać na zawsze. Gluten jest tak naprawdę białkiem, które najczęściej występuje w przeróżnego rodzaju zbożach. Ponadto należy pamiętać o tym, że często osoby z nietolerancją glutenu mają problemy także z żywnością wysoko przetworzoną, której powinny unikać. Na początku takie zmiany mogą okazać się problematyczne, szczególnie w trakcie robienia zakupów, jednak po pewnym czasie wszystko wejdzie w nawyk. Doskonałym rozwiązaniem będzie robienie zakupów w sklepie ze zdrową żywnością. Alternatywą będzie wybieranie produktów, które są oznaczone przekreślonym kłosem- dzięki temu ma się przekonanie co do tego, że nie zawierają w sobie glutenu.

Lista produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w tych z podstawowymi produktami spożywczymi można będzie znaleźć. Część osób nie chce inwestować w produkty z oznaczeniem BIO, ale jednocześnie z powodu alergii chciałoby zrezygnować z glutenu w swojej diecie. Dlatego warto postawić na takie produkty, które będą wolne od tego białka, a jednocześnie w pełni bezpieczne dla zdrowia. Na jakie można postawić?

* ryż- zarówno biały, jak i brązowy

* gryka

* kukurydza- wszelkie produkty pochodne

* fasola- pozostałe rośliny strączkowe

* ziemniaki

* mleko – produkty pochodne takie jak maślanki, kefiry, ale również sery (białe i żółte)

* mięso i ryby – w tym także przetwory mięsne typu szynki, kiełbasy

* warzywa i owoce- przetwory z nich pochodzące takie jak między innymi dżemy czy kompoty

Dieta bezglutenowa

Dla jednych to objaw mody na zdrowe odżywianie, jednak dla wielu to konieczność ratująca zdrowie. Dlatego już dziś można zainteresować się poszczególnymi opcjami produktów bezglutenowych, by można było przekonać się o tym, że zmiana diety będzie w stanie skutecznie poprawić stan zdrowia. Więcej na ten temat można przeczytać w tym miejscu: dieta bezglutenowa.

Poprzedni Sok z pokrzywy - przepis, właściwości i przeciwwskazania
Następny Ziemia okrzemkowa - co to jest? Właściwości i zastosowanie

Może to Ci się spodoba

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Zdrowie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

11 komentarzy

  1. Anita_J
    10 czerwca, 10:00 Odpowiedz
    Stosowałam przez jakiś czas dietę bezglutenowa i dała spore efekty. Wyeliminowanie glutenu z potraw jest więc w moim uznaniu bardzo zdrowe.
  2. Greta
    10 czerwca, 11:44 Odpowiedz
    Mam znajomego, który od dzieciństwa nie może jeść glutenu. Początkowo musiał uważać i czytać składy, żeby nie dobrać złych produktów. Dziś jest już w pełni świadomy.
  3. Jana
    11 czerwca, 11:07 Odpowiedz
    Dla mnie ciekawe rozwiązanie, tym bardziej że produkty bezglutenowe to przede wszystkim wiele zdrowych i mniej kalorycznych składników.
  4. Domi
    12 czerwca, 00:07 Odpowiedz
    Musiałam przejść na dietę bezglutenową, ponieważ miałam nietolerancje pokarmowe, m.in bóle głowy, zaparcia na zmianę z biegunkami oraz problemy trawienne. Teraz czuję się znacznie lepiej.
    • Karolcia21
      18 czerwca, 14:16 Odpowiedz
      Znam ten problem. Od 10 lat nie jem glutenu i również czuję się znacznie lepiej. Poza dolegliwościami, które mi towarzyszyły, zniknął również problem z lekką otyłością, która mi towarzyszyła. Dziś czuję się o kilka lat młodziej.
  5. Romka
    13 czerwca, 21:22 Odpowiedz
    Wszystkie produkty wymienione w artykule są bardzo smaczne. Mogłabym postawić jedynie na takie.
    • dora
      16 czerwca, 12:32 Odpowiedz
      Ja z kolei nie wyobrażam sobie wyeliminowania z diety pieczywa. Podstawą śniadania są dla mnie kanapki, więc chleb jest obowiązkowym skladnikiem.
  6. Julka
    15 czerwca, 10:08 Odpowiedz
    Ciężko tak pilnować diety, żeby miała tylko produkty bezglutenowe. Chociaż jestem na diecie i zrezygnowałam z glutenu, to często zdarzy mi się złapać za coś co ma gluten. Trudno go całkiem wyeliminować.
  7. Gastoon
    15 czerwca, 23:28 Odpowiedz
    Swobodne dobieranie produktów bezglutenowych jest możliwe, ale wymaga czasu, bo z czasem nauczymy się co jeść, a czego absolutnie nie. Od 6 mscy nie jem glutenu i dziś dokładnie wiem co kupować. Nie musze się nad tym zastanawiać.
  8. sasanka
    18 czerwca, 22:35 Odpowiedz
    Większość sklepów jest dziś zaopatrzona w produkty bezglutenowe. W końcu to ryż, ryby, mieso, ziemniaki itd. Ja dla urozmaicenia i smaku przygotowuje wiele rzeczy sama, robię na przykład słodycze bezglutenowe, piekę pieczywo.
  9. Sebek
    19 czerwca, 23:15 Odpowiedz
    Gluten znajduje się w tym wszystkim co mniej zdrowe jak makaron, słodycze. Może nie chciałbym całkowicie z tego rezygnować, ale ograniczam gluten najbardziej jak to tylko możliwe. Mój organizm jest mniej obciążony.

Zostaw odpowiedź