Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Do najczęstszych produktów, które wywołują alergię, zalicza się między innymi gluten. Na każdym kroku pojawia się coraz więcej informacji na jego temat, jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten i jaki ma wpływ na dietę.

W czym jest gluten?

Osoby, które pragną pozbyć się glutenu z diety, powinny dowiedzieć się, w czym znajduje się gluten, by wiedzieć, na jakie produkty należy zwrócić swoją uwagę. Przede wszystkim gluten znajduje się w pieczywie, makaronach, ale również w przetworzonych produktach. Można do nich zaliczyć zarówno ciasta, ciastka, gotowe przekąski, ale również parówki i wędliny. Wiele osób posiada alergie na gluten i mimo starań, alergia wciąż się utrzymuje. Dlaczego? Zapominamy o tym, w jak dużym stopniu gluten znajduje się w gotowych mieszankach przypraw takich jak kostki bulionowe, ale również w warzywach w puszkach.

Jak objawia się alergia na gluten?

Bardzo wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie objawia się alergia na gluten? Otóż w zależności od organizmu, może się objawiać na przeróżne sposoby. Do najpopularniejszych objawów można zaliczyć między innymi biegunkę, nudności i wymioty, ale również katar, a nawet trudności w oddychaniu. Ponadto bardzo często pojawiają się wzdęcia, zmęczenie czy bóle głowy. Wiele osób ma nietolerancję na gluten, jednak żyje wiele lat bez właściwej diagnozy. Dlatego jeśli nawet objawy pojawiają się sporadycznie, należy zdecydować się na pójście do lekarza i sprawdzenie tego.

Co to jest żywność bezglutenowa?

Żywność bezglutenowa jest pozbawiona glutenu. Produkty bezglutenowe są znacznie droższe od tych podstawowych. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że koszty związane z leczeniem bądź też usuwaniem skutków alergii bywają znacznie wyższe. Ponadto już w krótkim czasie po zmianie nawyków żywieniowych można będzie nie tylko zauważyć zmniejszenie objawów alergii, ale często można będzie się z nimi pożegnać na zawsze. Gluten jest tak naprawdę białkiem, które najczęściej występuje w przeróżnego rodzaju zbożach. Ponadto należy pamiętać o tym, że często osoby z nietolerancją glutenu mają problemy także z żywnością wysoko przetworzoną, której powinny unikać. Na początku takie zmiany mogą okazać się problematyczne, szczególnie w trakcie robienia zakupów, jednak po pewnym czasie wszystko wejdzie w nawyk. Doskonałym rozwiązaniem będzie robienie zakupów w sklepie ze zdrową żywnością. Alternatywą będzie wybieranie produktów, które są oznaczone przekreślonym kłosem- dzięki temu ma się przekonanie co do tego, że nie zawierają w sobie glutenu.

Lista produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w tych z podstawowymi produktami spożywczymi można będzie znaleźć. Część osób nie chce inwestować w produkty z oznaczeniem BIO, ale jednocześnie z powodu alergii chciałoby zrezygnować z glutenu w swojej diecie. Dlatego warto postawić na takie produkty, które będą wolne od tego białka, a jednocześnie w pełni bezpieczne dla zdrowia. Na jakie można postawić?

* ryż- zarówno biały, jak i brązowy

* gryka

* kukurydza- wszelkie produkty pochodne

* fasola- pozostałe rośliny strączkowe

* ziemniaki

* mleko – produkty pochodne takie jak maślanki, kefiry, ale również sery (białe i żółte)

* mięso i ryby – w tym także przetwory mięsne typu szynki, kiełbasy

* warzywa i owoce- przetwory z nich pochodzące takie jak między innymi dżemy czy kompoty

Dieta bezglutenowa

Dla jednych to objaw mody na zdrowe odżywianie, jednak dla wielu to konieczność ratująca zdrowie. Dlatego już dziś można zainteresować się poszczególnymi opcjami produktów bezglutenowych, by można było przekonać się o tym, że zmiana diety będzie w stanie skutecznie poprawić stan zdrowia. Więcej na ten temat można przeczytać w tym miejscu: dieta bezglutenowa.

Poprzedni Sok z pokrzywy - przepis, właściwości i przeciwwskazania
Następny Ziemia okrzemkowa - co to jest? Właściwości i zastosowanie

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Nerwica 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Zdrowie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

11 komentarzy

  1. Anita_J
    10 czerwca, 10:00 Odpowiedz
    Stosowałam przez jakiś czas dietę bezglutenowa i dała spore efekty. Wyeliminowanie glutenu z potraw jest więc w moim uznaniu bardzo zdrowe.
  2. Greta
    10 czerwca, 11:44 Odpowiedz
    Mam znajomego, który od dzieciństwa nie może jeść glutenu. Początkowo musiał uważać i czytać składy, żeby nie dobrać złych produktów. Dziś jest już w pełni świadomy.
  3. Jana
    11 czerwca, 11:07 Odpowiedz
    Dla mnie ciekawe rozwiązanie, tym bardziej że produkty bezglutenowe to przede wszystkim wiele zdrowych i mniej kalorycznych składników.
  4. Domi
    12 czerwca, 00:07 Odpowiedz
    Musiałam przejść na dietę bezglutenową, ponieważ miałam nietolerancje pokarmowe, m.in bóle głowy, zaparcia na zmianę z biegunkami oraz problemy trawienne. Teraz czuję się znacznie lepiej.
    • Karolcia21
      18 czerwca, 14:16 Odpowiedz
      Znam ten problem. Od 10 lat nie jem glutenu i również czuję się znacznie lepiej. Poza dolegliwościami, które mi towarzyszyły, zniknął również problem z lekką otyłością, która mi towarzyszyła. Dziś czuję się o kilka lat młodziej.
  5. Romka
    13 czerwca, 21:22 Odpowiedz
    Wszystkie produkty wymienione w artykule są bardzo smaczne. Mogłabym postawić jedynie na takie.
    • dora
      16 czerwca, 12:32 Odpowiedz
      Ja z kolei nie wyobrażam sobie wyeliminowania z diety pieczywa. Podstawą śniadania są dla mnie kanapki, więc chleb jest obowiązkowym skladnikiem.
  6. Julka
    15 czerwca, 10:08 Odpowiedz
    Ciężko tak pilnować diety, żeby miała tylko produkty bezglutenowe. Chociaż jestem na diecie i zrezygnowałam z glutenu, to często zdarzy mi się złapać za coś co ma gluten. Trudno go całkiem wyeliminować.
  7. Gastoon
    15 czerwca, 23:28 Odpowiedz
    Swobodne dobieranie produktów bezglutenowych jest możliwe, ale wymaga czasu, bo z czasem nauczymy się co jeść, a czego absolutnie nie. Od 6 mscy nie jem glutenu i dziś dokładnie wiem co kupować. Nie musze się nad tym zastanawiać.
  8. sasanka
    18 czerwca, 22:35 Odpowiedz
    Większość sklepów jest dziś zaopatrzona w produkty bezglutenowe. W końcu to ryż, ryby, mieso, ziemniaki itd. Ja dla urozmaicenia i smaku przygotowuje wiele rzeczy sama, robię na przykład słodycze bezglutenowe, piekę pieczywo.
  9. Sebek
    19 czerwca, 23:15 Odpowiedz
    Gluten znajduje się w tym wszystkim co mniej zdrowe jak makaron, słodycze. Może nie chciałbym całkowicie z tego rezygnować, ale ograniczam gluten najbardziej jak to tylko możliwe. Mój organizm jest mniej obciążony.

Zostaw odpowiedź