Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?
W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Do najczęstszych produktów, które wywołują alergię, zalicza się między innymi gluten. Na każdym kroku pojawia się coraz więcej informacji na jego temat, jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten i jaki ma wpływ na dietę.
W czym jest gluten?
Osoby, które pragną pozbyć się glutenu z diety, powinny dowiedzieć się, w czym znajduje się gluten, by wiedzieć, na jakie produkty należy zwrócić swoją uwagę. Przede wszystkim gluten znajduje się w pieczywie, makaronach, ale również w przetworzonych produktach. Można do nich zaliczyć zarówno ciasta, ciastka, gotowe przekąski, ale również parówki i wędliny. Wiele osób posiada alergie na gluten i mimo starań, alergia wciąż się utrzymuje. Dlaczego? Zapominamy o tym, w jak dużym stopniu gluten znajduje się w gotowych mieszankach przypraw takich jak kostki bulionowe, ale również w warzywach w puszkach.
Jak objawia się alergia na gluten?
Bardzo wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie objawia się alergia na gluten? Otóż w zależności od organizmu, może się objawiać na przeróżne sposoby. Do najpopularniejszych objawów można zaliczyć między innymi biegunkę, nudności i wymioty, ale również katar, a nawet trudności w oddychaniu. Ponadto bardzo często pojawiają się wzdęcia, zmęczenie czy bóle głowy. Wiele osób ma nietolerancję na gluten, jednak żyje wiele lat bez właściwej diagnozy. Dlatego jeśli nawet objawy pojawiają się sporadycznie, należy zdecydować się na pójście do lekarza i sprawdzenie tego.
Co to jest żywność bezglutenowa?
Żywność bezglutenowa jest pozbawiona glutenu. Produkty bezglutenowe są znacznie droższe od tych podstawowych. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że koszty związane z leczeniem bądź też usuwaniem skutków alergii bywają znacznie wyższe. Ponadto już w krótkim czasie po zmianie nawyków żywieniowych można będzie nie tylko zauważyć zmniejszenie objawów alergii, ale często można będzie się z nimi pożegnać na zawsze. Gluten jest tak naprawdę białkiem, które najczęściej występuje w przeróżnego rodzaju zbożach. Ponadto należy pamiętać o tym, że często osoby z nietolerancją glutenu mają problemy także z żywnością wysoko przetworzoną, której powinny unikać. Na początku takie zmiany mogą okazać się problematyczne, szczególnie w trakcie robienia zakupów, jednak po pewnym czasie wszystko wejdzie w nawyk. Doskonałym rozwiązaniem będzie robienie zakupów w sklepie ze zdrową żywnością. Alternatywą będzie wybieranie produktów, które są oznaczone przekreślonym kłosem- dzięki temu ma się przekonanie co do tego, że nie zawierają w sobie glutenu.
Lista produktów bezglutenowych
Produkty bezglutenowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w tych z podstawowymi produktami spożywczymi można będzie znaleźć. Część osób nie chce inwestować w produkty z oznaczeniem BIO, ale jednocześnie z powodu alergii chciałoby zrezygnować z glutenu w swojej diecie. Dlatego warto postawić na takie produkty, które będą wolne od tego białka, a jednocześnie w pełni bezpieczne dla zdrowia. Na jakie można postawić?
* ryż- zarówno biały, jak i brązowy
* gryka
* kukurydza- wszelkie produkty pochodne
* fasola- pozostałe rośliny strączkowe
* ziemniaki
* mleko – produkty pochodne takie jak maślanki, kefiry, ale również sery (białe i żółte)
* mięso i ryby – w tym także przetwory mięsne typu szynki, kiełbasy
* warzywa i owoce- przetwory z nich pochodzące takie jak między innymi dżemy czy kompoty
Dieta bezglutenowa
Dla jednych to objaw mody na zdrowe odżywianie, jednak dla wielu to konieczność ratująca zdrowie. Dlatego już dziś można zainteresować się poszczególnymi opcjami produktów bezglutenowych, by można było przekonać się o tym, że zmiana diety będzie w stanie skutecznie poprawić stan zdrowia. Więcej na ten temat można przeczytać w tym miejscu: dieta bezglutenowa.
Może to Ci się spodoba
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy
Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Dieta a bezsenność
Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Odchudzanie to nie czarna magia!
Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia
Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety
Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?
W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
11 komentarzy
Anita_J
10 czerwca, 10:00Greta
10 czerwca, 11:44Jana
11 czerwca, 11:07Domi
12 czerwca, 00:07Karolcia21
18 czerwca, 14:16Romka
13 czerwca, 21:22dora
16 czerwca, 12:32Julka
15 czerwca, 10:08Gastoon
15 czerwca, 23:28sasanka
18 czerwca, 22:35Sebek
19 czerwca, 23:15