Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Do najczęstszych produktów, które wywołują alergię, zalicza się między innymi gluten. Na każdym kroku pojawia się coraz więcej informacji na jego temat, jednak wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten i jaki ma wpływ na dietę.

W czym jest gluten?

Osoby, które pragną pozbyć się glutenu z diety, powinny dowiedzieć się, w czym znajduje się gluten, by wiedzieć, na jakie produkty należy zwrócić swoją uwagę. Przede wszystkim gluten znajduje się w pieczywie, makaronach, ale również w przetworzonych produktach. Można do nich zaliczyć zarówno ciasta, ciastka, gotowe przekąski, ale również parówki i wędliny. Wiele osób posiada alergie na gluten i mimo starań, alergia wciąż się utrzymuje. Dlaczego? Zapominamy o tym, w jak dużym stopniu gluten znajduje się w gotowych mieszankach przypraw takich jak kostki bulionowe, ale również w warzywach w puszkach.

Jak objawia się alergia na gluten?

Bardzo wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie objawia się alergia na gluten? Otóż w zależności od organizmu, może się objawiać na przeróżne sposoby. Do najpopularniejszych objawów można zaliczyć między innymi biegunkę, nudności i wymioty, ale również katar, a nawet trudności w oddychaniu. Ponadto bardzo często pojawiają się wzdęcia, zmęczenie czy bóle głowy. Wiele osób ma nietolerancję na gluten, jednak żyje wiele lat bez właściwej diagnozy. Dlatego jeśli nawet objawy pojawiają się sporadycznie, należy zdecydować się na pójście do lekarza i sprawdzenie tego.

Co to jest żywność bezglutenowa?

Żywność bezglutenowa jest pozbawiona glutenu. Produkty bezglutenowe są znacznie droższe od tych podstawowych. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że koszty związane z leczeniem bądź też usuwaniem skutków alergii bywają znacznie wyższe. Ponadto już w krótkim czasie po zmianie nawyków żywieniowych można będzie nie tylko zauważyć zmniejszenie objawów alergii, ale często można będzie się z nimi pożegnać na zawsze. Gluten jest tak naprawdę białkiem, które najczęściej występuje w przeróżnego rodzaju zbożach. Ponadto należy pamiętać o tym, że często osoby z nietolerancją glutenu mają problemy także z żywnością wysoko przetworzoną, której powinny unikać. Na początku takie zmiany mogą okazać się problematyczne, szczególnie w trakcie robienia zakupów, jednak po pewnym czasie wszystko wejdzie w nawyk. Doskonałym rozwiązaniem będzie robienie zakupów w sklepie ze zdrową żywnością. Alternatywą będzie wybieranie produktów, które są oznaczone przekreślonym kłosem- dzięki temu ma się przekonanie co do tego, że nie zawierają w sobie glutenu.

Lista produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w tych z podstawowymi produktami spożywczymi można będzie znaleźć. Część osób nie chce inwestować w produkty z oznaczeniem BIO, ale jednocześnie z powodu alergii chciałoby zrezygnować z glutenu w swojej diecie. Dlatego warto postawić na takie produkty, które będą wolne od tego białka, a jednocześnie w pełni bezpieczne dla zdrowia. Na jakie można postawić?

* ryż- zarówno biały, jak i brązowy

* gryka

* kukurydza- wszelkie produkty pochodne

* fasola- pozostałe rośliny strączkowe

* ziemniaki

* mleko – produkty pochodne takie jak maślanki, kefiry, ale również sery (białe i żółte)

* mięso i ryby – w tym także przetwory mięsne typu szynki, kiełbasy

* warzywa i owoce- przetwory z nich pochodzące takie jak między innymi dżemy czy kompoty

Dieta bezglutenowa

Dla jednych to objaw mody na zdrowe odżywianie, jednak dla wielu to konieczność ratująca zdrowie. Dlatego już dziś można zainteresować się poszczególnymi opcjami produktów bezglutenowych, by można było przekonać się o tym, że zmiana diety będzie w stanie skutecznie poprawić stan zdrowia. Więcej na ten temat można przeczytać w tym miejscu: dieta bezglutenowa.

Poprzedni Sok z pokrzywy - przepis, właściwości i przeciwwskazania
Następny Ziemia okrzemkowa - co to jest? Właściwości i zastosowanie

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

11 komentarzy

  1. Anita_J
    10 czerwca, 10:00 Odpowiedz
    Stosowałam przez jakiś czas dietę bezglutenowa i dała spore efekty. Wyeliminowanie glutenu z potraw jest więc w moim uznaniu bardzo zdrowe.
  2. Greta
    10 czerwca, 11:44 Odpowiedz
    Mam znajomego, który od dzieciństwa nie może jeść glutenu. Początkowo musiał uważać i czytać składy, żeby nie dobrać złych produktów. Dziś jest już w pełni świadomy.
  3. Jana
    11 czerwca, 11:07 Odpowiedz
    Dla mnie ciekawe rozwiązanie, tym bardziej że produkty bezglutenowe to przede wszystkim wiele zdrowych i mniej kalorycznych składników.
  4. Domi
    12 czerwca, 00:07 Odpowiedz
    Musiałam przejść na dietę bezglutenową, ponieważ miałam nietolerancje pokarmowe, m.in bóle głowy, zaparcia na zmianę z biegunkami oraz problemy trawienne. Teraz czuję się znacznie lepiej.
    • Karolcia21
      18 czerwca, 14:16 Odpowiedz
      Znam ten problem. Od 10 lat nie jem glutenu i również czuję się znacznie lepiej. Poza dolegliwościami, które mi towarzyszyły, zniknął również problem z lekką otyłością, która mi towarzyszyła. Dziś czuję się o kilka lat młodziej.
  5. Romka
    13 czerwca, 21:22 Odpowiedz
    Wszystkie produkty wymienione w artykule są bardzo smaczne. Mogłabym postawić jedynie na takie.
    • dora
      16 czerwca, 12:32 Odpowiedz
      Ja z kolei nie wyobrażam sobie wyeliminowania z diety pieczywa. Podstawą śniadania są dla mnie kanapki, więc chleb jest obowiązkowym skladnikiem.
  6. Julka
    15 czerwca, 10:08 Odpowiedz
    Ciężko tak pilnować diety, żeby miała tylko produkty bezglutenowe. Chociaż jestem na diecie i zrezygnowałam z glutenu, to często zdarzy mi się złapać za coś co ma gluten. Trudno go całkiem wyeliminować.
  7. Gastoon
    15 czerwca, 23:28 Odpowiedz
    Swobodne dobieranie produktów bezglutenowych jest możliwe, ale wymaga czasu, bo z czasem nauczymy się co jeść, a czego absolutnie nie. Od 6 mscy nie jem glutenu i dziś dokładnie wiem co kupować. Nie musze się nad tym zastanawiać.
  8. sasanka
    18 czerwca, 22:35 Odpowiedz
    Większość sklepów jest dziś zaopatrzona w produkty bezglutenowe. W końcu to ryż, ryby, mieso, ziemniaki itd. Ja dla urozmaicenia i smaku przygotowuje wiele rzeczy sama, robię na przykład słodycze bezglutenowe, piekę pieczywo.
  9. Sebek
    19 czerwca, 23:15 Odpowiedz
    Gluten znajduje się w tym wszystkim co mniej zdrowe jak makaron, słodycze. Może nie chciałbym całkowicie z tego rezygnować, ale ograniczam gluten najbardziej jak to tylko możliwe. Mój organizm jest mniej obciążony.

Zostaw odpowiedź