Dieta w chorobie Alzheimera

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to choroba śmiertelna, uszkadzająca mózg. Dziś obserwujemy wzrost zachorowań na schorzenia neurodegeneracyjne, w tym głównie na chorobę Alzheimera. Zdaniem specjalistów bardzo istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, która powinna dostarczyć choremu ważnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 44 milionów osób, i można przyjąć, że co 3 sekundy diagnozowany jest nowy przypadek. Częstotliwość występowania zwiększa się wraz z wiekiem. W grupie wiekowej 65-69 lat choruje 6% populacji, a po osiemdziesiątce – już 20%.

– W przypadku chorób neurodegeneracyjnych dieta jest kluczowym segmentem skutecznej profilaktyki. Dziś już nikt nie ma wątpliwości, że jedną z przyczyn wzrostu zachorowań jest najogólniej mówiąc nieodpowiedni styl życia. Codzienny pośpiech i natłok obowiązków sprawiają, że ludzie nie przywiązują wagi do właściwej diety, która często jest wysoko przetworzona i prozapalna. Dieta, która ma chronić organizm przed zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym, musi charakteryzować się dużą gęstością odżywczą, bogactwem substancji przeciwzapalnych, dużą ilością antyoksydantów – mówi mgr Edyta Węcławska, dietoterapeuta i ekspert instytutu badawczego BIOTOMED w Białymstoku.

Dieta bardzo wysoko przetworzona, bogata w konserwanty, genetycznie modyfikowana, sztucznie wzbogacana w syntetyczne witaminy – może przynieść wiele szkód, z których pacjenci nie do końca zdają sobie sprawę. Nie dbając o zdrowe menu u pacjentów nasilić się mogą stany zapalne, gdyż trzeba liczyć się ze wzrostem wolnych rodników, cytokin zapalnych co zdecydowanie wpływa na rozwój chorób neurologicznych a nawet nowotworowych.

– Chorzy na schorzenia neurodegeneracyjne powinni stosować dietę sezonową i lokalną, opierającą się na wysokiej jakości produktach. Muszą one stanowić źródło pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Węglowodany są bardzo istotne, aby nie posiadały wysokiego indeksu glikemicznego, ponieważ przy chorobach neurodegeneracyjnych istnieje ogromne prawdopodobieństwo rozregulowania gospodarki glukozowo – insulinowej, co też negatywnie będzie wpływać na ośrodkowy układ nerwowy. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety węglowodanów o spowolnionym uwalnianiu cukrów, co też zabezpieczy przed rozregulowaniem gospodarki insulinowo-glukozowej – dodaje dietoterapeuta.

W przypadku chorób neurodegeneracyjnych, a zwłaszcza choroby Alzheimera, musimy zdawać sobie sprawę, że blaszki starcze (amyloidowe ) odkładające się w ośrodkowym układzie nerwowym, rozkładane są przez ten sam enzym, który rozkłada insulinę. Możliwości wydzielnicze naszego organizmu, w kierunku tego enzymu, są bardzo ograniczone. Jednym słowem jeżeli zaserwujemy sobie dietę wysokoprzetworzoną, nasz organizm wyprodukuje za dużo insuliny, a cały enzym zostanie wykorzystany do jej rozłożenia. Efekt będzie taki, że zacznie go brakować do rozłożenia blaszek amyloidowych . To również jest jeden z powodów nasilania się stanów demencyjnych, które są ściśle powiązane z profilem glukozowo – insulinowym.

Czy istnieją modele diety, które warto zastosować?

Rekomendowaną dietą w przypadku choroby Alzheimera jest dieta śródziemnomorska. Charakteryzują ją bardzo wysoka gęstość odżywcza.
Takie menu powinno zawierać pełnowartościowe i lekkostrawne białka, dobre tłuszcze i węglowodany. Źródłem zdrowych tłuszczy w takiej diecie niewątpliwie będą: oliwa z oliwek, oleje nierafinowane, tłuste ryby, nasiona, orzechy czy tłuszcze odzwierzęce. Oleje bogate w kwasy Omega 3, które działają przeciwzakrzepowo również będą silnie odżywiać i regenerować tkankę mózgową.

 Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na świeżych produktach, które nie zostały poddane bardzo wysokiej obróbce termicznej. Zasady diety śródziemnomorskiej możemy przenieść w bardzo prosty sposób na naszą szerokość geograficzną stosując produkty sezonowe, lokalne i ekologiczne – dodaje Edyta Węcławska.

Podsumowując dieta oparta na nieprzetworzonych, naturalnych produktach roślinnych i odzwierzęcych, ograniczająca spożycie rafinowanych mąk, tłuszczy i prostych cukrów odgrywa istotną rolę w profilaktyce procesów neurodegeneracyjnych i choroby Alzheimera. Jednak trzeba pamiętać, że sama dieta to nie wszystko. Istotne jest holistyczne podejście, profilaktyka, na którą składa się odpowiednio dobrana suplementacja, zdrowy i aktyny styl życia.

Poprzedni Tzw. drzemka mocy może pobudzić mózg do działania. Pod warunkiem że potrwa ok. 20 minut
Następny Rynek robotów chirurgicznych w Polsce notuje prawie 50-proc. wzrost. W ciągu pięciu lat osiągnie wartość ok. 1 mld zł

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Demony diety

Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź