Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego obniżenie? Podpowiadamy!

Czym tak naprawdę jest cholesterol?

Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który naturalnie produkowany jest przez ludzki organizm. Może on być również przyjmowany z pokarmem, gdyż wytwarzany jest również przez zwierzęta. Pewna ilość cholesterolu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem jednak pojawia się, gdy poziom tego związku jest w organizmie zbyt wysoki, gdyż prowadzić może wówczas do wielu groźnych chorób jak miażdżyca czy zawał serca.

Jakie rodzaje cholesterolu można wyróżnić?

Wyróżnić można dwa rodzaje cholesterolu. Jeden nazywany jest „dobrym cholesterolem”, natomiast drugi „złym cholesterolem”. HLD, czyli dobry cholesterol chroni między innymi naczynia krwionośne przed miażdżycą. Działa on poprzez przeniesienie nadmiaru cholesterolu do wątroby, gdzie ulega on odpowiedniej przemianie. LDL, czyli tak zwany zły cholesterol działa odwrotnie, przenosząc cholesterol z wątroby do komórek organizmu. Jakie są normy obu frakcji? Poziom HLD powinien być wyższy niż 40 mg/dl, natomiast poziom LDL powinien być niższy niż 115 mg/dl.

Przyczyny i objawy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu

Przyczyną zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest nieodpowiednia dieta bądź różnego rodzaju choroby jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy choroby nerek. Jeśli chodzi o nieodpowiednią dietę, przede wszystkim jest to związane ze spożywaniem tłustych wędlin i mięs, produktów przetworzonych, fastfoodów oraz produktów pochodzenia zwierzęcego jak śmietana czy ser żółty. Jeśli więc zastanawiasz się jak obniżyć cholesterol, przede wszystkim ogranicz spożycie tych produktów.

Czym objawia się zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi? Często zmiany są niemożliwe do zaobserwowania. Głównym skutkiem zbyt wysokiego poziomu LDL jest miażdżyca. Choroba, podczas której następuje zwężenie naczyń krwionośnych. Objawia się to często problemami z koncentracją oraz żółtymi zgrubieniami w okolicach powiek. Jeśli nie zmienisz swojej diety i nie wprowadzisz odpowiedniego leczenia, konsekwencją może być niezwykle niebezpieczna choroba wieńcowa, która objawia się często bólem w klatce piersiowej i prowadzić może do zawału serca.

Jak można obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć cholesterol? Przede wszystkim, jeśli po wykonaniu badań okaże się, że poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, powinieneś skonsultować się z lekarzem, który wprowadzi odpowiednie leczenie. Oprócz leków warto jednak wprowadzić pewne zmiany w codziennym życiu. Przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego i wprowadź do swojej diety większą ilość owoców i warzyw. Pamiętaj również o dużej ilości ruchu. Spacer trzy razy w tygodniu to minimum, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wielu groźnych chorób. Zadbaj o siebie już dzisiaj, zmieniając swoją dietę i wprowadzając większą ilość ruchu do codziennego życia.

Poprzedni Od czego zaczyna się zdrowie?
Następny Nadciśnienie tętnicze – co to jest?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Nerwica 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź