Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to było takie proste, każdy z nas przeprowadzałby taką dietę w marcu albo kwietniu i przez resztę roku czuł się doskonale, a jak wiemy i jak widać na ulicach po liczbie osób otyłych w społeczeństwie, dieta cud, kiedy nie jest stałą zmianą, niewiele daje…

Faktem jest, że wiosna sprzyja postanowieniom i zmianom zupełnie tak samo jak Nowy Rok, urodziny czy rozpoczęcie roku szkolnego. Nadchodzi nowa motywacja i nowe pokłady sił mentalnych, ale też krew zaczyna szybciej krążyć, gdy za oknem słychać w końcu śpiew ptaków i widać delikatne zarysy zieleni na drzewach. Warto zatem podążyć za tym odwiecznym zewem wiosennych porządków i zrobić porządek nie tylko w domu, ale w i swojej głowie oraz na talerzu. Najważniejsze jednak jest, aby pamiętać, że krótkotrwała zmiana w niczym nie pomoże… Wprowadzenie zmian na stałe nie jest oczywiście łatwe, ale jest to podstawa, do której zachęcamy uczestników i obserwatorów projektu Odmładzanie na surowo. I w tym właśnie najbardziej staramy się ich wspierać – tłumaczy Mariusz Budrowski, który od lat regularnie praktykuje zarówno surowy weganizm jak i okresowe posty lecznicze.

Czym jest post warzywno-owocowy?

Post warzywno-owocowy to naturalne narzędzie lecznicze opracowane przed znaną już obecnie w całej Polsce (i nie tylko) dr Ewę Dąbrowską. Wszystko zaczęło się skromnie, od pierwszego pacjenta, któremu dr Dąbrowska zaproponowała w 1985 roku post wodny, czyli całkowitą kilkudniową głodówkę opartą jedynie o picie (sporych ilości) wody. Efekty, mimo iż spodziewała się już wcześniej poprawy samopoczucia pacjenta, zaskoczyły ją całkowicie – bóle minęły, praca serca się unormowała, ustąpiły obrzęki kończyn… To był natomiast zaledwie początek badań i pracy, wykonanej na przestrzeni ostatnich czterech dekad, które minęły na stopniowym rozszerzaniu listy produktów dopuszczalnych na opracowanym przez nią poście. Dr Dąbrowska zajmuje się obecnie przede wszystkim szerzeniem wiedzy na temat zdrowego żywienia i zbawiennego działania postu. Ostatnio można ją było spotkać między innymi na Witariadzie, evencie organizowanym przez projekt Odmładzanie na surowo, gdzie spotkała się  tysiącami swoich fanów i fanów surowego odżywiania.

Post dr Dąbrowskiej, post Daniela, post warzywno-owocowy – to kilka nazw na tę samą praktykę, która polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Ale nie wszystkich! Wyłącznie tych niskoskrobiowych. Lista warzyw dozwolonych jest dosyć szeroka, natomiast wśród owoców zaleca się wyłącznie jabłka, cytryny i grejpfruty, ale w ilościach raczej dekoracyjnych niż jako składniki dominujące.

Sam post nie jest dietą odchudzającą, chociaż oczywiście prawidłowo przeprowadzony powoduje znaczący spadek wagi ze względu na ograniczoną podaż kalorii, które przyjmujemy w trakcie jego trwania, a powinno to być maksymalnie 800ckal dziennie. Jego cel jest jednak dużo szerszy. Chodzi o oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów, które latami zbierają się w różnych zakamarkach naszego ciała, oraz ogólnoustrojową poprawę funkcjonowania organizmu. Wszystko to przy pomocy niesamowitego narzędzia, w które wyposażyła nas natura i nasza własna fizjologia, o którym rzadko mamy jakiekolwiek pojęcie… – tłumaczy Mariusz Budrowski, twórca projektu Odmładzanie na surowo.

A jest to…

Autofagia – sekret postu warzywno-owocowego

Zjawisko autofagii, w różnych aspektach, jest nam znane od wielu lat, natomiast dopiero w 2016 roku badania na jego temat zostały uhonorowane Nagrodą Nobla. W skrócie rzecz ujmując i cytując fragment artykułu na ten temat, który ukazał się w odpowiedzi na nagrodę przyznaną Profesorowi Yoshinori Ohsumi z Japonii, na portalu poprostunauka.pl:

Termin „autofagia” (z greki) oznacza „samozjadanie się” i określa jeden z procesów zachodzących w żywej komórce. Część komórki zostaje otoczona błoną i zamknięta w pęcherzyku noszącym nazwę autofagosomu. W ten sposób komórka oddziela ją od innych struktur wewnątrzkomórkowych, a następnie do takiego pęcherzyka wprowadzone zostają enzymy trawienne i jego zawartość ulega rozkładowi na substancje proste (aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry, nukleotydy). Mogą one być ponownie zużytkowane przez komórkę jako elementy budulcowe – służące do wytworzenia nowych struktur – lub jako „paliwo”, z którego komórka uzyska energię niezbędną do podtrzymania procesów życiowych. Można zatem powiedzieć, że autofagia jest formą efektywnego „recyklingu” wewnątrzkomórkowych struktur.

W przypadku postu owocowo-warzywnego dr Dąbrowskiej ograniczone kalorycznie oraz skrobiowo posiłki powodują nasilenie autofagii. Jeżeli zastosujemy się do wszystkich zaleceń postu, uruchomimy oczyszczanie organizmu, polegające na zjadaniu od wewnątrz chorych i niepotrzebnych komórek, wymiany tych, które są uszkodzone lub stare. Słowem, jest to sposób na pozbycie się wielu chorób i dolegliwości, które męczą nas od lat, a nawet osłabienie tych, które powszechnie uważane są za genetyczne.

Kiedy organizm pości, przechodzi bardzo intensywny i trudny dla siebie czas. Nasze ciało jest jednak tak wspaniale skonstruowane, że w pierwszej kolejności pozbywa się – spala – to, czego nie potrzebuje. Zabiera się zatem za tłuszcz, a wraz z nim ogromne ilości toksyn, które tłuszcz tak lubi gromadzić. Pozbywa się również starych czy „zepsutych” komórek, co prowadzi między innymi do powstawania na ich miejsce nowych i zdrowych oraz czego efektem właśnie jest regres wielu różnych chorób. Nasze ciało to wspaniała konstrukcja, która posiada sama w sobie lekarstwa niemal na wszystko co złe w środowisku wokół nas! – przekonuje entuzjastycznie Mariusz Budrowski.

Kiedy post owocowo-warzywny nie działa, a szkodzi?

Jak wszystko, co robimy w sposób nieprzemyślany czy też nie stosując się do przyjętych zasad, tak i post owocowo-warzywny może nam poważnie zaszkodzić. Najpoważniejszy błąd, jaki popełniają osoby go stosujące, to powracanie po poście do starych nawyków. Nawet jeżeli damy radę wytrzymać przepisowe 42 dni i będziemy czuć się wspaniale, jak nowi, to wracając do niezdrowego żywienia sprzed postu możemy spodziewać się nie tylko stopniowego nawrotu wszystkich chorób, których doświadczaliśmy, ale także pojawienia się nowych, na które wyposzczony organizm może być narażony.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że choroby, które nas dopadają to nie jest „boska loteria”. Z jednej strony chorujemy ze względu na niezdrowy tryb życia i złe wybory żywieniowe, ale z drugiej strony mimo wszystko ważna jest nasza genetyka. Z tego powodu dwie osoby o identycznym stylu życia mogą zapadać lub nie na zupełnie inne choroby. Błędnym jest natomiast przekonanie, że nie mamy na to wpływu. Nasze ciała, aby uruchomić geny odpowiedzialne za skłonność do jakiejś choroby, najczęściej potrzebują impulsu, triggeru, który sprawi, że choroba zacznie się rozwijać – tak samo jak ma to miejsce w przypadku niektórych schorzeń psychicznych dziedziczonych; depresja na przykład jest uważana za taką, a przecież rzadko kiedy przychodzi sama z siebie i nie bez powodu nazywana jest często chorobą cywilizacyjną – najczęściej w życiu chorego wydarza się COŚ, co prowadzi do tego strasznego stanu, objawiającego się (między innymi i w dużym skrócie oczywiście) brakiem chęci do życia.

Tak samo działają nasze ciała! Potrzebują impulsu, aby czuć się źle! Przecież natura nie miałaby celu w obdarzaniu nas ułomnymi ciałami ot tak dla zasady. Nie miałoby to nic wspólnego z doborem naturalnym – gdyby tak było, wyginęlibyśmy jeszcze na etapie jaskini. Zwykle kiedy się rodzimy, jesteśmy elastyczni, pełni energii, zdrowi i ciekawi świata. Czemu zatem nie jesteśmy w stanie zachować tego stanu na dłużej niż kilkanaście lat? W dużej mierze winna jest nasza uboga w wartości odżywcze dieta i siedzący tryb życia. Jeśli nie wierzysz, zacznij chodzić na spacery i zastąp jeden mączno-mięsny posiłek dziennie świeżymi warzywami. Różnicę poczujesz od razu, a to z kolei znaczy, że MASZ wpływ na swoje samopoczucie – mówi Mariusz Budrowski, witarianin i twórca projektu Odmładzanie na surowo.

Słowem zakończenia…

Jak zatem przystąpić do postu warzywno-owocowego? Odpowiedzialne! Potraktuj to jako konieczną zmianę i przeżyj świadomie, aby efekty pozostały z tobą na stałe. Przygotuj się porządnie, sięgnij po artykuły oraz książki na temat przebiegu oraz wychodzenia z postu, wypróbuj wcześniej przepisy, aby podczas wyzwania mieć czystą głowę. I przede wszystkim nie myśl o tym, co cię omija (jedzeniu którego nie możesz jesz w trakcie), ale o tym, co cię czeka, czyli wszystkich benefitach, które przyjdą, gdy zmienisz styl życia na zdrowy!

A jeśli potrzebujesz wsparcia w zmianie nawyków żywieniowych, to zapraszamy do dołączenia do grupy Odmładzanie na surowo na Facebooku. Tam będziesz w kontakcie z osobami na tej samej drodze co ty, ale i bardziej w tej kwestii doświadczonymi. Warto mieć towarzystwo na drodze ku zdrowiu! – dodaje Mariusz Budrowski.

Poprzedni Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Następny Sztuczna inteligencja i innowacyjne technologie coraz bardziej zmieniają medycynę

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Demony diety

Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź