Czym są flawonoidy i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Flawonoidy to zróżnicowana grupa fitoskładników (chemikalia roślinne) występujących w prawie wszystkich owocach i warzywach. Wraz z karotenoidami odpowiadają za żywe kolory owoców i warzyw. Obecnie istnieje około 7.000 flawonoidów, podzielonych na: flawanony, flawanole, izoflawony flawanowe, antocyjany, chaliony, aurony, flawonole i procyjanidyny.
Podobnie jak inne składniki odżywcze, flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwzapalnym i immunologicznym. Diety bogate w żywność zawierającą flawonoidy są czasami związane z zapobieganiem chorobom nowotworowym, neurodegeneracyjnym i sercowo-naczyniowym. Nie jest jednak jeszcze jasne, czy same flawonoidy są za to odpowiedzialne.
Korzyści zdrowotne flawonoidów
Flawonoidy są najbardziej znane ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, jak również wsparcie układu krążenia i układu nerwowego. Ich spożycie często, choć nie zawsze, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka płuc i piersi.
Korzyści przeciwzapalne
Wiele z badań nad flawonoidami jako środkami przeciwzapalnymi wiąże się z ich zdolnością do blokowania produkcji cząsteczek przekazujących informacje, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. Pod względem metabolicznym ta aktywność flawonoidów polega na hamowaniu enzymów cyklooksygenazy i lipoksygenazy. Oprócz opisanych powyżej działań metabolicznych, wykazano, że flawonoidy spożywcze tłumią również sygnały zapalne w innym szlaku metabolicznym zwanym szlakiem czynnika jądrowego kappa-B.
Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
Wykazano, że flawonoidy zwiększają wytrzymałość i integralność ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów z naczyniami krwionośnymi. W jednym z badań, dodawanie mieszanki przypraw do posiłku zawierającej takie zioła jak oregano, rozmaryn, czosnek, imbir i czarny pieprz doprowadziło do znacznej poprawy funkcji naczyń w ciągu najbliższych kilku godzin. Jednak zioła i przyprawy nie są w żaden sposób jedynymi produktami spożywczymi badanymi w tym zakresie; podobne efekty uzyskano w przypadku żywności sojowej, czekolady, soku granatowego i soku winogronowego.

Wsparcie układu nerwowego
Istnieją pewne wstępne dowody na to, że wystąpienie niektórych przewlekłych chorób neurodegeneracyjnych – w tym demencji związanej z wiekiem i choroby Alzheimera – może być opóźnione, gdy występuje długoterminowe przyjmowanie flawonoidów.
Źródła flawonoidów w żywności
Prawie wszystkie owoce, warzywa i zioła zawierają pewną ilość flawonoidów. Można je również znaleźć w innych źródłach żywności, takich jak sucha fasola, ziarna, czerwone wino oraz zielona i czarna herbata. Najlepszym sposobem na zapewnienie dobrego spożycia flawonoidów jest dostarczanie organizmowi dużej ilości świeżych owoców i warzyw każdego dnia. Eksperci zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw i czterech owoców dziennie. Flawonoidy w formie suplementów są również dostępne, ale ich nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Nadmierne spożycie przetworzonej żywności, zbyt długie gotowanie żywności oraz zbyt niskie spożycie świeżych warzyw i owoców to podstawowe okoliczności związane z niedoborem flawonoidów.
Flawonoidy wykazują różnorodne efekty w ochronie organizmu ludzkiego. Jednak podstawowe mechanizmy nadal nie są w pełni zrozumiałe. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, należy promować dietę zawierającą produkty zawierające flawonoidy.
Może to Ci się spodoba
Olej CBD a choroba Parkinsona, potencjalne korzyści stosowania CBD
Zdrowa, naturalna alternatywa dla tradycyjnych leków staje się coraz bardziej dostępna dla osób cierpiących na skutki choroby Parkinsona. Badania pokazują, że CBD, Cannabidiol, nazywany również bogatą w CBD marihuaną, może
Krystaliczne CBD – co to jest i co je tworzy? Poznaj jego zalety
Kryształy CBD są izolowanymi i oczyszczonymi ekstrakcjami związku konopi indyjskich. Zazwyczaj konopie i inne ekstrakty z konopi indyjskich zawierają co najmniej śladowe ilości innych cząsteczek roślinnych. Obejmuje to inne kannabinoidy
Jak oleje CBD oddziaływują na układ endokannabinoidowy?
Organizm ludzki jest niezwykle złożonym systemem składników biologicznych, zawierającym ponad 200 różnych typów komórek, które składają się na nasze organy, kości, mięśnie, nerwy i nie tylko. Komórki te są w
Kiedy olej CBD jest dobry dla naszego organizmu?
Olej CBD pozyskiwany jest z kwiatów konopi siewnych. Posiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego też coraz chętniej stosowany jest przez ludzi w każdym wieku. Sprawdź, przy jakiego typu dolegliwościach sprawdzi się
Olejki CBD na epilepsję i padaczkę lekooporną
Kannabidiol (CBD) jest jednym z kannabinoidów o działaniu niepsychotropowym, pozyskiwanym z Cannabis sativa. CBD jest terpenofenolem i dzięki zastosowaniu medycznym cieszy się dużym zainteresowaniem naukowym. Związek ten wykazał skuteczność jako
Olej CBD a starzenie się mózgu. Badania nad wpływem CBD.
Jak każdy inny organ, nasz mózg starzeje się. W rezultacie, wraz z wiekiem maleją również zdolności poznawcze. Można to zauważyć na przykład w tym, że coraz trudniej jest uczyć się
Skuteczność olejków CBD w leczeniu raka, jak działają?
Statystyki dotyczące jednej z najbardziej śmiertelnych chorób w dzisiejszym społeczeństwie dają nadzieję i wykazują pewne pozytywne tendencje. Przede wszystkim spadł odsetek zachorowań na raka. Niektóre objawy są rozpoznawane wcześnie, wiele
Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować
Olej konopny ma bardzo dużo zastosowań w gastronomii. Możemy go dodawać do kanapek, sałatek, zup czy nawet smoothie, które sami przyrządzamy. W dzisiejszych czasach jest duża moda na zdrowy styl
Czym są terpeny? Terpeny w konopiach – Właściwości i zasotosowanie
To prawda, że coraz częściej dowiadujemy się o korzystnym wpływie substancji zawartych w konopiach indyjskich. Wciąż jednak niewiele osób wie, gdzie tkwi tajemnica charakterystycznego zapachu, smaku i koloru tej rośliny.
Pasta czy olejek z konopi – czym się różnią i co jest lepsze?
Olej CBD jest naturalny, legalny i dostępny w różnych formatach, w tym czysty olej, spray, gumy, tabletki, koncentraty i balsamy. Chociaż każdy produkt jest w 100 procentach bezpieczny i nie
Zalety i wady marihuany medycznej
Marihuana medyczna jest legalna w krajach takich jak Portugalia, Hiszpania, Austria, Czechy, Holandia, Wielka Brytania, Niemcy, Włochy, Australia, Belgia, Izrael, Szwajcaria, Tajlandia, a także w wielu stanach USA i znacznej
CBD w chorobach układu pokarmowego, jaki ma wpływ?
Zespół jelita drażliwego odnosi się do zaburzenia żołądkowo-jelitowego, które powoduje wzdęcia, skurcze żołądka, zaparcia i/lub biegunkę. Objawy tego zaburzenia różnią się w zależności od osoby, ale dotykają one poważnie niektórych
Konopie i ich wpływ na wysokie ciśnienie krwi
Wysokie ciśnienie krwi jest powszechną chorobą, na którą cierpi wiele osób, a także chorobą związaną z wieloma poważnymi schorzeniami. Wysokie ciśnienie krwi można obniżyć wraz ze zmianami stylu życia, ale
Interakcje CBD z lekami. Czy CBD sprawi, że leki przestaną działać?
Chociaż preparaty CBD dostępne w Polsce nie posiadają statusu leku, wiele osób używałoby ich do ogólnych celów zdrowotnych – podobnie jak w przypadku każdego innego suplementu diety pochodzenia roślinnego. Używany
Olej konopny CBD, jak stosować i na co pomaga – Kompendium wiedzy
Konopie to wciąż temat tabu, jednak w naszym kraju od pewnego czasu istnieje bardzo intensywna dyskusja o tym, jak wiele właściwości posiada i jak bardzo może pomóc. Pojawia się coraz


2 komentarze
Milena
16 listopada, 22:31Bronka
28 grudnia, 21:13