Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości
Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych.
Witamina D występowanie
Witamina D to rodzaj składnika odżywczego, który organizm wytwarza, gdy skóra człowieka jest wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ludzie mogą również spożywać witaminę D, ale nie jest ona naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych. Duże ilości witaminy D występują w tłustych rybach i niektórych rodzajach grzybów. Żółtka jaj są również bogate w witaminę D.
Witamina D właściwości
Witamina D pełni kilka ważnych funkcji. Być może najważniejszą z nich jest regulowanie wchłaniania wapnia i fosforu oraz ułatwianie normalnej pracy układu odpornościowego. Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości i zębów, jak również dla poprawy odporności na niektóre choroby, takich jak cukrzyca typu 1. Witamina D jest niezbędna z kilku powodów, w tym utrzymania zdrowych kości i zębów.
Witamina D źródła
Żywność dostarczająca witaminy D obejmuje: tłuste ryby, takie jak tuńczyk, makrela i łosoś. Żywność wzbogacona witaminą D to również produkty mleczne, sok pomarańczowy, mleko sojowe i zboża. Ponadto, wątroba wołowa, ser i żółtka jaj są bogatym źródłem witaminy D.
Witamina D a słońce
To zadziwiające, jak szybko odpowiednie poziomy witaminy D mogą być przywrócone przez światło słoneczne. Zaledwie 6 dni swobodnej ekspozycji na światło słoneczne bez filtra przeciwsłonecznego może nadrobić 49 dni bez ekspozycji na światło słoneczne. Tłuszcz w organizmie działa jak rodzaj baterii do przechowywania witaminy D. W okresie nasłonecznienia witamina D jest przechowywana w tłuszczach tłuszczowych, a następnie uwalniana, gdy nie ma światła słonecznego.
Naturalna witamina D
Ludzie czerpią większość witaminy D z działania światła słonecznego w ich skórze. Jednakże, biorąc pod uwagę obecny zachodni styl życia, w którym większość codziennych czynności odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych, ekspozycja na słońce często nie jest wystarczająca dla odpowiedniej produkcji witaminy D. Z tego powodu duże znaczenie ma również przyjmowanie pokarmu.
Witamina D dawkowanie
Jedna jednostka IU nie jest taka sama dla każdego rodzaju witaminy. IU zależy od tego, w jakim stopniu dana substancja wywiera wpływ na organizm. Zalecane jednostki IU dla witaminy D są:
- dzieci i młodzież: 600 J.M.
- dorośli do 70 roku życia: 600 j.m.
- dorośli powyżej 70 roku życia: 800 j.m.
- kobiety w ciąży i karmiące piersią: 600 j.m.
Witamina D dla niemowląt i dzieci
Dzieci poniżej 1. roku życia potrzebują 400 j.m. witaminy D dziennie. Dzieci starsze niż 1 rok potrzebują 600 j.m. lub więcej witaminy D dziennie.
Witamina D dla dorosłych
U osób zdrowych ilość witaminy D potrzebnej w ciągu dnia zależy od wieku. Dla wielu starszych pacjentów suplement witaminy D zawierający od 800 do 2000 j.m. dziennie, który można uzyskać bez recepty, może być zarówno bezpieczny, jak i korzystny. Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o indywidualnych potrzebach.
Witamina D niedobór
Niedobór witaminy D oznacza, że organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy D. Witamina D jest unikalna, ponieważ skóra rzeczywiście wytwarza ją za pomocą światła słonecznego. Osoby o jasnej karnacji oraz osoby młodsze zamieniają światło słoneczne na witaminę D znacznie lepiej niż osoby o ciemniejszej karnacji i powyżej 50 roku życia.
Witamina D w kroplach
Witamina D w kroplach pomaga organizmowi wchłaniać wapń. Ponadto ta forma jest stosowana jako suplement diety u osób, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D w diecie, aby utrzymać odpowiedni poziom zdrowia.
Witamina D 1000
Oprócz wspierania zdrowia kości, witamina D 1000 odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego i funkcji immunologicznych oraz w promowaniu ogólnego dobrego samopoczucia. Należy przestrzegać wszystkich wskazówek podanych na opakowaniu produktu. Jeśli nie masz pewności co do jakichkolwiek informacji, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Witamina D 2000
Witamina D 2000 najlepiej wchłania się po posiłku, ale może być przyjmowana z jedzeniem lub bez jedzenia. Należy przestrzegać wszystkich wskazówek podanych na opakowaniu produktu. Jeśli nie masz pewności co do jakichkolwiek informacji, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Witamina D 4000
Według Instytutu Medycyny, 4000 j.m. jest bezpiecznym górnym poziomem dziennego spożycia witaminy D. Należy przestrzegać wszystkich wskazówek podanych na opakowaniu produktu. Jeśli nie masz pewności co do jakichkolwiek informacji, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Witamina D w ciąży
Kobiety w ciąży mogą być narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy D. Niektóre z ostatnich badań wykazały, że przyjmowanie większych dziennych ilości witaminy D (4000 j.m.) w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnych komplikacji, takich jak cukrzyca ciążowa i przedwczesna poród.
Witamina D+K
Witamina D i witamina K sprawiają, że wapń jest łatwo przyswajalny i osiąga masę kostną, zapobiegając jednocześnie zwapnieniu tętnic. Pomaga zachować zdrowe serce i kości. Niezależnie od tego, K reguluje normalne krzepnięcie krwi, podczas gdy D wspomaga zachować zdrowy układ odpornościowy i warunkuje prawidłowe funkcje mięśni.
Witamina D przelicznik jednostek
Najczęściej używa się pewnej wystandaryzowanej wielkości – I.U. albo j. – czyli jednostka międzynarodowa. 1 mikrogram witaminy D to 40 jednostek międzynarodowych
Witamina D badanie
Testy krwi są jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, organizm narażony jest na niedobór witaminy D. Zdrowi ludzie powinni dążyć do osiągnięcia poziomu krwi powyżej 20 ng/ml (50 nmol/l).
Witamina D cena
Cena produktu, w zależności od ilości kapsułek w opakowaniu, oscyluje od 15-20 zł w górę.
Może to Ci się spodoba
Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla
Witamina D – co musisz o niej wiedzieć?
Potocznie znana jest pod nazwą „witamina D”, warto jednak wiedzieć, że dokładniej chodzi o witaminę D3, czyli cholekalcyferol. Substancja ta powstaje w ludzkiej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Dlaczego
Witamina D – poznaj jej najważniejsze właściwości!
Zdrowe kości i mięśnie, serce jak dzwon czy po prostu dobry nastrój – to jedne z wielu pozytywnych skutków odpowiedniej ilości witaminy D w twoim organizmie. Sprawdź, jakie skutki niesie
Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości
Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie
Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie
Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C
Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości
Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale
Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje
„Witaminę D uzupełniajmy dietą także latem” – radzi dr Hanna Stolińska
Witamina D wykazuje szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości – jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego naszego ciała. Większość obecnej w organizmie witaminy D ma pochodzenie endogenne, tzn. powstaje
Witamina E – Źródła, właściwości i działanie
Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina
Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości
Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie
Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C
Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale
Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości
Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina
10 komentarzy
Karola55
03 grudnia, 11:54Olek
06 grudnia, 13:00Dorota
29 grudnia, 20:41Olgierd
06 grudnia, 22:19Olek
13 grudnia, 11:26KAsia
18 grudnia, 10:46Ilonka
01 stycznia, 20:30Marcin
13 grudnia, 12:04Hania
19 grudnia, 15:21Joanna
04 stycznia, 20:13