Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C stanowi rozsądną alternatywę; niestety trudno jest organizmowi wchłonąć duże ilości standardowej witaminy C jednocześnie, ponieważ nie jest w stanie wytrzymać procesów trawiennych w organizmie.

W najlepszym przypadku organizm może wchłonąć tylko do 200 mg standardowej witaminy C w danym czasie, reszta jest szybko eliminowana z organizmu poprzez mocz. Znacznie wyższe dawki mogą powodować dolegliwości żołądkowe, takie jak gaz, skurcze i biegunka.

Do niedawna dożylne dostarczanie witaminy C okazało się najbardziej efektywną drogą wchłaniania, ale ta metoda dostarczania jest kosztowna i niepraktyczna. Jednak liposomalna witamina C pozwala na przyjmowanie witaminy C doustnie, dzięki czemu dociera ona do komórek, w których jest potrzebna.

Technologia liposomalna

Technologia liposomalna jest w stanie zwiększyć wchłanianie składników odżywczych poprzez wychwytywanie aktywnych składników wewnątrz błon ochronnych zwanych liposomami. Te malutkie bąbelki liposomalne składają się z dwuwarstwowych cząsteczek fosfolipidów (podobnych do błon komórkowych Twojego organizmu), które chronią zawartość i omijają soki trawienne, dostarczając witaminę C bezpośrednio do komórek. Ta unikalna metoda dostarczania chroni witaminę C przed utlenianiem i degradacją, zapobiegając dolegliwościom żołądkowo-jelitowym i zapewnia prawie 100% biodostępność.

Witamina C

Serce technologii enkapsulacji liposomalnej sprowadza się do liposomów. Technologia enkapsulacji liposomalnej składa się z mikroskopijnych, zdrowych cząstek tłuszczu, które składają się z fosfolipidów oraz rozpuszczalnych w wodzie witamin i minerałów. Skład i wielkość liposomów są ważne, aby umożliwić im dostarczanie niewielkich ilości składników odżywczych, witamin i związków bioaktywnych przez układ krwionośny aż do poziomu wewnątrzkomórkowego. Proces enkapsulacji liposomalnej pozwala witaminom i innym związkom przechodzić przez układ pokarmowy w stanie nienaruszonym bez wpływu soków trawiennych, przezwyciężać bariery wchłaniania komórek i skutecznie dostarczać składniki odżywcze przez układ krwionośny do komórek, w których są najbardziej potrzebne.

Witamina C liposomalna właściwości

Witamina C  dostarcza 1000 mg witaminy C (w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego) w doskonałej formie płynu liposomalnego. Witamina C jest potrzebna organizmowi do wspomagania układu odpornościowego, tkanki łącznej i skóry oraz do recyklingu glutationu. W organizmie, jako przeciwutleniacz, witamina C może pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Narażenie środowiska na działanie wolnych rodników występuje każdego dnia, od dymu papierosowego, zanieczyszczenia powietrza i ultrafioletowego światła słonecznego. Wolne rodniki są również produkowane jako produkty uboczne normalnych procesów metabolicznych. Organizm potrzebuje również witaminy C do produkcji kolagenu, białka niezbędnego dla zdrowej skóry i normalnych procesów gojenia ran.

Witamina C liposomalna dawkowanie

Przyjmowane dawki witaminy C liposomalnej należy zwiększać stopniowo. Dawka początkowa powinna wynosić ok. 100-200 mg na dobę. Po dłuższym dawkowaniu zwiększona dawka może mieć wagę nawet do 3 g na dobę.

Poprzedni Olej z nasion dzikiej marchwi - Właściwości i zastosowanie
Następny Witamina D - Występowanie, źródła i właściwości

Może to Ci się spodoba

Witaminy 4 komentarze

Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje

Witaminy 9 komentarzy

Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla

Witaminy 10 komentarzy

Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych. Witamina D występowanie Witamina D to rodzaj

Witaminy 9 komentarzy

Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie

Witaminy 4 komentarze

Witamina E – Źródła, właściwości i działanie

Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina

Witaminy 11 komentarzy

Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C

Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale

Witaminy 0 Komentarz

Witamina D – co musisz o niej wiedzieć?

Potocznie znana jest pod nazwą „witamina D”, warto jednak wiedzieć, że dokładniej chodzi o witaminę D3, czyli cholekalcyferol. Substancja ta powstaje w ludzkiej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UV. Dlaczego

Witaminy 0 Komentarz

„Witaminę D uzupełniajmy dietą także latem” – radzi dr Hanna Stolińska

Witamina D wykazuje szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości – jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego naszego ciała. Większość obecnej w organizmie witaminy D ma pochodzenie endogenne, tzn. powstaje

Witaminy 10 komentarzy

Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina

Witaminy 0 Komentarz

Witamina D – poznaj jej najważniejsze właściwości!

Zdrowe kości i mięśnie, serce jak dzwon czy po prostu dobry nastrój – to jedne z wielu pozytywnych skutków odpowiedniej ilości witaminy D w twoim organizmie. Sprawdź, jakie skutki niesie

Witaminy 5 komentarzy

Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale

Witaminy 11 komentarzy

Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie

8 komentarzy

  1. Emilia
    03 grudnia, 11:54 Odpowiedz
    witamina C to najlepszy lek na przeziębienie, a jeszcze lepszy jest w naturalnej postaci w owocach czy warzywach
    • Kasia
      01 stycznia, 20:32 Odpowiedz
      nie tylko na przeziebienie ale ogolnie wzmacnia odpornosc wiec trzeba przyjmowac ja rowniez zapobiegawczo
      • Dorota
        04 stycznia, 20:19 Odpowiedz
        zgadzam sie z panią, trzeba caly rok przyjmowac witaminy i zdrowo sie odzywiac zeby pozniej nie obudzic sie z reka w nocniku
  2. Eryka
    06 grudnia, 12:56 Odpowiedz
    Trzeba przyjmować komplet witamin, niestety ale nie dostarczymy sobie w posiłkach wszystkich witam, musielibyśmy się bardzo pilnować
    • Jakub
      13 grudnia, 11:59 Odpowiedz
      nie ma co wariowac wystarczy zdrowa dieta a najlpesze sa produkty swoje nie z jakiegos marketu bo na pewno takie owoce nie maja w sobie zbyt wielu witamin
      • Asia
        18 grudnia, 11:23 Odpowiedz
        witaminy maja takie owoce ale maja tez mnostwo chemii wiec tu sie z panem zgodze, najlepsze produkty to swojskie produkty
      • Daria
        19 grudnia, 15:27 Odpowiedz
        tak owoce maja ale tak jak pani wyzej napisala tez mnostwo chemii, ciezko teraz o zdrowe produkty
  3. Magda
    29 grudnia, 20:45 Odpowiedz
    od roku regularnie biore witamine c i jeszcze ani razu nie chorowalam :)

Zostaw odpowiedź