Gastroskopia – Co to i jak się przygotować?
Gastroskopia uznawana jest za jedno z bardziej nieprzyjemnych badań. Bardzo często pacjenci decydują się na przeróżne rozwiązania, byle tylko go uniknąć. Czy te obawy są słuszne? W jaki sposób można się do niego przygotować?
Gastroskopia co to?
W sytuacji, gdy pacjent otrzymuje skierowanie na badanie, zastanawia się nad tym, jak go uniknąć. Podczas gdy tak naprawdę powinien właściwie się do niego przygotować, gdyż sam jego przebieg nie jest tak straszny, jak początkowo się wydaje. Na czym polega gastroskopia? Przede wszystkim samo badanie polega na wprowadzeniu endoskopu do górnego odcinka układu pokarmowego. Ta metoda zalicza się do niezwykle dokładnej, a sam fakt, że w trakcie badania można pobrać wycinki z błony śluzowej, daje możliwość uniknięcia dodatkowych badań w tym kierunku. Gastroskopia pozwala także na przeprowadzenie szeregu terapii jak przykładowo poszerzenie zwężeń czy też usuwanie polipów.
Gastroskopia, jakie są wskazania?
Badanie pozwala nie tylko na ocenę górnego odcinka przewodu pokarmowego, ale także na rozpoznanie czy też ocenę stopnia zaawansowania zmian chorobowych. Wskazaniem do badania są nie tylko zmiany, ale również objawy w obrębie gardła, czy przełyku, które wymagają dokładniejszej diagnozy, w tym również i pobrania wycinka do badania. Kolejnym wskazaniem są wszelkiego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego jak krwawe wymioty, smoliste stolce, ale także dodatni wynik testu na krew utajoną. Często pojawia się konieczność wykonania gastroskopii w przypadku zmniejszenia apetyt, obniżenia masy ciała, ale również niedoboru żelaza. Oczywiście po czterdziestym piątym roku życia, zalecany jest każdemu człowiekowi, w ramach badań profilaktycznych.
Gastroskopia jak się przygotować?
Gastroskopia nie jest badaniem wymagającym. Tak naprawdę wystarczy, że przez około 9 godzin przed jego wykonaniem pacjent powstrzyma się od jedzenia i picia. W sytuacji, gdy ktoś bierze lekarstwa, powinien uczynić to rano, popijając małą ilością wody. Wyjątkiem są lekarstwa zmniejszające krzepliwość krwi- te należy przyjąć tylko po skonsultowaniu z lekarzem.
Po badaniu przez pół godziny należy powstrzymać się od przyjmowania płynów i pokarmów. Natomiast w momencie wystąpienia niepokojących objawów, należy je zgłosić lekarzowi.
Gastroskopia przeciwwskazania
Czy do przeprowadzenia gastroskopii są jakieś przeciwwskazania? Przede wszystkim nie należy jej wykonywać w sytuacji, gdy pacjent choruje na ciężkie choroby, a samo przeprowadzenie badania zwiększy ryzyko powikłań. Jakie choroby wykluczają bądź tez ograniczają możliwość przeprowadzenia gastroskopii? Zaliczane są do nich przede wszystkim te występujące w obrębie układu oddechowego jak niewydolność serca, czy niewydolność oddechową, ale również przebyty zawał serca.
Gastroskopia ile trwa?
Gastroskopia nie jest bolesna, jednak nie jest badaniem przyjemnym. Nawet samo pobieranie wycinków nie sprawia uczucia bólu. Samo badanie trwa od kilku do kilkunastu minut, najczęściej jest przeprowadzane w pozycji leżącej (pacjent leży na lewym boku). Istnieje możliwość podania znieczulenia, w takiej sytuacji stosuje się lidokainę w aerozolu. Po badaniu może występować uczucie dyskomfortu, ten stan może się utrzymywać przez kilka dni po jego wykonaniu. Może pojawić się ból gardła, zapalenia żył czy też obniżenia ciśnienia.
Ile kosztuje gastroskopia?
Koszt wykonania gastroskopii jest różny, w zależności od miasta waha się w przedziale 170 do 250 złotych. Dodatkowo płatne jest znieczulenie, którego koszt wynosi 200 złotych.
Może to Ci się spodoba
10 pomysłów na praktyczny prezent od Mikołaja
Założenie, że prezent świąteczny ma sprawić przyjemność, jest czymś oczywistym. Jednak co w sytuacji, gdy przy okazji będzie uczył bądź też zadba o zdrowie? Pozornie pomysł wydaje się mało realny,
Leukocyty w moczu – Co to, jakie badania i jak leczyć?
Leukocyty potocznie zwane białymi krwinkami pełnią bardzo ważną funkcję w układzie odpornościowym, ponieważ chronią przed drobnoustrojami. W sytuacji, gdy w ciele znajduje się ich zbyt mała liczba, pojawiają się różne
8 prostych działań, które wzmocnią twoje serce!
Zasila twój organizm, intensywnie reaguje na stresujące i emocjonujące chwile, każdego dnia pracuje tylko dla ciebie. O kim mowa? O twoim sercu, które nie narzeka na nadgodziny, nigdy nie będzie
Sztuczna inteligencja i innowacyjne technologie coraz bardziej zmieniają medycynę
W ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost zainteresowania rozwiązaniami medycznymi opartymi na sztucznej inteligencji, telemedycynie i innowacyjnych technologiach. Specjalistyczne urządzenia połączone z aplikacjami są wykorzystywane m.in. do walki z nowotworami, niepłodnością, zaburzeniami oddychania czy
Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu
Glikogen to polisacharyd zbudowany z wielu cząsteczek glukozy. Jest to forma zmagazynowania glukozy w wątrobie i mięśniach człowieka. Glukoza jest źródłem energii dla całego organizmu i jest dostarczana z pożywieniem.
Biodrukowanie 3D będzie można przeprowadzić wewnątrz ludzkiego ciała. Umożliwi to mała, elastyczna drukarka
Australijscy naukowcy zaprezentowali prototypowe urządzenie, które może drukować żywe komórki w technologii 3D wewnątrz organizmu, bezpośrednio na narządach wewnętrznych. Potencjalnie będzie ono mogło posłużyć za uniwersalne endoskopowe narzędzie chirurgiczne, ograniczając ryzyko
Jak powstaje alergia?
Coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju alergiami: kontaktowymi, pokarmowymi, wziewnymi, iniekcyjnymi, czy na jad. Spowodowane jest to wieloma czynnikami – zarówno uwarunkowaniami genetycznymi, jak i środowiskowymi. Tylko dlaczego
Zadbajmy o stawy!
Wstajesz rano i przy pierwszym pociągnięciu czujesz jak twoje stawy jękliwie stawiają opór? Zwykłe, codzienne obowiązki stają się coraz poważniejszym problemem? Siedząca praca sprawia, że twoje ciało jest sztywne, nie
Glukoza pod kontrolą!
Cukrzyca stała się całkiem niedawno jedną z chorób cywilizacyjnych. Spożywamy zbyt dużo cukru, przetworzonej żywności, nie mamy czas na ruch, a dodatkowo praca siedząca nie pomaga. Jeżeli chcemy jej uniknąć
Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty
Dużo słyszy się teraz o szkodliwości glutenu, a rynek produktów bezglutenowych ciągle rośnie. Nietolerancja glutenu to teraz bardzo powszechna dolegliwość która daje niejednoznacznie wskazujące na siebie objawy, przez co często
Oczyszczamy i wzmacniamy organizm!
Jesień przeważnie jest trudnym dla organizmu okresem. Łatwiej poddajemy się przeziębieniom, pojawia się melancholia, zmęczenie i brak entuzjazmu i energii do działania. Nie bardzo wiemy, jak sobie pomóc, częściej sięgając
Grypa w natarciu – czym różni się grypa typu A od grypy typu B?
Wraz z pojawieniem się masowo występujących infekcji koronawirusem coroczne natarcia grypy zdają się odsunięte w świadomości społeczeństwa na dalszy plan. Grypa jednak wciąż stanowi duże zagrożenie i wyróżnia się wysoką
Domowe sposoby na gardło – które z nich są najczęściej stosowane?
Bolące gardło to przypadłość, która dopada nas szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na osłabienie. Ból gardła może być wywołany różnymi czynnikami. Wywoływany jest
Jak zaglądać w siebie i stać się szczęśliwym człowiekiem?
Zaglądanie w siebie, wsłuchanie się w swoje potrzeby to pewnego rodzaju sztuka, którą nie każdy jest w stanie samodzielnie opanować. Bardzo wielu ludzi twierdzi, że nie wierzy, że takie działanie
Eozynofile- Co to? Normy, badania i ich funkcje
Bardzo duży nacisk kładzie się na wykonywanie badań profilaktycznych, ponieważ to właśnie one dają obraz naszego zdrowia. Wszelkiego rodzaju nieprawidłowości można w krótkim czasie wykryć, ale również rozpocząć leczenie. Uznaje

13 komentarzy
Kaśka934
09 czerwca, 13:01Anna. Z
10 czerwca, 10:15Monia
10 czerwca, 11:50Nora
10 czerwca, 15:50eniss
11 czerwca, 13:58Żaneta.F
13 czerwca, 21:10Justyna17
13 czerwca, 23:01Ewcia
18 czerwca, 15:18Anka.J
15 czerwca, 09:57sasnowa
20 czerwca, 15:23Jaga
15 czerwca, 23:17Blanka.44
18 czerwca, 23:04Justin
21 czerwca, 19:57