Kwasy tłuszczowe Omega

Kwasy tłuszczowe Omega

W miarę wzrostu świadomości na temat zdrowego odżywiania rośnie również nasza wiedza dotycząca poszczególnych składników odżywczych. Jest ona bardzo istotna, bowiem jedynie dzięki niej wiemy, jak należy zaplanować swoją dietę. Przykładem niezwykle istotnego składnika, który musi zawierać każdy zdrowy jadłospis, są kwasy tłuszczowe omega 3, 6 oraz 9. Odgrywają one w naszym organizmie niezwykle istotną rolę, warto zatem dowiedzieć się na ich temat nieco więcej.

Kwasy tłuszczowe omega – 3

O tym składniku mówi się zdecydowanie najczęściej. Trudno jednak jest się temu dziwić – nie da się przecenić jego ogromnego znaczenia dla ludzkiego zdrowia. Bierze on udział w całym szeregu naturalnych procesów i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Często zwraca się uwagę na rolę kwasów tłuszczowych omega – 3 w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Faktycznie, składnik ten znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tego typu chorób. Odgrywa również istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Jest niezwykle ważny dla osób z nadciśnieniem czy nieregularną pracą serca.

Kwasy tłuszczowe omega – 6 i 9

Kolejny rodzaj kwasu tłuszczowego, którego nasz organizm potrzebuje do poprawnego działania. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o jednej, niezwykle ważnej kwestii. Kwasy tłuszczowe omega – 6 oraz 9 mogą być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu, jeśli jednocześnie nie zachowamy równowagi między nimi a kwasami omega – 3.

Właśnie z tego powodu podstawowa wiedza na temat tych kwasów jest tak istotna. Niektórzy ludzie popełniają ogromny błąd, przygotowując swoją dietę bez wzięcia pod uwagę owej równowagi. Tymczasem nadmiar kwasów tłuszczowych omega – 6 i 9 przy równoczesnym braku kwasów omega – 3 prowadzi do poważnych konsekwencji. Badania wykazały między innymi w takich sytuacjach znaczny wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory. Szczególnie dotyczy to kobiet w okresie menopauzy i zachorowań na raka piersi.

Źródła kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe omega – 3 są na szczęście łatwo dostępne i spotykane w wielu produktach spożywczych, obecnych w naszej codziennej diecie. Do najczęściej polecanych ich źródeł należą ryby morskie, takie jak łosoś czy śledź. Mięso ryb zawsze jest rekomendowane w każdej zdrowej diecie, a jednym z głównych tego powodów jest właśnie wysoka zawartość kwasów omega – 3.

Kolejnym ważnym ich źródłem są orzechy. Szczególnie orzechy włoskie zawierają je w znacznych ilościach. Dodając do tego fakt, że w orzechach znajdziemy wiele innych cennych składników odżywczych łatwo można stwierdzić, że są one bardzo wartościowym elementem dowolnej diety.

Bardzo dużą popularnością cieszą się również suplementy diety zawierające kwasy omega – 3. Są one oczywiście godne polecenia, ale jedynie w określonych sytuacjach. Trzeba pamiętać o wspomnianej wyżej równowadze i zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi tłuszczami.

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Równocześnie ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, przez co sami musimy zadbać o odpowiednie ich źródła w diecie.

Poprzedni Zalety i wady marihuany medycznej
Następny Lekomania – przyczyny, objawy, skutki

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 4 komentarze

Jak osiągnąć spokojny sen? Kilka sposobów na walkę z bezsennością

W przypadku problemów ze snem często odruchowo sięgamy po środki farmaceutyczne. Istnieją jednak bezpieczniejsze i równie skuteczne sposoby radzenia sobie z bezsennością. Kłopoty z zaśnięciem, częste wybudzanie się w nocy,

Choroby od A do Z 4 komentarze

Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu

Glikogen to polisacharyd zbudowany z wielu cząsteczek glukozy. Jest to forma zmagazynowania glukozy w wątrobie i mięśniach człowieka. Glukoza jest źródłem energii dla całego organizmu i jest dostarczana z pożywieniem.

Zdrowie 1 Komentarz

Przyszłość marihuany w Polsce

Kwestia marihuany to bardzo popularny temat zarówno społeczny, jak i polityczny.  Porusza się ją często przy rozmaitych okazjach. Spór toczy się przede wszystkim pomiędzy zwolennikami oraz przeciwnikami legalizacji tej substancji

Zdrowie 5 komentarzy

Picie wody to postawa! Ale dlaczego?

Regularne wody dla kogoś, kto nigdy tego nie robił, zastępując ją np., słodkimi napojami albo kawą, będzie trudnym wyzwaniem. Ciągle słyszymy, że picie wody jest niezbędne do wszystkich procesów, jakie

Zdrowie 2 komentarze

Nasze ciało, jak żarówka – czyli skąd te kontuzje?

Ciało ludzkie jest zaprogramowane w sposób, aby przez kilkadziesiąt lat życia człowieka, było w stanie wykonywać miliony powtórzeń jakiegokolwiek ruchu. Zupełnie podobnie funkcjonuje żarówka, która z kolei przygotowana jest do

Psycholog / Psychiatra 0 Komentarz

Sekret zdrowych relacji: Jak zadbać o związek i swoje zdrowie psychiczne?

Relacje partnerskie stanowią podstawę naszego życia, wpływając na to, jak funkcjonujemy na co dzień. Bliskość, wsparcie i współpraca w związku mogą być źródłem siły i stabilności, ale także napięcia i

Choroby od A do Z 1 Komentarz

Galaktozemia – zaburzenie metabolizowania cukru mlecznego

Galaktozemia jest wrodzonym zaburzeniem metabolicznym, które polega na braku zdolności organizmu do przetwarzania cukru mlecznego, czyli galaktozy. Choroba występuje rzadko, a jej objawy są widoczne już we wczesnym okresie życia,

Zdrowie 4 komentarze

Glukoza pod kontrolą!

Cukrzyca stała się całkiem niedawno jedną z chorób cywilizacyjnych. Spożywamy zbyt dużo cukru, przetworzonej żywności, nie mamy czas na ruch, a dodatkowo praca siedząca nie pomaga. Jeżeli chcemy jej uniknąć

Zdrowie 2 komentarze

Czym jest obniżona wrażliwość na bodźce sensoryczne?

Mówiąc o obniżonej wrażliwości na bodźce sensoryczne, warto wiedzieć, czym dokładnie jest integracja sensoryczna. Jest to zdolność do odczuwania, rozumienia i składania w całość informacji dostarczanych przez zmysły do mózgu

Zdrowie 5 komentarzy

Co powinno znaleźć się w wyprawce do szpitala?

Wyprawka zawierać powinna najpotrzebniejsze przedmioty gwarantujące młodej mamie i jej nowo narodzonemu maluchowi komfort zarówno przed, jak i w trakcie oraz tuż po porodzie. Co należy do niej spakować? Poniżej

Zdrowie 5 komentarzy

Domowe sposoby na kaszel. Jak skutecznie radzić sobie z kaszlem mokrym i suchym

Kaszląc, oczyszczamy gardło z flegmy oraz innych drażniących czynników. Kaszel sam w sobie nie jest chorobą, a jedynie objawem wskazującym, że coś dzieje się w naszym organizmie. I o ile

Zdrowie 0 Komentarz

Co się dzieje w organizmie po rzuceniu palenia?

Trudno jest zerwać z jakimkolwiek nałogiem, a papierosy uzależniają szczególnie łatwo. Korzyści z rzucenia palenia są finansowe, społeczne, estetyczne, lecz przede wszystkim zdrowotne. Jak wygląda reakcja ludzkiego ciała po ostatnim

Zdrowie 1 Komentarz

Z padaczką da się żyć

W przypadku wielu chorób, ich akceptacja jest podstawą do tego, aby nauczyć się z nimi żyć na co dzień. Oczywistym jest, że wszystko zależy od typu choroby itp., ale dążenie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Zdrowie 2 komentarze

Zespół Downa to nie wyrok

Zespół wad wrodzonych różnego stopnia, który nazywamy zespołem Downa to zawsze ogromna obawa dla rodziców, którzy zastanawiają się, jak będzie wyglądać przyszłość ich dziecka. Prawda jest jednak taka, że większość

2 komentarze

  1. Tosia
    03 grudnia, 12:59 Odpowiedz
    Zaczęłam stosować różne oleje w swojej diecie, zobaczymy jakie będą tego efekty :)
  2. Karola
    07 grudnia, 21:49 Odpowiedz
    ja stosuje od dawien dawna jeszcze moja babcia zawsze je stosowala, nie choruje i nie mam problemow z cera i wlosami :)

Zostaw odpowiedź