Kwasy tłuszczowe Omega

Kwasy tłuszczowe Omega

W miarę wzrostu świadomości na temat zdrowego odżywiania rośnie również nasza wiedza dotycząca poszczególnych składników odżywczych. Jest ona bardzo istotna, bowiem jedynie dzięki niej wiemy, jak należy zaplanować swoją dietę. Przykładem niezwykle istotnego składnika, który musi zawierać każdy zdrowy jadłospis, są kwasy tłuszczowe omega 3, 6 oraz 9. Odgrywają one w naszym organizmie niezwykle istotną rolę, warto zatem dowiedzieć się na ich temat nieco więcej.

Kwasy tłuszczowe omega – 3

O tym składniku mówi się zdecydowanie najczęściej. Trudno jednak jest się temu dziwić – nie da się przecenić jego ogromnego znaczenia dla ludzkiego zdrowia. Bierze on udział w całym szeregu naturalnych procesów i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Często zwraca się uwagę na rolę kwasów tłuszczowych omega – 3 w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Faktycznie, składnik ten znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tego typu chorób. Odgrywa również istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Jest niezwykle ważny dla osób z nadciśnieniem czy nieregularną pracą serca.

Kwasy tłuszczowe omega – 6 i 9

Kolejny rodzaj kwasu tłuszczowego, którego nasz organizm potrzebuje do poprawnego działania. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o jednej, niezwykle ważnej kwestii. Kwasy tłuszczowe omega – 6 oraz 9 mogą być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu, jeśli jednocześnie nie zachowamy równowagi między nimi a kwasami omega – 3.

Właśnie z tego powodu podstawowa wiedza na temat tych kwasów jest tak istotna. Niektórzy ludzie popełniają ogromny błąd, przygotowując swoją dietę bez wzięcia pod uwagę owej równowagi. Tymczasem nadmiar kwasów tłuszczowych omega – 6 i 9 przy równoczesnym braku kwasów omega – 3 prowadzi do poważnych konsekwencji. Badania wykazały między innymi w takich sytuacjach znaczny wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory. Szczególnie dotyczy to kobiet w okresie menopauzy i zachorowań na raka piersi.

Źródła kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe omega – 3 są na szczęście łatwo dostępne i spotykane w wielu produktach spożywczych, obecnych w naszej codziennej diecie. Do najczęściej polecanych ich źródeł należą ryby morskie, takie jak łosoś czy śledź. Mięso ryb zawsze jest rekomendowane w każdej zdrowej diecie, a jednym z głównych tego powodów jest właśnie wysoka zawartość kwasów omega – 3.

Kolejnym ważnym ich źródłem są orzechy. Szczególnie orzechy włoskie zawierają je w znacznych ilościach. Dodając do tego fakt, że w orzechach znajdziemy wiele innych cennych składników odżywczych łatwo można stwierdzić, że są one bardzo wartościowym elementem dowolnej diety.

Bardzo dużą popularnością cieszą się również suplementy diety zawierające kwasy omega – 3. Są one oczywiście godne polecenia, ale jedynie w określonych sytuacjach. Trzeba pamiętać o wspomnianej wyżej równowadze i zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi tłuszczami.

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Równocześnie ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, przez co sami musimy zadbać o odpowiednie ich źródła w diecie.

Poprzedni Zalety i wady marihuany medycznej
Następny Lekomania – przyczyny, objawy, skutki

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 1 Komentarz

Skąd wzięła się u mnie bezsenność?

Oddzielenie sypialni od czynności wykonywanych w życiu codziennym to istotna kwestia, której warto się nauczyć. Dzięki temu bezsenność będzie miała marne szanse, aby się pojawić. Co więcej, dołączając do tego

Zdrowie 2 komentarze

Gronkowiec złocisty – co to? Objawy i leczenie Gronkowca złocistego

Szacuje się, że w dzisiejszych czasach aż 10-50% ludzkości jest, było lub będzie nosicielami gronkowca złocistego. Warto wiec wiedzieć więcej o profilaktyce przeciwko zakażeniu i możliwych jednostkach chorobowych, które może

Zdrowie 0 Komentarz

Czym jest zgaga i co ją powoduje?

Najczęściej opisywana jest jako nieprzyjemne pieczenie i palenie. Zobacz, czym jest ona spowodowana, jakie są dokładne objawy i czy są jakieś sposoby na walkę z nią. Czym jest zgaga i

Zdrowie 0 Komentarz

Eozynofile- Co to? Normy, badania i ich funkcje

Bardzo duży nacisk kładzie się na wykonywanie badań profilaktycznych, ponieważ to właśnie one dają obraz naszego zdrowia. Wszelkiego rodzaju nieprawidłowości można w krótkim czasie wykryć, ale również rozpocząć leczenie. Uznaje

Gastroskopia – Co to i jak się przygotować?

Gastroskopia uznawana jest za jedno z bardziej nieprzyjemnych badań. Bardzo często pacjenci decydują się na przeróżne rozwiązania, byle tylko go uniknąć. Czy te obawy są słuszne? W jaki sposób można

Zdrowie 0 Komentarz

Jak chronić się przed komarami?

Nawet najpiękniejsza okolica i sielski odpoczynek na urlopie mogą zostać zniweczone przez uciążliwe komary. Dla jednych samo ich bzyczenie jest nie do zniesienia, inni z kolei mocno odczuwają ukąszenia. W

Zdrowie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Zdrowie 1 Komentarz

Zespół Tourette’a, a jakość życia

Każda choroba w mniejszym lub większym stopniu wpływa na jakość życia, zależnie od tego, jak bardzo ingeruje w codzienność chorego. W niektórych przypadkach schorzenie może być tak mocno inwazyjne, że

Zdrowie 2 komentarze

Mukopolisacharydozy – Co to jest i jak leczyć?

Mukopolisacharydozy (ang. Mucopolysaccharidoses, MPS) to grupa dziedzicznych zaburzeń metabolizmu mukopolisacharydów (długołańcuchowych cząsteczek cukrowych należących do grupy glikozaminoglikanów – GAG), spowodowanych mutacjami różnych genów. Zwykle są przekazywane w sposób autosomalny recesywny.

Zdrowie 3 komentarze

Jakie wady wzroku korygują soczewki kontaktowe? Jakie wybrać?

Soczewki kontaktowe korygują krótko i dalekowzroczność oraz starczowzroczność a takżę astygmatyzm. Soczewki systematycznej wymiany dostępne są w formie jednodniowej, 2-tygodniowej i miesięcznej w mocach pod plus 6 do minus 12.

Choroby od A do Z 0 Komentarz

Biegunka – Jak leczyć biegunkę? Jakie przyczyny, rodzaje i objawy?

Biegunka jest zwykle objawem, nie chorobą, i definiuje się ją jako nietypową częstość lub płynność stolca. Normalnie, ludzie mają od jednego do trzech stolców dziennie, ale z biegunką, stolce są

Homeopatia – Co to jest i jak działa?

Homeopatia bardzo często mylona jest z ziołolecznictwem, jednak prawdą jest, że stosuje się wszelkiego rodzaju substancjami, które mają naturalne pochodzenie. Nie zawsze jednak są to zioła, ponieważ bardzo często są

Zdrowie 2 komentarze

Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty

Dużo słyszy się teraz o szkodliwości glutenu, a rynek produktów bezglutenowych ciągle rośnie. Nietolerancja glutenu to teraz bardzo powszechna dolegliwość która daje niejednoznacznie wskazujące na siebie objawy, przez co często

Dermatologia 0 Komentarz

Zdrowa skóra i środowisko: Wartości stosowania kosmetyków naturalnych

W obliczu rosnącej świadomości zdrowotnej i ekologicznej, kosmetyki naturalne zdobywają uznanie na całym świecie. Są one nie tylko odpowiedzią na potrzeby osób szukających bezpiecznej i delikatnej pielęgnacji, ale również odzwierciedleniem

Zdrowie 4 komentarze

Glukoza pod kontrolą!

Cukrzyca stała się całkiem niedawno jedną z chorób cywilizacyjnych. Spożywamy zbyt dużo cukru, przetworzonej żywności, nie mamy czas na ruch, a dodatkowo praca siedząca nie pomaga. Jeżeli chcemy jej uniknąć

2 komentarze

  1. Tosia
    03 grudnia, 12:59 Odpowiedz
    Zaczęłam stosować różne oleje w swojej diecie, zobaczymy jakie będą tego efekty :)
  2. Karola
    07 grudnia, 21:49 Odpowiedz
    ja stosuje od dawien dawna jeszcze moja babcia zawsze je stosowala, nie choruje i nie mam problemow z cera i wlosami :)

Zostaw odpowiedź