Glukoza pod kontrolą!
Cukrzyca stała się całkiem niedawno jedną z chorób cywilizacyjnych. Spożywamy zbyt dużo cukru, przetworzonej żywności, nie mamy czas na ruch, a dodatkowo praca siedząca nie pomaga. Jeżeli chcemy jej uniknąć lub złagodzić jej objawy, warto skomponować codzienne menu, które pozwoli nam utrzymywać nasz poziom glukozy na odpowiednio bezpiecznym poziomie.
W cukrzycy w znacznym stopniu chodzi właśnie o utrzymanie odpowiedniego poziomu, który dla dorosłego człowieka na czczo wynosi od 69 do 99ml/dl. Do uzyskania, a potem podtrzymania prawidłowych wyników, nie zagrażających naszemu zdrowiu, potrzebne będzie kilka zmian w naszym jadłospisie oraz samym procesie odżywiania się. Warto porzucić niezdrowe nałogi na rzecz diety, która nie tylko pozwoli nam czuć się zdrowo, ale jej skutkiem ubocznym będzie zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Nowe reguły gry!
Przede wszystkim trzeba zacząć od regularnego spożywania kilku posiłków dziennie. Posiłków w ciągu dnia powinno być 5 lub 6, zależnie od naszego rytmu dnia, i każdy z nich powinien być podawany w równych odstępach czasu. Najlepiej, żeby pomiędzy posiłkami minęło ok. 3 godzin. Ta regularność zapobiegnie wahaniom glukozy, które są ściśle związane z uczuciem bardzo silnego głodu. Bardzo często trudno nam określić czym tak naprawdę jest porcja, i jak powinna ona wyglądać w czasie takiej diety. Ogólnie przyjętą zasadą jest obliczanie wielkości posiłku za pomocą swoich własnych dłoni, które składamy razem w dwie łódeczki. Można też liczyć porcję za pomocą talerza o średnicy ok. 21 cm, ale pamiętajmy, że na tym talerzu porcja powinna mieścić się płasko. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są warzywa, które mogą zostać nałożone na talerz „z górką”. Początki na pewno będą trudne, zwłaszcza jeżeli chodzi o zapamiętanie pokarmów, których bezwzględnie należy unikać, a które możemy włączyć do naszego menu, dlatego też warto sobie wcześniej przygotowywać własny jadłospis. Rozpiska wszystkich posiłków np. na okres siedmiu dni, pozwoli również zrobić racjonalne zakupy, i unikniemy niepotrzebnego marnowania żywności.
W takim rozplanowaniu pomoże także piramida żywieniowa, będziemy wtedy wiedzieć, że znaczną część naszych zakupów powinny stanowić warzywa, na następnym miejscu znajdują się owoce, podpowie nam również ile mięsa, ryb i nabiału będziemy potrzebować. Już w czasie przygotowywania posiłków warto ustalić ze sobą jedną podstawową zasadę: koniec ze smażeniem. Co prawda na początku trudno będzie się przestawić na potrawy, które nie są może aż tak aromatyczne i kuszące, ale z czasem zaczniemy doceniać smak warzywnej sałatki, czy duszonego mięsa. Bardzo ważne na diecie jest to, aby dbać o ciągłą różnorodność, zarówno posiłków, jak i produktów, których używamy. Nie brakuje książek kucharskich, które przedstawiają dietetyczne, ale niebanalne potrawy. Nie zapominajmy, że jedzenie 6 posiłków dziennie naprawdę może pozwolić nam być najedzonymi i sytymi.
O czym zapominamy na zawsze?
Dieta, która ma nas w założeniu chronić przed cukrzycą musi być konsekwentna i restrykcyjna w pewnym obszarze. Chodzi tutaj przede wszystkim o produkty i pokarmy, z którymi będziemy musieli pożegnać się na dobre. Jeżeli chodzi o tłuszcze, na pewno z naszej diety wyrzucamy olej palmowy, masło, smalec oraz tłuszcze spod mięs. Wśród mięs będziemy musieli zrezygnować z tych mocno otłuszczonych, kiełbas, panierowanych ryb, mięsa mielonego czy wątróbki. Z drobiu powinniśmy unikać mięsa z kaczki i gęsi. Niedozwolone są również kiełbasy. A nabiału odpadają wszystkie tłuste sery, śmietany, wszystkie owocowe jogurty i maślanki. Lody (oprócz sorbetów), mleko w proszku oraz żółte sery i topione. Również nie wszystkie owoce powinny znaleźć się w naszym menu, unikajmy bananów, winogron czy arbuza. Niezbyt dobrym pomysłem będą również rodzynki.
Jeżeli chodzi o warzywa możemy z nich korzystać w zasadzie bez ograniczeń, jeżeli mówimy o gotowanych lub gotowanych na parze. Będziemy jednak musieli zapomnieć o frytkach czy kukurydzy. Nie będziemy też dodawać do warzyw bułki tartej. Jeżeli natomiast chodzi o produkty zbożowe, najważniejsze będzie unikanie białego chleba, ciasta francuskiego, wyrobów cukierniczych czy płatków kukurydzianych.
Może to Ci się spodoba
Czym jest zgaga i co ją powoduje?
Najczęściej opisywana jest jako nieprzyjemne pieczenie i palenie. Zobacz, czym jest ona spowodowana, jakie są dokładne objawy i czy są jakieś sposoby na walkę z nią. Czym jest zgaga i
Leki przeciwhistaminowe – jak działają?
Ze względu na coraz powszechnie występujące alergie, naukowcy musieli odnaleźć składniki, które będą mogły pomóc ludziom w trakcie borykania się z tego typu schorzeniami. Tak powstały leki przeciwhistaminowe, nazywane potocznie
ADHD w szkole i w domu – jakie wskazówki?
Niewspółmierne zachowanie się dzieci z ADHD do danej sytuacji jest kluczowym problemem w ramach uspołeczniania ich na płaszczyźnie szkolnej. To kwestia problematyczna również dla rodziców. Nie bez powodu szkoły publiczne
Typy bezsenności
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji uznało zaburzenia snu za epidemię, która zagraża zdrowiu publicznemu. W Polsce nawet u co drugiej osoby diagnozuje się bezsenność. Ta dolegliwość polega na krótkim
Kiedy boli kark
Ból karku potrafi być nie tylko nieznośny, ale również zaburzyć nasze codzienne, prawidłowe funkcjonowanie. Niestety współczesny tryb pracy ma niestety negatywny wpływ na nasz układ kostny, najczęściej przez nasze zaniedbania.
Przewlekły wyniszczający stres – co robić?
Stres jest jedną z przyczyn chorób psychicznych i somatycznych. Układy nerwowy oraz immunologiczny są od siebie zależne. Nie bez powodu mówi się o tak znaczącym wpływie stresu na nasz ogólny stan
Profesjonalne zabiegi wybielania zębów
Jeśli chodzi o przygotowywane obecnie zabiegi dentystyczne znajdziemy wiele ciekawych propozycji, na które na pewno będzie warto zwrócić uwagę. Rynek ma się na tym polu bardzo dobrze i dentyści nie
Dlaczego w ogóle komary gryzą, a bąbel swędzi?
Według WHO komary są jednymi z najbardziej śmiercionośnych zwierząt na świecie. Rocznie zabijają około 750 tys. ludzi. Nie stanowią one takiego zagrożenia w Polsce, ale nie zostają też całkiem obojętne.
Mit czy prawda? Rozprawiamy się z popularnymi mitami na temat kaszaków
Kaszaki, znane również jako torbiele naskórkowe, są powszechną dolegliwością skórną, która budzi wiele pytań i wątpliwości. Otoczone mitami i nieporozumieniami, często są przedmiotem zbędnych obaw czy nieprawidłowego traktowania. Mimo że
Zespół Tourette’a, a jakość życia
Każda choroba w mniejszym lub większym stopniu wpływa na jakość życia, zależnie od tego, jak bardzo ingeruje w codzienność chorego. W niektórych przypadkach schorzenie może być tak mocno inwazyjne, że
Picie wody to postawa! Ale dlaczego?
Regularne wody dla kogoś, kto nigdy tego nie robił, zastępując ją np., słodkimi napojami albo kawą, będzie trudnym wyzwaniem. Ciągle słyszymy, że picie wody jest niezbędne do wszystkich procesów, jakie
Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu
Glikogen to polisacharyd zbudowany z wielu cząsteczek glukozy. Jest to forma zmagazynowania glukozy w wątrobie i mięśniach człowieka. Glukoza jest źródłem energii dla całego organizmu i jest dostarczana z pożywieniem.
Zespół Downa to nie wyrok
Zespół wad wrodzonych różnego stopnia, który nazywamy zespołem Downa to zawsze ogromna obawa dla rodziców, którzy zastanawiają się, jak będzie wyglądać przyszłość ich dziecka. Prawda jest jednak taka, że większość
Jak radzić sobie z bezsennością?
Sen ma oczywiście zasadniczy wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Podczas snu regeneruje się nasz organizm, a co za tym idzie, po dobrze przespanej nocy czujemy się zrelaksowani i
Skóra wiecznie młoda? To możliwe!
Nawet najbardziej wyrafinowany strój, staranny makijaż oraz dodatki mogą ukrywać kobiecy wiek całkiem umiejętnie. Nie zmienia to jednak faktu, że całą prawdę o danych w metryce może zdradzić skóra. Jej

4 komentarze
Damian
03 grudnia, 12:41Dorotka
08 grudnia, 15:32Moniczka
18 grudnia, 14:39Sandra
27 grudnia, 21:14