Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty

Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty

Dużo słyszy się teraz o szkodliwości glutenu, a rynek produktów bezglutenowych ciągle rośnie. Nietolerancja glutenu to teraz bardzo powszechna dolegliwość która daje niejednoznacznie wskazujące na siebie objawy, przez co często nie jest poprawnie diagnozowana. Diety bezglutenowej przestrzegać muszą osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na ścisłym wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli białko, które znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jest to sposób odżywania się zalecany osobom z nietolerancją glutenu bądź celiakią.

Rezygnacja z glutenu jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które po zjedzeniu na przykład pieczywa odczuwają dolegliwości, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, czy nawet pogorszenie koncentracji. Wynika to z nieprawidłowości w działaniu enzymu obecnego w naszym organizmie, którego funkcją jest trawienie glutenu, przez co resztki niestrawionego glutenu zalegają w naszym układzie trawiennym, co uruchamia odpowiedź układu odpornościowego, a w konsekwencji może być przyczyną powstania chorób autoimmunologicznych.

Dieta bezglutenowa co jeść?

Przy wdrażaniu diety bezglutenowej ważne jest, aby skrupulatnie sprawdzać etykiety produktów spożywczych i zdawać sobie sprawę, jakie symbole powinny zaalarmować nas o obecności glutenu. Kategorycznie powinno wykluczyć się normalne pieczywo, makarony, otręby i mąki. Bez obaw możemy za to jeść bataty, komosę ryżową, kaszę jaglaną i gryczaną, płatki ryżowe, gryczane, jaglane, ryż, topinambur, tapiokę i makaron gryczany. Wspomnianą już mąkę pszenną można zastąpić mąką ryżową, jaglaną, kokosową, mąką z pestek dyni, kasztanową i wieloma innymi, które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa przepisy

W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na dania bez glutenu. Zachęcam więc do zrobienia małego research’u i znalezienia bezglutenowych zamienników swoich ulubionych potraw.

Dieta bezglutenowa uważana jest za bardzo zdrową, ponieważ wprowadza do naszego jadłospisu dużo owoców i warzyw w formie sałatek, smoothie i koktajli, dlatego warto przyjrzeć się bliżej tym pozycjom i poszukać swoich ulubionych połączeń warzywno-owocowych.

Przepisy na potrawy bezglutenowe

Dieta bezglutenowa efekty

Osoby stosujące dietę bezglutenową zauważają ogólną poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego i trawiennego. Dużo mówi się także o poprawie koncentracji, zwiększeniu ilości energii, poprawie jakości snu, a nawet zażegnanie chronicznego bólu głowy, z którym boryka się wiele osób.

Dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa. Choć ograniczenie ilości przyjmowanego glutenu na pewno nam nie zaszkodzi, to pamiętajmy jednak, że nie warto całkowicie rezygnować z glutenu, jeżeli nie ma ku temu w naszym przypadku wskazań medycznych.

Poprzedni Monocyty - co to? Podwyższony poziom monocytów - dlaczego?
Następny Anemia - co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 3 komentarze

Nowalijki! – nieoceniony prezent od wiosny

Optymizm, pierwsze, ciepłe promienie słoneczne, witalność zarówno w ludzkich głowach, jak i rozkwitającej naturze. Wiosna uwielbia ludzi i daje im wszystko co najlepsze. Po długiej, ciemniej i ciężkiej zimie jest

Zdrowie 1 Komentarz

Z padaczką da się żyć

W przypadku wielu chorób, ich akceptacja jest podstawą do tego, aby nauczyć się z nimi żyć na co dzień. Oczywistym jest, że wszystko zależy od typu choroby itp., ale dążenie

Zdrowie 3 komentarze

Wzmożone ciśnienie wewnątrzczaszkowe

Ciśnieniem wewnątrzczaszkowym (ang. intracranial pressure, ICP) określamy ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego w układzie komorowym mózgu. W mózgowiu znajdują się cztery komory mózgu, w których powstaje i krąży płyn mózgowo-rdzeniowy (ang. cerebrospinal

Zdrowie 0 Komentarz

Kempingi nad jeziorem – pozwól naturze stać się Twym domem

Wyobraź sobie, że Twój sen przerywa śpiew ptaków i powiew rześkiego wiatru znad jeziora… To właśnie tak wyglądają poranki na kempingach w północnych Włoszech. Oto kilka propozycji wypoczynku pośród różnorodnych

Zdrowie 4 komentarze

Fenyloketonuria – Objawy, leczenie i dieta

Fenyloketonuria (oligofrenia fenylopirogronowa, hiperfenyloalaninemia) to jedna z lepiej poznanych wrodzonych chorób metabolicznych, dziedziczona autosomalne recesywnie. Jest spowodowana mutacją genu PAH, której skutkiem jest brak wytwarzania enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie fenyloalaniny

Zdrowie 3 komentarze

Jak zminimalizować ryzyko wystąpienia ataków padaczkowych?

Zaburzenia działania mózgu, których efektem jest utrata świadomości oraz drganie ciała nazywamy epilepsją. Mimo tego, że niebezpieczeństwo pojawienia się ataku potrafi bardzo mocno wpłynąć na codzienne życie chorych to przy

Zdrowie 0 Komentarz

Jak zaglądać w siebie i stać się szczęśliwym człowiekiem?

Zaglądanie w siebie, wsłuchanie się w swoje potrzeby to pewnego rodzaju sztuka, którą nie każdy jest w stanie samodzielnie opanować. Bardzo wielu ludzi twierdzi, że nie wierzy, że takie działanie

Zdrowie 0 Komentarz

Biodrukowanie 3D będzie można przeprowadzić wewnątrz ludzkiego ciała. Umożliwi to mała, elastyczna drukarka

Australijscy naukowcy zaprezentowali prototypowe urządzenie, które może drukować żywe komórki w technologii 3D wewnątrz organizmu, bezpośrednio na narządach wewnętrznych. Potencjalnie będzie ono mogło posłużyć za uniwersalne endoskopowe narzędzie chirurgiczne, ograniczając ryzyko

Zdrowie 2 komentarze

Kiedy powinniśmy wykonać wymaz z gardła? Jak przebiega? Ile kosztuje?

Wymaz z gardła to badanie, które ma wykazać rodzaj drobnoustroju atakującego gardło. Wymaz z gardła wykonuje się, gdy infekcja gardła ma charakter nawracający lub lekarz nie może na podstawie objawów

Zdrowie 1 Komentarz

Monocyty – co to? Podwyższony poziom monocytów – dlaczego?

Monocyty to nasz duży sprzymierzeniec w walce o utrzymanie zdrowia organizmu. Czym są, jak powstają i co oznacza ich podwyższony poziom? Na te właśnie pytania odpowiem w dzisiejszym artykule. Co

Zdrowie 1 Komentarz

Przyszłość marihuany w Polsce

Kwestia marihuany to bardzo popularny temat zarówno społeczny, jak i polityczny.  Porusza się ją często przy rozmaitych okazjach. Spór toczy się przede wszystkim pomiędzy zwolennikami oraz przeciwnikami legalizacji tej substancji

Zdrowie 0 Komentarz

Czy kremów do twarzy z filtrami UVA i UVB należy używać przez cały rok?

Regularne stosowanie kremów z filtrem UV nie jest jeszcze sprawą oczywistą. Niemniej ochrona przeciw promieniowaniu UVA i UVB jest bardzo ważna praktycznie przez cały rok. Oto powody, dla których kremy

Zdrowie 3 komentarze

Fizyczne i psychiczne oznaki stresu

Stres uważany jest za przyczynę i winowajcę wielkiego zła w naszym życiu. Nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Może powodować wiele chorób, dlatego warto eliminować go wszelkimi możliwymi sposobami. Najgorsze

Zdrowie 2 komentarze

Gronkowiec złocisty – co to? Objawy i leczenie Gronkowca złocistego

Szacuje się, że w dzisiejszych czasach aż 10-50% ludzkości jest, było lub będzie nosicielami gronkowca złocistego. Warto wiec wiedzieć więcej o profilaktyce przeciwko zakażeniu i możliwych jednostkach chorobowych, które może

Zdrowie 0 Komentarz

Jak rozpoznać uzależnienie od alkoholu?

Poprawne rozpoznanie uzależnienia od alkoholu to pierwszy krok do leczenia alkoholizmu. Zbyt późna reakcja na patologię w rodzinie może mieć bardzo opłakane skutki. Na pierwszy etapach uzależnienia może to być

2 komentarze

  1. Adrian
    26 listopada, 11:31 Odpowiedz
    Ja mam problemy z jelitami i musiałem odstawić makarony i białe pieczywo głównie. Schudłem już 4kg na samej diecie, nie czuję się pełny i wzdęty
  2. Andrzej
    07 grudnia, 21:34 Odpowiedz
    nie jem glutenu ale tylko ze wzgledu na diete, bo mam problemy z wyproznianiem

Zostaw odpowiedź