Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty

Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty

Dużo słyszy się teraz o szkodliwości glutenu, a rynek produktów bezglutenowych ciągle rośnie. Nietolerancja glutenu to teraz bardzo powszechna dolegliwość która daje niejednoznacznie wskazujące na siebie objawy, przez co często nie jest poprawnie diagnozowana. Diety bezglutenowej przestrzegać muszą osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na ścisłym wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli białko, które znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jest to sposób odżywania się zalecany osobom z nietolerancją glutenu bądź celiakią.

Rezygnacja z glutenu jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które po zjedzeniu na przykład pieczywa odczuwają dolegliwości, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, czy nawet pogorszenie koncentracji. Wynika to z nieprawidłowości w działaniu enzymu obecnego w naszym organizmie, którego funkcją jest trawienie glutenu, przez co resztki niestrawionego glutenu zalegają w naszym układzie trawiennym, co uruchamia odpowiedź układu odpornościowego, a w konsekwencji może być przyczyną powstania chorób autoimmunologicznych.

Dieta bezglutenowa co jeść?

Przy wdrażaniu diety bezglutenowej ważne jest, aby skrupulatnie sprawdzać etykiety produktów spożywczych i zdawać sobie sprawę, jakie symbole powinny zaalarmować nas o obecności glutenu. Kategorycznie powinno wykluczyć się normalne pieczywo, makarony, otręby i mąki. Bez obaw możemy za to jeść bataty, komosę ryżową, kaszę jaglaną i gryczaną, płatki ryżowe, gryczane, jaglane, ryż, topinambur, tapiokę i makaron gryczany. Wspomnianą już mąkę pszenną można zastąpić mąką ryżową, jaglaną, kokosową, mąką z pestek dyni, kasztanową i wieloma innymi, które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa przepisy

W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na dania bez glutenu. Zachęcam więc do zrobienia małego research’u i znalezienia bezglutenowych zamienników swoich ulubionych potraw.

Dieta bezglutenowa uważana jest za bardzo zdrową, ponieważ wprowadza do naszego jadłospisu dużo owoców i warzyw w formie sałatek, smoothie i koktajli, dlatego warto przyjrzeć się bliżej tym pozycjom i poszukać swoich ulubionych połączeń warzywno-owocowych.

Przepisy na potrawy bezglutenowe

Dieta bezglutenowa efekty

Osoby stosujące dietę bezglutenową zauważają ogólną poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego i trawiennego. Dużo mówi się także o poprawie koncentracji, zwiększeniu ilości energii, poprawie jakości snu, a nawet zażegnanie chronicznego bólu głowy, z którym boryka się wiele osób.

Dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa. Choć ograniczenie ilości przyjmowanego glutenu na pewno nam nie zaszkodzi, to pamiętajmy jednak, że nie warto całkowicie rezygnować z glutenu, jeżeli nie ma ku temu w naszym przypadku wskazań medycznych.

Poprzedni Monocyty - co to? Podwyższony poziom monocytów - dlaczego?
Następny Anemia - co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 3 komentarze

Nowalijki! – nieoceniony prezent od wiosny

Optymizm, pierwsze, ciepłe promienie słoneczne, witalność zarówno w ludzkich głowach, jak i rozkwitającej naturze. Wiosna uwielbia ludzi i daje im wszystko co najlepsze. Po długiej, ciemniej i ciężkiej zimie jest

Zdrowie 1 Komentarz

Galaktozemia – zaburzenie metabolizowania cukru mlecznego

Galaktozemia jest wrodzonym zaburzeniem metabolicznym, które polega na braku zdolności organizmu do przetwarzania cukru mlecznego, czyli galaktozy. Choroba występuje rzadko, a jej objawy są widoczne już we wczesnym okresie życia,

Choroby od A do Z 13 komentarzy

Leukocyty w moczu – Co to, jakie badania i jak leczyć?

Leukocyty potocznie zwane białymi krwinkami pełnią bardzo ważną funkcję w układzie odpornościowym, ponieważ chronią przed drobnoustrojami. W sytuacji, gdy w ciele znajduje się ich zbyt mała liczba, pojawiają się różne

Zdrowie 2 komentarze

Nasze ciało, jak żarówka – czyli skąd te kontuzje?

Ciało ludzkie jest zaprogramowane w sposób, aby przez kilkadziesiąt lat życia człowieka, było w stanie wykonywać miliony powtórzeń jakiegokolwiek ruchu. Zupełnie podobnie funkcjonuje żarówka, która z kolei przygotowana jest do

Zdrowie 3 komentarze

Uważaj na zgagę!

Nieprzyjemne, piekące i przeszkadzające w codziennych czynnościach uczucie, zlokalizowane w okolicach przełyku to nic innego jak zgaga. Dla niektórych częsta towarzyszka obfitych posiłków, innych „dopada” zdecydowanie sporadycznie. Mając na uwadze

Zdrowie 2 komentarze

Kwasy tłuszczowe Omega

W miarę wzrostu świadomości na temat zdrowego odżywiania rośnie również nasza wiedza dotycząca poszczególnych składników odżywczych. Jest ona bardzo istotna, bowiem jedynie dzięki niej wiemy, jak należy zaplanować swoją dietę.

Zdrowie 3 komentarze

Jak zadbać o higienę snu

W poprzednim tekście poruszaliśmy zagadnienie optymalnej długości snu oraz konieczności eliminowania niebieskiego światła wieczorową porą. Dziś pochylimy się nad kolejnymi czynnikami, które pozwolą nam zadbać o higienę snu. Odpowiednie łóżko

Zdrowie 3 komentarze

Jak zminimalizować ryzyko wystąpienia ataków padaczkowych?

Zaburzenia działania mózgu, których efektem jest utrata świadomości oraz drganie ciała nazywamy epilepsją. Mimo tego, że niebezpieczeństwo pojawienia się ataku potrafi bardzo mocno wpłynąć na codzienne życie chorych to przy

Zdrowie 5 komentarzy

Co powinno znaleźć się w wyprawce do szpitala?

Wyprawka zawierać powinna najpotrzebniejsze przedmioty gwarantujące młodej mamie i jej nowo narodzonemu maluchowi komfort zarówno przed, jak i w trakcie oraz tuż po porodzie. Co należy do niej spakować? Poniżej

Zdrowie 0 Komentarz

Hurtownia medyczna – niezbędne rzeczy w jednym miejscu!

Materiały medyczne z powodzeniem znajdziemy w profesjonalnej hurtowni medycznej Ice4Med. W tym miejscu pracują specjaliści, którzy doskonale znają się na dystrybucji akcesoriów medycznych i służą pomocą klientom w razie jakichkolwiek

Choroby od A do Z 4 komentarze

Fenyloketonuria – Objawy, leczenie i dieta

Fenyloketonuria (oligofrenia fenylopirogronowa, hiperfenyloalaninemia) to jedna z lepiej poznanych wrodzonych chorób metabolicznych, dziedziczona autosomalne recesywnie. Jest spowodowana mutacją genu PAH, której skutkiem jest brak wytwarzania enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie fenyloalaniny

Zdrowie 0 Komentarz

Co warto wiedzieć przed pierwszą wizytą u fizjoterapeuty?

Pierwsza wizyta u fizjoterapeuty to ważny krok na drodze do poprawy zdrowia i samopoczucia. Aby w pełni wykorzystać tę wizytę, warto dobrze się do niej przygotować. Zrozumienie, czego można oczekiwać,

Zdrowie 4 komentarze

Glikogenozy – choroby spichrzeniowe glikogenu

Glikogen to polisacharyd zbudowany z wielu cząsteczek glukozy. Jest to forma zmagazynowania glukozy w wątrobie i mięśniach człowieka. Glukoza jest źródłem energii dla całego organizmu i jest dostarczana z pożywieniem.

Zdrowie 1 Komentarz

Mniej i bardziej znane zaburzenia snu

Większość z nas, myśląc o zaburzeniach snu, w pierwszej kolejności wskazuje na lunatykowanie i zgrzytanie zębami. To jednak nie jedyne kłopoty, które mogą się nam przytrafić podczas nocnego wypoczynku. Lunatykowanie

Zdrowie 2 komentarze

Kortyzol i oksytocyna, czyli o wyznacznikach naszego samopoczucia

Samopoczucie każdego człowieka zależy od wielu czynników. Warto zauważyć, że nie będą to wyłącznie czynniki środowiskowe, ale też biochemiczne. Kortyzol i oksytocyna są hormonami mającymi ogromne znaczenie w ramach naszego

2 komentarze

  1. Adrian
    26 listopada, 11:31 Odpowiedz
    Ja mam problemy z jelitami i musiałem odstawić makarony i białe pieczywo głównie. Schudłem już 4kg na samej diecie, nie czuję się pełny i wzdęty
  2. Andrzej
    07 grudnia, 21:34 Odpowiedz
    nie jem glutenu ale tylko ze wzgledu na diete, bo mam problemy z wyproznianiem

Zostaw odpowiedź