Glukoza pod kontrolą!
Cukrzyca stała się całkiem niedawno jedną z chorób cywilizacyjnych. Spożywamy zbyt dużo cukru, przetworzonej żywności, nie mamy czas na ruch, a dodatkowo praca siedząca nie pomaga. Jeżeli chcemy jej uniknąć lub złagodzić jej objawy, warto skomponować codzienne menu, które pozwoli nam utrzymywać nasz poziom glukozy na odpowiednio bezpiecznym poziomie.
W cukrzycy w znacznym stopniu chodzi właśnie o utrzymanie odpowiedniego poziomu, który dla dorosłego człowieka na czczo wynosi od 69 do 99ml/dl. Do uzyskania, a potem podtrzymania prawidłowych wyników, nie zagrażających naszemu zdrowiu, potrzebne będzie kilka zmian w naszym jadłospisie oraz samym procesie odżywiania się. Warto porzucić niezdrowe nałogi na rzecz diety, która nie tylko pozwoli nam czuć się zdrowo, ale jej skutkiem ubocznym będzie zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Nowe reguły gry!
Przede wszystkim trzeba zacząć od regularnego spożywania kilku posiłków dziennie. Posiłków w ciągu dnia powinno być 5 lub 6, zależnie od naszego rytmu dnia, i każdy z nich powinien być podawany w równych odstępach czasu. Najlepiej, żeby pomiędzy posiłkami minęło ok. 3 godzin. Ta regularność zapobiegnie wahaniom glukozy, które są ściśle związane z uczuciem bardzo silnego głodu. Bardzo często trudno nam określić czym tak naprawdę jest porcja, i jak powinna ona wyglądać w czasie takiej diety. Ogólnie przyjętą zasadą jest obliczanie wielkości posiłku za pomocą swoich własnych dłoni, które składamy razem w dwie łódeczki. Można też liczyć porcję za pomocą talerza o średnicy ok. 21 cm, ale pamiętajmy, że na tym talerzu porcja powinna mieścić się płasko. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są warzywa, które mogą zostać nałożone na talerz „z górką”. Początki na pewno będą trudne, zwłaszcza jeżeli chodzi o zapamiętanie pokarmów, których bezwzględnie należy unikać, a które możemy włączyć do naszego menu, dlatego też warto sobie wcześniej przygotowywać własny jadłospis. Rozpiska wszystkich posiłków np. na okres siedmiu dni, pozwoli również zrobić racjonalne zakupy, i unikniemy niepotrzebnego marnowania żywności.
W takim rozplanowaniu pomoże także piramida żywieniowa, będziemy wtedy wiedzieć, że znaczną część naszych zakupów powinny stanowić warzywa, na następnym miejscu znajdują się owoce, podpowie nam również ile mięsa, ryb i nabiału będziemy potrzebować. Już w czasie przygotowywania posiłków warto ustalić ze sobą jedną podstawową zasadę: koniec ze smażeniem. Co prawda na początku trudno będzie się przestawić na potrawy, które nie są może aż tak aromatyczne i kuszące, ale z czasem zaczniemy doceniać smak warzywnej sałatki, czy duszonego mięsa. Bardzo ważne na diecie jest to, aby dbać o ciągłą różnorodność, zarówno posiłków, jak i produktów, których używamy. Nie brakuje książek kucharskich, które przedstawiają dietetyczne, ale niebanalne potrawy. Nie zapominajmy, że jedzenie 6 posiłków dziennie naprawdę może pozwolić nam być najedzonymi i sytymi.
O czym zapominamy na zawsze?
Dieta, która ma nas w założeniu chronić przed cukrzycą musi być konsekwentna i restrykcyjna w pewnym obszarze. Chodzi tutaj przede wszystkim o produkty i pokarmy, z którymi będziemy musieli pożegnać się na dobre. Jeżeli chodzi o tłuszcze, na pewno z naszej diety wyrzucamy olej palmowy, masło, smalec oraz tłuszcze spod mięs. Wśród mięs będziemy musieli zrezygnować z tych mocno otłuszczonych, kiełbas, panierowanych ryb, mięsa mielonego czy wątróbki. Z drobiu powinniśmy unikać mięsa z kaczki i gęsi. Niedozwolone są również kiełbasy. A nabiału odpadają wszystkie tłuste sery, śmietany, wszystkie owocowe jogurty i maślanki. Lody (oprócz sorbetów), mleko w proszku oraz żółte sery i topione. Również nie wszystkie owoce powinny znaleźć się w naszym menu, unikajmy bananów, winogron czy arbuza. Niezbyt dobrym pomysłem będą również rodzynki.
Jeżeli chodzi o warzywa możemy z nich korzystać w zasadzie bez ograniczeń, jeżeli mówimy o gotowanych lub gotowanych na parze. Będziemy jednak musieli zapomnieć o frytkach czy kukurydzy. Nie będziemy też dodawać do warzyw bułki tartej. Jeżeli natomiast chodzi o produkty zbożowe, najważniejsze będzie unikanie białego chleba, ciasta francuskiego, wyrobów cukierniczych czy płatków kukurydzianych.
Może to Ci się spodoba
Trzustka – gdzie jest? Objawy zapalenia, jak boli i leczenie trzustki.
Trzustka to bardzo ważny organ gruczołowy w ciele człowieka. Pełni głownie funkcję wydzielniczą, produkując hormony regulujące gospodarkę cukrową organizmu oraz enzymy trawienne, które dostarczane są do jelita cienkiego. Zbudowana jest
Sekret zdrowych relacji: Jak zadbać o związek i swoje zdrowie psychiczne?
Relacje partnerskie stanowią podstawę naszego życia, wpływając na to, jak funkcjonujemy na co dzień. Bliskość, wsparcie i współpraca w związku mogą być źródłem siły i stabilności, ale także napięcia i
Jak mogą Ci pomóc toniki wzmacniające?
Osoby dojrzałe i seniorzy często sięgają po toniki wzmacniające organizm. Zawarte w nich witaminy z grupy B, C i E, a także wyciągi roślinne i żelazo mają prozdrowotny wpływ na
Jadłowstręt psychiczny, czyli anoreksja – Przyczyny, objawy i leczenie
Jednym z lepiej poznanych zaburzeń odżywiania jest jadłowstręt psychiczny. Polega na odczuwaniu braku łaknienia, czego skutkiem jest zaniechanie przyjmowania posiłków. Pierwsze oznaki zaburzenia obserwowane są w okresie dojrzewania, około 14-18
Jak zadbać o higienę snu
W poprzednim tekście poruszaliśmy zagadnienie optymalnej długości snu oraz konieczności eliminowania niebieskiego światła wieczorową porą. Dziś pochylimy się nad kolejnymi czynnikami, które pozwolą nam zadbać o higienę snu. Odpowiednie łóżko
Czym jest obniżona wrażliwość na bodźce sensoryczne?
Mówiąc o obniżonej wrażliwości na bodźce sensoryczne, warto wiedzieć, czym dokładnie jest integracja sensoryczna. Jest to zdolność do odczuwania, rozumienia i składania w całość informacji dostarczanych przez zmysły do mózgu
Fenyloketonuria – Objawy, leczenie i dieta
Fenyloketonuria (oligofrenia fenylopirogronowa, hiperfenyloalaninemia) to jedna z lepiej poznanych wrodzonych chorób metabolicznych, dziedziczona autosomalne recesywnie. Jest spowodowana mutacją genu PAH, której skutkiem jest brak wytwarzania enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie fenyloalaniny
Niefarmakologiczne sposoby leczenia bezsenności
Chodzi tu o leczenie sposobami innymi niż leczenie lekarstwami, zawierającymi w sobie bardzo często różne substancje chemiczne, nie wszystkie zawsze korzystne dla naszego zdrowia. Okazuje się, że jeśli jedne substancje
Uważaj na zgagę!
Nieprzyjemne, piekące i przeszkadzające w codziennych czynnościach uczucie, zlokalizowane w okolicach przełyku to nic innego jak zgaga. Dla niektórych częsta towarzyszka obfitych posiłków, innych „dopada” zdecydowanie sporadycznie. Mając na uwadze
Leczy i upiększa – niesamowite właściwości miodu!
Bursztynowy kolor miodu zawsze kojarzy się z latem, słodkością, zapachem rozbrzęczanej owadami łąki. Pajda chleba z masłem i miodem na śniadanie u babci na wakacjach, dwie łyżeczki dodane do cytrynowej
Typy bezsenności
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji uznało zaburzenia snu za epidemię, która zagraża zdrowiu publicznemu. W Polsce nawet u co drugiej osoby diagnozuje się bezsenność. Ta dolegliwość polega na krótkim
Dieta bezglutenowa – co to? Przepisy, co jeść i efekty
Dużo słyszy się teraz o szkodliwości glutenu, a rynek produktów bezglutenowych ciągle rośnie. Nietolerancja glutenu to teraz bardzo powszechna dolegliwość która daje niejednoznacznie wskazujące na siebie objawy, przez co często
Jakość snu, a terapia w ADHD
Sen jest nam niezbędny do regeneracji naszego organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania. Bez odpowiedniej dawki odpoczynku bardzo szybko doczekamy się zdrowotnych konsekwencji, chociażby w postaci obniżonej odporności czy problemów ze
Eozynofile- Co to? Normy, badania i ich funkcje
Bardzo duży nacisk kładzie się na wykonywanie badań profilaktycznych, ponieważ to właśnie one dają obraz naszego zdrowia. Wszelkiego rodzaju nieprawidłowości można w krótkim czasie wykryć, ale również rozpocząć leczenie. Uznaje
Mefedron – co to jest i jak działa? Poznaj skutki uboczne
Mefedron w 2009 roku zaliczany był do jednego z najpopularniejszych narkotyków, które można było nabyć na terenie Wielkiej Brytanii. Pomimo tego, że w niedługim czasie pojawił się również na terenie
4 komentarze
Damian
03 grudnia, 12:41Dorotka
08 grudnia, 15:32Moniczka
18 grudnia, 14:39Sandra
27 grudnia, 21:14