Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?
W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole, rozkojarzenie, brzydki wygląd skóry, łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Warto więc wiedzieć, jak temu zapobiec lub jakie symptomy powinny zaalarmować nas i skłonić do wizyty u lekarza rodzinnego, prosząc o skierowanie na badania morfologii.
Anemia co to?
Niedokrwistość, powszechnie nazywana anemią, to dolegliwość, której najczęstszą przyczyną jest zbyt mała ilość żelaza – pierwiastka, znajdującego się w centrum zespołu białkowego, którym jest hemoglobina. Hemoglobina w organizmie ludzkim jest z kolei barwnikiem występującym w erytrocytach, a te są składnikami krwi, odpowiadającymi za transport gazów oddechowych (z płuc do każdej komórki ciała transportują tlen, a na drodze powrotnej odbierają od komórek dwutlenek węgla, transportując go do płuc, abyśmy mogli wydalić go z naszego organizmu przy wydechu). Gdy zatem zabraknie tego istotnego pierwiastka (co może zajść w skutek wielu różnych czynników), w naszym organizmie powstaje duża nieprawidłowość w transporcie substancji odżywczych, którymi żywią się wszystkie komórki naszego ciała.
Anemia objawy
Anemia najczęściej dotyczy kobiet, a wśród jej najbardziej widocznych objawów możemy wyróżnić permanentne zmęczenie, senność, apatię, rozkojarzenie, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, pogorszenie kondycji skóry i jej ziemisty kolor. Mogą także wystąpić omdlenia, zawroty głowy i ogólne osłabienie. Często zauważalna jest także drażliwość i uczucie ciągłego zdenerwowania, co negatywnie wpływa na kontakty międzyludzkie.
Anemia co jeść?
Przy anemii niezwykle ważne jest przyjmowanie odpowiedniej dawki żelaza, która zależna jest od wieku i płci. Dzieciom zaleca się przyjmowanie niewielkiej ilości tego pierwiastka, ponieważ wystarczy już zaledwie 0,27mg na dobę. Mężczyźni powinni przyjmować 8mg, a kobiety18mg Fe dziennie (dawka zalecana dla kobiet w ciąży to aż 27mg na dobę). Dieta anemika powinna więc opierać się na produktach bogatych w żelazo, oraz witaminę C, która poprawia jego przyswajalność. Zaleca się jedzenie szpinaku, mięsa, warzyw (w tym duże ilości warzyw strączkowych), mięsa, owoców morza, owoców cytrusowych i orzechów.
Warto jednak pamiętać, że przechodząc na dietę, która ma pomóc nam wyjść z anemii, należy z niej wykluczyć produkty ograniczające przyswajanie żelaza z pokarmu, a są to: kawa, czarna herbata, nabiał i produkty zawierające gluten.
Anemia jak leczyć?
Najczęstszym przypadkiem anemii to ta wynikająca z niedoboru żelaza. W tym artykule skupiam się na omówieniu właśnie tej dolegliwości. Leczenie anemii, której przyczyną jest niedobór żelaza, opiera się w głównej mierze na uzupełnianiu brakującego mikroelementu. Lekarz powinien przepisać choremu odpowiednią suplementację Fe na określony czas, po którym powtórzy badania krwi, porówna je z poprzednimi, w przypadku poprawy zaleci kontynuowanie suplementacji, bądź jej przerwanie. Gdy zaś stan zdrowia pacjenta nie poprawia się, mimo przejścia na dietę oraz suplementowanego żelaza, lekarz powinien zmienić strategię leczenia i przeprowadzić bardziej gruntowne badania.
Może to Ci się spodoba
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy
Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy
Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety
Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?
Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

4 komentarze
Jula
06 grudnia, 11:13Emma
11 grudnia, 13:32Kalina
19 grudnia, 15:39Kalina
01 stycznia, 22:02