Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole, rozkojarzenie, brzydki wygląd skóry, łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Warto więc wiedzieć, jak temu zapobiec lub jakie symptomy powinny zaalarmować nas i skłonić do wizyty u lekarza rodzinnego, prosząc o skierowanie na badania morfologii.

Anemia co to?

Niedokrwistość, powszechnie nazywana anemią, to dolegliwość, której najczęstszą przyczyną jest zbyt mała ilość żelaza – pierwiastka, znajdującego się w centrum zespołu białkowego, którym jest hemoglobina. Hemoglobina w organizmie ludzkim jest z kolei barwnikiem występującym w erytrocytach, a te są składnikami krwi, odpowiadającymi za transport gazów oddechowych (z płuc do każdej komórki ciała transportują tlen, a na drodze powrotnej odbierają od komórek dwutlenek węgla, transportując go do płuc, abyśmy mogli wydalić go z naszego organizmu przy wydechu). Gdy zatem zabraknie tego istotnego pierwiastka (co może zajść w skutek wielu różnych czynników), w naszym organizmie powstaje duża nieprawidłowość w transporcie substancji odżywczych, którymi żywią się wszystkie komórki naszego ciała.

Anemia objawy

Anemia najczęściej dotyczy kobiet, a wśród jej najbardziej widocznych objawów możemy wyróżnić permanentne zmęczenie, senność, apatię, rozkojarzenie, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, pogorszenie kondycji skóry i jej ziemisty kolor. Mogą także wystąpić omdlenia, zawroty głowy i ogólne osłabienie. Często zauważalna jest także drażliwość i uczucie ciągłego zdenerwowania, co negatywnie wpływa na kontakty międzyludzkie.

Anemia co jeść?

Przy anemii niezwykle ważne jest przyjmowanie odpowiedniej dawki żelaza, która zależna jest od wieku i płci. Dzieciom zaleca się przyjmowanie niewielkiej ilości tego pierwiastka, ponieważ wystarczy już zaledwie 0,27mg na dobę. Mężczyźni powinni przyjmować 8mg, a kobiety18mg Fe dziennie (dawka zalecana dla kobiet w ciąży to aż 27mg na dobę). Dieta anemika powinna więc opierać się na produktach bogatych w żelazo, oraz witaminę C, która poprawia jego przyswajalność. Zaleca się jedzenie szpinaku, mięsa, warzyw (w tym duże ilości warzyw strączkowych), mięsa, owoców morza, owoców cytrusowych i orzechów.

Warto jednak pamiętać, że przechodząc na dietę, która ma pomóc nam wyjść z anemii, należy z niej wykluczyć produkty ograniczające przyswajanie żelaza z pokarmu, a są to: kawa, czarna herbata, nabiał i produkty zawierające gluten.

Anemia jak leczyć?

Najczęstszym przypadkiem anemii to ta wynikająca z niedoboru żelaza. W tym artykule skupiam się na omówieniu właśnie tej dolegliwości. Leczenie anemii, której przyczyną jest niedobór żelaza, opiera się w głównej mierze na uzupełnianiu brakującego mikroelementu. Lekarz powinien przepisać choremu odpowiednią suplementację Fe na określony czas, po którym powtórzy badania krwi, porówna je z poprzednimi, w przypadku poprawy zaleci kontynuowanie suplementacji, bądź jej przerwanie. Gdy zaś stan zdrowia pacjenta nie poprawia się, mimo przejścia na dietę oraz suplementowanego żelaza, lekarz powinien zmienić strategię leczenia i przeprowadzić bardziej gruntowne badania.

Poprzedni Dieta bezglutenowa - co to? Przepisy, co jeść i efekty
Następny Dieta dr Dąbrowskiej - Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Naturalne syropy 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

4 komentarze

  1. Jula
    06 grudnia, 11:13 Odpowiedz
    O mały włos sama nie nabawiłam się anemii i wszystko przez odgrzewane produkty w mikrofali, jadlam malo i zero wartosci odzywczych
  2. Emma
    11 grudnia, 13:32 Odpowiedz
    wszystko przez niedobor zelaza i odpowiednich witamin, trzeba zazywac suplementy bo w diecie szarego czlowieka bardzo tego brakuje i jemy te posilki nieregularnie a to jetst bardzo wazne
    • Kalina
      19 grudnia, 15:39 Odpowiedz
      nie tylko przez to... anemia moze miec podloze psychiczne, w zwiazku z czym duzo kobiet chce schudnac niestety az za bardzo
  3. Kalina
    01 stycznia, 22:02 Odpowiedz
    przede wszystkim zelazo, to jest chyba najwazniejsze przy anemii co powinnismy zazywac

Zostaw odpowiedź