Czas na pożegnanie słodyczy!

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do pracy chwytamy pierwszy lepszy batonik z półki, słodką bułeczkę lub kruche ciasteczka z dodatkami. Poprawiają nam humor, wzbogacają ploteczki przy kawie czy leniwe popołudnie przed telewizorem. Prawda o nich jest jednak okrutna: słodycze, a zwłaszcza uzależnienie od nich to nic dobrego.

To jak trudne jest rozstanie z nimi, wie każdy łasuch, który próbował skończyć z nimi raz, a dobrze. Słodycze, a dokładnie uczucie, które towarzyszy ich jedzeniu, potrafi być niezwykle uzależniające i w konsekwencji niebezpieczne dla naszego organizmu. Ograniczenie ich spożycia może mieć ogromny wpływ na nasze ciało, z czasem również samopoczucie. Warto więc podjąć tę walkę i uświadomić sobie smutną prawdę o naszym toksycznym z nimi związku.

Złodzieje i oszuści!

Tak, niestety właśnie tak można powiedzieć o słodyczach. Przede wszystkim to podstępni złodzieje wartościowych składników odżywczych. Kiedy w naszym codziennym menu można znaleźć znacznie więcej słodkości, niż powinno mieć to miejsce w diecie dorosłego człowieka, to miejmy świadomość, że wchłanianie niezbędnych nam witamin i minerałów będzie utrudnione. Magnez, witamina C, cynk itp., nie mogę przedostawać się z jelit do naszej krwi, więc ich niedobory skazują nas na ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją i snem, niższą odpornością. Czasem nawet nie skojarzylibyśmy tego, że gorsze samopoczucie związane jest z nadmiarem słodyczy, a to właśnie one są odpowiedzialne za pogorszenie jakości naszego życia. Słodycze także udają jedynie produkty, które dają nam „kopa”. Faktem jest, że po zjedzeniu słodyczy czujemy nadwyżkę siły do działania, bo ma to bezpośrednio związek ze skokami insuliny. Kiedy jednak jej poziom równie gwałtownie spadnie, zaczyna się rozdrażnienie, ból głowy, a nawet problemy z pamięcią. Tak naprawdę słodycze to puste kalorie; zjedzony na drugie śniadanie pączek, tak naprawdę nie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a stanie się wprost przeciwnie. Nie zapominajmy też o tym, że chwilowe podniesienie nastroju będzie dużo kosztować naszą cerę. Odstawienie słodyczy pomaga w pozbyciu się wyprysków i sprawia, że cellulit jest zdecydowanie mniej widoczny. Również niedobór cynku i magnezu, który wpływa nie tylko na stan cery, ale również włosy i paznokcie, zostanie wyeliminowany, kiedy z naszej diety zupełnie znikną słodkości.

Niebezpieczny syrop, zęby i zdrowe zamienniki

O ile raz za czas pozwolimy sobie na szarlotkę zrobioną przez babcię, czy poczęstujemy się ciasteczkami, które w wolnej chwili upiekła koleżanka, to nic złego nie powinno się stać. Jeżeli jednak codziennie sięgamy po pakowane, sklepowe słodycze to warto zdać sobie sprawę z faktu, że akurat one zawierają substancję niebezpieczniejszą niż biały cukier. Syrop glukozowo- fruktozowy, bo o nim mowa, to substancja, która jest tańsza w produkcji niż tradycyjny cukier, dodatkowo jest słodsza i poprawia konsystencję produktów, które ją zawierają. Z drugiej strony to właśnie m.in. ten syrop właśnie jest odpowiedzialny za postępującą epidemię otyłości, która znów w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Wspomnijmy też o próchnicy, która naprawdę może mieć swoje korzenie w nadmiernym spożywaniu słodyczy. Nie każdy wie, ze zaniedbywanie zepsutych przez cukier zębów to nie tylko kwestia estetyki, ale poważnych, zdrowotnych konsekwencji. Nieleczenie zębów może doprowadzić nawet do zawału. Dlatego też warto zamienić sklepowe słodycze, puchate babeczki i często spożywanie np. drożdżówek na zdrowe przekąski, które wcale nie muszą być gorzkie. Pieczone jabłka, orzechy, rodzynki czy np. kawa zbożowa z przyprawą do piernika, to zostanie zaspokojona,  nasz organizm nie tylko nie zostanie poszkodowany, ale w niektórych przypadkach (np. przy spożywaniu owoców czy orzechów) dostarczymy mu dodatkowo niezbędnych wartości odżywczych.

Poprzedni Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Następny Jak to z tymi tłuszczami jest?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

6 komentarzy

  1. Zibi
    26 listopada, 10:48 Odpowiedz
    Rzuciłem fajki teraz czas na odstawienie słodyczy :) uwielbiam podjadać więc będzie ciężko. Przytyłem 5kg po rzuceniu palenia, na kolejne 5 już się nie zgodzę :)
    • Aga
      19 grudnia, 15:49 Odpowiedz
      tez mam ten problem, choc nie pochlaniam ich jakos specjalnie duzo ale slabosc jest ogromna
  2. Noemi
    28 grudnia, 19:51 Odpowiedz
    słodycze jak wszystkie inne używki ciężko odstawić, cukier wywołuje taką samą szkodę naszemu organizmowi co papierosy
  3. Frania
    01 stycznia, 21:55 Odpowiedz
    czas na nowe postanowienia noworoczne :0 od dzis zero cukru i slodyczy :) dla siebie i dla zdrowia
  4. Gosia
    02 stycznia, 21:15 Odpowiedz
    słodycze to najgorsze co można jeść każdego dnia, oprócz nadwagi można nabawić się mnóstwo innych chorób m.in. cukrzycy
  5. Kinga
    04 stycznia, 22:29 Odpowiedz
    zamiast jesc te sklepowe ciasteczka lepiej raz na jakis czas upiec samemu jakies ciasto oczywiscie jest to zdrowsza alternatywa

Zostaw odpowiedź