Ile witaminy C dla sportowców?

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy. Jak widzisz, temat ten gromadzi wiele mitów, które warto rozwiać. W naszym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Jakie działanie ma witamina C?

Bardzo ważną właściwością witaminy C jest to, że wspiera ona układ immunologiczny w prawidłowej pracy, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Oznacza to, że sama w sobie nie jest w stanie pokonać choroby, ale wzmacnia organizm, wspierając go w walce z infekcją. Z tego powodu spożywa się ją podczas przeziębień. Oprócz tego witamina C jest świetnym antyoksydantem, czyli elementem mającym działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach w organizmie, m.in. w przemianach tyrozyny, czyli białka niezbędnego podczas budowania sprawności, syntezie kolagenu koniecznego do prawidłowego działania aparatu ruchu, a także w produkcji hormonów sterydowych.

Dlaczego witamina C jest tak ważna dla sportowców?

Oprócz osób z obniżoną odpornością grupą z wyjątkowo dużym zapotrzebowaniem na witaminę C są sportowcy. W ich przypadku niezwykle istotne jest działanie antyoksydacyjne, które ogranicza produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za osłabioną regenerację. Odpowiednia ilość witaminy C potrafi więc pozytywnie wpłynąć na szybkość odnawiania komórek po treningu. Poza tym kwas askorbinowy budują kolagen, chroni stawy, a także mięśnie przed kontuzjami przy intensywnym wysiłku. Nie można też zapomnieć o wpływie na kości – witamina C ogranicza tzw. stres oksydacyjny, dzięki czemu możliwe jest zatrzymanie wapnia w układzie kostnym.

Ile witaminy C powinni spożywać sportowcy?

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób, które nie uprawiają regularnie sportu, wynosi od 60 do 90 mg dziennie. Wartość ta różni się w zależności od płci, masy ciała czy prowadzonego stylu życia. Mimo to wiele lekarzy zaleca spożywanie znacznie większych dawek, przede wszystkim ze względu na stres, w którym żyje większość osób. Warto też zaznaczyć, że trudno jest też dostarczyć organizmowi zbyt dużo witaminy, ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie. Sportowcom zaleca się spożywanie dziennie od 1000 do 3000 mg kwasu askorbinowego, choć jednorazowe przyjęcie dawki nawet 5000 mg nie zaszkodzi.

Skąd można czerpać witaminę C?

Organizm nie produkuje kwasu askorbinowego samodzielnie, więc chcąc zapewnić sobie odpowiednią ilość, należy ja przyjmować z zewnątrz. Źródłem witaminy są przede wszystkim owoce i warzywa. Można tutaj wymienić przede wszystkim cytrusy, choć ogromne stężenie jest też w papryce czerwonej, czarnej porzeczce i owocach dzikiej róży. Trudno jest jednak zapewnić dostatecznie dużą dawkę witaminy wyłącznie z pożywienia, więc najczęściej stosuje się dodatkowo suplementy diety lub odżywki.

Witamina C jest jednym z najważniejszych związków, jakie trzeba dostarczać organizmowi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ją spożywać.

Na tej stronie https://gemini.pl/poradnik/artykul/witamina-c-dla-sportowcow-czy-i-ile-jej-potrzebuja/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Alergia na zwierzęta domowe
Następny Po co stosuje się odżywki białkowe?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź