Ile witaminy C dla sportowców?

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy. Jak widzisz, temat ten gromadzi wiele mitów, które warto rozwiać. W naszym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Jakie działanie ma witamina C?

Bardzo ważną właściwością witaminy C jest to, że wspiera ona układ immunologiczny w prawidłowej pracy, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Oznacza to, że sama w sobie nie jest w stanie pokonać choroby, ale wzmacnia organizm, wspierając go w walce z infekcją. Z tego powodu spożywa się ją podczas przeziębień. Oprócz tego witamina C jest świetnym antyoksydantem, czyli elementem mającym działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach w organizmie, m.in. w przemianach tyrozyny, czyli białka niezbędnego podczas budowania sprawności, syntezie kolagenu koniecznego do prawidłowego działania aparatu ruchu, a także w produkcji hormonów sterydowych.

Dlaczego witamina C jest tak ważna dla sportowców?

Oprócz osób z obniżoną odpornością grupą z wyjątkowo dużym zapotrzebowaniem na witaminę C są sportowcy. W ich przypadku niezwykle istotne jest działanie antyoksydacyjne, które ogranicza produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za osłabioną regenerację. Odpowiednia ilość witaminy C potrafi więc pozytywnie wpłynąć na szybkość odnawiania komórek po treningu. Poza tym kwas askorbinowy budują kolagen, chroni stawy, a także mięśnie przed kontuzjami przy intensywnym wysiłku. Nie można też zapomnieć o wpływie na kości – witamina C ogranicza tzw. stres oksydacyjny, dzięki czemu możliwe jest zatrzymanie wapnia w układzie kostnym.

Ile witaminy C powinni spożywać sportowcy?

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób, które nie uprawiają regularnie sportu, wynosi od 60 do 90 mg dziennie. Wartość ta różni się w zależności od płci, masy ciała czy prowadzonego stylu życia. Mimo to wiele lekarzy zaleca spożywanie znacznie większych dawek, przede wszystkim ze względu na stres, w którym żyje większość osób. Warto też zaznaczyć, że trudno jest też dostarczyć organizmowi zbyt dużo witaminy, ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie. Sportowcom zaleca się spożywanie dziennie od 1000 do 3000 mg kwasu askorbinowego, choć jednorazowe przyjęcie dawki nawet 5000 mg nie zaszkodzi.

Skąd można czerpać witaminę C?

Organizm nie produkuje kwasu askorbinowego samodzielnie, więc chcąc zapewnić sobie odpowiednią ilość, należy ja przyjmować z zewnątrz. Źródłem witaminy są przede wszystkim owoce i warzywa. Można tutaj wymienić przede wszystkim cytrusy, choć ogromne stężenie jest też w papryce czerwonej, czarnej porzeczce i owocach dzikiej róży. Trudno jest jednak zapewnić dostatecznie dużą dawkę witaminy wyłącznie z pożywienia, więc najczęściej stosuje się dodatkowo suplementy diety lub odżywki.

Witamina C jest jednym z najważniejszych związków, jakie trzeba dostarczać organizmowi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ją spożywać.

Na tej stronie https://gemini.pl/poradnik/artykul/witamina-c-dla-sportowcow-czy-i-ile-jej-potrzebuja/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Alergia na zwierzęta domowe
Następny Po co stosuje się odżywki białkowe?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź