Magiczna moc kiełków!
Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić wprowadzenie kiełków do codziennej diety, mimo tego, że ich walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne już dawno nie są żadną tajemnicą.
Kiełki źródło swojej mocy mają w nasionach, które od zawsze były ogromnym wsparciem diety w różnych częściach świata. To przecież właśnie w nasionku znajdziemy najwięcej witamin, niezbędnych mikroelementów oraz białka. Spożywanie takiej zdrowotnej bomby gwarantuje świetne samopoczucie, zdrowe ciało oraz odporność, która świetnie sprawdzi się np. jesienią, kiedy łatwo o przeziębienie czy grypę.
Co nam dają kiełki?
Regularne spożywanie kiełków doskonale wpływa na nasz układ krwionośny, dzięki swojej zawartości. Najdziemy w nich nie tylko witaminy, ale również magnez, wapń czy błonnik, które pozwalają na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Spełniają również bardzo ważną rolę w ochronie naszego organizmu przed miażdżycą, zapobiegając odkładaniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Dzięki kiełkom lucerny np., będziemy mogli wspomagać swój mózg w zakresie pamięci i koncentracji, a to dzięki zawartości takich cennych wartości odżywczych, jak witaminy, D, A i C oraz lecytyny. Jeżeli przed nami trudna sesja lub wymagające skupienia wyzwanie w pracy wybierajmy kiełki lucerny właśnie, roślin strączkowych oraz pszenicy. Warto tutaj powiedzieć o jeszcze jednej właściwości kiełków lucerny: są niezwykle bogatym źródłem żelaza, jednocześnie działając krwiotwórczo. Kiełki soi i soczewicy dodatkowo pozwolą na obniżenie cholesterolu oraz redukcję poziomu cukru. Natomiast młode kiełki brokułów, dzięki zawartości suflorafanu mają działanie przeciwnowotworowe. Kobiety, które zmagają się z uciążliwymi dolegliwościami związanymi z procesem menopauzy powinny również wybierać m.in. kiełki lucerny lub soczewicy, które regulują deficyt estrogenów. Pozostałe rodzaje, spożywane np. w sałatkach, działają również przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Bardzo często osoby, które decydują się na dodanie kiełków do swojej diety są zaskoczone ich ogromną różnorodnością. Oprócz znanych i popularnych kiełków słonecznika, soczewicy czy fasoli na rynku można znaleźć również kiełki takich roślin jak; bura ćwikłowy, dynia, cebula, owies, ryż, groch, siemie lniane, rzodkiewka, kozieradka, gorczyca czy proso.
Od czego zacząć własną uprawę?
Hodowanie kiełków jest banalnie proste i nie wymaga tak naprawdę żadnego dodatkowego sprzętu. Jeżeli mamy ochotę, możemy zaopatrzyć się w profesjonalną kiełkownicę, ale tak naprawdę wystarczy nam jedynie słoik, woda oraz nasiona. Warto powiedzieć w tym miejscu kilka słów właśnie o zamawianiu nasion. Zawsze wybierajmy ekologiczne sklepy, których pozycja jest odpowiednio ugruntowana na rynku. Pomysł, żeby nasiona kupić np. prosto od rolnika jest absolutnie złym pomysłem, ponieważ takie nasiona mogą zawierać w sobie nawozy, więc będą zupełnie zaprzeczać idei ich spożywania.
Zaczynając swoje pierwsze kiełkowanie, pamiętajmy o tym, aby dokładnie wypłukać nasiona, po czym zalać je taką ilością wody, aby było jej dokładnie tyle, co kiełków. Tam, niech spędzą kilka godzin, aż odpowiednio napuchną, wtedy przepłukujemy je raz jeszcze i wkładamy do szerokiego, szklanego słoja. Najlepiej będzie postawić go w nasłonecznionym miejscu i każdego dnia nasiona przepłukiwać dwukrotnie wodą, aż nie zaczną kiełkować (pierwsze efekty powinniśmy zobaczyć już po kilku dniach). Żeby nasze kiełki zachowały swoje wartości odżywcze, należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 4 domy. Najlepszym rozwiązaniem będzie przepłukiwanie ich przynajmniej raz dziennie w czystej wodzie, dzięki temu zachowają świeży smak, doskonale uzupełniając kanapki, sałatki i wszystkie dania, które będziemy chcieli wzbogacić ich wartościami.
Może to Ci się spodoba
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Dieta a bezsenność
Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?
Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim
Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.
Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

5 komentarzy
Mariola
26 listopada, 10:55Megan
28 grudnia, 19:49Olga
01 stycznia, 22:11Dorota
02 stycznia, 21:17Czesia
04 stycznia, 22:30