Magiczna moc kiełków!

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić wprowadzenie kiełków do codziennej diety, mimo tego, że ich walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne już dawno nie są żadną tajemnicą.

Kiełki źródło swojej mocy mają w nasionach, które od zawsze były ogromnym wsparciem diety w różnych częściach świata. To przecież właśnie w nasionku znajdziemy najwięcej witamin, niezbędnych mikroelementów oraz białka. Spożywanie takiej zdrowotnej bomby gwarantuje świetne samopoczucie, zdrowe ciało oraz odporność, która świetnie sprawdzi się np. jesienią, kiedy łatwo o przeziębienie czy grypę.

Co nam dają kiełki?

Regularne spożywanie kiełków doskonale wpływa na nasz układ krwionośny, dzięki swojej zawartości. Najdziemy w nich nie tylko witaminy, ale również magnez, wapń czy błonnik, które pozwalają na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Spełniają również bardzo ważną rolę w ochronie naszego organizmu przed miażdżycą, zapobiegając odkładaniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Dzięki kiełkom lucerny np., będziemy mogli wspomagać swój mózg w zakresie pamięci i koncentracji, a to dzięki zawartości takich cennych wartości odżywczych, jak witaminy, D, A i C oraz lecytyny. Jeżeli przed nami trudna sesja lub wymagające skupienia wyzwanie w pracy wybierajmy kiełki lucerny właśnie, roślin strączkowych oraz pszenicy. Warto tutaj powiedzieć o jeszcze jednej właściwości kiełków lucerny: są niezwykle bogatym źródłem żelaza, jednocześnie działając krwiotwórczo. Kiełki soi i soczewicy dodatkowo pozwolą na obniżenie cholesterolu oraz redukcję poziomu cukru. Natomiast młode kiełki brokułów, dzięki zawartości suflorafanu mają działanie przeciwnowotworowe. Kobiety, które zmagają się z uciążliwymi dolegliwościami związanymi z procesem menopauzy powinny również wybierać m.in. kiełki lucerny lub soczewicy, które regulują deficyt estrogenów. Pozostałe rodzaje, spożywane np. w sałatkach, działają również przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Bardzo często osoby, które decydują się na dodanie kiełków do swojej diety są zaskoczone ich ogromną różnorodnością. Oprócz znanych i popularnych kiełków słonecznika, soczewicy czy fasoli na rynku można znaleźć również kiełki takich roślin jak; bura ćwikłowy, dynia, cebula, owies, ryż, groch, siemie lniane, rzodkiewka, kozieradka, gorczyca czy proso.

Od czego zacząć własną uprawę?

Hodowanie kiełków jest banalnie proste i nie wymaga tak naprawdę żadnego dodatkowego sprzętu. Jeżeli mamy ochotę, możemy zaopatrzyć się w profesjonalną kiełkownicę, ale tak naprawdę wystarczy nam jedynie słoik, woda oraz nasiona. Warto powiedzieć w tym miejscu kilka słów właśnie o zamawianiu nasion. Zawsze wybierajmy ekologiczne sklepy, których pozycja jest odpowiednio ugruntowana na rynku. Pomysł, żeby nasiona kupić np. prosto od rolnika jest absolutnie złym pomysłem, ponieważ takie nasiona mogą zawierać w sobie nawozy, więc będą zupełnie zaprzeczać idei ich spożywania.

Zaczynając swoje pierwsze kiełkowanie, pamiętajmy o tym, aby dokładnie wypłukać nasiona, po czym zalać je taką ilością wody, aby było jej dokładnie tyle, co kiełków. Tam, niech spędzą kilka godzin, aż odpowiednio napuchną, wtedy przepłukujemy je raz jeszcze i wkładamy do szerokiego, szklanego słoja. Najlepiej będzie postawić go w nasłonecznionym miejscu i każdego dnia nasiona przepłukiwać dwukrotnie wodą, aż nie zaczną kiełkować (pierwsze efekty powinniśmy zobaczyć już po kilku dniach). Żeby nasze kiełki zachowały swoje wartości odżywcze, należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 4 domy. Najlepszym rozwiązaniem będzie przepłukiwanie ich przynajmniej raz dziennie w czystej wodzie, dzięki temu zachowają świeży smak, doskonale uzupełniając kanapki, sałatki i wszystkie dania, które będziemy chcieli wzbogacić ich wartościami.

Poprzedni Wzmożone ciśnienie wewnątrzczaszkowe
Następny Problemy z menstruacją

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Naturalne syropy 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

5 komentarzy

  1. Mariola
    26 listopada, 10:55 Odpowiedz
    Najbardziej uwielbiam kiełki z rzodkiewki, do kanapek są rewelacyjne. I sama hoduje kiełki, łatwo swojsko i zdrowo :)
  2. Megan
    28 grudnia, 19:49 Odpowiedz
    uwielbiam kiełki nie tylko ze to że są zdrowe i pyszne ale za to że mogę je uprawiać sama w domu :D
  3. Olga
    01 stycznia, 22:11 Odpowiedz
    kielki sa pyszne do kanapek i bardzo zdrowe, trzeba je czesto jesc aby poprawic sobie zdrowie :0
  4. Dorota
    02 stycznia, 21:17 Odpowiedz
    sama hoduję kiełki, wiem co jem i to w dodatku zdrowo :)
  5. Czesia
    04 stycznia, 22:30 Odpowiedz
    sama tez mam mala uprawe kiełków :) sa przepyszne do kanapek czy salatek i bardzo zdrowe

Zostaw odpowiedź