Po co stosuje się odżywki białkowe?

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto się dowiedzieć, dlaczego są tak często stosowane. W naszym artykule przeczytasz wszystko, co warto wiedzieć na ten temat.

Czym dokładnie są odżywki białkowe?

Odżywki białkowe to uzupełnienie diety zazwyczaj sportowców lub osób chcących zrzucić nieco kilogramów. Składają się one ze skoncentrowanego białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczy. Odżywki można podzielić na trzy typy. Pierwszy to koncentrat, który jest najtańszą i najprostszą formą. Zawiera on jednak najmniej białka, dlatego nada się najlepiej dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z suplementami. Izolaty mają większą zawartość białka, a ponadto lepiej się wchłaniają, więc nadają się do bardziej profesjonalnego użytku. Najlepsze, ale zarazem najdroższe są hydrolizaty z największą zawartością białka.

Czy odżywki białkowe mogą być wegańskie?

Najczęściej spotykane i najlepiej dostępne są zdecydowanie odżywki z białka serwatki. Pochodzą one z procesu produkcji mleka i dlatego stanowią najliczniejszą grupę. Dominują też preparaty typowo odzwierzęce, na przykład te pochodzące od jajek czy nawet mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że weganie są pozbawieni jakiegokolwiek wsparcia. Mogą oni liczyć na przykład na izolat białka sojowego lub tego pochodzącego z pszenicy. Są one tak samo zdrowe i spożywane w odpowiednich ilościach dostarczy te same porcje białka.

Jakie są zalety stosowania odżywek białkowych?

Białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej, więc jest konieczne w przypadku wielu rodzajów treningów, przede wszystkim siłowych. Wpływa ono także korzystnie na szybkość procesu regeneracyjnego, więc pozwala na wydajniejszą pracę. Oprócz tego odżywki białkowe są korzystne do stosowania po wszelkiego rodzaju urazach, ponieważ przyspieszają rekonwalescencję. Oprócz sportowców suplementy mogą też być spożywane przez osoby chcące schudnąć. Odżywki przyspieszają metabolizm, przez co ćwiczenia stają się łatwiejsze i efektywniejsze. Do tego skoncentrowany preparat skutecznie zapewnia uczucie pełności bez zbędnych węglowodanów i tłuszczów.

Kiedy powinno się stosować odżywki białkowe?

Przede wszystkim, jak ze wszystkim, z odżywkami nie można przesadzać, ponieważ spożywane w nadmiernych ilościach zakwaszają organizm i mogą powodować zwyrodnienia stawów. Najlepiej jest spożywać je około godzinę lub dwie przed treningiem, ponieważ korzystnie wpłyną na budowanie masy mięśniowej. Oprócz tego można je zażywać także po ćwiczeniach, gdyż przyspieszą wówczas regenerację. Jeśli chcesz, możesz też wybierać odżywki do posiłków lub przed snem, by zapewnić organizmowi uczucie sytości.

Odżywki białkowe pozwalają efektywnie budować sprawność organizmu w naturalny sposób. Stosowane w odpowiednich proporcjach z pewnością będą świetnym dodatkiem do ćwiczeń.

W artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/suplementy-dla-sportowcow-czym-sa-wpc-wpi-wph-i-czym-sie-od-siebie-roznia/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Ile witaminy C dla sportowców?
Następny Jak powstaje alergia?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Dieta i Żywienie 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Zdrowie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź