Czas na pożegnanie słodyczy!

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do pracy chwytamy pierwszy lepszy batonik z półki, słodką bułeczkę lub kruche ciasteczka z dodatkami. Poprawiają nam humor, wzbogacają ploteczki przy kawie czy leniwe popołudnie przed telewizorem. Prawda o nich jest jednak okrutna: słodycze, a zwłaszcza uzależnienie od nich to nic dobrego.

To jak trudne jest rozstanie z nimi, wie każdy łasuch, który próbował skończyć z nimi raz, a dobrze. Słodycze, a dokładnie uczucie, które towarzyszy ich jedzeniu, potrafi być niezwykle uzależniające i w konsekwencji niebezpieczne dla naszego organizmu. Ograniczenie ich spożycia może mieć ogromny wpływ na nasze ciało, z czasem również samopoczucie. Warto więc podjąć tę walkę i uświadomić sobie smutną prawdę o naszym toksycznym z nimi związku.

Złodzieje i oszuści!

Tak, niestety właśnie tak można powiedzieć o słodyczach. Przede wszystkim to podstępni złodzieje wartościowych składników odżywczych. Kiedy w naszym codziennym menu można znaleźć znacznie więcej słodkości, niż powinno mieć to miejsce w diecie dorosłego człowieka, to miejmy świadomość, że wchłanianie niezbędnych nam witamin i minerałów będzie utrudnione. Magnez, witamina C, cynk itp., nie mogę przedostawać się z jelit do naszej krwi, więc ich niedobory skazują nas na ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją i snem, niższą odpornością. Czasem nawet nie skojarzylibyśmy tego, że gorsze samopoczucie związane jest z nadmiarem słodyczy, a to właśnie one są odpowiedzialne za pogorszenie jakości naszego życia. Słodycze także udają jedynie produkty, które dają nam „kopa”. Faktem jest, że po zjedzeniu słodyczy czujemy nadwyżkę siły do działania, bo ma to bezpośrednio związek ze skokami insuliny. Kiedy jednak jej poziom równie gwałtownie spadnie, zaczyna się rozdrażnienie, ból głowy, a nawet problemy z pamięcią. Tak naprawdę słodycze to puste kalorie; zjedzony na drugie śniadanie pączek, tak naprawdę nie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a stanie się wprost przeciwnie. Nie zapominajmy też o tym, że chwilowe podniesienie nastroju będzie dużo kosztować naszą cerę. Odstawienie słodyczy pomaga w pozbyciu się wyprysków i sprawia, że cellulit jest zdecydowanie mniej widoczny. Również niedobór cynku i magnezu, który wpływa nie tylko na stan cery, ale również włosy i paznokcie, zostanie wyeliminowany, kiedy z naszej diety zupełnie znikną słodkości.

Niebezpieczny syrop, zęby i zdrowe zamienniki

O ile raz za czas pozwolimy sobie na szarlotkę zrobioną przez babcię, czy poczęstujemy się ciasteczkami, które w wolnej chwili upiekła koleżanka, to nic złego nie powinno się stać. Jeżeli jednak codziennie sięgamy po pakowane, sklepowe słodycze to warto zdać sobie sprawę z faktu, że akurat one zawierają substancję niebezpieczniejszą niż biały cukier. Syrop glukozowo- fruktozowy, bo o nim mowa, to substancja, która jest tańsza w produkcji niż tradycyjny cukier, dodatkowo jest słodsza i poprawia konsystencję produktów, które ją zawierają. Z drugiej strony to właśnie m.in. ten syrop właśnie jest odpowiedzialny za postępującą epidemię otyłości, która znów w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Wspomnijmy też o próchnicy, która naprawdę może mieć swoje korzenie w nadmiernym spożywaniu słodyczy. Nie każdy wie, ze zaniedbywanie zepsutych przez cukier zębów to nie tylko kwestia estetyki, ale poważnych, zdrowotnych konsekwencji. Nieleczenie zębów może doprowadzić nawet do zawału. Dlatego też warto zamienić sklepowe słodycze, puchate babeczki i często spożywanie np. drożdżówek na zdrowe przekąski, które wcale nie muszą być gorzkie. Pieczone jabłka, orzechy, rodzynki czy np. kawa zbożowa z przyprawą do piernika, to zostanie zaspokojona,  nasz organizm nie tylko nie zostanie poszkodowany, ale w niektórych przypadkach (np. przy spożywaniu owoców czy orzechów) dostarczymy mu dodatkowo niezbędnych wartości odżywczych.

Poprzedni Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Następny Jak to z tymi tłuszczami jest?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

6 komentarzy

  1. Zibi
    26 listopada, 10:48 Odpowiedz
    Rzuciłem fajki teraz czas na odstawienie słodyczy :) uwielbiam podjadać więc będzie ciężko. Przytyłem 5kg po rzuceniu palenia, na kolejne 5 już się nie zgodzę :)
    • Aga
      19 grudnia, 15:49 Odpowiedz
      tez mam ten problem, choc nie pochlaniam ich jakos specjalnie duzo ale slabosc jest ogromna
  2. Noemi
    28 grudnia, 19:51 Odpowiedz
    słodycze jak wszystkie inne używki ciężko odstawić, cukier wywołuje taką samą szkodę naszemu organizmowi co papierosy
  3. Frania
    01 stycznia, 21:55 Odpowiedz
    czas na nowe postanowienia noworoczne :0 od dzis zero cukru i slodyczy :) dla siebie i dla zdrowia
  4. Gosia
    02 stycznia, 21:15 Odpowiedz
    słodycze to najgorsze co można jeść każdego dnia, oprócz nadwagi można nabawić się mnóstwo innych chorób m.in. cukrzycy
  5. Kinga
    04 stycznia, 22:29 Odpowiedz
    zamiast jesc te sklepowe ciasteczka lepiej raz na jakis czas upiec samemu jakies ciasto oczywiscie jest to zdrowsza alternatywa

Zostaw odpowiedź