Magiczna moc kiełków!

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić wprowadzenie kiełków do codziennej diety, mimo tego, że ich walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne już dawno nie są żadną tajemnicą.

Kiełki źródło swojej mocy mają w nasionach, które od zawsze były ogromnym wsparciem diety w różnych częściach świata. To przecież właśnie w nasionku znajdziemy najwięcej witamin, niezbędnych mikroelementów oraz białka. Spożywanie takiej zdrowotnej bomby gwarantuje świetne samopoczucie, zdrowe ciało oraz odporność, która świetnie sprawdzi się np. jesienią, kiedy łatwo o przeziębienie czy grypę.

Co nam dają kiełki?

Regularne spożywanie kiełków doskonale wpływa na nasz układ krwionośny, dzięki swojej zawartości. Najdziemy w nich nie tylko witaminy, ale również magnez, wapń czy błonnik, które pozwalają na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Spełniają również bardzo ważną rolę w ochronie naszego organizmu przed miażdżycą, zapobiegając odkładaniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Dzięki kiełkom lucerny np., będziemy mogli wspomagać swój mózg w zakresie pamięci i koncentracji, a to dzięki zawartości takich cennych wartości odżywczych, jak witaminy, D, A i C oraz lecytyny. Jeżeli przed nami trudna sesja lub wymagające skupienia wyzwanie w pracy wybierajmy kiełki lucerny właśnie, roślin strączkowych oraz pszenicy. Warto tutaj powiedzieć o jeszcze jednej właściwości kiełków lucerny: są niezwykle bogatym źródłem żelaza, jednocześnie działając krwiotwórczo. Kiełki soi i soczewicy dodatkowo pozwolą na obniżenie cholesterolu oraz redukcję poziomu cukru. Natomiast młode kiełki brokułów, dzięki zawartości suflorafanu mają działanie przeciwnowotworowe. Kobiety, które zmagają się z uciążliwymi dolegliwościami związanymi z procesem menopauzy powinny również wybierać m.in. kiełki lucerny lub soczewicy, które regulują deficyt estrogenów. Pozostałe rodzaje, spożywane np. w sałatkach, działają również przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Bardzo często osoby, które decydują się na dodanie kiełków do swojej diety są zaskoczone ich ogromną różnorodnością. Oprócz znanych i popularnych kiełków słonecznika, soczewicy czy fasoli na rynku można znaleźć również kiełki takich roślin jak; bura ćwikłowy, dynia, cebula, owies, ryż, groch, siemie lniane, rzodkiewka, kozieradka, gorczyca czy proso.

Od czego zacząć własną uprawę?

Hodowanie kiełków jest banalnie proste i nie wymaga tak naprawdę żadnego dodatkowego sprzętu. Jeżeli mamy ochotę, możemy zaopatrzyć się w profesjonalną kiełkownicę, ale tak naprawdę wystarczy nam jedynie słoik, woda oraz nasiona. Warto powiedzieć w tym miejscu kilka słów właśnie o zamawianiu nasion. Zawsze wybierajmy ekologiczne sklepy, których pozycja jest odpowiednio ugruntowana na rynku. Pomysł, żeby nasiona kupić np. prosto od rolnika jest absolutnie złym pomysłem, ponieważ takie nasiona mogą zawierać w sobie nawozy, więc będą zupełnie zaprzeczać idei ich spożywania.

Zaczynając swoje pierwsze kiełkowanie, pamiętajmy o tym, aby dokładnie wypłukać nasiona, po czym zalać je taką ilością wody, aby było jej dokładnie tyle, co kiełków. Tam, niech spędzą kilka godzin, aż odpowiednio napuchną, wtedy przepłukujemy je raz jeszcze i wkładamy do szerokiego, szklanego słoja. Najlepiej będzie postawić go w nasłonecznionym miejscu i każdego dnia nasiona przepłukiwać dwukrotnie wodą, aż nie zaczną kiełkować (pierwsze efekty powinniśmy zobaczyć już po kilku dniach). Żeby nasze kiełki zachowały swoje wartości odżywcze, należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 4 domy. Najlepszym rozwiązaniem będzie przepłukiwanie ich przynajmniej raz dziennie w czystej wodzie, dzięki temu zachowają świeży smak, doskonale uzupełniając kanapki, sałatki i wszystkie dania, które będziemy chcieli wzbogacić ich wartościami.

Poprzedni Wzmożone ciśnienie wewnątrzczaszkowe
Następny Problemy z menstruacją

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Naturalne syropy 16 komentarzy

Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

5 komentarzy

  1. Mariola
    26 listopada, 10:55 Odpowiedz
    Najbardziej uwielbiam kiełki z rzodkiewki, do kanapek są rewelacyjne. I sama hoduje kiełki, łatwo swojsko i zdrowo :)
  2. Megan
    28 grudnia, 19:49 Odpowiedz
    uwielbiam kiełki nie tylko ze to że są zdrowe i pyszne ale za to że mogę je uprawiać sama w domu :D
  3. Olga
    01 stycznia, 22:11 Odpowiedz
    kielki sa pyszne do kanapek i bardzo zdrowe, trzeba je czesto jesc aby poprawic sobie zdrowie :0
  4. Dorota
    02 stycznia, 21:17 Odpowiedz
    sama hoduję kiełki, wiem co jem i to w dodatku zdrowo :)
  5. Czesia
    04 stycznia, 22:30 Odpowiedz
    sama tez mam mala uprawe kiełków :) sa przepyszne do kanapek czy salatek i bardzo zdrowe

Zostaw odpowiedź