Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również w naszych czasach mają bardzo wielu zwolenników. Ma to tym większe znaczenie, że obecnie mimo tego, że na każdym kroku mamy bardzo wielu specjalistów i apteki, to i tak naturalne sposoby są w stanie przynieść ulgę. Dla bardzo wielu osób zaskoczeniem wydaje się to, że domowe sposoby są równie skuteczne co te apteczne, podczas gdy zapominamy o tym, jak wiele leków opartych jest właśnie na naturalnych składnikach.

Oznacza to, że nasionka lnu mogą być wspaniałą alternatywą dla lekarstw, które pomimo tego, że pomagają, to jednak zawierają w sobie ogromne ilości dodatków poprawiających smak, zapach czy trwałość. Z jednej strony producenci gwarantują wysoką skuteczność, z drugiej na każdym kroku mamy tak wiele chemii i dodatków, że warto co jakiś czas postawić na to, co daje nam natura.

Siemię lniane i jego właściwości

Cechą charakterystyczną dla nasion siemienia lnianego jest to, że posiadają one bardzo dużą ilość śluzu, ale również że są one doceniane od wielu tysięcy lat. Len uprawiano już między innymi w starożytnym Egipcie, gdyż już wtedy doceniano jego właściwości odżywcze, ale również lecznicze. Niezwykle interesującą cechą nasion jest to, że posiadają oba rodzaje błonnika. Więcej w nich jest tego nierozpuszczalnego, ponieważ dochodzi nawet do 80%, natomiast nasiona zawierają również błonnika rozpuszczalnego, co jest niezwykle pomocne. Czym charakteryzuje się błonnik nierozpuszczalny? Przede wszystkim ma on właściwości silnie wiążące wodę, co wspaniale redukuje zaparcia, jak i również sprawia, że wypróżnienia są znacznie bardziej regularne. Dlatego tak często polecany jest osobom, które chciałyby pozbyć się wzdęć, jak i również zmotywować układ trawienny do znacznie bardziej wydajnej pracy. Ponadto bardzo ważną cechą jest nie tylko obniżanie glukozy we krwi, co jest szczególnie przydatną informacją dla cukrzyków, ale także równoważy poziom cholesterolu.

Stąd też siemię lniane jest polecane przez specjalistów właściwie każdemu, kto chciałby usprawnić funkcjonowanie układu trawiennego, ale również przy problemach z cholesterolem. W przypadku błonnika rozpuszczalnego doskonale wypełnia żołądek, dzięki temu uczucie sytości po posiłku utrzymuje się znacznie dłużej. Siemię lniane posiada również lignany, które doskonale wpływają na cały układ hormonalny, ale i układ krążenia. Regularne spożywanie siemienia lnianego sprawia, że wszelkiego rodzaju problemy z sercem czy układem krwionośnym odchodzą w zapomnienie. Ponadto jest szczególnie polecane kobietom, które przechodzą okres przekwitania, ponieważ łagodzi wszelkiego rodzaju objawy.

Z uwagi na korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną, bardzo często zaleca się w przypadku obciążenia genetycznego u pań, które są narażone na raka jajnika czy piersi. Przede wszystkim jednak siemię lniane to ideale źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Wspaniale działa na przeróżnego rodzaju choroby układu krążenia, jednocześnie poprawiając przepływ krwi. Dlatego przy regularnym stosowaniu można zauważyć brak zakrzepów, żylaków czy uczucia zimnych kończyn. Siemię lniane doskonale wpływa na pracę mózgu, nie tylko z uwagi na zawartości kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim dlatego, że znacznie poprawia krążenie krwi.

Siemię lniane a wartości odżywcze

Siemię lniane to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o witaminy i minerały. Dlatego regularne spożywanie będzie mogło znacząco wpłynąć na samopoczucie, ale i na samo zdrowie. W jego skład wchodzą:

Błonnik– pomimo tego, że jest skutecznym składnikiem, który doskonale wpływa na poprawę trawienia, to właściwości posiada znacznie więcej. Przede wszystkim jednak pełni on bardzo ważną funkcję dla układu pokarmowego, ponieważ chroni przed nadmiernym wchłanianiem cholesterolu, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia. Ponadto odpowiednia za właściwy poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne, jeśli chodzi o osoby, które mają problem z wyregulowaniem cukru. Dotyczy to nie tylko osób, które chorują na cukrzycę, ale również tych, którzy są nią obarczeni genetycznie. Błonnik dzięki tremu, że reguluje prace układu pokarmowego, w sposób skuteczny wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Wśród tych, które najskuteczniej przeciwdziała, można wyróżnią zarówno raka żołądka, jak i piesi.


Białko– bardzo wiele osób uznaje, że biało jest niezbędne jedynie w diecie osób trenujących, podczas gdy właściwie każdemu jest ono potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to podstawowy element budulcowy wszystkich mięśni w naszym ciele, ale również kości i chrząstek. Bardzo wiele osób szukając źródła kolagenu, zapomina o tym, że jest to białko. Odpowiednia jego ilość w diecie to nie tylko mocne kości, sprawne stawy, ale również skóra bez zmarszczek. Jego odpowiednia ilość w ciele zapobiega powstawaniu zakwasów, ale również wzmacnia mięśnie, które nie tylko rosną, ale przede wszystkim stają się naprawdę mocne i mniej podatne na urazy.


Węglowodany– zaraz obok tłuszczów są one głównym źródłem energii. Za ich pomocą nasz organizm jest w stanie utrzymać właściwą temperaturę ciała, ale również są one odpowiedzialne za właściwą pracę wszystkich organów wewnętrznych. Ich odpowiednia ilość to gwarancja tego, że nasz układ nerwowy będzie działał we właściwy sposób, natomiast nadmiar jest wykorzystywany do uzupełnienia właściwego ich poziomu we krwi, co jest szczególnie istotne w czasie aktywności fizycznej. Odpowiadają także za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.


Tiamina– inaczej witamina B1 jest odpowiedzialna za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego w tym oczywiście za to, w jaki sposób pracuje serce. Jej odpowiednia ilość w organizmie podnosi odporność, ale przede wszystkim działa antyoksydacyjne. Ponadto najnowsze badania wykazały, że jej dawki są w stanie odwrócić uszkodzenia nerek u osób, które chorują na cukrzycę typu II, pod warunkiem, że zmiany zostaną wykryte wcześnie.


Ryboflawina– pełni bardzo ważną funkcję, jeśli chodzi o krzepnięcie krwi. Ponadto za jej pomocą są tworzone płytki krwi, dlatego, jeśli ktoś ma problemy z zatamowaniem nawet bardzo małego uszkodzenia tkanki skórnej, być może cierpi na niedobory właśnie tej witaminy. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego w sytuacjach stresujących czy też przewlekłego stresu, bardzo ważną kwestią jest tutaj jej odpowiednie dawkowanie. Oczywiście wzmacnia układ odpornościowy, ale również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. W przypadku jej niedoborów, można zauważyć podrażnienia w okolicy występowania błon śluzowych, bardzo często w okolicy ust tworzą się tak zwane zajady. Ryboflawina skutecznie chroni przed depresją, pozytywnie oddziałuje na wygląd i stan włosów, paznokci, ale również skóry. Ponieważ działa na błony śluzowe, jej właściwa ilość w organizmie sprawia, że oczy są zawsze nawilżone i nie ma problemu z ich wysychaniem.


Niacyna– jest niezbędna, jeśli chodzi o proces tworzenia się czerwonych ciałek krwi, jednak w dużej mierze odpowiada za stan psychiczny człowieka, ponieważ pełni rolę ochronną dla naszych komórek nerwowych.


Witamina B6-podobnie jak inne witaminy z grupy B odpowiada ona za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto skutecznie wpływa na metabolizm, prace serca, układ odpornościowy i skurcze mięśni. Jest niezwykle istotnym składnikiem w organizmie człowieka, ponieważ to jej niedobory bardzo często równoznaczne są ze skurczami mięśni, czy też nieprawidłowym ciśnieniem krwi. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w procesie leczenia anemii, gdyż doskonale wzmacnia wchłanianie się składników leków. Jest szczególnie potrzebna kobietom, które cierpią na PMS, ponieważ pomaga skutecznie przeciwdziałać przykrym objawom, które temu towarzyszom.


Kwas foliowy– bardzo często uznawany za konieczny jedynie u kobiet w ciąży, podczas gdy pełni on niezwykle ważne funkcje u każdego człowieka. Jego odpowiednia ilość w organizmie zapewnia skuteczną ochroną przed anemią, ale również wspomaga wzrost i właściwy rozwój wszystkich komórek w ciele.


Witamina E– uznawana za witaminę płodności, gdyż jest do niej konieczna. Przede wszystkim jednak bardzo często wykorzystywana w kosmetyce jako witamina młodości. Badania dowiodły, że skutecznie przeciwdziała procesom starzenia sprawiając, że skóra prezentuje się naprawdę bardzo ładnie, jest napięta oraz dobrze odżywiona. Doskonale przeciwdziała zakrzepom, jest konieczna w czasie ciąży, ponieważ odpowiada za jej prawidłowy przebieg. Jej niedobory powodują kłopoty z ostrością wzroku, dlatego jest szczególnie polecana osobom, które pracują przed monitorem komputera.


Witamina K– pełni niezwykle ważną funkcję, ponieważ odpowiada za krzepnięcie krwi. Ponadto odpowiada za stan kości, gdyż wspomaga wychwytywanie wapnia, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego układu kostnego. Doskonale przeciwdziała nowotworem, a w sytuacji, gdy zostaną one wykryte we wczesnym stadium, jej właściwe dawkowanie może zahamować dalszy rozwój.


Wapń– z reklam każdy zapewne wie, że odpowiada on za właściwe funkcjonowanie naszego układu kostnego. Oczywiście wapń jest niezbędnym budulcem mocnych zębów i pełni ważną funkcję dla prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Od niego zależy sprawność naszych mięśni, ale również to, w jaki sposób funkcjonuje układ nerwowy. Wapń jest niezbędny dla spokojnego i zdrowego snu, dlatego tak duże znaczenie ma jego właściwa dawka każdego dnia.


Żelazo-pełni bardzo ważną funkcję w mięśniach, ponieważ dzięki temu są one odpowiednio odżywione. Żelazo odpowiada za właściwy proces tworzenia czerwonych krwinek, jego niedobór powoduje anemię. Dlatego tak duże znaczenie ma odpowiednia ilość w diecie, co jest szczególnie istotne wśród osób, które nie spożywają mięsa. W dużej mierze odpowiada on również za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego.


Magnez– u osób, które są obciążone ryzykiem cukrzycy, jego właściwa ilość we krwi jest w stanie skutecznie ochronić nie tylko przed nią sama, ale również depresją. Odpowiednia ilość magnezu jest niezbędna to prawidłowego funkcjonowanie mózgu, dlatego jego niedobór może objawiać się obniżeniem koncentracji, a co za tym idzie może powodować kłopoty z pamięcią i nauką. Magnez poprawia funkcjonowanie całego układu pokarmowego, w tym również wspomaga proces trawienia. U osób chorych na raka skutecznie przeciwdziała stanom zapalnym, ale także pełni bardzo ważną funkcję w przypadku pracy tarczycy. Magnez jest bardzo ważny, jeśli chodzi o leczenie złamań, ponieważ skutecznie wspomaga cały proces zrostu kości. Przede wszystkim jednak zmniejsza dolegliwości związane ze skurczami mięśni, dlatego jest szczególnie polecany kobietom, które cierpią na PMS.


Fosfor– praktycznie całe jego zapasy znajdują się w zębach i kościach, ponieważ w połączeniu z wapniem sprawiają, że są mocne i zdrowe.


Potas– jest niezbędnym pierwiastkiem, który odpowiada nie tylko za właściwą pracę nerek, ale przede wszystkim jest niezbędny do spalania białek i węglowodanów.


Sód– odpowiada on za odpowiednią ilość wody w organizmie. Przeciwdziała zarówno zbyt mocnej utracie, jak i magazynowaniu się jej w ciele. Jest podstawowym składnikiem enzymu trawiennego w ślinie, dlatego jego niedobory mogą powodować problemy z układem nerwowym, trawiennym, ale także powoduje zbyt intensywne pocenie się.


Cynk– od jego stanu zależy odporność organizmu, stan skóry, ale również paznokci i włosów. Prawidłowa ilość cynku w diecie gwarantuje właściwą pracę prostaty, trzustki, ale również grasicy. Jest to szczególnie istotne wśród osób, które są obciążone genetycznie cukrzycą. Cyk zapewnia nam właściwe odczuwanie zarówno zapachów, jak i smaków, dlatego przy zaburzeniach tego typu w pierwszej kolejności sprawdza się jego poziom w organizmie.


Siemię lniane jak przygotować?

O czym należy pamiętać przy włączaniu do diety produktów takich jak siemię lniane? Podstawą jest oczywiście wypijanie znacznie większej ilości wody, ponieważ w przeciwnym razie można będzie w krótkim czasie dopuścić do odwodnienia się organizmu. Odpowiednie dawkowanie jest ważne, ponieważ w ten właśnie sposób można nie tylko sprawić, że pozbędziemy się uczucia głodu, ale można będzie wspomagać w ten sposób właściwie każdą dietę. Aby można było przygotować siemię lniane, wystarczy łyżeczkę nasion zalać gorącą wodą i odstawić, co jakiś czas mieszając. W momencie, gdy zostanie uzyskana gęstość podobna do tego, jaką ma kisiel, można będzie wypić.

Siemię lniane mielone

Bardzo dużym zainteresowaniem w ostatnim czasie cieszy się siemię lniane mielone. To szczególnie istotne dla osób, które nie lubią gęstych produktów. Mielone siemię doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju koktajlach. To szczególnie istotne w sytuacji, gdy ktoś się odchudza, ponieważ uzyskanie uczucia sytości pozwala na utrzymanie swojej motywacji do działania na dalszy etap odchudzania. Dlatego wystarczy dodawać łyżeczkę do koktajlu odchudzającego, by można było zapełnić tym żołądek na dłuższy czas.

Siemię lniane na włosy

Pięknie i lśniące włosy to marzenie właściwie każdego. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że obecnie uzyskanie takiego efektu jest znacznie łatwiejsze, niż może się początkowo wydawać. Przede wszystkim pomocne wydaje się wprowadzenie zdrowych produktów do swojej diety. Obowiązkowe jest siemię lniane, ponieważ sprawia, że włosy są nie tylko odżywione, mocne, ale przede wszystkim znacznie mocniejsze. Szczególni dotyczy to włosów farbowanych, zniszczonych trwałą czy też osłabione przez odchudzanie. Siemię lniane posiada szereg właściwości odżywczych, które sprawiają, że już po miesiącu regularnego spożywania można będzie zauważyć ogromną różnicę. Daje to więc szansę na poprawę nie tylko wyglądu samego stanu włosów, ale również skóry, paznokci i samopoczucia. Włosom i skórze bardzo często brakuje nawilżenia, dlatego zawartości witaminy E i witamin z grupy B, będzie mogła okazać się maksymalnie skuteczna. Bardzo często wystarczy jedynie systematycznie włączać do go sałatek, koktajli, ale również wypijać wcześniej zalaną gorącą wodą, by móc zobaczyć efekty.

Siemię lniane a odchudzanie

Proces odchudzania jest niezwykle skomplikowany, jednak właściwie przeprowadzony jest w stanie okazać się skuteczny. Niestety, bardzo często w trakcie diety dochodzi do momentu, w którym pojawiają się napady głodu, co znacznie obniża motywacje do dalszego działania. W jaki sposób można będzie sobie pomóc? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, by posiłki były pełnowartościowe i by były spożywane w równych odstępach czasu. Nieprawdopodobnie duże znaczenie ma tutaj również spożywanie siema lnianego, ponieważ posiada ono błonnik. Dzięki zawartości błonnika w sobie bardzo szybko pojawia się uczucie sytości, a jednocześnie treść żołądkowe są znacznie później opróżnione. Dlatego uczucie głodu nie pojawia się tak szybko. Jednocześnie jest to niezwykle pomocne w odchudzaniu, ponieważ za pomocą siemienia lnianego i zatrzymania się treści pokarmowych w żołądku na dłużej są one znacznie bardziej trawione, a tym samym sam proces odchudzania jest znacznie bardziej skuteczny. Doskonale sprawdza się również jako miotełka dla jelit, ale także likwiduje wszelkiego rodzaju zaparcia i wzdęcia. Dla bardzo wielu osób, które chcą schudnąć, jest nieodłącznym element diety.

Siemię lniane jak pić?

Wystarczy łyżeczkę siemienia lnianego zalać szklanka wody, a następnie gotować aż do momentu osiągnięcia konsystencji podobnej jak kisiel. Alternatywą jest zalanie łyżki nasion gorącą wodą i pozostawienie na około godzinę. Dzięki temu całość będzie najbardziej wartościowa, a co za tym idzie, będzie można zyskać najwięcej. Maksymalna dawka, jaka jest dopuszczalna w ciągu doby to 5 łyżek. Nie można jej przekraczać, ponieważ w ten sposób można będzie sobie bardziej zaskoczyć niż pomóc. Należy mieć na uwadze, że siemię lniane pomimo tego, że posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych, to jednak ma w sobie również substancje trujące akie jak związki cyjanowe.

Siemię lniane jak jeść?

Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie dodawanie łyżeczki do sałatek sosów czy też koktajli. Dla nawet jeśli na samym początku bardzo trudno poradzić sobie z jego smakiem to jednak w krótkim czasie można będzie się do tego przekonać. Szczególnie pomocny jest w przypadku koktajli. Wiele osób stosujących je w diecie miesza ze sobą tak zróżnicowane składniki, że pół łyżeczki siemienia lnianego nie będzie wpływało na smak, natomiast jego skuteczność będzie na naprawdę wysokim poziomie. Siemię lniane może być składnikiem sałatek, do których można przyrządzać sos na bazie oliwy z oliwek z jego dodatkiem. Alternatywą może być dodanie pół łyżeczki zmielonego siemienia, które także będzie mogło doskonale sprawdzić się, jeśli chodzi o poprawę funkcjonowania układu trawiennego. Od czasu do czasu wraca moda na siemię lniane, dlatego warto z tego korzystać. Tym większe ma to znaczenie, że przepisów na jego użycie w Internecie jest nieprawdopodobnie wiele.

Poprzedni Olej konopny CBD, jak stosować i na co pomaga - Kompendium wiedzy
Następny Syrop z mniszka lekarskiego - jak przygotować, na co i jak pić?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Nerwica 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

5 komentarzy

  1. Marietta
    26 listopada, 10:56 Odpowiedz
    Ja używam praktycznie do większości obiadów, łyżeczka siemia lnianego do zup, sosów... piję ze względu na siedzący tryb pracy i na genetyczne obciążenie chorobami układu pokarmowego
  2. Magdalena
    11 grudnia, 13:22 Odpowiedz
    odkad pije ten olej zmniejszyl mi sie tradzik, lzej przechodze bole miesiaczkowe no i pomaga w odchudzaniu:) o walorach smakowych nie wspominajac :)
  3. Milenia
    19 grudnia, 15:41 Odpowiedz
    kiedy pojawily sie klopoty z jelitami ten syrop mnie uleczyl:) nie mam wzdec i uczucia pelnosci
  4. Gosia
    01 stycznia, 22:12 Odpowiedz
    pije codziennie od dwoch tygodni, narazie poprawil sie moj metabolizm i czuje sie lekko nawet w ciagu dnia po posilku
  5. Sabina
    04 stycznia, 21:25 Odpowiedz
    ja uzywam tylko jakos skladnik do salatek, nie wyobrazam go sobie w innych daniach czy jako do smazenia, raczej sie do tego nie nadaje

Zostaw odpowiedź