Ile witaminy C dla sportowców?

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy. Jak widzisz, temat ten gromadzi wiele mitów, które warto rozwiać. W naszym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Jakie działanie ma witamina C?

Bardzo ważną właściwością witaminy C jest to, że wspiera ona układ immunologiczny w prawidłowej pracy, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Oznacza to, że sama w sobie nie jest w stanie pokonać choroby, ale wzmacnia organizm, wspierając go w walce z infekcją. Z tego powodu spożywa się ją podczas przeziębień. Oprócz tego witamina C jest świetnym antyoksydantem, czyli elementem mającym działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach w organizmie, m.in. w przemianach tyrozyny, czyli białka niezbędnego podczas budowania sprawności, syntezie kolagenu koniecznego do prawidłowego działania aparatu ruchu, a także w produkcji hormonów sterydowych.

Dlaczego witamina C jest tak ważna dla sportowców?

Oprócz osób z obniżoną odpornością grupą z wyjątkowo dużym zapotrzebowaniem na witaminę C są sportowcy. W ich przypadku niezwykle istotne jest działanie antyoksydacyjne, które ogranicza produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za osłabioną regenerację. Odpowiednia ilość witaminy C potrafi więc pozytywnie wpłynąć na szybkość odnawiania komórek po treningu. Poza tym kwas askorbinowy budują kolagen, chroni stawy, a także mięśnie przed kontuzjami przy intensywnym wysiłku. Nie można też zapomnieć o wpływie na kości – witamina C ogranicza tzw. stres oksydacyjny, dzięki czemu możliwe jest zatrzymanie wapnia w układzie kostnym.

Ile witaminy C powinni spożywać sportowcy?

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób, które nie uprawiają regularnie sportu, wynosi od 60 do 90 mg dziennie. Wartość ta różni się w zależności od płci, masy ciała czy prowadzonego stylu życia. Mimo to wiele lekarzy zaleca spożywanie znacznie większych dawek, przede wszystkim ze względu na stres, w którym żyje większość osób. Warto też zaznaczyć, że trudno jest też dostarczyć organizmowi zbyt dużo witaminy, ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie. Sportowcom zaleca się spożywanie dziennie od 1000 do 3000 mg kwasu askorbinowego, choć jednorazowe przyjęcie dawki nawet 5000 mg nie zaszkodzi.

Skąd można czerpać witaminę C?

Organizm nie produkuje kwasu askorbinowego samodzielnie, więc chcąc zapewnić sobie odpowiednią ilość, należy ja przyjmować z zewnątrz. Źródłem witaminy są przede wszystkim owoce i warzywa. Można tutaj wymienić przede wszystkim cytrusy, choć ogromne stężenie jest też w papryce czerwonej, czarnej porzeczce i owocach dzikiej róży. Trudno jest jednak zapewnić dostatecznie dużą dawkę witaminy wyłącznie z pożywienia, więc najczęściej stosuje się dodatkowo suplementy diety lub odżywki.

Witamina C jest jednym z najważniejszych związków, jakie trzeba dostarczać organizmowi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ją spożywać.

Na tej stronie https://gemini.pl/poradnik/artykul/witamina-c-dla-sportowcow-czy-i-ile-jej-potrzebuja/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Alergia na zwierzęta domowe
Następny Po co stosuje się odżywki białkowe?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź