Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy. Jak widzisz, temat ten gromadzi wiele mitów, które warto rozwiać. W naszym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości!
Jakie działanie ma witamina C?
Bardzo ważną właściwością witaminy C jest to, że wspiera ona układ immunologiczny w prawidłowej pracy, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Oznacza to, że sama w sobie nie jest w stanie pokonać choroby, ale wzmacnia organizm, wspierając go w walce z infekcją. Z tego powodu spożywa się ją podczas przeziębień. Oprócz tego witamina C jest świetnym antyoksydantem, czyli elementem mającym działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach w organizmie, m.in. w przemianach tyrozyny, czyli białka niezbędnego podczas budowania sprawności, syntezie kolagenu koniecznego do prawidłowego działania aparatu ruchu, a także w produkcji hormonów sterydowych.
Dlaczego witamina C jest tak ważna dla sportowców?
Oprócz osób z obniżoną odpornością grupą z wyjątkowo dużym zapotrzebowaniem na witaminę C są sportowcy. W ich przypadku niezwykle istotne jest działanie antyoksydacyjne, które ogranicza produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za osłabioną regenerację. Odpowiednia ilość witaminy C potrafi więc pozytywnie wpłynąć na szybkość odnawiania komórek po treningu. Poza tym kwas askorbinowy budują kolagen, chroni stawy, a także mięśnie przed kontuzjami przy intensywnym wysiłku. Nie można też zapomnieć o wpływie na kości – witamina C ogranicza tzw. stres oksydacyjny, dzięki czemu możliwe jest zatrzymanie wapnia w układzie kostnym.
Ile witaminy C powinni spożywać sportowcy?
Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób, które nie uprawiają regularnie sportu, wynosi od 60 do 90 mg dziennie. Wartość ta różni się w zależności od płci, masy ciała czy prowadzonego stylu życia. Mimo to wiele lekarzy zaleca spożywanie znacznie większych dawek, przede wszystkim ze względu na stres, w którym żyje większość osób. Warto też zaznaczyć, że trudno jest też dostarczyć organizmowi zbyt dużo witaminy, ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie. Sportowcom zaleca się spożywanie dziennie od 1000 do 3000 mg kwasu askorbinowego, choć jednorazowe przyjęcie dawki nawet 5000 mg nie zaszkodzi.
Skąd można czerpać witaminę C?
Organizm nie produkuje kwasu askorbinowego samodzielnie, więc chcąc zapewnić sobie odpowiednią ilość, należy ja przyjmować z zewnątrz. Źródłem witaminy są przede wszystkim owoce i warzywa. Można tutaj wymienić przede wszystkim cytrusy, choć ogromne stężenie jest też w papryce czerwonej, czarnej porzeczce i owocach dzikiej róży. Trudno jest jednak zapewnić dostatecznie dużą dawkę witaminy wyłącznie z pożywienia, więc najczęściej stosuje się dodatkowo suplementy diety lub odżywki.
Witamina C jest jednym z najważniejszych związków, jakie trzeba dostarczać organizmowi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ją spożywać.
Na tej stronie https://gemini.pl/poradnik/artykul/witamina-c-dla-sportowcow-czy-i-ile-jej-potrzebuja/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.
Może to Ci się spodoba
Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?
O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może
Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?
Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim
Odchudzanie to nie czarna magia!
Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia
Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?
W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?
W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie
Magiczna moc kiełków!
Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?
Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

0 Komentarzy
Brak komentarzy!
Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!