Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego, tłuszcz to świetny nośnik smaku i sama myśl o którejś w wymienionych potraw leci ślinka. Niestety… to również tłuszcze odpowiedzialne są za nasze problemy ze zdrowiem: miażdżyca, zbyt wysoki cholesterol, nadwaga.
Jak więc pogodzić miłość do smażonych potraw i tłuszczy ogółem z racjonalnym podejściem do żywienia? Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być świadomość na temat tego, co tak naprawdę dają nam tłuszcze i które z nich wybierać, żeby cieszyć się finezyjnie przygotowywaną kuchnią i dobrym zdrowiem!
Masełko, ach masełko!
Biała bułeczka, posmarowana grubo masłem z dodatkiem sera, szynki i pomidora to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie w Polsce. Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, czy nie powinniśmy zamienić np. masła na olej roślinny. Jakie naprawdę zalety ma masło? Przede wszystkim nasz organizm zdecydowanie lepiej trawi go niż margarynę, dodatkowo nie dodaje się do niego konserwantów, a zawarte w nim izomery trans kwasu linolowego mogą działać zarówno przeciwnowotworowo. Z drugiej strony jednak nasycone kwasy tłuszczowe, które masło zawiera, są prostą drogą do nabawienia się miażdżycy. Mamy również tendencję do tego, aby nakładać go zbyt dużo, niż namawiają do tego dietetycy, przez co nasza waga zaczyna się zwiększać. Margaryna znów jest znacznie bardziej bezpieczna, jeżeli obawiam się miażdżycy, nie zawiera również cholesterolu. Jest też znacznie praktyczniej wygodniejsza w użyciu niż np. zimne, twarde masło. Mimo tego, dla ludzkiego organizmu bardziej lekkostrawne jest masło. Warto więc z umiarem korzystać zarówno z margaryny, jak i masła, nie rezygnując z nich jednak całkowicie, ponieważ tłuszcze, również są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Przede wszystkim tłuszcz daje nam energię do działania, jeżeli więc chcemy dobrze zacząć dzień warto uwzględnić go w śniadaniowym menu, uważając jednak, żeby nie przesadzać z jego ilością w ciągu całego dnia. Nadwyżka energetyczna będzie miała ujście w odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Dodajemy tłuszcze umiejętnie!
Jeżeli chcemy umiejętnie i przede wszystkim zdrowo korzystać z tłuszczy w kuchni warto wiedzieć to, który z nich najlepiej sprawdzi się w określonym działaniu. Jeżeli chcemy np. coś usmażyć spróbujmy oleju kokosowego, który nie jest tak podatny na zmiany, które dzieją się pod wpływem wysokiej temperatury. Podobnie dobrze sprawdzi się również olej rzepakowy, który jest znacznie rzadziej wybierany niż olej słonecznikowy, a ma bardzo podobne właściwości do oliwy. Co ciekawe, jego stosowanie, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych oraz niewielkiej ilości tłuszczów nasyconych, będzie zmniejszało ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Olej rzepakowy jest również zalecany przyszłym mamom oraz ich pociechom, właśnie przez swoje właściwości. Do sałatek wybierajmy np. oliwę z oliwek, której oferta współcześnie jest niezwykle bogata, zarówno pod względem zawartości substancji odżywczych, jak również walorów smakowych. Świetnym wyborem będzie również niezwykle zdrowy olej lniany. W przypadku olejów zawsze sprawdzajmy przed użyciem etykietę, będziemy wtedy wiedzieć jak go przechowywać, żeby optymalnie i jak najdłużej dobrze nam służył. Jeżeli chcemy np. zastąpić tłuszcz, którym smarujemy pieczywo wybierzmy np. nabiał lub pesto w różnych konfiguracjach. Wspomniany wcześniej olej lniany, wymieszany z twarogiem, z dodatkiem np. wybranych przez nas ziaren, kiełków lub warzyw będzie smakował świetnie. Co ciekawe, spożywanie tylko jednej łyżeczki wybranego oleju roślinnego dziennie będzie miało bardzo duży wpływ na jakość naszej skóry, stan włosów oraz paznokci. Warto tutaj poszerzyć swoją wiedzę przede wszystkim na temat oleju lnianego, którego właściwości znane są od dawna i z powodzeniem wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i pielęgnacji ciała.
Może to Ci się spodoba
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
Od czego zaczyna się zdrowie?
Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno
Zioła na dobry sen
Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie
Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?
Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
5 komentarzy
Justyna
26 listopada, 10:42Olik
19 grudnia, 15:49Weronika
02 stycznia, 21:16Mira
28 grudnia, 19:49Elwira
01 stycznia, 21:53