Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do niego niebezpieczne toksyny. Kiedy nie dbamy o nasze ciało, nasza wątroba cierpi i jej funkcje są po prostu upośledzone. Takie objawy jak chroniczne zmęczenie, obniżona odporność, bóle głowy, a także charakterystyczne kłucie w boku mogą świadczyć o tym, że przesadziliśmy i nasza wątroba ma nas po prostu dość.
Wspomniane wcześniej dolegliwości miną, kiedy zmienimy swoją dietę. Dodatkowym atutem będzie to, że bardzo mocno poprawi się nasze samopoczucie, wygląd skóry, a waga może pokazać nawet kilka kilogramów mniej. Opcje dla zmiany diety są dwie, jedna z nich polega na oczyszczeniu obciążonej wątroby i organizmu, druga natomiast skupia się na wyeliminowaniu tłuszczów, które oprócz niebezpiecznego dla nas alkoholu, są największym zagrożeniem i czynnikiem upośledzającym prawidłowe funkcjonowanie naszej wątroby.
Oczyszczamy organizm!
Jeżeli chcemy wspomóc naszą wątrobę, dodatkowo wzmacniając i oczyszczając organizm musimy przyswoić kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim musimy zwiększyć ilość wypijanych w ciągu dnia płynów do dwóch litrów dziennie. Na początku może być to trudne, zwłaszcza dla miłośników kawy i zapominalskich, ale noszenie przy sobie wyrobi w nas ten zdrowy nawyk. Kolejną zmianą będzie wprowadzenie 5 niewielkich posiłków. Najczęściej zapominamy o śniadaniu, jemy na mieście niezdrowy lunch, po czym na noc objadamy się w domu przekąskami, mięsem i białym chlebem. Nie ma nic gorszego dla wątroby, dlatego też od teraz zacznijmy wprowadzać przewagę warzyw i owoców w naszej diecie, które będziemy przyjmować w ciągu pięciu posiłków, w równych odstępach czasu. Warto do przygotowanych potraw- głównie sałatek – dodawać oliwę z oliwek, ponieważ zawarta w nich witamina E oraz kwasy omega-3 są dużym wsparciem w usuwaniu z organizmu toksyn. Ostatnimi dwoma zasadami w diecie oczyszczającej, wspierającej regenerację wątroby są: wyeliminowanie z diety soli oraz zupełna rezygnacja ze smażonych potraw oraz fastfoodów. O ile sól możemy zamienić np. na pieprz ziołowy, słodką paprykę czy np. mielony czosnek, o tyle wyeliminowanie fastfoodów musi polegać na determinacji i konkretnym postanowieniu. Jeżeli taki tryb odżywania się nie spodoba nam się na co dzień, dla dobra stanu naszej wątroby powinniśmy go stosować przynajmniej przez 10 dni co każde 3 miesiące.
Odtłuszczamy organizm!
Jak już powiedziano wcześniej tłuszcz jest prawdziwym wrogiem i jednym z najbardziej niebezpiecznych zagrożeń dla wątroby. Żeby ją odpowiednio zregenerować musimy wyeliminować z naszej diety ciężkostrawne potrawy, które przynoszą jej największą szkodę. Pierwszym postanowieniem powinno być zastąpienie czerwonego mięsa jego chudym odpowiednikiem: kurczakiem lub indykiem. Warto pamiętać, że drób powinno w takiej diecie spożywać się bez skóry, który jednak zawiera zbyt dużą ilość tłuszczu. Dozwolona jest również cielęcina oraz wszystkie ryby. Pożegnajmy się również z masłem i smalcem. Co prawda trudno wyobrazić sobie kanapkę bez „smarowidła”, ale możemy spróbować zastąpić je np. białymi serami z dodatkami. Wybierajmy jednak te z wyższej półki, dbając tym samym o jakość naszych posiłków. Dla wielu jednym z największych rozstań w tej diecie będzie pożegnanie się z cukrem. Zarówno białym, jak i wszelkiego rodzaju słodyczami, przede wszystkim tymi wysoko przetworzonymi. O ile kilka kostek ciemnej czekolady w tygodniu nam nie zaszkodzi, o tyle drożdżówki, pakowane ciasteczka czy inne dostępne w cukierniach produkty powinny raz na zawsze zniknąć z naszej diety. Żeby dodatkowo poprawić trawienie tłuszczów korzystajmy również z produktów, które te proces wspomagają: winogrona, cykoria oraz imbir. Zwłaszcza ten ostatni, który możemy stosować zarówno jako przyprawę, jak również jako zdrowy dodatek do jesiennych, korzennych wersji herbat.
Może to Ci się spodoba
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu
Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic
Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?
O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

4 komentarze
Bozena
06 grudnia, 11:18Kamil
01 stycznia, 22:09Marzena
02 stycznia, 21:24Daria
04 stycznia, 21:50