Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców przede wszystkim. Mimo wielu podpowiedzi w sieci czy podręcznikach dedykowanych młodym mamom, wciąż wielu rodziców popełnia te same błędy.
To nic dziwnego, że wiele rzeczy, zwłaszcza przy pierwszym dziecku, sprawia nam dużą trudność i poddaje wątpliwość wiedzę, którą chłonie się z wielu różnych źródeł jednocześnie. Przygotujmy się więc bardzo szczegółowo do zmiany jego diety, wcześniej znając popularne błędy i świadomie ich unikając, zapewniając tym samym optymalne warunki do rozwoju naszej ukochanej pociechy.
Kaszki i mleko!
Na samym początku warto powiedzieć kilka słów na temat niewłaściwego stosowania proporcji w przypadku kaszek lub mleka. Dobrze jest wcześniej poćwiczyć sobie przygotowywanie jedzenia dla malucha, ponieważ zbyt rozwodniony posiłek nie pozwoli się dziecku najeść, a zbyt gęsty znów będzie problematyczny w samym przyjmowaniu. Pamiętajmy o tym, że błędem jest podawanie dziecku zupek lub kaszek w butelce. Podawanie malcowi posiłków łyżeczką będzie wspierało prawidłowy rozwój jego zgryzu. Co do napojów, należy również pamiętać, że w pierwszym roku życia dziecka nie powinno się podawać mu krowiego mleka. Można włączyć je do diety w drugim roku życia malucha, pamiętając jednak, aby nie przekraczać dawki 500ml dziennie. Wcześniej maluch może pić sok, jednak najlepszą opcją będą świeże soki przecierowe, które powinny być traktowane jako osobny posiłek i nie przekraczać wartości 150 ml na dzień. Oprócz soku najlepszym rozwiązaniem będzie woda, mleko mamy lub mleko modyfikowane.
Przesadna profilaktyka!
Bardzo dużo mówi się obecnie o tym, jak niebezpieczny dla ludzkiego organizmu potrafi być gluten. Niektóre z mam obawiając się chorobie trzewnej, jaką jest celiakia, opóźniają maksymalnie podawanie pokarmów zawierających gluten. Pomijając kwestię istoty diety zupełnie pozbawionej glutenu, warto powiedzieć, że pierwsze takie pokarmy można podawać dziecku pomiędzy 5 i 6 miesiącem, ponieważ może to zapewnić pewnego rodzaju „wytrenowanie” jego organizmu, a tym samym zapobiegnięcie celiakii. Oczywiście, nie zapominajmy o tym, że w tym czasie musimy obserwować malucha. Podobnie ma się sprawa z popularnymi alergenami. Wiele mam odkłada wprowadzenie do diety dziecka pokarmy, które mogą uczulać, m.in. ryby, truskawki, czy orzechy. W rzeczywistości tego rodzaju pokarmy można podawać już w 7 miesiącu życia malucha. Warto robić to stopniowo i osobno; to pozwoli na natychmiastowe wyeliminowanie pokarmu, który faktycznie wywoła reakcję alergiczną. Profilaktyka może tutaj zdecydowanie bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Na początek warzywa i nieprzesadna ilość porcji!
Niektórzy zaczynają karmić stałymi pokarmami swoje maluchy od owoców, jednak rozsądniejszym pomysłem będzie jednak wybór warzyw. Warto powolutku testować smak maluszka, podając mu do spróbowania różne warzywa. Jeżeli malec krzywi się i ewidentnie nie pasuje mu jakiś smak, spróbujmy kolejnego i tak do skutku. Pamiętajmy o tym, że warzywa naprawdę muszą być podstawą diety i nauczenie malca pozytywnych skojarzeń z nimi zapewni jego dobry start w życie, jeżeli chodzi o zdrowe żywienie. Dobrym pomysłem jest podawanie dziecku przecierowych zupek warzywnych, które nie tylko nie są kłopotliwe w przygotowaniu, ale pozwolą na odkrycie mniej i bardziej lubianych smaków. Co do ilości pokarmów, które powinniśmy podawać maluchowi, który skończył już etap piersi i butelki, to nie przesadzajmy. Bardzo często, zaangażowane młode mamy podają swoim pociechom jedzenie nawet dziesięć razy dziennie, co najpewniej powoli będzie prowadziło do nadwagi i otyłości. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podawanie od 5 do 6 posiłków na dobę.
Może to Ci się spodoba
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?
W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
4 komentarze
Patka
26 listopada, 10:45Jadzia
01 stycznia, 22:09Monika
02 stycznia, 21:23Asia
04 stycznia, 21:54