Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi.

Co to jest indeks glikemiczny?

Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50 gramów węglowodanów. Za jego pośrednictwem można w taki sposób zaplanować swoje menu, by uzyskać właściwy wynik glukozy po dwóch lub trzech godzinach po ich spożyciu. Przyjmuje się, że IG glukozy to 100, dlatego dla wszystkich produktów, których indeks jest mniejszy niż 50, przyjęto określenie niskiego indeksu. Średnia wartość to ta między 55 a 70, natomiast wszystkie produkty o wartości powyżej 70 określane są jako te o wysokim IG. Produkty z ostatniej grupy zaleca się spożywać jedynie sporadycznie. Dlaczego? Są bardzo szybko trawione, a to oznacza, że zwiększa się uczucie łaknienia. Tym samym człowiek ma potrzebę spożywać znacznie więcej i znacznie częściej.

Jak obliczyć indeks glikemiczny?

Bardzo wiele osób zastanawia się, jaka jest zależność między indeksem glikemicznym poszczególnych posiłków czy produktów. Otóż można uznać, że może on się różnić w zależności od tego, jaki dany produkt będzie miał stopień rozdrobnienia, ale również jakiej obróbce termicznej zostanie poddany. Dlatego bardzo trudno jest określić na podstawie rodzaju produktu, jaki posiada indeks glikemiczny, gdyż jest to wartość zmienna. I tak przykładem mogą być ziemniaki, które będą posiadały zupełnie inny indeks glikemiczny, jeśli zostaną ugotowane w mundurkach i podane z białym twarożkiem i zupełnie inny w sytuacji, gdzie zostaną ugotowane w osolonej wodzie i podane z sosem zaklepanym śmietana lub mąką. W przypadku owoców i warzyw bardzo duże znaczenie dla indeksu glikemicznego ma stopień ich dojrzałości, ale również rodzaj obecnych węglowodanów. Bardzo często do sałatki owocowej dodawany jest jeszcze biały cukier lub jogurt smakowy, co ma znaczący wpływ na IG. Przykładem może być marchewka, ponieważ surowa ma wartość 16, natomiast ugotowana już 47.

Indeks glikemiczny tabela

Poniżej znajduje się tabela z przykładowymi produktami dla każdego z przedziału IG

Niski poziom IG Średni poziom IG Wysoki poziom IG
Chudy twaróg Baton czekoladowy Bagietka
Groszek zielony Musli Dynia
Jabłko Marchew gotowana Arbuz
Jogurt naturalny Burak ćwikłowy Frytki
Biała kapusta Makaron gotowany Żelki
Chleb żytni razowy Ananas świeży Płatki kukurydziane
Agrest Ryż biały gotowany Kasza jęczmienna
Czekolada gorzka Ziemniaki gotowane Daktyle suszone
Mandarynki Rodzynki Płatki kukurydziane
Ogórek Winogrona czarne Chleb pszenny
Pieczarki Czipsy ziemniaczane
Pomarańcze
Papryka

Poza powyższym podziałem istnieje jeszcze jedna kategoria, a mianowicie produkty, które mają zerową wartość IG. Zaliczamy do nich drób, cielęcinę, wołowinę, łososia, dorsza, jaja, masło i oleje roślinne.

Niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny pozwala na zachowanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a przede wszystkim na pozbyciu się skoków, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. To szczególnie istotne dla osób borykających się z chorobami nerek, cukrzycą, ale również problemami z trzustką czy prostatą.

Poprzedni Stwardnienie rozsiane - co to jest? Przyczyny, objawy i leczenie
Następny Medyczna marihuana (lecznicza) - Kompendium wiedzy

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

2 komentarze

  1. Iwonka9
    06 grudnia, 11:15 Odpowiedz
    Odkad choruje na cukrzyce musze zwracac uwage na to co jem i ile jem, wszystko musi byc wyliczone co do grama
    • Ania
      01 stycznia, 22:29 Odpowiedz
      wspolczuje, moj dziadek mial to samo ale nie dbal o to, zycze wytrwalosci w walce

Zostaw odpowiedź