Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego natomiast nie znalazł zbyt wielu zwolenników za zachodnią granicą?

Rynek cateringów dietetycznych w Polsce jest obecnie wyceniany na 1 mld złotych, a jeszcze kilka lat temu budził wątpliwości społeczeństwa, kojarząc się raczej z chwilową modą. W kraju jest już 650 firm zajmujących się dostarczaniem gotowych posiłków, a około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic. Liczby te stale rosną, a pandemia jedynie wzmocniła pozycję liderów, którzy zwiększyli liczbę zamówień o kilkadziesiąt procent w porównaniu do roku 2019. Polacy zauważyli w dietach pudełkowych nie tylko wygodne rozwiązanie, ale przede wszystkim pewien styl życia, z którym chcą być kojarzeni. Kluczowe znacznie odegrał tutaj trend convenience, czyli gotowość wydania więcej na wygodę.

Zmiany zachodzące w naszym kraju widać już na pierwszy rzut oka. Jeszcze kilka lat temu tendencje żywieniowe Polaków wyglądały zupełnie inaczej. Wybierano proste i szybkie w przygotowaniu, tłuste posiłki, a jednym z najpopularniejszych dań na naszych stołach był kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Dziś coraz bardziej troszczymy się o nasz organizm, a zdrowie jest głównym powodem, dla którego sięgamy po dietę pudełkową. Spożywanie pięciu zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków daje nie tylko energię i poprawia koncentrację, ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na samopoczucie. Nie bez powodu mówi się bowiem, że jesteśmy tym, co jemy. Na drugiej pozycji uplasowały się motywacje związane z sylwetką – chęć utraty wagi, czy utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Sport to zdrowie, a Polacy zaczęli być jeszcze bardziej świadomi plusów płynących z aktywnego trybu życia i lepszej kondycji. Szczególnie w rzeczywistości ograniczającej możliwość ruchu i treningów. Podium korzyści zamyka oszczędność czasu. Społeczeństwo coraz chętniej skupia uwagę na karierze zawodowej, pasji, zainteresowaniach i spędzaniu czasu z najbliższymi, tym samym rezygnując z godzin poświęconych na gotowanie. Bardziej dbamy również o środowisko i zwierzęta, dokonując świadomych wyborów. Świetnym przykładem jest niesłabnąca popularność diet wegetariańskiej i wegańskiej – według raportu marki Maczfit już ponad 20% mieszkańców Polski to wegetarianie. Catering dietetyczny niewątpliwie stanowi tu świetną alternatywę do nauki gotowania posiłków ze składników niepochodzących od zwierząt, która może stanowić wyzwanie dla nowicjuszy. Jesteśmy także dużo bardziej świadomi naszych nietolerancji pokarmowych. Warto też zauważyć, że w Polsce nie wykształciła się kultura jedzenia posiłków w gronie najbliższych – tak, jak celebrują ją Grecy, Hiszpanie, a przede wszystkim Włosi. Kim zatem jest statystyczny użytkownik diety pudełkowej?

Według danych udostępnionych przez firmę Maczfit – lidera na rynku cateringów dietetycznych w Polsce, na dietę pudełkową decydują się częściej kobiety, stanowiąc tym samym 64% zamawiających. Jest to uwarunkowane faktem, że statystycznie to właśnie Panie przykładają większą wagę do zdrowego stylu życia. Największy odsetek zamawiających – 50% – to osoby między 26 a 35 rokiem życia. Młodzi ludzie częściej otwierają się na zmiany, kierując się przede wszystkim oszczędnością czasu, zdrowiem, różnorodnością dań i poprawą samopoczucia. Celebracja spożywania posiłków nie jest dla nich również tak ważnym aspektem, a coraz większe znaczenie nabiera praca oraz budowanie kariery, samorealizacja i poświęcanie się pasjom. Mając na uwadze korzyści zdrowotne, istotną grupę stanowią także osoby między 36 a 45 rokiem życia, czyli 29% wszystkich zamawiających. Co ciekawe, z cateringu dietetycznego nie rezygnują również osoby starsze. Odbiorcy powyżej 45 roku życia stanowią ponad 13% wszystkich użytkowników. Ponad 8% klientów firmy to z kolei osoby między 18 a 25 rokiem życia, kierujące się przede wszystkim wygodą, oszczędnością czasu i różnorodnością dań.

Szacuje się, że szczyt zainteresowania dietą pudełkową wciąż przed nami. Branża, która nieustannie się rozwija, stając naprzeciw oczekiwaniom klientów i dowożąc swoje posiłki do ponad tysiąca polskich miast, wciąż zaskakuje innowacjami, a liderzy wyznaczają kierunek mniejszym markom.

Poprzedni Skuteczne sposoby na suchość w gardle
Następny Suplementy dla kobiet na przemęczenie i stres

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź