Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych czy niezupełnie naturalnych elementach odżywczych skup się na zmianie diety. Ponieważ w określonych pokarmach drzemie ogromne wsparcie dla naszego ciała.
Odpowiednio skomponowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem, witalnością i radością z każdego dnia. Niektórym wydaje się, że takie odżywianie wiąże się z ogromnymi wyrzeczeniami, czy dodatkowymi kosztami w domowym budżecie. W rzeczywistości jednak zdrowie zapewni nam kilka wybranych pokarmów, które mamy na wyciągnięcie ręki w niemal każdym świecie. Jeżeli więc nie chcemy wybierać zdrowia w kapsułkach, wybierzmy zdrowie na talerzu.
Na problemy z krążeniem!
Lista pokarmów, które świetnie wpływają na prawidłowe działanie jest długa, ale skupmy się na prawdziwych perełkach. Np. cytrusy, które zawierają chroniącą tętnice pektynę. Świetnie działa również na obniżenie poziomu cholesterolu w naszym ciele. Cytrusy pomagają także czyścić naczynia krwionośne ze złogów. Jeżeli chcemy uszczelnić ścianki naczyń dodajmy do naszego menu grapefruita, który dodatkowo będzie obniżał krzepliwość krwi. Warto pamiętać, że cytryny, pomarańcze czy grapefruity zachowają swoje właściwości, jeżeli będziemy przechowywać je w lodówce. Sięgnijmy również do świata warzyw: pomidor będzie doskonałym regulatorem rytmu naszego serca, dzięki dużej zawartości potasu. Co ciekawe, pomidory są zdrowe dla naszego serca niezależnie od ich postaci; równie świetnym pomysłem będzie położenie plastrów pomidora na kanapce, zjedzenie zupy pomidorowej czy dodanie do potrawy np. domowego ketchupu. Jeżeli chcemy wzmocnić tętnicę wybierajmy potrawy z awokado, a jeżeli zależy nam na obniżeniu ciśnienia często sięgajmy po cebule. Pozwólmy sobie również na trzy kostki maksymalnie ciemnej czekolady, będzie to świetna profilaktyka przeciwzawałowa.
Bóle głowy i migreny!
Dokuczliwe bóle głowy mają kilka rodzajów i potrafią bardzo mocno zepsuć każdemu dzień. Czasem nie warto sięgać po popularne środki przeciwbólowe, a wybrać pokarmową alternatywę. Np. jeżeli w naszym życiu często doświadczamy stresu, który obficie zapijamy kawą, to właśnie tutaj możemy szukać źródła naszych bolesnych problemów. W ich złagodzeniu na pewno pomoże kasza gryczana, która zawiera magnez. Magnez jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niepokój, smutek, zniechęcenie – bardzo często mają zupełnie chemiczną podstawę, czyli właśnie niedobory magnezu. W żywności znajdziemy go również np. w ciemnej czekoladzie. W przypadku kaszy warto pamiętać o tym, że magnez najlepiej się wchłonie wtedy, gdy będziemy spożywać ją z rybami lub mięsem. Kasza gryczana jest też o tyle plastycznym materiałem do komponowania menu, że może być dodatkiem do mięs właśnie, treścią finezyjnego gulaszu lub składnikiem, z którego wykonamy przepyszne kotleciki. Pomocnym przy bólach głowy okaże się również imbir. Niektóre bóle głowy są na tyle uciążliwe, że mogą także wpływać na dolegliwości związane z żołądkiem, kiedy po prostu zaczynamy czuć nudności i tutaj imbir świetnie się sprawdzi. Nie wszyscy wiedzą, że właśnie ten korzeń często jest jednym ze składników leków na chorobę lokomocyjną. Układ nerwowy, który może być odpowiedzialny za bóle głowy wzmocnimy również spożywając dużo mozarelli, zawierającej witaminy: B12, A i D. Znajdźmy w naszej kuchni również miejsce dla bananów, które są witaminową i błonnikową bombą. Dzięki zawartości m.in. potasu spożywanie bananów pozwala dotlenić nasz mózg. Jeżeli bóle głowy związane są bezpośrednio ze stresującym okresem w życiu i wiemy, że dolegliwości te wynikają z nieprawidłowości działania układu nerwowego banany będą dla nas ukojeniem. Jeżeli jednak stwierdzono u nas migrenę, wtedy unikajmy tych owoców, ponieważ zawierają również tyraminę, która może być odpowiedzialna za zaostrzenie się objawów tego schorzenia.
Może to Ci się spodoba
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Odchudzanie to nie czarna magia!
Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety
Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
Dieta dla dzieci z ADHD
Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.
Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy
Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?
O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?
W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii
Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety
Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z
5 komentarzy
Teresa
26 listopada, 10:52Malina
28 grudnia, 19:48Kristin
01 stycznia, 21:53Tamara
02 stycznia, 21:18Renia
04 stycznia, 22:32