Po co stosuje się odżywki białkowe?

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto się dowiedzieć, dlaczego są tak często stosowane. W naszym artykule przeczytasz wszystko, co warto wiedzieć na ten temat.

Czym dokładnie są odżywki białkowe?

Odżywki białkowe to uzupełnienie diety zazwyczaj sportowców lub osób chcących zrzucić nieco kilogramów. Składają się one ze skoncentrowanego białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczy. Odżywki można podzielić na trzy typy. Pierwszy to koncentrat, który jest najtańszą i najprostszą formą. Zawiera on jednak najmniej białka, dlatego nada się najlepiej dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z suplementami. Izolaty mają większą zawartość białka, a ponadto lepiej się wchłaniają, więc nadają się do bardziej profesjonalnego użytku. Najlepsze, ale zarazem najdroższe są hydrolizaty z największą zawartością białka.

Czy odżywki białkowe mogą być wegańskie?

Najczęściej spotykane i najlepiej dostępne są zdecydowanie odżywki z białka serwatki. Pochodzą one z procesu produkcji mleka i dlatego stanowią najliczniejszą grupę. Dominują też preparaty typowo odzwierzęce, na przykład te pochodzące od jajek czy nawet mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że weganie są pozbawieni jakiegokolwiek wsparcia. Mogą oni liczyć na przykład na izolat białka sojowego lub tego pochodzącego z pszenicy. Są one tak samo zdrowe i spożywane w odpowiednich ilościach dostarczy te same porcje białka.

Jakie są zalety stosowania odżywek białkowych?

Białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej, więc jest konieczne w przypadku wielu rodzajów treningów, przede wszystkim siłowych. Wpływa ono także korzystnie na szybkość procesu regeneracyjnego, więc pozwala na wydajniejszą pracę. Oprócz tego odżywki białkowe są korzystne do stosowania po wszelkiego rodzaju urazach, ponieważ przyspieszają rekonwalescencję. Oprócz sportowców suplementy mogą też być spożywane przez osoby chcące schudnąć. Odżywki przyspieszają metabolizm, przez co ćwiczenia stają się łatwiejsze i efektywniejsze. Do tego skoncentrowany preparat skutecznie zapewnia uczucie pełności bez zbędnych węglowodanów i tłuszczów.

Kiedy powinno się stosować odżywki białkowe?

Przede wszystkim, jak ze wszystkim, z odżywkami nie można przesadzać, ponieważ spożywane w nadmiernych ilościach zakwaszają organizm i mogą powodować zwyrodnienia stawów. Najlepiej jest spożywać je około godzinę lub dwie przed treningiem, ponieważ korzystnie wpłyną na budowanie masy mięśniowej. Oprócz tego można je zażywać także po ćwiczeniach, gdyż przyspieszą wówczas regenerację. Jeśli chcesz, możesz też wybierać odżywki do posiłków lub przed snem, by zapewnić organizmowi uczucie sytości.

Odżywki białkowe pozwalają efektywnie budować sprawność organizmu w naturalny sposób. Stosowane w odpowiednich proporcjach z pewnością będą świetnym dodatkiem do ćwiczeń.

W artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/suplementy-dla-sportowcow-czym-sa-wpc-wpi-wph-i-czym-sie-od-siebie-roznia/ znajdziesz więcej informacji w tym temacie.

Poprzedni Ile witaminy C dla sportowców?
Następny Jak powstaje alergia?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź