Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem. Czasem zupełnie zapominamy, że depresja może być wynikiem zaburzeń gospodarki naszego organizmu.
Zależnie od stopnia depresji, która nas dotknęła oraz zaleconego leczenia niezbędna będzie również odpowiednia suplementacja. Najczęściej z obniżonym nastrojem kojarzone są niedobory witaminy D oraz magnezu. W przypadku witamy D najlepiej sprawdza się przebywanie na słońcu, jednak w naszej szerokości geograficznej nie zawsze jest to możliwe. Oczywiście najlepszym pomysłem byłaby przeprowadzka do ciepłych krajów, jednak najczęściej pozostaje nam przyjmowanie preparatów z odpowiednią dawką witaminy. Witaminę D można również spotkać w popularnych, witaminowych preparatach. W przypadku magnezu najważniejsze jest to, aby przyjmować go razem z witaminą B6, która pozwala na jego przyswajanie. Zdecydowana większość propozycji na rynku oferuje od razu połączenie witaminy B6 razem z magnezem w jednej kapsułce. Można także zdecydować się na przyjmowanie magnezu przez skórę, co jest najbardziej efektywnym sposobem. Wtedy, potrzebny nam będzie chlorek magnezu, który dodaje się do kąpieli. Najważniejsze, żeby do wody dodawać jedynie chlorek, bez żadnych dodatkowych kosmetyków. Jeżeli zdecydujemy się na ten sposób przyjmowania magnezu, warto od razu zaopatrzyć się w jego zapas, ponieważ na jedną kąpiel będziemy potrzebować ok. 1 szklanki, a chlorem magnezu najczęściej sprzedawany jest w kilogramowych opakowaniach. Wybierając suplementy ze sklepowych półek warto zwrócić uwagę przede wszystkim na te, które zawierają witaminy z grupy B, ponieważ to właśnie one, na co wskazują badania lekarzy oraz biochemików, a dokładniej ich deficyt, mogą być w jakiejś części odpowiedzialne za obniżenie nastroju i stany depresyjne. Pomocna może się również okazać zmiana diety, na bardziej owocową i warzywną, dzięki czemu witaminy będziemy czerpać również z pożywienia.
Może to Ci się spodoba
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!
Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
Dieta dla dzieci z ADHD
Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych
Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety
Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych
Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!
Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
5 komentarzy
Michalina
06 grudnia, 11:05Alina
04 stycznia, 22:08Tomis
19 grudnia, 15:46Radek
01 stycznia, 22:06Aldona
02 stycznia, 21:32