Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale także na kondycję organizmu. Czy składane przez nich obietnice są jedynie chwytem marketingowym, czy też rzeczywiście produkty te wykazują udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne? Przekonajmy się! Oto cała prawda o jedzeniu.

Jak powstaje zdrowa żywność?

Renomowani producenci zdrowej żywności tworzą swoje produkty w oparciu o składniki w 100% naturalne, które nie zawierają:

  • substancji konserwujących,
  • wzmacniaczy smaku (np. glutaminianów),
  • sztucznych barwników i aromatów,
  • emulgatorów,
  • spulchniaczy i zagęstników.

Wyjątkowość zdrowych produktów spożywczych wynika m.in. z nowoczesnych technologii produkcji, które nie pozbawiają ich wspaniałego smaku oraz walorów odżywczych.

Sięgając po zdrową żywność od renomowanych producentów, konsumenci mogą cieszyć się bogatym smakiem owoców, warzyw i zbóż, mając jednocześnie pewność, że zyskują wartościowe źródło błonnika, witamin oraz minerałów w optymalnych dawkach.

Zdrowe odżywianie, czyli co warto jeść?

Zdrowe odżywianie polega m.in. na spożywaniu wysokiej jakości naturalnych produktów spożywczych.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć m.in. otrębów, masła orzechowego i pieczywa chrupkiego.

  • Otręby oraz błonnik

Jak się okazuje, otręby i błonnik to produkty, które można jeść nie tylko na śniadanie, ale warto po nie sięgać, dodając je do innych posiłków. Dieta bogata w błonnik pokarmowy poprawia pracę układu trawiennego, umożliwia oczyszczanie organizmu oraz skutecznie wspomaga odchudzanie, zapewniając długotrwałe uczucie sytości.

Dowiedziono, że otręby owsiane skutecznie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, regulują ciśnienie krwi, wspomagają usuwanie z organizmu kwasów żółciowych i toksyn, a także wykazują korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.

  • Masło orzechowe

Masło orzechowe, zawierające 100% orzechów arachidowych, bez dodatku oleju palmowego, cukru i soli to znakomity przysmak dla osób, które dbają o dietę oraz chcą ograniczyć spożywanie cukru. Stanowi cenne źródło białka, które pozytywnie wpływa na rozwój mięśni, omega 6-9 (obniżają cholesterol), a także błonnika pokarmowego. Masło orzechowe zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz redukuje uczucie głodu. Doskonale smakuje na waflach ryżowych, jako dodatek do owsianki lub owoców. Osoby uprawiające sport często dodają łyżkę masła do koktajli białkowych i czepią z nich moc do ćwiczeń fizycznych.

  • Pieczywo chrupkie

Zdrowa żywność to także pieczywo chrupkie (np. razowe, naturalne lub oliwkowe) – niezwykle kruche i lekkie, wypiekane metodą tradycyjną w piecu płytowym. To bardzo zdrowa, smaczna i lekkostrawna alternatywa dla zwykłego pieczywa – jedna kromka to zaledwie 19 kcal, czyli aż 4 razy mniej niż w kromce zwykłego pieczywa pszennego. Polecane jest w szczególności dla osób, które dbają o linię oraz cenią sobie zdrową i lekką dietę.

  • Ksylitol

Choć wygląda jak biały cukier, w rzeczywistości ma aż o 40% mniej kalorii. Znakomicie nadaje się do słodzenia ciast i deserów, zapobiega próchnicy, wykazuje właściwości antybakteryjne i ma aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Ksylitol to nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim naturalna substancja słodząca, wytwarzana z kory brzozy. Jest szczególnie wskazany przy nadkwasocie, ponieważ  w przeciwieństwie do białego cukru, nie wywołuje fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Poprzedni Życie z nerwicą. Czy to możliwe?
Następny Skąd wzięła się u mnie bezsenność?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?

O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może

Dieta i Żywienie 15 komentarzy

Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?

Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to

Nerwica 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?

W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

3 komentarze

  1. Arleta
    06 grudnia, 11:02 Odpowiedz
    Zdrowa żywność to przede wszystkim swojskie produkty, bo owoc napompowany chemią z marketu nie jest zdrowym owocem, niestety
    • Madzia
      01 stycznia, 22:21 Odpowiedz
      trzeba szukac produktow od rolnikow i to najlpiej jak znamy bo niektorzy tez potrafia oszukiwac
  2. Ala
    02 stycznia, 21:36 Odpowiedz
    szukam produktow ktore nie zawieraja tego calego syfu, to najgorsze skladniki jakie mozna w siebie wpychac

Zostaw odpowiedź