Dieta w chorobie Alzheimera

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to choroba śmiertelna, uszkadzająca mózg. Dziś obserwujemy wzrost zachorowań na schorzenia neurodegeneracyjne, w tym głównie na chorobę Alzheimera. Zdaniem specjalistów bardzo istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, która powinna dostarczyć choremu ważnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 44 milionów osób, i można przyjąć, że co 3 sekundy diagnozowany jest nowy przypadek. Częstotliwość występowania zwiększa się wraz z wiekiem. W grupie wiekowej 65-69 lat choruje 6% populacji, a po osiemdziesiątce – już 20%.

– W przypadku chorób neurodegeneracyjnych dieta jest kluczowym segmentem skutecznej profilaktyki. Dziś już nikt nie ma wątpliwości, że jedną z przyczyn wzrostu zachorowań jest najogólniej mówiąc nieodpowiedni styl życia. Codzienny pośpiech i natłok obowiązków sprawiają, że ludzie nie przywiązują wagi do właściwej diety, która często jest wysoko przetworzona i prozapalna. Dieta, która ma chronić organizm przed zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym, musi charakteryzować się dużą gęstością odżywczą, bogactwem substancji przeciwzapalnych, dużą ilością antyoksydantów – mówi mgr Edyta Węcławska, dietoterapeuta i ekspert instytutu badawczego BIOTOMED w Białymstoku.

Dieta bardzo wysoko przetworzona, bogata w konserwanty, genetycznie modyfikowana, sztucznie wzbogacana w syntetyczne witaminy – może przynieść wiele szkód, z których pacjenci nie do końca zdają sobie sprawę. Nie dbając o zdrowe menu u pacjentów nasilić się mogą stany zapalne, gdyż trzeba liczyć się ze wzrostem wolnych rodników, cytokin zapalnych co zdecydowanie wpływa na rozwój chorób neurologicznych a nawet nowotworowych.

– Chorzy na schorzenia neurodegeneracyjne powinni stosować dietę sezonową i lokalną, opierającą się na wysokiej jakości produktach. Muszą one stanowić źródło pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Węglowodany są bardzo istotne, aby nie posiadały wysokiego indeksu glikemicznego, ponieważ przy chorobach neurodegeneracyjnych istnieje ogromne prawdopodobieństwo rozregulowania gospodarki glukozowo – insulinowej, co też negatywnie będzie wpływać na ośrodkowy układ nerwowy. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety węglowodanów o spowolnionym uwalnianiu cukrów, co też zabezpieczy przed rozregulowaniem gospodarki insulinowo-glukozowej – dodaje dietoterapeuta.

W przypadku chorób neurodegeneracyjnych, a zwłaszcza choroby Alzheimera, musimy zdawać sobie sprawę, że blaszki starcze (amyloidowe ) odkładające się w ośrodkowym układzie nerwowym, rozkładane są przez ten sam enzym, który rozkłada insulinę. Możliwości wydzielnicze naszego organizmu, w kierunku tego enzymu, są bardzo ograniczone. Jednym słowem jeżeli zaserwujemy sobie dietę wysokoprzetworzoną, nasz organizm wyprodukuje za dużo insuliny, a cały enzym zostanie wykorzystany do jej rozłożenia. Efekt będzie taki, że zacznie go brakować do rozłożenia blaszek amyloidowych . To również jest jeden z powodów nasilania się stanów demencyjnych, które są ściśle powiązane z profilem glukozowo – insulinowym.

Czy istnieją modele diety, które warto zastosować?

Rekomendowaną dietą w przypadku choroby Alzheimera jest dieta śródziemnomorska. Charakteryzują ją bardzo wysoka gęstość odżywcza.
Takie menu powinno zawierać pełnowartościowe i lekkostrawne białka, dobre tłuszcze i węglowodany. Źródłem zdrowych tłuszczy w takiej diecie niewątpliwie będą: oliwa z oliwek, oleje nierafinowane, tłuste ryby, nasiona, orzechy czy tłuszcze odzwierzęce. Oleje bogate w kwasy Omega 3, które działają przeciwzakrzepowo również będą silnie odżywiać i regenerować tkankę mózgową.

 Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na świeżych produktach, które nie zostały poddane bardzo wysokiej obróbce termicznej. Zasady diety śródziemnomorskiej możemy przenieść w bardzo prosty sposób na naszą szerokość geograficzną stosując produkty sezonowe, lokalne i ekologiczne – dodaje Edyta Węcławska.

Podsumowując dieta oparta na nieprzetworzonych, naturalnych produktach roślinnych i odzwierzęcych, ograniczająca spożycie rafinowanych mąk, tłuszczy i prostych cukrów odgrywa istotną rolę w profilaktyce procesów neurodegeneracyjnych i choroby Alzheimera. Jednak trzeba pamiętać, że sama dieta to nie wszystko. Istotne jest holistyczne podejście, profilaktyka, na którą składa się odpowiednio dobrana suplementacja, zdrowy i aktyny styl życia.

Poprzedni Tzw. drzemka mocy może pobudzić mózg do działania. Pod warunkiem że potrwa ok. 20 minut
Następny Rynek robotów chirurgicznych w Polsce notuje prawie 50-proc. wzrost. W ciągu pięciu lat osiągnie wartość ok. 1 mld zł

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?

Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy

Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?

O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?

Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Nerwica 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Zdrowie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź