Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy na samą myśl. Co jednak, kiedy np. po miesiącu prawdziwych, niemal łzawych, wyrzeczeń waga staje w miejscu? I nic nie wskazuje na to, że znów ruszy?
Na początku pojawia się szok, panicznie przeszukiwanie w myślach każdego, zjedzonego grama oraz automatyczny rachunek sumienia. Jeżeli ćwiczysz, odżywiasz się zdrowo, nie pojawił się pięciodniowy ciąg jedzenia jedynie słodyczy, to może być coś nie tak. Co podejrzewać w pierwszej kolejności? Co się może dziać z organizmem, że tak okrutnie karze nas za włożony w dietowanie trud?
Złośliwa gospodarka hormonalna!
Dobrze jest w takich chwilach przez jakiś czas obserwować swoje ciało. Jeżeli razem z brakiem spadku wagi masz do czynienia z miesiączkami, które trudno nazwać regularnymi, pojawia się tajemnicze owłosienie, którego się nie spodziewałaś (np. na brodzie) i ciągle skarżysz się na cerę to możliwe, że cierpisz na zespół policystycznych jajników. Tutaj oczywiście diagnozę postawi ginekolog na podstawie wyników zleconych badań oraz USG. Jeżeli brak utraty wagi mimo usilnych starań wiążę się u ciebie ze zmęczeniem, łuszczeniem się suchej skóry, dokuczliwymi zaparciami czy uczuciem ciągłego zimna, to możliwe, że cierpisz na niedoczynność tarczycy. Chodzi dokładnie o to, że tarczyca produkuje zbyt małą ilość hormonów, co mogą potwierdzić wyniki badania krwi pod kątek TSH, ewentualnie FT3 i FT4. Na tej podstawie będzie mógł przepisać ci syntetyczne hormony, które zastąpią te, których twoja tarczyca nie produkuje. Taka kuracja pozwoli maksymalnie uregulować twój organizm, który z czasem zacznie działać na tyle prawidłowo, aby umożliwić ci spadek dodatkowych kilogramów. Podobne dolegliwości: zmęczenie, senność i brak koncentracji to znów domena insulinoodporności. Dobrą wiadomością w tej kwestii jest fakt, że w wypadku jej występowania od razu trzeba będzie zmienić dietę, która pozwoli ci zarówno stracić kilogramy jak i doprowadzić organizm do prawidłowego działania. Przyczyną problemu ze schudnięciem może być również spożywanie zbyt dużej ilości białka lub tłuszczy. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich, niezbędnych substancji odżywczych.
Pozbądź się tych nawyków na zawsze!
Na pewno zaczynasz dzień od śniadania? Może jesz je za późno lub wybierasz nieodpowiednie produkty? Na dietetyczne śniadanie bardzo dobrze sprawdzają się np. kanapki z chlebkiem wasa czy grahamem, ale tylko wtedy, kiedy nie jemy ich więcej niż 1 sztuka! Odpada jajecznica na maśle, smażone na oleju kiełbaski czy słodkie płatki w tłustym mleku. Masz też pewność co do tego, że nie podjadasz? Trzymanie regularności posiłków nie jest tak trudne w pierwszej fazie odchudzania, jak trzymanie się z daleka od podjadania pomiędzy nimi. Czasem w natłoku codziennych obowiązków, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że coś zdarzyło nam się jednak przełkną, tutaj mały batonik, ktoś nas poczęstował gołąbkiem itp., Bardzo pomocnym w trzymaniu rygoru jest prowadzenie specjalnego dzienniczka, w którym zapisujemy absolutnie wszystko co trafiło do naszego układu pokarmowego, włącznie z gumami do żucia. Takie zapiski bardzo dobrze pokazują również, czy oby nasza dieta jest na pewno tak zdrowa, jak się nam wydawało. Pamiętajmy, że zdecydowaną większością powinny być warzywa, chude mięsa, pełnoziarniste zboża. Jeżeli naprawdę mamy duży problem ze skomponowaniem takiej diety po poradę wybierzmy się do dietetyka. To właśnie on jest specjalistą, który ułoży naszą dietę zgodnie z naszymi potrzebami i przyzwyczajeniami. Będzie także monitorował i w razie potrzeby wprowadzał niezbędne korekty do naszego jadłospisu.
Może to Ci się spodoba
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?
Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego
Dieta dla dzieci z ADHD
Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Picie wody na czczo – czy jest korzystne dla zdrowia?
O tym, że picie wody ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten życiodajny płyn stanowi nawet ponad 70% naszego ciała, dlatego dopuszczenie do odwodnienia może
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
Suplementacja w depresji
Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

5 komentarzy
DORA
03 grudnia, 15:54Arleta
19 grudnia, 15:47AGA
28 grudnia, 19:52Beata
01 stycznia, 21:55Olga
02 stycznia, 21:11