Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy na samą myśl. Co jednak, kiedy np. po miesiącu prawdziwych, niemal łzawych, wyrzeczeń waga staje w miejscu? I nic nie wskazuje na to, że znów ruszy?
Na początku pojawia się szok, panicznie przeszukiwanie w myślach każdego, zjedzonego grama oraz automatyczny rachunek sumienia. Jeżeli ćwiczysz, odżywiasz się zdrowo, nie pojawił się pięciodniowy ciąg jedzenia jedynie słodyczy, to może być coś nie tak. Co podejrzewać w pierwszej kolejności? Co się może dziać z organizmem, że tak okrutnie karze nas za włożony w dietowanie trud?
Złośliwa gospodarka hormonalna!
Dobrze jest w takich chwilach przez jakiś czas obserwować swoje ciało. Jeżeli razem z brakiem spadku wagi masz do czynienia z miesiączkami, które trudno nazwać regularnymi, pojawia się tajemnicze owłosienie, którego się nie spodziewałaś (np. na brodzie) i ciągle skarżysz się na cerę to możliwe, że cierpisz na zespół policystycznych jajników. Tutaj oczywiście diagnozę postawi ginekolog na podstawie wyników zleconych badań oraz USG. Jeżeli brak utraty wagi mimo usilnych starań wiążę się u ciebie ze zmęczeniem, łuszczeniem się suchej skóry, dokuczliwymi zaparciami czy uczuciem ciągłego zimna, to możliwe, że cierpisz na niedoczynność tarczycy. Chodzi dokładnie o to, że tarczyca produkuje zbyt małą ilość hormonów, co mogą potwierdzić wyniki badania krwi pod kątek TSH, ewentualnie FT3 i FT4. Na tej podstawie będzie mógł przepisać ci syntetyczne hormony, które zastąpią te, których twoja tarczyca nie produkuje. Taka kuracja pozwoli maksymalnie uregulować twój organizm, który z czasem zacznie działać na tyle prawidłowo, aby umożliwić ci spadek dodatkowych kilogramów. Podobne dolegliwości: zmęczenie, senność i brak koncentracji to znów domena insulinoodporności. Dobrą wiadomością w tej kwestii jest fakt, że w wypadku jej występowania od razu trzeba będzie zmienić dietę, która pozwoli ci zarówno stracić kilogramy jak i doprowadzić organizm do prawidłowego działania. Przyczyną problemu ze schudnięciem może być również spożywanie zbyt dużej ilości białka lub tłuszczy. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich, niezbędnych substancji odżywczych.
Pozbądź się tych nawyków na zawsze!
Na pewno zaczynasz dzień od śniadania? Może jesz je za późno lub wybierasz nieodpowiednie produkty? Na dietetyczne śniadanie bardzo dobrze sprawdzają się np. kanapki z chlebkiem wasa czy grahamem, ale tylko wtedy, kiedy nie jemy ich więcej niż 1 sztuka! Odpada jajecznica na maśle, smażone na oleju kiełbaski czy słodkie płatki w tłustym mleku. Masz też pewność co do tego, że nie podjadasz? Trzymanie regularności posiłków nie jest tak trudne w pierwszej fazie odchudzania, jak trzymanie się z daleka od podjadania pomiędzy nimi. Czasem w natłoku codziennych obowiązków, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że coś zdarzyło nam się jednak przełkną, tutaj mały batonik, ktoś nas poczęstował gołąbkiem itp., Bardzo pomocnym w trzymaniu rygoru jest prowadzenie specjalnego dzienniczka, w którym zapisujemy absolutnie wszystko co trafiło do naszego układu pokarmowego, włącznie z gumami do żucia. Takie zapiski bardzo dobrze pokazują również, czy oby nasza dieta jest na pewno tak zdrowa, jak się nam wydawało. Pamiętajmy, że zdecydowaną większością powinny być warzywa, chude mięsa, pełnoziarniste zboża. Jeżeli naprawdę mamy duży problem ze skomponowaniem takiej diety po poradę wybierzmy się do dietetyka. To właśnie on jest specjalistą, który ułoży naszą dietę zgodnie z naszymi potrzebami i przyzwyczajeniami. Będzie także monitorował i w razie potrzeby wprowadzał niezbędne korekty do naszego jadłospisu.
Może to Ci się spodoba
Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.
Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?
Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych
5 komentarzy
DORA
03 grudnia, 15:54Arleta
19 grudnia, 15:47AGA
28 grudnia, 19:52Beata
01 stycznia, 21:55Olga
02 stycznia, 21:11