Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy na samą myśl. Co jednak, kiedy np. po miesiącu prawdziwych, niemal łzawych, wyrzeczeń waga staje w miejscu? I nic nie wskazuje na to, że znów ruszy?
Na początku pojawia się szok, panicznie przeszukiwanie w myślach każdego, zjedzonego grama oraz automatyczny rachunek sumienia. Jeżeli ćwiczysz, odżywiasz się zdrowo, nie pojawił się pięciodniowy ciąg jedzenia jedynie słodyczy, to może być coś nie tak. Co podejrzewać w pierwszej kolejności? Co się może dziać z organizmem, że tak okrutnie karze nas za włożony w dietowanie trud?
Złośliwa gospodarka hormonalna!
Dobrze jest w takich chwilach przez jakiś czas obserwować swoje ciało. Jeżeli razem z brakiem spadku wagi masz do czynienia z miesiączkami, które trudno nazwać regularnymi, pojawia się tajemnicze owłosienie, którego się nie spodziewałaś (np. na brodzie) i ciągle skarżysz się na cerę to możliwe, że cierpisz na zespół policystycznych jajników. Tutaj oczywiście diagnozę postawi ginekolog na podstawie wyników zleconych badań oraz USG. Jeżeli brak utraty wagi mimo usilnych starań wiążę się u ciebie ze zmęczeniem, łuszczeniem się suchej skóry, dokuczliwymi zaparciami czy uczuciem ciągłego zimna, to możliwe, że cierpisz na niedoczynność tarczycy. Chodzi dokładnie o to, że tarczyca produkuje zbyt małą ilość hormonów, co mogą potwierdzić wyniki badania krwi pod kątek TSH, ewentualnie FT3 i FT4. Na tej podstawie będzie mógł przepisać ci syntetyczne hormony, które zastąpią te, których twoja tarczyca nie produkuje. Taka kuracja pozwoli maksymalnie uregulować twój organizm, który z czasem zacznie działać na tyle prawidłowo, aby umożliwić ci spadek dodatkowych kilogramów. Podobne dolegliwości: zmęczenie, senność i brak koncentracji to znów domena insulinoodporności. Dobrą wiadomością w tej kwestii jest fakt, że w wypadku jej występowania od razu trzeba będzie zmienić dietę, która pozwoli ci zarówno stracić kilogramy jak i doprowadzić organizm do prawidłowego działania. Przyczyną problemu ze schudnięciem może być również spożywanie zbyt dużej ilości białka lub tłuszczy. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich, niezbędnych substancji odżywczych.
Pozbądź się tych nawyków na zawsze!
Na pewno zaczynasz dzień od śniadania? Może jesz je za późno lub wybierasz nieodpowiednie produkty? Na dietetyczne śniadanie bardzo dobrze sprawdzają się np. kanapki z chlebkiem wasa czy grahamem, ale tylko wtedy, kiedy nie jemy ich więcej niż 1 sztuka! Odpada jajecznica na maśle, smażone na oleju kiełbaski czy słodkie płatki w tłustym mleku. Masz też pewność co do tego, że nie podjadasz? Trzymanie regularności posiłków nie jest tak trudne w pierwszej fazie odchudzania, jak trzymanie się z daleka od podjadania pomiędzy nimi. Czasem w natłoku codziennych obowiązków, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że coś zdarzyło nam się jednak przełkną, tutaj mały batonik, ktoś nas poczęstował gołąbkiem itp., Bardzo pomocnym w trzymaniu rygoru jest prowadzenie specjalnego dzienniczka, w którym zapisujemy absolutnie wszystko co trafiło do naszego układu pokarmowego, włącznie z gumami do żucia. Takie zapiski bardzo dobrze pokazują również, czy oby nasza dieta jest na pewno tak zdrowa, jak się nam wydawało. Pamiętajmy, że zdecydowaną większością powinny być warzywa, chude mięsa, pełnoziarniste zboża. Jeżeli naprawdę mamy duży problem ze skomponowaniem takiej diety po poradę wybierzmy się do dietetyka. To właśnie on jest specjalistą, który ułoży naszą dietę zgodnie z naszymi potrzebami i przyzwyczajeniami. Będzie także monitorował i w razie potrzeby wprowadzał niezbędne korekty do naszego jadłospisu.
Może to Ci się spodoba
Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy
Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy
Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?
W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,
Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel
Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami
Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!
Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są
Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!
Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?
Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Po co stosuje się odżywki białkowe?
Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Koktajle odchudzające – o czym należy pamiętać?
Cudowne diety, wspaniałe tabletki odchudzające – to hit ostatnich czasów. Każdy chciałby mieć wspaniałą sylwetkę, jednak nie każdy ma czas na siłownię i pilnowanie swojej diety. Ludzie uciekają się do
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
5 komentarzy
DORA
03 grudnia, 15:54Arleta
19 grudnia, 15:47AGA
28 grudnia, 19:52Beata
01 stycznia, 21:55Olga
02 stycznia, 21:11