Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych czy niezupełnie naturalnych elementach odżywczych skup się na zmianie diety. Ponieważ w określonych pokarmach drzemie ogromne wsparcie dla naszego ciała.
Odpowiednio skomponowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem, witalnością i radością z każdego dnia. Niektórym wydaje się, że takie odżywianie wiąże się z ogromnymi wyrzeczeniami, czy dodatkowymi kosztami w domowym budżecie. W rzeczywistości jednak zdrowie zapewni nam kilka wybranych pokarmów, które mamy na wyciągnięcie ręki w niemal każdym świecie. Jeżeli więc nie chcemy wybierać zdrowia w kapsułkach, wybierzmy zdrowie na talerzu.
Na problemy z krążeniem!
Lista pokarmów, które świetnie wpływają na prawidłowe działanie jest długa, ale skupmy się na prawdziwych perełkach. Np. cytrusy, które zawierają chroniącą tętnice pektynę. Świetnie działa również na obniżenie poziomu cholesterolu w naszym ciele. Cytrusy pomagają także czyścić naczynia krwionośne ze złogów. Jeżeli chcemy uszczelnić ścianki naczyń dodajmy do naszego menu grapefruita, który dodatkowo będzie obniżał krzepliwość krwi. Warto pamiętać, że cytryny, pomarańcze czy grapefruity zachowają swoje właściwości, jeżeli będziemy przechowywać je w lodówce. Sięgnijmy również do świata warzyw: pomidor będzie doskonałym regulatorem rytmu naszego serca, dzięki dużej zawartości potasu. Co ciekawe, pomidory są zdrowe dla naszego serca niezależnie od ich postaci; równie świetnym pomysłem będzie położenie plastrów pomidora na kanapce, zjedzenie zupy pomidorowej czy dodanie do potrawy np. domowego ketchupu. Jeżeli chcemy wzmocnić tętnicę wybierajmy potrawy z awokado, a jeżeli zależy nam na obniżeniu ciśnienia często sięgajmy po cebule. Pozwólmy sobie również na trzy kostki maksymalnie ciemnej czekolady, będzie to świetna profilaktyka przeciwzawałowa.
Bóle głowy i migreny!
Dokuczliwe bóle głowy mają kilka rodzajów i potrafią bardzo mocno zepsuć każdemu dzień. Czasem nie warto sięgać po popularne środki przeciwbólowe, a wybrać pokarmową alternatywę. Np. jeżeli w naszym życiu często doświadczamy stresu, który obficie zapijamy kawą, to właśnie tutaj możemy szukać źródła naszych bolesnych problemów. W ich złagodzeniu na pewno pomoże kasza gryczana, która zawiera magnez. Magnez jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niepokój, smutek, zniechęcenie – bardzo często mają zupełnie chemiczną podstawę, czyli właśnie niedobory magnezu. W żywności znajdziemy go również np. w ciemnej czekoladzie. W przypadku kaszy warto pamiętać o tym, że magnez najlepiej się wchłonie wtedy, gdy będziemy spożywać ją z rybami lub mięsem. Kasza gryczana jest też o tyle plastycznym materiałem do komponowania menu, że może być dodatkiem do mięs właśnie, treścią finezyjnego gulaszu lub składnikiem, z którego wykonamy przepyszne kotleciki. Pomocnym przy bólach głowy okaże się również imbir. Niektóre bóle głowy są na tyle uciążliwe, że mogą także wpływać na dolegliwości związane z żołądkiem, kiedy po prostu zaczynamy czuć nudności i tutaj imbir świetnie się sprawdzi. Nie wszyscy wiedzą, że właśnie ten korzeń często jest jednym ze składników leków na chorobę lokomocyjną. Układ nerwowy, który może być odpowiedzialny za bóle głowy wzmocnimy również spożywając dużo mozarelli, zawierającej witaminy: B12, A i D. Znajdźmy w naszej kuchni również miejsce dla bananów, które są witaminową i błonnikową bombą. Dzięki zawartości m.in. potasu spożywanie bananów pozwala dotlenić nasz mózg. Jeżeli bóle głowy związane są bezpośrednio ze stresującym okresem w życiu i wiemy, że dolegliwości te wynikają z nieprawidłowości działania układu nerwowego banany będą dla nas ukojeniem. Jeżeli jednak stwierdzono u nas migrenę, wtedy unikajmy tych owoców, ponieważ zawierają również tyraminę, która może być odpowiedzialna za zaostrzenie się objawów tego schorzenia.
Może to Ci się spodoba
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety
Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z
Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!
Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu
Odchudzanie to nie czarna magia!
Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety
Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Magiczna moc kiełków!
Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

5 komentarzy
Teresa
26 listopada, 10:52Malina
28 grudnia, 19:48Kristin
01 stycznia, 21:53Tamara
02 stycznia, 21:18Renia
04 stycznia, 22:32