Jedzenie zamiast suplementów!

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych czy niezupełnie naturalnych elementach odżywczych skup się na zmianie diety. Ponieważ w określonych pokarmach drzemie ogromne wsparcie dla naszego ciała.

Odpowiednio skomponowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem, witalnością i radością z każdego dnia. Niektórym wydaje się, że takie odżywianie wiąże się z ogromnymi wyrzeczeniami, czy dodatkowymi kosztami w domowym budżecie. W rzeczywistości jednak zdrowie zapewni nam kilka wybranych pokarmów, które mamy na wyciągnięcie ręki w niemal każdym świecie. Jeżeli więc nie chcemy wybierać zdrowia w kapsułkach, wybierzmy zdrowie na talerzu.

Na problemy z krążeniem!

Lista pokarmów, które świetnie wpływają na prawidłowe działanie jest długa, ale skupmy się na prawdziwych perełkach. Np. cytrusy, które zawierają chroniącą tętnice pektynę. Świetnie działa również na obniżenie poziomu cholesterolu w naszym ciele. Cytrusy pomagają także czyścić naczynia krwionośne ze złogów. Jeżeli chcemy uszczelnić ścianki naczyń dodajmy do naszego menu grapefruita, który dodatkowo będzie obniżał krzepliwość krwi. Warto pamiętać, że cytryny, pomarańcze czy grapefruity zachowają swoje właściwości, jeżeli będziemy przechowywać je w lodówce. Sięgnijmy również do świata warzyw: pomidor będzie doskonałym regulatorem rytmu naszego serca, dzięki dużej zawartości potasu. Co ciekawe, pomidory są zdrowe dla naszego serca niezależnie od ich postaci; równie świetnym pomysłem będzie położenie plastrów pomidora na kanapce, zjedzenie zupy pomidorowej czy dodanie do potrawy np. domowego ketchupu. Jeżeli chcemy wzmocnić tętnicę wybierajmy potrawy z awokado, a jeżeli zależy nam na obniżeniu ciśnienia często sięgajmy po cebule. Pozwólmy sobie również na trzy kostki maksymalnie ciemnej czekolady, będzie to świetna profilaktyka przeciwzawałowa.

Bóle głowy i migreny!

Dokuczliwe bóle głowy mają kilka rodzajów i potrafią bardzo mocno zepsuć każdemu dzień. Czasem nie warto sięgać po popularne środki przeciwbólowe, a wybrać pokarmową alternatywę. Np. jeżeli w naszym życiu często doświadczamy stresu, który obficie zapijamy kawą, to właśnie tutaj możemy szukać źródła naszych bolesnych problemów. W ich złagodzeniu na pewno pomoże kasza gryczana, która zawiera magnez. Magnez jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niepokój, smutek, zniechęcenie – bardzo często mają zupełnie chemiczną podstawę, czyli właśnie niedobory magnezu. W żywności znajdziemy go również np. w ciemnej czekoladzie. W przypadku kaszy warto pamiętać o tym, że magnez najlepiej się wchłonie wtedy, gdy będziemy spożywać ją z rybami lub mięsem. Kasza gryczana jest też o tyle plastycznym materiałem do komponowania menu, że może być dodatkiem do mięs właśnie, treścią finezyjnego gulaszu lub składnikiem, z którego wykonamy przepyszne kotleciki. Pomocnym przy bólach głowy okaże się również imbir. Niektóre bóle głowy są na tyle uciążliwe, że mogą także wpływać na dolegliwości związane z żołądkiem, kiedy po prostu zaczynamy czuć nudności i tutaj imbir świetnie się sprawdzi. Nie wszyscy wiedzą, że właśnie ten korzeń często jest jednym ze składników leków na chorobę lokomocyjną.  Układ nerwowy, który może być odpowiedzialny za bóle głowy wzmocnimy również spożywając dużo mozarelli, zawierającej witaminy: B12, A i D. Znajdźmy w naszej kuchni również miejsce dla bananów, które są witaminową i błonnikową bombą. Dzięki zawartości m.in. potasu spożywanie bananów pozwala dotlenić nasz mózg. Jeżeli bóle głowy związane są bezpośrednio ze stresującym okresem w życiu i wiemy, że dolegliwości te wynikają z nieprawidłowości działania układu nerwowego banany będą dla nas ukojeniem. Jeżeli jednak stwierdzono u nas migrenę, wtedy unikajmy tych owoców, ponieważ zawierają również tyraminę, która może być odpowiedzialna za zaostrzenie się objawów tego schorzenia.

Poprzedni 8 prostych działań, które wzmocnią twoje serce!
Następny Nie popełniaj tych błędów w opiece nad maluszkiem!

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Co jeść przy nerwicy?

Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Samurajska dieta – sposób na piękną sylwetkę!

Każdy, kto chociaż raz szukał dla siebie odpowiedniej diety, na pewno zauważył, że co jakiś czas pojawia się nowa, świetna, ekstra szybko działająca dieta, którą polecają sobie przyjaciółki, pisze się

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Magiczna moc kiełków!

Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?

Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków

Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce

5 komentarzy

  1. Teresa
    26 listopada, 10:52 Odpowiedz
    Trzeba starać się jeść zdrowo i ze znanych źródeł. Dobrze że mieszkam na wsi i mam większy dostęp do świeżych warzyw czy sezonowych owoców. W markecie kupuję tylko półprodukty.
  2. Malina
    28 grudnia, 19:48 Odpowiedz
    fajnie że ludzie zaczynają się zastanawiać nad tym co jedzą, bo był czas że był ogromny bum na ten syf i wszyscy to jedli nie patrząc ile tam jest chemii
  3. Kristin
    01 stycznia, 21:53 Odpowiedz
    czasem nie da sie uratowac samym jedzeniem, aczkolwiek regularna zdrowa dieta na pewno bedzie miala wplyw na lepsze samopoczucie
    • Tamara
      02 stycznia, 21:18 Odpowiedz
      niech Pani uwierzy że się da, wystarczy zdrowa dieta a na pewno bóle głowy nie powrócą
  4. Renia
    04 stycznia, 22:32 Odpowiedz
    jezeli bedziemy sie zdrowo odzywiac to na pewno nie bedziemy mieli zadnych dolegliwosci typu bol glowy, sama dieta sprawi ze nasze zdrowie bardzo sie poprawi

Zostaw odpowiedź