Jak przygotować organizm do diety?

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a kiedy indziej świadoma decyzja mająca na celu polepszenie jakości życia i prowadzenie odpowiedniej profilaktyki zdrowotnej.

Dla niektórych taka zmiana jest dość bezbolesna i szybko przyzwyczajają się do takich nawyków, dla innych znów to prawdziwa katorga, która polega na ciągłym poddawaniu się i zaczynaniu od nowa. Jak zacząć więc tak poważny krok w swoim życiu? Jak przygotować swój organizm do zmian, które mogą być dla niego dość bolesne.

Przypatrz się swojej diecie uważniej niż dotychczas!

Przede wszystkim musisz zweryfikować swoją dietę. W XXI wieku żadną tajemnicą jest fakt, że fastfoody to najgorsze zło, biały chleb jest przeciwnikiem zdrowia, a wysoko przetworzone jedzenie powoduje szereg groźnych chorób. Niestety. Jeżeli mówimy o świadym, konsekwentnym wyborze nasz organizm będzie musiał odzwyczaić się od takiego jedzenia. Warto pamiętać, że węglowodany po prostu nas uzależniają, więc jeszcze przed rozpoczęciem diety warto jest je powoli ograniczać. Mowa tutaj przede wszystkim o słodyczach; ciasteczka, drożdżówkach, wafelkach itp.. Równie istotne będzie ograniczenie białego pieczywa oraz makaronu. Warto zacząć zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w wybieranych przez nas produktach, ponieważ pozwoli to na wyrobienie nawyku kontrolowania jakości pożywienia, jakie wybieramy w sklepach.

Ciało pokocha zielone!

Bardzo często osoby otyłe lub preferujące niezdrową dietę nie przepadają za warzywami owocami. Nasz organizm szaleje z radości, kiedy czuje zmysłem węchu pizze, ale zapach szpinaku, brokułów lub jabłek odrzuca. Pamiętajmy, że często nasze preferencje są uzależnione od nieprawdziwych przekonań lub braku chęci eksperymentowania. Ludzki organizm bardzo dobrze reaguje na przyjmowanie zielonych warzyw i owoców (kwestia dużej zawartości witaminy C, magnezu oraz chlorofilu). Jak można się do nich przekonać? Eksperymentować w kuchni! Do szpinaku możemy dodać np. kiwi, a mocno przyprawiona zupa z brokułów w chłodniejsze dni będzie naprawdę smacznym uzupełnieniem codziennego menu. Warto także przygotowywać koktajle na bazie zielonych warzyw i owoców, dobierając składniki wedle swojego uznania. Możliwe, że dwa pierwsze razy będą odrzucające, a za trzecim razem może uda się skomponować koktajl, który będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny.

Regulujemy organizm!

Nie każdy wie, że długość i jakość snu również mają duży wpływ na proces odchudzania. I nie jest to jedynie dwa zna hipoteza, chodzi tutaj przede wszystkim o fakt związany z hormonami. Jeżeli nie wysypiamy się odpowiednio (czyli nasz sen jest krótszy niż 6 godzin na dobę) nasz organizm wydziela mniejsze ilości dwóch hormonów: greliny i leptyny, które odpowiedzialne są za odczuwanie przez nas sytości. Inaczej mówiąc: mniej śpiąc, więcej jemy, ponieważ czujemy się głodni. Ten mało znany fakt może być odpowiedzią dla wielu osób, które mimo zaawansowanej diety nie śpią regularnie lub śpią za mało, i nie mogą wciąż zgubić dodatkowych kilogramów. Nawet przy nienormowanym czasie pracy czy codziennych obowiązków warto zadbać o stałe godziny pójścia spać oraz wstawania. Pamiętajmy, ze dobowy rytm organizmu jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.

Dla kogo się odchudzasz?

Chyba jednak najważniejszą kwestią przygotowania się jest kwestia naszego podejścia. Odchudzanie się powinno być procesem, który jest odpowiednio umotywowany. Jeżeli przez całe życie cierpimy z powodu otyłości lub nadwagi prawdopodobnie nasza motywacja nie była nigdy tak silna, aby pokonać chęć objadania się, wybieranie niezdrowych pokarmów oraz zupełne pomijanie aktywności fizycznej. Przekonanie o tym, że czas na zdrowe, szczęśliwe życie mysi być niezwykle silne. To nie tylko dieta, która pozwoli nam wcisnąć się w mniejszą sukienkę lub sprawi, że osoba, która się nam podoba nagle w magiczny sposób się zakocha. Nie róbmy tego dla kogoś. Róbmy to tylko i wyłącznie dla siebie, niech będzie to egoistyczna chęć doskonalenia. Jesteśmy tego warci, mamy do tego prawo i to wszystko możemy dokonać. Pamiętajmy, że odwlekanie decyzji o odchudzaniu i zmianie nawyków żywieniowych jest zupełnie bez sensu. Ten czas i tak minie, więc wykorzystajmy go możliwie jak najbardziej efektywnie.

Poprzedni Terapia przez zabawę, czyli jak leczyć zaburzenia integracji sensorycznej
Następny Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jedzenie zamiast suplementów!

Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Produkty bezglutenowe – czym jest żywność bezglutenowa?

W ostatnim czasie coraz więcej osób ma problemy z alergią pokarmową. W celu wyeliminowania problemów zdrowotnych zmiana się dietę w taki sposób, by całkowicie wyeliminować produkty posiadające alergeny, a jednocześnie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dieta dla dzieci z ADHD

Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?

Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Mniej kilogramów, więcej zdrowia

Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Miód lipowy – idealny na przeziębienie i kaszel

Miód lipowy to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Jego działanie jest szczególnie doceniane w walce z przeziębieniem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Zdrowie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zioła na dobry sen

Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

4 komentarze

  1. Pola
    26 listopada, 10:59 Odpowiedz
    Ja uwielbiam jeść wzrokiem więc moja dieta musiała być mocno urozmaicona. Do sałatek dodawałam owoców, piłam koktajle. wieczorami godzinny spacer i już 4 kg mniej tak że warto :)
  2. Donata
    01 stycznia, 22:08 Odpowiedz
    najwazniejsze to robic to dla siebie, sami musimy czuc sie dobrze w swoim ciele a czyjes zdanie nie powinno miec na to wplywu
    • Greta
      02 stycznia, 21:25 Odpowiedz
      jeżeli mamy kogoś kto nas zmotywuje to bardzo fajnie ale najwazniejsze to robic to z mysla o sobie i swoim zdrowiu
      • Ola
        04 stycznia, 22:14 Odpowiedz
        dla swojego zdrowia trzeba dbac o wage, nie tylko dla kogos. nadwaga to nic dobrego dla naszego organizmu

Zostaw odpowiedź