Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a kiedy indziej świadoma decyzja mająca na celu polepszenie jakości życia i prowadzenie odpowiedniej profilaktyki zdrowotnej.
Dla niektórych taka zmiana jest dość bezbolesna i szybko przyzwyczajają się do takich nawyków, dla innych znów to prawdziwa katorga, która polega na ciągłym poddawaniu się i zaczynaniu od nowa. Jak zacząć więc tak poważny krok w swoim życiu? Jak przygotować swój organizm do zmian, które mogą być dla niego dość bolesne.
Przypatrz się swojej diecie uważniej niż dotychczas!
Przede wszystkim musisz zweryfikować swoją dietę. W XXI wieku żadną tajemnicą jest fakt, że fastfoody to najgorsze zło, biały chleb jest przeciwnikiem zdrowia, a wysoko przetworzone jedzenie powoduje szereg groźnych chorób. Niestety. Jeżeli mówimy o świadym, konsekwentnym wyborze nasz organizm będzie musiał odzwyczaić się od takiego jedzenia. Warto pamiętać, że węglowodany po prostu nas uzależniają, więc jeszcze przed rozpoczęciem diety warto jest je powoli ograniczać. Mowa tutaj przede wszystkim o słodyczach; ciasteczka, drożdżówkach, wafelkach itp.. Równie istotne będzie ograniczenie białego pieczywa oraz makaronu. Warto zacząć zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w wybieranych przez nas produktach, ponieważ pozwoli to na wyrobienie nawyku kontrolowania jakości pożywienia, jakie wybieramy w sklepach.
Ciało pokocha zielone!
Bardzo często osoby otyłe lub preferujące niezdrową dietę nie przepadają za warzywami owocami. Nasz organizm szaleje z radości, kiedy czuje zmysłem węchu pizze, ale zapach szpinaku, brokułów lub jabłek odrzuca. Pamiętajmy, że często nasze preferencje są uzależnione od nieprawdziwych przekonań lub braku chęci eksperymentowania. Ludzki organizm bardzo dobrze reaguje na przyjmowanie zielonych warzyw i owoców (kwestia dużej zawartości witaminy C, magnezu oraz chlorofilu). Jak można się do nich przekonać? Eksperymentować w kuchni! Do szpinaku możemy dodać np. kiwi, a mocno przyprawiona zupa z brokułów w chłodniejsze dni będzie naprawdę smacznym uzupełnieniem codziennego menu. Warto także przygotowywać koktajle na bazie zielonych warzyw i owoców, dobierając składniki wedle swojego uznania. Możliwe, że dwa pierwsze razy będą odrzucające, a za trzecim razem może uda się skomponować koktajl, który będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny.
Regulujemy organizm!
Nie każdy wie, że długość i jakość snu również mają duży wpływ na proces odchudzania. I nie jest to jedynie dwa zna hipoteza, chodzi tutaj przede wszystkim o fakt związany z hormonami. Jeżeli nie wysypiamy się odpowiednio (czyli nasz sen jest krótszy niż 6 godzin na dobę) nasz organizm wydziela mniejsze ilości dwóch hormonów: greliny i leptyny, które odpowiedzialne są za odczuwanie przez nas sytości. Inaczej mówiąc: mniej śpiąc, więcej jemy, ponieważ czujemy się głodni. Ten mało znany fakt może być odpowiedzią dla wielu osób, które mimo zaawansowanej diety nie śpią regularnie lub śpią za mało, i nie mogą wciąż zgubić dodatkowych kilogramów. Nawet przy nienormowanym czasie pracy czy codziennych obowiązków warto zadbać o stałe godziny pójścia spać oraz wstawania. Pamiętajmy, ze dobowy rytm organizmu jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dla kogo się odchudzasz?
Chyba jednak najważniejszą kwestią przygotowania się jest kwestia naszego podejścia. Odchudzanie się powinno być procesem, który jest odpowiednio umotywowany. Jeżeli przez całe życie cierpimy z powodu otyłości lub nadwagi prawdopodobnie nasza motywacja nie była nigdy tak silna, aby pokonać chęć objadania się, wybieranie niezdrowych pokarmów oraz zupełne pomijanie aktywności fizycznej. Przekonanie o tym, że czas na zdrowe, szczęśliwe życie mysi być niezwykle silne. To nie tylko dieta, która pozwoli nam wcisnąć się w mniejszą sukienkę lub sprawi, że osoba, która się nam podoba nagle w magiczny sposób się zakocha. Nie róbmy tego dla kogoś. Róbmy to tylko i wyłącznie dla siebie, niech będzie to egoistyczna chęć doskonalenia. Jesteśmy tego warci, mamy do tego prawo i to wszystko możemy dokonać. Pamiętajmy, że odwlekanie decyzji o odchudzaniu i zmianie nawyków żywieniowych jest zupełnie bez sensu. Ten czas i tak minie, więc wykorzystajmy go możliwie jak najbardziej efektywnie.
Może to Ci się spodoba
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się
Dieta dla dzieci z ADHD
Liczne badania wskazują na rolę czynników genetycznych i środowiskowych w występowaniu objawów ADHD u dzieci. Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis malucha cierpiącego na tą chorobę? Do wspomnianych powyżej czynników środowiskowych
Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego – jak skutecznie podejść do procesu odchudzania?
Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów związanych z poprawą zdrowia i sylwetki. Jednak aby odchudzanie było skuteczne i bezpieczne, ważne jest, aby podejść do tego procesu z rozwagą i wiedzą.
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Zioła na dobry sen
Od zdrowego snu zależy jakość naszego życia, ale też stan zdrowia. Właśnie z tego powodu w ramach pojawienia się bezsenności należy jak najszybciej jej przeciwdziałać sprawdzonymi sposobami. Znalezienie i uświadomienie
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu
Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
4 komentarze
Pola
26 listopada, 10:59Donata
01 stycznia, 22:08Greta
02 stycznia, 21:25Ola
04 stycznia, 22:14